Stierenkaart voor graskoeien klaar

Door Sjoerd Hofstee,

Een speciale stierenkaart voor ‘graskoeien en boeren’ wordt in mei gepresenteerd. Het gaat om een kaart waarbij stieren bovenaan staan die het beste koeien fokken voor bedrijven die veel weidegang toepassen.


Het praktijknetwerk ‘fokken op bedrijfsstijlen’ creëerde een stierenkaart voor boeren die veel weiden. ,,Stieren die veel melkopdruk vererven maar smal van bouw zijn, passen voor veel ‘grasboeren’ niet in hun fokdoel. Die stieren bezetten wel een deel van de huidige stierenkaarten.

Gevolg is dat boeren de huidige kaart als ‘rotkaarten’ bestempelen en moeite ondervinden om passende stieren te selecteren”, vertelt Frans den Hartogh van PPP-Agro Advies. Hij is als projectbegeleider aan het netwerk verbonden.

De tien deelnemers van het praktijknetwerk selecteerden uit zo’n dertig fokkerijkenmerken uiteindelijk zes die zij het belangrijks vinden. Scoort een stier hier bovengemiddeld op die kenmerken, dan klimt hij in ranking op de graskaart.

zes kenmerken

De zes geselecteerde kenmerken zijn in volgorde van inwegingszwaarte: vruchtbaarheid (25 procent), persistentie (20 procent), conditie (20 procent), beengebruik (20 procent), niet te hoog (7,5 procent) en breedte in de voorhand (7,5 procent).

,,Vruchtbaarheid weegt zwaar omdat daar bij veel weidegang vaak iets minder op te sturen valt”, licht Den Hartogh toe. ,,We kiezen specifiek voor beengebruik omdat benen in algemeen overal belangrijk voor is en koeien die veel weiden meer moeten lopen.”

Wat voor gradatie qua punten aan ‘niet te hoog’ komt te hangen, is nog niet helemaal duidelijk. Volgens Den Hartogh is over het kenmerk ‘breedte in voorhand’ het meest gediscussieerd. ,,Voor een kleine inweging wil de groep toch kiezen. De gemiddelde breedte van de voorhand in de Nederlandse populatie, vinden grasboeren namelijk nu namelijk iets te smal.”

Nu de wegingsfactoren bekend zijn, laat CRV alle stieren uit het topsegment op de graskaart los. Daarbij nemen ze ook een aantal stieren die in Nederland niet goed bekend zijn, maar het in Ierland en Nieuw-Zeeland, echte weideganglanden, erg goed doen.

Uit deze eerste verkenning komt binnenkort een soort proefkaart. De hoop en verwachting is dat er minimaal tien of vijftien stieren boven komen drijven die op basis van de graskaart-weging goed genoeg scoren.

,,Komen er te weinig stieren bovendrijven die bovengemiddeld scoren, dan passen we de wegingen iets aan. Maar daar ben ik niet bang voor. De wegingsfactoren zijn namelijk niet tegengesteld aan elkaar. Hadden we bijvoorbeeld openheid en conditie beide ingewogen, dan gaat het wringen”, zegt Den Hartog.

De projectleider benadrukt dat de graskaart een dynamische kaart moet zijn. ,,Als boeren of specialisten met goede argumenten komen om bepaalde wegingen te veranderen, dan staan wij daarvoor open. Dit is alleen de eerste stap om de kaart nu echt te laten verschijnen.”

Robotkaart succes
Het praktijknetwerk ‘Fokken op bedrijfsstijlen’ ontwikkelde eerder samen met CRV de robotkaart. Dit is een stierenkaart waarbij een stier beoordeeld wordt op specifieke fokkerijkenmerken die voor robotmelken erg belangrijk zijn. Deze kaart vindt volgens CRV inmiddels gretig aftrek.

