Uitstel verbod mestuitrijden (voor zand)

Uitstel verbod mestuitrijden
Het ministerie van landbouw geeft uitstel voor het uitrijden van dierlijke mest. Dat zeggen betrouwbare bronnen uit de mestwereld.
Het ministerie van landbouw wil dit nog niet bevestigen. ?We hebben een verzoek gehad voor uitstel van het uitrijdverbod. We zijn bezig om iets te regelen?, aldus een woordvoerder van het ministerie.
Volgens de huidige mestwet is het uitrijden van dierlijke mest op zand- en lössgronden alleen toegestaan tussen 1 februari en 1 september. Dit geldt voor zowel bouwland als grasland.
LTO Nederland, loonwerkersorganisatie Cumela en de vakbonden voor varkenshouders en melkveehouders hebben bij het ministerie een verzoek ingediend om mest langer uit te mogen rijden. Door het natte weer de afgelopen maand is het in veel gevallen onmogelijk om mest uit te rijden.
In delen van het land, waaronder in het Noorden en in Limburg staat nog vrij veel graan op het land, waardoor er nog geen mest uitgereden kan worden. Zowel op bouwland als op grasland was het daarvoor niet mogelijk om mest uit te rijden: het gewas stond nog op het land, of het uitrijden van mest zou tijdens de droge en warme periode in juli schade veroorzaken aan het gras.
Publicatiedatum: dinsdag 29 augustus 2006
Door: Agrarisch Dagblad

Deel dit topic

Reacties

Onbekend
Wanneer verwacht men hiervan officieel bericht ??
Je hebt nu nog maar een paar dagen om mest uit te rijden.
Er moet snel duidenlijkheid hierover komen.
Onbekend
Hoewel ik nu nog maar een paar dagen zou hebben om de mest uit te rijden, gok ik maar op het eventuele uitstel. Om nu alles kapot te rijden heeft ook geen zin lijkt mij.
Onbekend
Ik heb er afgelopen jaren er weinig mee te maken gehad maar speelt deze vraag bijna al niet elk jaar. Er is altijd wel een sector die uitstel wil, het antwoord was elk jaar hetzelfde. Is het probleem de opslag of dat het land het nodig heeft. Het is een enorme uitgave maar als het de opslag betreft kun je daar wat aan doen
Onbekend
Daar ben ik het mee eens het is toch zonde van de mest om hem nog op grasland te rijden. Daar heb je zelfs last van al die groei nog in oktober. In het voorjaar is het hetzelfde verhaaal,zorg dat je opslag hebt dan kun je altijd uitrijden als het het beste moment is .En niet omdat het moet omdat de put vol is,dit is een investering die zich terug betaalt.Dat heb ik bij andere investeringen nog wel eens vraagtekens bij zoals quotum voor 42 eurocent. Ik zelf heb opslag voor 12 maanden.
Onbekend
Er zijn ook akkerbouw en gemengde bedrijven die na de oogst van graan of pootaardappelen graag nog wat mest uitrijden voor het inzaaien van een groenbemester of gras! 1 september is een hopeloze datum voor dit soort bedrijven.
Onbekend
jazeker muurtje ,het gaat ook om de mest verantwoord af te zetten en dan is de datum 1 sept ongelukkig i.v.m. de zaaidatum van het gewas zoals tarwe of een volggewas bv gras zaaien op maisland .
ook is het nu te nat geweest op het land om drijfmest uit te rijden wat normaal wel gekunt had
Onbekend
Laten we ook nog even opmerken dat een grote mestopslag wel mooi is, maar in het geval je wat betreft plaatsingsruimte krap zit en deze mest mee wil nemen naar het volgende seizoen, je volgend jaar meer mest moet afzetten of ook weer meer in opslag moet hebben aan het eind van het jaar. De voorraad telt nu immers mee.
Onbekend
dat klopt zeker J.R.Jalvingh al wat in de put zit en eigelijk afgevoert had moeten worden telt mee voor volgend jaar en zodoende krijg je een mestoverschot de komende jaren.
Onbekend
Klopt in het voorjaar de zaak regelen en niet wachten tot het laatst en dan piepen dat het zo duur is.
Onbekend
het ligt eraan hoe je je begonnen bent(als je zelfvoorzienend bent). Beter stress in het voorjaar qua mest dan in het najaar.
Onbekend
Wim verklaar je nader. Je wilt toch niet beweren dat mestaanwending na 1 september 'verantwoord afzetten' is. Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor het bemesten van een vanggewas na de maisteelt. Da's toch de wereld op zijn kop !!!!
Onbekend
Als je een vang gewas na de mais teelt wat we al jaren doen is mestaanwending niet nodig en zelf overbodig ,maar als je blijvend gras zaait is het zeer aanwenden van 10 kuub drijfmest heel goed voor de begin ontwikkeling en zeker voor de Pmaar ook de N
Onbekend
Een hopenloze datum? Het ingezaaide gras na de tarwe staat er al lang op,daar is tijd voor geweest. Maar de categorie boeren die dat niet voor elkaar krijgen zijn vaak met alles te laat.
Onbekend
Rituele mestdans
COMMENTAAR
De repeterende wekker heeft weer geklonken. Het is bijna 1 september en dus kun je er vergif op innemen dat de sec­tor de alarmbellen laat rinkelen: de minister van land­bouw krijgt het verzoek om het verbod op het uitrijden van dierlijke mest op zand– en lössgronden twee weken uit te stellen.
Ondanks gesputter van Den Haag leert de ervaring ook dat dat uit­stel wordt verleend, ook al is het jaar na jaar ’voor de laatste keer’. Die gang van zaken is lachwekkend en beschamend. Het is een rituele dans geworden.
Al vaker is op deze plaats een pleidooi gehouden voor het definitief opschuiven van de uiterste uitrijdatum van 1 naar 15 september. Al vijf jaar achtereen

