Persbericht NMV versus CO2

waarvan akte:

Read the truth: de koe is klimaat positie

Het doel heiligt de middelen, moet Marianne Thieme hebben gedacht bij het samenstellen van haar film Meat the truth. De waarheid is namelijk ver te zoeken in haar, met wetenschappelijk ’bewijs’ uit eigen PvdD-keuken, gefabriceerde fabeltjesfilm.

De Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) was aanwezig op 10 december jl. bij de presentatie van Meat the truth door de PvdD, en heeft in de persconferentie én aan het aanwezige publiek de keiharde en onderbouwde wetenschappelijke cijfers van Nederlands eigen wetenschappers bij Wageningen Universiteit overhandigd. Die confrontatie werd Thieme teveel: zij liep weg tijdens de discussie met NMV-voorzitter Peter ten Hoeve over deze cijfers.

De wetenschappelijke cijfers van Wageningen Universiteit laten een heel andere waarheid zien: per hectare grasland van melkveehouderijen worden grote hoeveelheden CO2 vastgelegd (meer dan 20.000 kg per ha). Voermaïs, een ander belangrijk voedselbestanddeel voor koeien, legt zelfs nog meer CO2 vast per hectare (22.000 kg).

Koeien stoten vervolgens niet meer dan 13.000 kg CO2 eq per hectare uit: een netto positief resultaat.

Bovendien maakt een koe voor de productie van de hoogwaardige voedingsmiddelen melk en vlees slechts gebruik van groene energie: de ‘uitstoot’ van de koe is immers eerder al door het gras vastgelegd, waardoor een kringloop wordt gevormd. Dit in tegenstelling tot de industrie en het auto- en vliegverkeer, die door het gebruik van fossiele brandstoffen werkelijk bijdragen aan de opwarming van de aarde.

Nu uit de wetenschappelijke cijfers en onderzoeksresultaten van een gerenommeerd instituut als Wageningen Universiteit blijkt dat de koe geen negatief effect heeft op haar leefomgeving, rijst de vraag waarom de PvdD dit hoe dan ook wil bewijzen?

Thieme is een fanatieke vegetariër, die blijkbaar alle middelen geoorloofd vindt om haar doel te bereiken: zoveel mogelijk mensen tot het niet-vlees-eten bekeren. Dat zij daarvoor een flinke draai aan de waarheid moet geven, lijkt daarbij geoorloofd.

De tactiek van de PvdD produceert in dit opzicht nog de meest kwalijke uitstoot; door het aanwijzen van de verkeerde schuldige aan het broeikaseffect, laat de PvdD de burgers in de waan dat zij niets hoeven te doen aan het broeikaseffect. Of wordt Thieme voor deze film gesponsord door de auto-industrie? Haar opmerkingen dat één koe meer CO2 produceert dan één auto, wekken die indruk wel.

Buiten het schadelijke effect van dit kiezersbedrog om, gaat de PvdD volledig voorbij aan het nut en de noodzaak van voedselproductie. Voedsel wordt geproduceerd omdat het een eerste levensbehoefte is: we kunnen er niet zonder!

Omdat er steeds meer mensen op aarde zijn, neemt ook de behoefte aan voedsel toe.

Een groot deel van de aarde, een vijfde deel van de landoppervlakte, wordt bedekt met gras. Op deze grond kan je geen ander gewas verbouwen. Voornamelijk runderen weten van dit gewas nog heel bruikbare voedingsproducten te maken voor mensen, namelijk melk en vlees. Daarbij legt dit grasland het dubbele aantal kg CO2 vast dan een hectare bos.

Hierdoor levert het voor de mens onbruikbare gewas gras, nog een grote waarde op voor onze voedselvoorziening en leefomgeving. Feiten waaraan wij niet voorbij mogen of kunnen gaan!

Door continue de voedselproducenten te bestoken met leugens en bedrog om de publieke opinie te manipuleren, komt de voedselvoorziening in gevaar: steeds minder mensen zijn bereid hun toekomst te zoeken in het boerenbedrijf. Dit heeft er o.a. al in geresulteerd dat de vraag naar voedsel sterker stijgt dan het aanbod en er een daling is van de totale voedselproductie in Europa.

