Doc jeugd excursie


Verslag excursie Duitsland

48 uur, 1000 km, 2400 melkkoeien, 51 jongeren, 5500 ha, 2100 kuub melkopslag, enkele biertjes en 208 snitzels; de ingrediënten van de geslaagde DOC buitenlandexcursie 2003!
Deze keer richting zuidoost Duitsland in de buurt van Leipzig. Het motto weg = pech maakte dat sommige deelnemers al om 3.30 uur woensdagmorgen naast het bed stonden om toch de bus maar niet te missen. De laatste mensen hebben we tegen 6.00 uur in Enschede opgepikt. Ondanks alle vroegte zat de gezellige stemming er goed in zodat om klokslag 9.30 uur het eerste biertje werd losgetrokken.
Onderweg kon je het landschap zien veranderen; grotere huizen, grotere percelen, meer akkerbouw, meer heuvels, minder veeteelt en minder mensen. De overgang van oost naar west Duitsland viel slechts op door vroegere wachttorens.
Hier en daar kon je de lege of gebruikte stallen zien van voormalige staatsbedrijven maar de Oost-Duitse burgerhuizen zijn in allerlei vrolijke kleuren geschilderd waardoor het beeld van een trieste en sobere omgeving heel erg meeviel

Onze lunch onderweg bestond voor het grootste gedeelte uit snitzels. Het was vlak na de middag dat we met de bus het erf van de familie Westert opreden. De twee broers zijn zo?n 8 jaar geleden vertrokken uit Drente om in Duitsland van een voormalig staatsbedrijf een renderend melkveebedrijf te maken. Mevrouw Westert, voormalig tandartsassistente, heeft het er naar eigen zeggen ook prima naar haar zin.
Vanaf de weg gezien leek het een oude vervallen boel maar niets bleek minder waar. Een likje verf heeft op dit moment gewoon nog geen prioriteit. Het klimaat in de stal daarentegen wel. Ventilatoren zijn opgehangen, muren zijn er uitgebroken (zelfs met temperaturen tot ?26 C) en windschermen zijn opgehangen om in de volle stallen een lekker fris klimaat te kunnen houden.

Destijds begonnen met 800, op dit moment 1700 en plannen voor het melken van 2400 melkkoeien. Het voersysteem van 26 jaar geleden draait er nog steeds. Via transportbandjes worden er door de hele stal 12x per etmaal verschillende rantsoenen vers voer voorgedraaid.
De 12 ha land bij het bedrijf worden slechts gebruikt als uitloop voor de droge koeien. Voor het voer en de mest zijn contracten gesloten met een akkerbouwer. De vaarskalveren worden op een gezamenlijk opfokbedrijf gefokt waarna ze vlak voor afkalven terugkomen. Voor het afmesten van de stierkalveren is een aparte onderneming opgezet.
Na dit alles te hebben gezien was het tijd voor een beetje inspanning van onze kant: het avondeten in ons Hotel in Bad Lausick. Na de vele snitzels en kilo?s rijst waren er nog steeds mensen die trek hadden. En dus werd er in aller haast nog een beetje extra eten klaargemaakt? en nog een beetje ? en nog ? ?s Avonds naar het lokale café waar er tot in de kleine uurtjes vele zinnige en onzinnige maar vooral gezellige gesprekken zijn gevoerd.

Donderdagmorgen, nadat iedereen het ontbijt op had (of niet), zijn we vertrokken richting Frohburg naar het bedrijf van de familie Van der Velde. Zij melken zo?n 700 koeien en hebben daarnaast zo?n 5500 ha akkerbouw. Ook hier werd er hard gewerkt om de huisvesting en het klimaat in de bestaande oude betonnen gebouwen zo optimaal mogelijk te maken.
En ook hier zijn er wel degelijk plannen voor nieuwbouw maar ook hier schijnen, net als in Nederland, drie bomen bij elkaar een bos te maken? En zelfs met 60% werkeloosheid blijkt het toch nog niet zo makkelijk te zijn goed personeel te vinden voor het dagelijks melken zodat er voor de toekomst al wordt gedacht aan melkrobots. Goed personeelsmanagement is op een bedrijf van zo?n omvang dan ook belangrijker dan goed koemanagement.
Een ander verschil met het management op nederlandse bedrijven is de manier van voorlichting en informatievoorziening. De Duitse voeradviseur ?kan? bijvoorbeeld een rantsoen berekenen zonder de koeien of het voer te hoeven zien? Het is belangrijk (nog meer dan in Nederland) zelf overal bovenop te zitten en mee te denken en niet alles voor waarheid aan te nemen.

Voor de lunch (snitzels) hebben we ons nogmaals goed ingespannen. Daarna volgde het vertrek alweer richting Holland. Op de terugweg hebben we nog een derde bedrijf bezocht; dit keer aan een zuivelfabriek. Voor deze zuivelfabriek is de familie Westert de grootste toeleverancier van verse melk. De omvang van de fabriek is te vergelijken met die van DOC Kaas. Ook hier wordt enkel kaas geproduceerd waarvan 90% bestemd voor export.
Na dit alles werd het echt tijd huiswaarts te gaan. We hebben nieuwe dingen gezien, andere ideeën gehoord, verschillende soorten ondernemers gesproken met verschillende soorten methoden maar allemaal met fanatieke toekomstplannen.
Maar vooral hebben we samen een bult gezelligheid gehad. De DOC buitenland excursie opnieuw een geslaagd programma!


kijk op www.dockaas.nl voor foto`s
bij zoeken duitsland westert intypen.

Deel dit topic

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , duitsland , stal , koeien , melk , export , erf , melken , kalveren , kaas , voer , akkerbouw , stallen , doc , rente , lei , melkveebedrijf , rantsoen , koemanagement , afmesten , klimaat en huisvesting geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
0
DEELNEMERS
0
WEERGAVES
3