Waar in een groot deel van Nederland de veestapel krimpt, groeit die juist in Flevoland

Het aantal landbouwdieren in Flevoland is sinds 2000 flink gestegen. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Vorig jaar telde de provincie 28,3 procent meer kippen, varkens, runderen, schapen, geiten en paarden dan tijdens de eeuwwisseling. In totaal bestond de veestapel in Flevoland vorig jaar uit ruim 3 miljoen dieren.

Een keer per jaar telt het CBS het aantal dieren op boerenbedrijven in de verschillende landbouwregio's van Nederland. Het gaat alleen om dieren die beroepsmatig worden gehouden door landbouwbedrijven. Huisdieren zijn niet in de cijfers meegenomen.

Uit de cijfers blijkt dat de omvang van bijna alle veesoorten in Flevoland is gegroeid. Vooral het aantal kippen is fors gegroeid. Vorig jaar werden in de provincie bijna 680.000 meer kippen gehouden dan in het jaar 2000. Alleen bij schapen en paarden nam het aantal af.

[localfocus:localfocuswidgets.net/661f5ec3b6d94/]

Daling in grootste deel van Nederland
Terwijl het aantal dieren in Flevoland is gestegen, is de veestapel in bijna driekwart van de andere regio's juist gekrompen. In de regio Delft en Westland nam het aantal dieren met 81,7 procent het hardst af, maar in dit gebied is geen grote veesector.

Anders is dat in Zuidoost-Brabant, Noordoost-Brabant en op de Veluwe. Deze gebieden hebben de grootste veestapels in Nederland, maar er worden wel iets minder dieren gehouden dan in 2000.

Stikstof
In de regio Amsterdam steeg het aantal landbouwdieren in vergelijking met de eeuwwisseling met een percentage van 146 procent het hardst. Dat komt doordat er veel meer kippen worden gehouden in de regio en rondom de hoofdstad. Ook in Leiden en Bollenstreek (+64 procent) en Zeeuws-Vlaanderen (+31 procent) werden veel meer dieren gehouden dan in 2000.

De omvang van de veestapel in heel Nederland is de afgelopen jaren vaak onderwerp van politieke discussie geweest. Onder meer GroenLinks-PvdA en D66 willen dat de veestapel krimpt om zo de stikstofuitstoot omlaag te brengen, maar de BBB is juist tegen die krimp.

Het stikstofbeleid ligt op dit moment stil door de val van het kabinet.

Deel dit topic

Reacties

bio boer
Is toch ook de bedoeling dat in de intensieve gebieden wat minder en verhuist naar gebieden waar weinig zit dat was hele doel van pluimvee rechten in compartimenten te verdelen er mocht alleen rechten baar compartiment overig verhandeld worden
+1
weurding
Dacht dat grond te duur was daar om voor vee voer te verbouwen🫣
+1
van Ittersum
@weurding wanneer is de grond te duur als je elk jaar sws 1500-2000 kg melk "gratis" per hac meer melkt tov gronden die echt afhankelijk worden van meststoffen. Zie de kleur van de velden maar eens, donker groen en "vettig". Het verschil gaat alleen maar groter worden
weurding
@van Ittersum kunt het ook anders rekenen, akkerbouw geeft meer saldo en de 170 kg n kun je goedkoper afzetten op een ha van 70000 dan van 140000, en dan blijkt die 1500 2000 kg "gratis" toch niet zo mooi als het lijkt
bio boer
@weurding zonder rustgewas kun je niet ook niet in de polder jilles boer heeft ook nog stuk zomergerst gezaaid
De zuidelijke polder is ook nog best zwaar dacht ik daar staat ook wel grasklaver en luzerne
weurding
@bio boer t is hoofdzakelijk kippen schijnbaar die in grote getale toenemen
Braboboer
Quote @weurding:
Dacht dat grond te duur was daar om voor vee voer te verbouwen🫣

Wel een groot afzetgebied voor rundveedrijfmest. Voer kan ook van het “oude land” komen.
weurding
spotmelker
Quote Reactie van @Braboboer:
Wel een groot afzetgebied voor rundveedrijfmest.

In potentie wel, maar er makkelijk vanaf komen is er ook hier niet bij. Akkerbouwers leunen achterover voor de hoogste prijs en/of zijn bang voor kwaliteitsvariaties/onkruidzaden t.o.v. kippen/varkensmest of compost waarvan de laatste maar voor 50% fosfaataanvoer telde.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's flevoland , varkens , schapen , paarden , dieren , stikstofbeleid , veestapel , amsterdam , stikstofuitstoot en nederland geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
9
DEELNEMERS
5
WEERGAVES
0