Het zou werkelijk een verademing zijn geweest wanneer we inderdaad de waarheid over de veehouderij hadden ontmoet in de film van de PvdD, zoals de titel suggereert. Jammer genoeg moet de NMV constateren dat een one-issue partij als de PvdD, voor het behouden van zetels in de Tweede Kamer en het nastreven van eigen ideologieën, geen enkele middel schuwt.

De NMV roept de Nederlandse politiek én samenleving op, om niet toe te geven aan manipulatieve denkbeelden, die geen enkele oplossing bieden. Informeer u bij onafhankelijke instituten uit uw eigen omgeving. Voedselvoorziening is te belangrijk om afhankelijk te maken van de waan van de dag.

De koe blijft intussen haar klimaat positieve zelf, a very convenient truth!

Videoverslag:
video.google.nl/googleplayer.swf/…

P2344, 10 december 2007

Nederlandse Melkveehouders Vakbond

Tabaksland 73

4031 MHIngen

Tel. 0344 655336

Fax 0344 655221

Email: info@nmv.nu

Internet: www.nmv.nu

Deel dit topic

Reacties

Onbekend
Prima persbericht.
Dit is nou één van de redenen waarom ik lid ben geworden van de NMV!
Goed onderbouwd verweren tegen onzin die de PVDD uitkraamt.
Nu nog zorgen dat dit ook door burgers gelezen wordt en niet alleen door veehouders, want die weten het wel.
Onbekend
mee eens dat is wel het allerbelangrijkste,deburger het laten weten.
En trouwens weg lopen is wel het allerzwakste wat je kunt doen.
Onbekend
Da's interessant! Heeft Wageningen UR ook uitgerekend hoeveel methaangas koeien uitstoten en hoeveel lachgas? En hoeveel daarvan door weilanden wordt vastgelegd?
In de persinfo van de Pierson Foundation lees ik het volgende: CO2 is het belangrijkste broeikasgas dat wereldwijd wordt uitgestoten en bijdraagt aan de opwarming van de aarde. Wat minder bekende broeikasgassen zijn methaan (CH4) en lachgas (N2O). Hoewel er wereldwijd minder van deze gassen worden uitgestoten dan CO2 blijken ze wel degelijk van grote invloed op de opwarming van de aarde. Methaan en lachgas hebben per gram een veel groter klimaateffect dan CO2. Methaan is 21 keer sterker dan CO2 en lachgas maar liefst 310 maal.
In Nederland wordt ongeveer de helft van de uitstoot van methaan en lachgas door de landbouw (9 megaton methaan en 9 megaton lachgas). Methaanuitstoot komt vooral door spijsvertering van koeien en andere herkauwers en door mestopslag. Lachgas wordt veroorzaakt door het gebruik van mest op het land, het in de wei lopen van koeien en door het vrijkomen van stikstof uit mest.
De regering heeft in het klimaatprogramma Schoon en Zuinig voor de komende kabinetsperiode als doel gesteld dat de helft van deze emissie uit de veehouderij gereduceerd dient te worden. Hiervoor wordt vooral geïnvesteerd in technologische oplossingen zoals emissie-arme huisvesting voor koeien en andere voersamenstelling. Gevolg: nog meer koeien op stal en nog minder koeien in de wei. Ook wordt gewerkt aan technologische oplossingen zoals vuistgrote pillen voor de koeien die de boeren en scheten minder schadelijk zouden moeten maken.