zijn er omstandigheden die daartoe dwingen, en al die keren blijkt het voor de 16e wél te kunnen.
Uit onderzoek is gebleken dat de stikstofopname na 15 augustus sterk afneemt. Ook is sprake van meer uitspoeling. Dat kan worden be­streden met een verplichte groenbemester na 15 september. Wat be­treft de stikstofopname is enigszins rekening gehouden met de land­bouwkundige haalbaarheid door 1 september in plaats van 15 augus­tus aan te houden.
Hak nu die knoop eens door en pleit in Brussel voor een goede, defi­nitieve einddatum van 15 september. Daar moet begrip voor zijn, ook omdat dezelfde dans in omringende landen ook wordt uitgevoerd.
Lees het commentaar en reageer op www.agrarischdagblad.nl


Powered by TECNAVIACopyright (c)2006 Agrarisch Dagblad, publicatie 30/08/2006
Onbekend
Veerman staat langer uitrijden van mest toe

Minister Veerman van LNV verlengt de uitrijdperiode van mest op zand- en lössgronden waar graan, bollen, pootaardappelen en grasland staan of hebben gestaan tot 15 september. Dat schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.

Bij bouwland staat Veerman de verlenging alleen toe als op deze percelen binnen acht dagen na bemesting een gewas wordt ingezaaid. Bij grasland geldt de verlenging alleen als op die percelen na 1 september geen kunstmest meer wordt gebruikt. Ook moeten de ondernemers de meststoffen op een verantwoorde wijze verdelen over het bedrijf. Dit om de nadelige gevolgen voor het milieu te beperken.

De verlenging van de uitrijdperiode biedt ook ruimte aan ondernemers die ‘s nachts herkauwers moeten opstallen als gevolg van de uitbraak van bluetongue. Vanwege de afstand tussen de percelen en de stal wordt jongvee vaak helemaal binnengehouden. Hierdoor komt meer mest in de opslag dan onder normale omstandigheden. Door het slechte weer kon deze mest niet uitgereden worden.

Graslandvernieuwing
In de vrijstellingsregeling is ook geregeld dat grasland in de periode van 1 oktober tot en met 15 oktober mag worden vernietigd (scheuren) met het oog op graslandvernieuwing. Op basis van het Besluit gebruik meststoffen mogen graszoden op zandgronden namelijk alleen vernietigd worden in de periode van 1 februari tot en met 10 mei.

Als gevolg van de droogte in juli is in bepaalde gebieden het grasland bijna verdroogd. Ook komt het voor dat sommige graslanden door de droogte voornamelijk uit kweek bestaan. Alleen deze graslanden mogen – na aanmelding en een deskundigenrapport - worden vernietigd. Door deze vrijstelling kunnen ondernemers het grasland op droge zandgronden eerder vernieuwen.

SAN
De verlenging van de uitrijdperiode geldt ook voor agrariërs die op grond van de Subsidieregeling agrarisch natuurbeheer (SAN) de toeslag ruige mest ontvangen, mits in de subsidieverlening is bepaald dat de ruige stalmest tot 1 september mag worden uitgereden en aan de overige voorwaarden wordt voldaan die de SAN daaraan verbindt.
anonymous_1249
Ik heb er gelukkig geen last van, heb eind juni de put leeg gehad, en kan mooi alles opslaan voor volgend jaar. (zoals gepland)
anonymous_1249
Ik moet inderdaad volgend jaar meer afzetten, maar ik zie daar het probleem nu eigenlijk niet van in. Voorjaar is meestal makkelijker en voordeliger, en met een goed gevulde opslag heb je tenminste ook mest in de tijd dat je mest moet hebben.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , landbouw , lto , grasland , melkveehouders en mestuitrijden geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
17
DEELNEMERS
2
WEERGAVES
5