Grondhonger neemt serieuze vormen aan

Ik ben zeer benieuwd of de grondhonger in Nederland de prijzen naar hetzelfde niveau zal stuwen net zoals bijvoobeeld in Italie waar de grondprijzen al jarenlang skyhigh zijn.

Column Geert Hekkert:

De komende jaren wordt het interessant op de grondmarkt. De vraag zwelt aan. Twijfel aan hoe mestmarkt en -beleid er straks uitzien en de zorg voor voldoende voer, maken dat veehouders naarstig op zoek zijn naar grond.

De vraag vanuit de akkerbouw komt daar nog bij, zij het dat grondnood er minder nijpend is. Akkerbouwers willen graag groeien in oppervlakte vanuit de algemene wens tot schaalvergroting. In de veehouderij grondschaarste echter een gevólg van schaalvergroting; bij meer dieren moet meer mest worden geplaatst en meer voer geproduceerd. Grondgebrek heeft op veebedrijven meer het karakter van een probleem.

Bedrijfsadviseurs van accountantsbureaus vertellen in Boerderij hoe ze het gevecht om hectare-huurgrond in alle hevigheid zien losbarsten. Wat daar bij opvalt is dat de honger het grootst is in Oost en Zuid

Meer: boerderij.nl/Home/Blogs/…

Deel dit topic

Reacties

casev
Co, jij bent zelf in noord italie geweest toch?

volgens mij is een deel van die prijzen te verklaren doordat boerderijen binnen een familie blijven, het grondbezit dus ook. Mede hierdoor komt er bijna niks op de markt.

Daardoor hebben ze ook geen last van het feit dat de boederij bij elke bedrijfsoverdracht financieel zeer zwak komt te staan, zoals hier in nederland.
paul1
Bij bedrijfsovernames in nederland blijven boerderijen doorgaans ook binnen een familie, verkoop aan derden gebeurt niet zo vaak.
ejb
@paul1

hier in salland zie je de laatste jaren toch meer grondverkopen en inderdaad trekt de prijs aan en zelfs oncourante stukken worden wel verkocht veelal de lage percelen koopt waterschap wel op, heb er zelf ook aan meegedaan door dit jaar bijna 6 ha goede grond in de buurt bij te kopen en dus zie ik toch een kern van waarheid in deze column en ben wat dat betreft ook wel nieuwsgierig hoe het 1 en ander zal reageren op einde quotumtijdperk
koetje 10
Zou best wel eens richting 10,- euro's per vierkante meter kunnen gaan in zuid en oost nederland tegen die tijd. En voor de banken zit er ook totaal geen risico aan landbouwgrond,blijft altijd zijn waarde houden.
casev
Quote @koetje 10:
En voor de banken zit er ook totaal geen risico aan landbouwgrond,blijft altijd zijn waarde houden.

Dat dachten ze in Denemarken ook!

40.000 euro > 5% is 2000 euro. En dan te bedenken dat vele van ons 2000 euro betalen voor `n hectare mais al veel vinden.

Het is gewoon net als met de huizenmarkt, waar de waardestijging de sector in stand hield.....
jan 1
Quote @casev:
Dat dachten ze in Denemarken ook!

40.000 euro > 5% is 2000 euro. En dan te bedenken dat vele van ons 2000 euro betalen voor `n hectare mais al veel vinden.

Het is gewoon net als met de huizenmarkt, waar de waardestijging de sector in stand hield.....

Zo is het ook is een x,als iets duur is kan het alleen maar duurder worden.. ,maar andersom denkt men het zelfde,bij te hoge prijzen haakt men snel af,voer in states wordt een x goedkoper en dan zit je met een probleem.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , voer , schaalvergroting , landbouwgrond , grondprijzen , akkerbouw , grondmarkt , boerderij , grond , dieren , mestakkoord en grondhonger geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
6
DEELNEMERS
5
WEERGAVES
4