Formerende partijen zwaar verdeeld over mestproblemen

De vier partijen zitten allesbehalve op één lijn als het om het oplossen van de mestproblemen gaat, bleek in een Kamerdebat.

Deel dit topic

Reacties

+1
RWZK
Strijd nog niet gestreden
+3
mlkvhoudr
@RWZK ik denk t wel, ik denk dat de bbb heel hard mag roepen dat ze tegen zijn maar t is beter als dit plan doorgaat
Braboboer
@mlkvhoudr

Ze moeten gewoon de lange termijn zaken uit adema’s plan halen want dat is aan een volgend kabinet en lost nu niets op.
+1
mlkvhoudr
@Braboboer het lost een discussiepunt uit de formatie op, ik denk dat dit weer een politiek poppenspel is
+1
Twentsch Land
De strijd lijkt gestreden, helaas.

@RWZK
+2
Dirk van Zetten
Pakket met maatregelen van Adema is prima, het is goed voor de blijvende en stoppende boer.
- Verlenging LBV en LBV+, is prima, met de situatie nu is 121 euro voor fosfaatrechten prima.
- Brede opkoop alle sectoren en alle gebieden is prima.
- Renure toepassen is prima.
- Max in 1 GVE per 0,35 ha gaat voor problemen zorgen voor pachtboeren of boeren die groot deel pachtgrond hebben. Als je 15 ha huurgrond kwijt raakt en daardoor 43 koeien minder mag houden, dan is er wel een erg groot probleem. Werkt prijsopdrijvend voor pachtgrond. Een norm van 1 GVE per 0,20 of 0,25 ha moet het zijn in 2032 en dan in 2032 kijken of in 2040 de norm van 1 GVE per 0,35 ha realistisch is.
Nu in 2032 een norm stellen van 1 GVE per 0,35 ha kan in 2032 weer een groot probleem veroorzaken, met name voor de vele pachtboeren en pachtgrond.
- Voer aanpassen ook prima.
+1
Dirk van Zetten
@Dirk van Zetten Afgezien van de GVE norm, is dit plan het beste voor de blijvende en stoppende boeren.
cjw73
@Dirk van Zetten als ik zie wat er overal nu stopt en daarbij de bedrijven optelt die zeker stoppen de komende 5 jaar zie ik in de gve norm ook geen probleem. Komen niet voor niks zoveel bedrijven te koop, iedereen ziet de bui al hangen.
+3
Braboboer
@cjw73

Eens, daarom is een GVE- norm op bedrijfsniveau overbodig. De sector extensiveert als geheel al genoeg.
pieta
@Braboboer Ik weet niet of jij op zand boert maar daar staat volgens mij nog een escape voor in het plan. Iets met doelsturing ipv gve-norm gras.
Braboboer
@pieta

Dat was toch ten tijde van het landbouwakkoord? Dan zou je met een gunstige stoffenbalans meer gve mogen houden per hectare.

Ik kan dat nu niet terugvinden in de brief van adema of heb ik iets over het hoofd gezien?
pieta
@Braboboer Ik heb het ergens gelezen. Maar weet zo vlug niet meer waar.
Braboboer
@pieta

De extremen hebben 7 of soms wel meer dan 10 gve per hectare. Ik kan me moeilijk voorstellen dat die gedwongen worden te stoppen in 2032 dus er zal toch wel iets komen verwacht ik.
BertK
@Braboboer die extremen kopen 80% voer aan en maken afzetkosten voor 80% vd mest. Dat liever dan een hypotheek blijkbaar......
Braboboer
@BertK

Varkens- en kippenboeren doen niet anders.
+2
Jan-T
Als je meer euro's dan gemiddeld aan EUROPA betaald en je hebt dan nog niks te vertellen.
Dan doe je jou werk echt niet goed. en dan komt er een keer een moment.
Hoe heeft dit zo kunnen ontstaan?????????????????????????????
+1
de jonge
Ach blabla bladema ligt 'snachts al wakker... vedder wil ook even een plasje doen, de bbb houdt zogenaamd de rug recht want die ziet nog kansen en het spel gaat vrolijk door. bbb zal straks wel weer gaan bijdraaien, die worden ook steeds zwalkender.. waar ze eerst tegen zonneparken op landbouwgrond waren, is het nu ineens op de veenweide gronden geen probleem meer..... stuk tekst: gedeputeerde staten willen in bepaalde gevallen toch zonneparken toestaan op landbouwgronden... Zo vindt het dagelijks bestuur van de provincie fryslan deze zonneweides nu wel gewenst op bepaalde agrarische gronden in de veenweidegebieden. Het gaat dan om landbouwgronden die door vernatting en bodemdaling minder geschikt zijn voor de landbouw. Van deze zogenaamde TRANSITIE-percelen in het veenweidegebied zal vaker sprake zijn... wtf flikken ze nu dan weer. nu ineens zelf zorgen door hun maatregelen dat er percelen komen die niet meer geschikt zijn voor landbouw en het dan TRANSITIE percelen noemen... dan voel je je als boer in die gebieden toch ook zwaar door de bbb bij de bok gedaan of niet dan.
Spuit11
@de jonge Nee hoor. Die BBB boeren zijn als tienermeisjes waarvan de omgeving al zei; Ga nou niet met die loverboy om. Maar ze vonden het maar al te spannend om toch eens stoute dingen te doen
+1
de jonge
@Spuit11 er zijn toch zat die al hun hoop er op hadden gevestigd, als je dit dan leest en het er steeds meer op lijkt dat ze met alle winden aan het meewaaien zijn en ondertijd dus in feite gewoon meewerken aan de TRANSITIE van nederland, zou je toch zeggen dat die mensen die op hun hebben gestemd zich zwaar belazerd moeten gaan voelen.
casev2
Ik snap die vvd wel. Als de BBB uit dit debat niks haalt, en de veehouderij laat stikken, staan ze bij de volgende verkiezingen op 0 zetels.
Braboboer
@casev2

Het kan ook onderhandelingstactiek zijn dat de BBB dit heeft “binnengehaald” en de VVD daardoor op andere punten meer binnen kan halen.
+2
Jawis
@casev2 als bbb nu niks klaar speelt is het bij volgende verkiezingen inderdaad 1 zetel
casev2
@Jawis denk dat je met 1 zetel nog erg positief bent. Als je toch wel als 1 issue partij hier nog niet eens op weet te scoren heb je ook gewoon geen bestaansrecht meer...
+2
mlkvhoudr
@casev2 denk even na hoeveel er op gestemd hebben en hoeveel boeren er zijn, t is een volksbeweging, geen boerenpartij

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
25
DEELNEMERS
13
WEERGAVES
0