DR bezwaren niet ontvankelijk - Hier zakt je broek toch echt van af

Hieronder een ingezonden brief in de recente Nieuwe Oogst, ben zeer benieuwd hoeveel mensen er zijn met nog steeds problemen met de oppervlakte registratie:

Door Aukje Tacoma,


Gisteren een telefoontje gehad van een jurist van de Dienst Regelingen (DR), en ja hoor, ze hebben weer iets uitgevonden. Omdat iedereen al spuugziek is van alle papieren, hebben ze nu met onmiddellijke ingang besloten om de bezwaren op de toeslagrechten niet ontvankelijk te verklaren. Zo, dan zijn we daar maar weer vanaf en nu kunnen we met een gerust hart zeggen dat alle bezwaren binnen de opgelegde termijn zijn afgehandeld! Velen zullen nu niet weer in de pen klimmen en dan hebben we dat ook maar weer afgehandeld. Tenminste dat idee krijg je nu wel.

Het argument dat gebruikt is: u hebt wel bezwaar gemaakt, maar aangezien de uitslag geen invloed heeft op uw toeslagrechten, behandelen wij dit niet verder. O ja, later neemt er nog wel iemand contact op om te overleggen over de perceelsoppervlakte. Kun je hier tegen in bezwaar? Nee hoor, dit is van hogerhand besloten!

broek zakt af

Hier zakt je broek toch echt van af. Omdat wij onze oppervlakte niet geheel opgevuld hebben met toeslagrechten, is ons bezwaar niet ontvankelijk, want de uitkomst heeft geen invloed op de uitbetaling van de rechten.

Hoe kan je dan nog bezwaar maken tegen de oppervlakte die DR aan je percelen toekent? De enige mogelijkheid nu is bezwaar maken tegen de uitbetaling toeslagrechten, omdat op dat moment de oppervlakte beoordeeld wordt.

Wel invloed

Maar de uitkomst heeft wel degelijk invloed op je bedrijfsvoering en niet te vergeten de plaatsingsruimte voor de mest, etcetera. Voor alle opgaven bij DR wordt gebruik gemaakt van dezelfde kaarten. We doen aan weidevogelbeheer en houden al jaren rekening met eieren en de jonge vogels.

We gebruiken ruige mest en maaien in gedeelten of niet, leggen plasdras aan etcetera. Deze oppervlaktes hebben wij meer dan vijf jaar terug aan DR opgegeven aan de hand van door hen verstrekte kaarten. Nu blijken deze oppervlaktes niet meer te kloppen en krijgen wij korting op de SAN/SSN, want wij hebben foutieve oppervlaktes doorgegeven. Zo ook met de perceelsoppervlakte.

Eindeloze wissewasjes

Na eindeloze wissewasjes heen en terug, hebben we het land op laten meten door een gerenommeerd bedrijf. We zijn in Deventer geweest om alles toe te lichten met iemand van het meetbedrijf. Nu moet het toch goed komen, dachten wij.

Bleker had toch ook gezegd: ,,Wanneer er niet meer dan 0,1/0,2 hectare verschil zit tussen DR en de opgave, gaan wij niet moeilijk doen en krijgt de agrariër gelijk.” Gemakkelijk gezegd, maar het werkt mooi de andere kant op. Bij ieder stukje land wordt van de gps-meting 0,1, 0,2 soms zelfs 0,3 hectare afgehaald. Wanneer je nu maar voldoende stukken land hebt, raak je vanzelf meerdere hectares kwijt en dat is voor DR dan weer mooi meegenomen.

Bij navraag krijg je als antwoord: ,,Wij kijken naar de kaarten en natuurlijk zijn die goed en de Gps-meting niet!” Snapt u het nog? Wanneer je het kadaster laat komen, meet die met Gps en dit is bindend, maar DR kijkt nog steeds naar de lijntjes op de luchtfoto en aan de hand hiervan kunnen zij de oppervlakte bepalen!

Ik kreeg zelfs iemand aan de lijn die zei: ,,De oppervlakte van het land is ieder jaar wisselend. Dit geldt voor elk gewas, ook grasland.” Dit zijn de experts, die willen nagaan of wij ons wel aan de regels houden.

Laat aan de hand van de gps-meting de oppervlakte vaststellen en accepteer dit. Kunnen we voortaan met een druk op de knop de perceelsregistratie versturen. Wat zou dit een tijd en energie schelen. Maar ik ben bang dat dit wel een droom zal blijven.

Aukje Tacoma,

Jislum

nieuweoogst.nu/

nieuweoogst.nu/_img/logo_no.gif/

Deel dit topic

Reacties

MTSTAMMINGA
Mijne zusje is ook altijd nog met Dienst Regelingen in de slag
Het commetaar wat ze er bijgeeft onthou ik jullie maar 😁
ambtenarenhater
In nederlandland kun je met goed fatsoen geen boer meer zijn , je bent pispaal van die luie klote ambtenaren. In de regering en de tweede kamer zitten alleen maar flapdrollen niet gehinderd door enige kennis van zaken.In september gaan stemmen is verspilde moeite.
paul1
Tja, een ingezonden brief in de nieuwe oogst, dan moet lto als belangenbehartiger toch wakker gaan worden ?
producent
@paul1
De zlto is wakker hoor alleen zijn ambtenaren soms zeer arrogant en stug , verder is DR al volop bezig met het nieuwe GLB beleid en dan moet je soms op eieren lopen.
oldhuus
DDR ?
Kennis van me was een tijdje in Amerika geweest, het contrast is enorm met Nederland, je verbaast je wat een stelletje zeikerds het hier zijn.
marco 69
"Wij kijken naar de kaarten en natuurlijk zijn die goed en de Gps-meting niet!"
Medewerkers van DR hebben dan ook altijd een wegenkaart ipv tomtom in de auto als zij op vakantie gaan (liefst een bosatlas).

Loat goan, die DR daar win je het toch niet van, als jij zegt dat gras groen is en zij zeggen dat het bruin is. Geef je hen maar gelijk om van dat gedoe af te zijn, dan is volgens hun het volgende moment weer rood.

DR kan doen wat ze willen zolang zij de toeslagrechten uitbetalen.
beentel
DR had vorig jaar weinig haast om beslissing op bezwaar BTR 2010 te maken. Standaard dwangsombrief gestuurd en maximaal bedrag uitgekeerd gekregen, maar geen beslissing. Daarna dwangsom bij CvBvhB aangevraagd; binnen week had DR beslissing klaar.

Augustus 2010 was AID/NVWA langs geweest voor steekproef cross compliance inclusief fysieke perceelscontrole. Slechts 50% van de oppervlakte gecontroleerd, wat volgens de regels wil zeggen dat mijn aangifte goed is. DR stelt in haar beslissing op bezwaar (dec 2011) dat er geen fysieke controle is geweest, evenals in haar reactie naar CBB.

Na volledig rapport van steekproef bij CBB ingediend te hebben heeft DR bij beslissing op bezwaar 2011 weer wat nieuws bedacht. Ten eerste dat mijn bezwaar net zoals anderen niet ontvankelijk is en dat de AID/NVWA in 2010 niet mijn aangifte heeft gecontroleerd maar de kaarten/digitale percelen van DR. Hier hoeft volgens mij geen Smiley achter.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , gps , maaien , energie , dienst-regelingen , luchtfoto , perceelsregistratie , bedrijfsvoering , lijntjes , toeslagrechten en dr-loket geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
7
DEELNEMERS
7
WEERGAVES
2