Loop je niet een beetje te hard van stapel met het uiten van je frustraties en het beschuldigen van de Partij voor de Dieren die deskundigen van de VU, de FAO, IPCC en Profetas achter zich heeft, terwijl het rapport van Wageningen UR jouw conclusies niet ondersteunt?
Ken je dit bericht bijvoorbeeld:
www.agd.nl/Nieuws/Artikel/Grasland-op-veen-geen-CO2-vreter.htm

Dat je selectief gaat shoppen omdat je anders onvoldoende argumenten hebt om het pleit te beslechten, is begrijpelijk, hoewel niet erg fair.
Maar dat je dan ook nog op de persoon meent te moeten spelen geeft aan dat de frustraties wel erg diep moeten zitten.
Onbekend
Ik weet niet of je het weet geurt maar de pdv verdraaid gewoon de feiten Klasse van de nmv dat men hier met goede argumenten in het hol van de leeuw naar voren heeft gebracht
Onbekend
Peter ten Hoeve for President!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

MAAR 1 WOORD KLASSE

GA ZO DOOR

In deze harde wereld waarin boeren voor van alles en nogwat worden beschuldigd is er een sterke boeren leider nodig , die zelfs marian thieme aankan !!
Onbekend
Mja, dan heb je toch iemand nodig die met betere onderbouwing op pad gaat dan de loze beweringen van Peter ten Hoeve. Dit is wat het Centrum voor Landbouw en Milieu ervan zegt:
De recent gestarte campagnes van zowel akkerbouwers als melkveehouders over klimaatverandering slaan de plank falikant mis. Gras noch suikerbieten zijn geschikt om het klimaat te sparen door CO2 vast te leggen. Een campagne baseren op zo'n fundamentele denkfout is niet alleen niet doordacht maar uiteindelijk ook contraproductief.

Klimaatverandering kan vertraagd worden door CO2 in planten vast te leggen - maar dan moet het ook echt voor honderd jaar of langer vastliggen. De CO2 die wordt vastgelegd in gras , bieten en graan komt na de oogst, bij de consumptie van de suiker, melk of graan, al weer vrij. Een jaar later dus. Dat helpt niet om nu CO2 in de atmosfeer terug te dringen.

Vastleggen van CO2 in bossen die honderd jaar of langer blijven staan helpt -voorlopig- wel. Dat die bossen lang moeten blijven staan is ook een harde voorwaarde om mee te mogen tellen onder het Klimaatverdrag. Bomen zijn dus beter dan bieten en gras.
Daarbij is de landbouw zelf bron van CO2 door energievergruik bij koelen, grondbewerkingen en productie van kunstmest. Gebruik van kunstmest levert bovendien lachgas op. Lachgas levert per kilo een 310 maal grotere bijdrage aan klimaatverandering dan CO2. Koeien stoten methaan uit, een broeikasgas dat ook vele malen krachtiger is dan CO2.

Toch claimen de NMV en akkerbouwers met steun van LTO, HPA en de suikerindustrie dat de landbouw door CO2-vastlegging het klimaatprobleem helpt oplossen. Die claim is misleidend. Met zo'n denkfout kunnen beide campagnes het stempel ‘ongeloofwaardig’ krijgen. Dat zou jammer zijn.

Want wat wel klopt in het verhaal van de akkerbouwers is dat de aardappel heel klimaatvriendelijk voedsel is. Dat komt vooral door de enorme productie per hectare, waardoor de broeikasgas uitstoot per calorie relatief laag is.

Consumenten kunnen inderdaad beter aardappelen dan pasta of rijst eten als ze het klimaat minder willen belasten. En de NMV heeft gelijk dat de melkveehouderij een grote bijdrage levert aan ons cultuurlandschap. Een nuttige, positieve en kloppende boodschap.

Wij adviseren de NMV dan ook nog maar één slogan te behouden: met koeien in de wei levert de melkveehouderij een mooi landschap. En de boodschap van de akkerbouw zou eenvoudigweg moeten zijn: eet aardappels in plaats van pasta en rijst, dat is goed voor klimaat.

En dit ook:
Hollandse kip, boontjes en aardappelen CO2-kampioen
22 okt 2007 18:10


Plantaardig voedsel uit eigen land eten is beter voor het milieu dan het gebruik van boontjes uit Afrika en rijst.

Dit concludeert het Centrum voor Landbouw en Milieu (CLM) naar aanleiding van eigen onderzoek. Volgens het centrum zijn met lichte aanpassingen van het menu jaarlijks vele duizenden autokilometers uit te sparen (of in ieder geval de uitstoot van schadelijke gassen die gepaart gaat met deze kilometers).