Bron: Nieuwe Oogst

Deel dit topic

Reacties

jan w
Straks heb je een pakhuis vol met stierenkaarten liggen en weet je nog niet wat je moet gebruiken. Het belangrijkste voor mij is om goede gebruikskoeien in de stal te hebben en dan moet je geen punten laten vallen om nu speciaal een graskoe of een robotkoe lijkt mij onzinnig, Maar ja het zal dan toch wel verkopen.
MTSTAMMINGA
Een echte graskoe kalft elke jaar in het voorjaar[vruchtbaarheid] 😄
Een goeie robotkoe trapt niet [karakter] 😄
George
Een echte koe is nooit ziek , kalft alleen heeft nooit uieronsteking en geeft heel veel melk.
Chocomel
Ik zag op de robotkaart dat er flink wordt toegegeven op de ophangband. Lijkt mij korte termijn politiek. De vaars zal dan wel goed zijn aan te sluiten, maar als oudere koe met een te diep uier krijg je alsnog de rekening...
Bij de graskaart leggen ze veel gewicht op vruchtbaarheid, maar wat is de waarde daarvan als de betrouwbaarheid (erfelijkheidsgraad) zo laag is???

Misschien een idee voor CR Delta om op internet een applicatie te maken, waarbij de veehouder zelf zijn eigen wegingsfactoren kan invullen achter de fokwaarde. Op die manier kan iedereen zijn eigen index maken. Ben je meteen van dat gezeur af dat anderen voor jou uitmaken wat goed is.
brabo
Een robotkaart voor de robotboeren en een graskaart voor de weidende boeren.
Maar wat moet ik nu als weidende robotboer????
Farmer_
Melktypische koeien passen idd niet bij intensief beweiden, die schijten zich mager, met opstallen heb ik die koeien juist graag, vervetten niet zo snel.
MTSTAMMINGA
@brabo
Genieten van een koppele grassende koeien 😄
mlkvhoudr
Quote @brabo:
een robotkaart voor de robotboeren en een graskaart voor de weidende boeren.
Maar wat moet ik nu als weidende robotboer????

Gewoon doen wat je altijd al doet, de adviseur erbij halen 😉
MTSTAMMINGA
Las in VEETEELT dat een saldo boer weer een andere stieren kaart moet gebruiken 😁

Want boven de 9500 liter zakt het inkomen aldus ALFA ACCOUNTANTS 😁

Lees het en onthou alleen dat waar je alles prakketies ondernemer wat mee kunt denk ik 😁
producent
@ChocomelMisschien een idee voor CR Delta om op internet een applicatie te maken, waarbij de veehouder zelf zijn eigen wegingsfactoren kan invullen achter de fokwaarde. Op die manier kan iedereen zijn eigen index maken. Ben je meteen van dat gezeur af dat anderen voor jou uitmaken wat goed is.

CRV vind hen eigen SAP veel te belangrijk.:shock:
Chocomel
@producent
Het liefste zou ik mijn eigen duurzaamheidsindex hebben. Want ik kan niks met een graskaart en ook niet met een robotkaart. Dat CRV te stug is om dat te realiseren geloof ik graag, maar dan blijf ik gewoon stug om mijn paringsadvies zelf te doen, zonder SAP. 😎
mlkvhoudr
Quote @Chocomel:
Chocomel - 3 uur geleden
@producent
Het liefste zou ik mijn eigen duurzaamheidsindex hebben. Want ik kan niks met een graskaart en ook niet met een robotkaart. Dat CRV te stug is om dat te realiseren geloof ik graag, maar dan blijf ik gewoon stug om mijn paringsadvies zelf te doen, zonder SAP. 8)

Het beste kun je gewoon 5 a 6 stieren uitzoeken waar je zelf een goed idee bij hebt en daar EVENTUEEL een stierkeuzeprogamma op los laten.

(dit advies lijd wel tot hogere fokkerijkosten 😉 ) bij mij wel tenminste 😉

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's lto , koeien , melken , ierland , stier , crv , weidegang , nieuwzeeland , conditie , stierenkaart , graskoeien , fokkerijkenmerken en fokdoel geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
12
DEELNEMERS
8
WEERGAVES
2