Kippen en varkens inruilen voor melkkoeien?

Dit was vorige week echt hot news voor melkveehouders, het was in een klap het meest gelezen topic in de nog jonge geschiedenis van het Prikkebord: A-ware Food Group en Fonterra gaan NL melkveehouders werven voor nieuwe kaasfabriek.

Dick Veerman van Foodlog.nl geeft hieronder zijn visie weer. Zo extreem zal het niet helemaal gaan lopen maar geeft wel aan dat nu al de messen worden geslepen voor de aankomende oorlog op mestmarkt:

Nieuw-Zeelandse wereldkaas zet Nederland vol koeien

Het quotum gaat van de melk. Dat betekent dat Nederlandse melkveehouders meer melk gaan maken. Fonterra zal die zeker willen inkopen en dus zal de bank die uitbreidingsbeluste melkveehouders graag financieren. Van de dierenbeweging en inmiddels ook van de maatschappij moeten al de dieren buiten lopen. Mestwetgeving zorgt er daarnaast voor dat de mest óf door kippen en varkens óf door de koeien maar niet door steeds meer beesten samen mag worden geproduceerd. Nu er een oplossing voor de melk is en die prima internationaal kan worden verkocht, zou een heldere conclusie kunnen worden getrokken. Doek flink wat van die andere beesten op en zet Nederland maar vol met gezellige buitenkoeien. Aan varkens en kip valt voorlopig immers niets meer te verdienen. Die beestenboeren zitten op zwart zaad. Daarom spreken ze over het uitvinden van ‘nieuwe verdienmodellen’, maar zijn die nog ver uit het zicht. De koeienboeren hebben die al. Dankzij Nieuw-Zeeland.
Holland wordt melkland. Het zou zomaar kunnen..........

Lees hier het complete Foodlog.nl bericht

Deel dit topic

Reacties

dorpsrandhoeve
Dat is wel even heel erg simpel en een kort door de bocht verhaal dat je "even overstapt van varkens of kippen naar melkkoeien. Die man heeft niet helemaal in de gaten waar hij het over heeft op foodlog.
Grasbaal
Een kippen of varkens boer en een akkerbouwer zullen direct geen koeien gaan melken maar zijn wel allemaal belangrijke spelers op de mestmarkt.
Coen
De vleesproductie (varkens en pluimvee) zal de komende jaren wel uit NL verdwijnen, evenals de veenkoloniale akkerbouw 😃
de grondgebonden melkveehouderij zal deze ruimte in NL gaan innemen, die trend is toch al een aantal jaren zichtbaar 😄
hookwood
Quote @Grasbaal:
Een kippen of varkens boer en een akkerbouwer zullen direct geen koeien gaan melken maar zijn wel allemaal belangrijke spelers op de mestmarkt.

Precies zo zal het gaan werken en zo gaat het nu ook al. Mijn aangekochte ammoniakrechten komen bij een varkensboer vandaan.
paul1
Wanneer moet een melkveehouder ammoniakrechten kopen ?
hookwood
@paul1 dat is afhankelijk van welke provincie je zit of mee te maken hebt. Ik zit in Drenthe maar heb ook te maken met een Natura 2000 gebied in Overijssel op 6 km. Daarom in Overijssel ammoniakrechten moeten kopen. Ik kan ook emissiearm bouwen, maar dit is goedkoper. Ik zit ook op 6 km van een Natura 2000 gebied in Drenthe maar daar hoef ik niets voor te doen.....
wally
Kan niet zo goed rekenen maar weet wel dat ik aan intensieve tak op dit moment (veel) meer verdien dan aan koeien.
wil wel poosje les hebben van veehouder die stal van ruim 5500 euro per koe heeft en land van dikke 30.000 euro per koe

bij drie procent rente en 10.000 kg melk per koe is dat al ruim 10 ct/kg melk
ErikSmale
@wallyLees 'Cijfers die spreken 2011' van Alfa Accountants, daar staat onder 'melken in het quotumloze tijdperk' beschreven hoe alle landbouw sectoren op basis van saldo per kilogram N, P2O5 en NH3

Daaruit blijkt dat melkveehouderij de hoogste resultaten hierop behaald....

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , varkens , koeien , melk , kippen , kaas , fonterra , dieren , melkveehouders , bank , mestakkoord , a-ware food group , mestoorlog en a-ware geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
8
DEELNEMERS
7
WEERGAVES
2