Rundvlees blijkt een wel zeer klimaatonvriendelijk hapje. Wie één portie rundvlees vervangt door eenzelfde hoeveelheid pluimveevlees (standaardvlees waarschijnlijk, geen Volwaard) bespaart de CO2-uitstoot van minstens tien autokilometers, weet het CLM. Erwten en bonen zijn nog beter.

Bij het pluimveevlees kunnen het beste Hollandse boontjes met aardappelen van eveneens Nederlandse bodem worden geserveerd. Wie tachtig gram rijst inruilt voor 200 gram aardappelen bespaart één autokilometer. Hollandse in plaats van Afrikaanse boontjes besparen per portie drie kilometers CO2-uitsoot.

Kortom, met boerenbedrog kom je er niet...
Onbekend
Alle co2 komt niet in 1jaar weer vrij. De mest gaat weer over het land en zorgt voor een hoger %org stof in de bodem (co2vastleggen)en zorgt dat de plant de komende jaren weer optimaal co2kan opnemen.
Trouwens breekt ammoniak lachgas in de atmosfeer niet af. ??
Onbekend
Ach Geurt is gewoon Thieme zelf of een aanhanger van deze partij. Maar Thieme ik weet dat je dit ook leest dus als je lef hebt ga de uitdaging met me aan wat betreft de uitstoot van koeien tov auto's. Jij midden in een hal met 350 auto's, 24 uur lang, en ik in eenzelfde hal met 100 koeien (volgens jullie onderzoek even schadelijk dan 350 auto's) . Eens kijken wie er na 24 uur nog levend uitkomt! Maar ja, daar zul je toch te lef niet voor hebben getuige het al weglopen tijdens een discussie die even niet naar JOUW zin verloopt.
Onbekend
De koe was er bij de schepping volgens mij eerder dan de auto.....
Onbekend
'de schepping' zal het debat wel beinvloeden berend?!
Onbekend
De reacties lezende kom ik tot de conclusie dat her helaas niet zoveel verschil zit tussen de aanhang van PvdD en de NMV. Hetzelfde fanatisme en cijfers gebruiken in eigen voordeel. Peter ten Hoeve heeft wel lef om op de persconferentie te verschijnen maar als je probeert door de bril van de gewone burger te kijken ipv als aanhanger van de NMV kom je tot de conclusie dat het maar een zielige vertoning is.(geenstijl.nl).
Geurt zit er denk ik niet ver langs.Het hele CO2 gebeuren is vergelijkbaar met de mineralenkringloop. Het is een complex geheel. Het is de vraag of je vanuit de landbouw steun moet zoeken bij alternatieve wetenschappers want dat klinkt al gauw als praten voor eigen parochie. De olieindustrie houdt zich ook zeer gedeisd.
Ik denk dat het verstandiger is om te proberen de aandacht de verleggen naar duurzame energie. Als de westeuropeaan besluit minder vlees te eten heeft dat maar weinig impact als je ziet dat elders in de wereld de consumptie juist toeneemt. Je krijgt de mensen ook niet het vliegtuigen auto uit.
De werkelijke oorzaak van stijging van CO2 ligt in het verbranden van fossiele energie. En daar kunnen we wel wat aan doen.
Onbekend
Het gat in de ozon is minder geworden , het doel van mariane thieme ....minder vee en al helemaal geen vee voor produktie van voedsel is natuurlijk onnatuurlijk.
In Nederland groeit gras , dit gras kan door de koe omgezet worden in hoogwaardig voedsel ......ga je dit land anders benutten door er bv. natuur van te maken dan levert dit 0.0 kg voeding op voor de mens en dier dit is inefficient en dan ook milieu belastend.

Verder denk ik ook dat geurt iemand is van de pvdd of lto
Onbekend
of van de ANWB
anonymous_1078
Hier nog een stukje video: [www.dumpert.nl]

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's gras , koeien , melk , koe , grasland , nmv , burgers , politiek , melkveehouders , CO2 , pvdd , broeikaseffect en klimaat geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
14
DEELNEMERS
2
WEERGAVES
12