Illustratie van: atlaspower

Waarom koopt bijna niemand biologische producten? 'We zijn gewoontedieren'

Het ministerie van LNV presenteert de resultaten van een groot onderzoek naar consumentengedrag als het aankomt op het kopen van biologische producten. „We zijn gewoontedieren en ook consumenten moeten meegaan in de verandering", stelt minister Adema.

Deel dit topic

Reacties

+7
casev2
Tja, zo'n adema ziet elke maand dik 10k op z'n rekening verschijnen, maar de "gewone" man ziet echt wel het verschil tussen dat huismerk pak melk van 'n euro, of die biologische van arla van 2 euro...

Overigens ben ik wel benieuwdnaar de verkoopcijfers van het biologische huismerk van de Plus, die volgens mij "maar" 15 cent duurder is dan het normale huismerk
Johannushoeve cv
@casev2 bij de vomar als je 3 pakken bio karnemelk kopen is het goedkoper dan de gewone
+1
Erik1979.
Consument heeft meer gezond verstand als de overheid. Nu nog het stem gedrag aanpassen aan consumptie. Dan is de financiële verspilling bij biologisch ook voorbij. Met dat belasting geld kunnen ze veel betere dingen doen.
m uut m
@Erik1979.
Geloof er niets van dat gewasbeschermingsmiddelen gezond voor je zijn!
Albert Altena
@m uut m Je drink het toch niet uit de fles!!!!!
Zo gaat dat ook met allerlei test waar proefratten direct met een middel in aanraking komt.
Het resultaat laat zich raden.
+1
m uut m
@Albert Altena
Waarom zou ik gewasbeschermingsmiddelen in mijn voedsel normaal vinden.
De effecten van verschillende middelen stapelen en langdurige blootstelling hieraan is niet veel overbekend. Wat wel opvallend is dat er tegenwoordig ziektes zijn die er vroeger niet waren en waar toch een link met gewasbeschermingsmiddelen zijn.
Albert Altena
@m uut m Lees het even goed wat ik beschreef.
Jij doet net of je het uit een fles drinkt.
Er wordt veel onderzoek naar gedaan dat sporen van het middel niet terug te vinden zijn in ons voedsel.
m uut m
@Albert Altena
Volgens mij lees je niet wat ik schrijf.
Maar het is momenteel zo dat je nagenoeg geen voedsel meer vindt waar geen sporen van bestrijdingsmiddelen in zit. Dat vindt ik zorgelijk.
Albert Altena
@m uut m Dan gaan we dat echt niet eten.
Johannushoeve cv
@m uut m je haalt toch ook adem? Weet je hoeveel gif daar in zit . Wat jij zeg is dom geklets.
Erik1979.
@m uut m er is overal een link mee. De landbouw is afgelopen jaren alleen maar beter geworden. De laatste jaren gaat de levensverwachting achteruit. Ongeveer vanaf 2021. Kunnen beter de oorzaken daarvan zoeken als continue naar de landbouw wijzen. Ik ben er ook voor om steeds minder medicijnen te gebruiken en steeds minder gewasbeschermingsmiddelen etc. Maar wij boeren zijn niet de schuld van de oversterfte en de terug gang van de levensverwachting. Dat is een feit!
+2
m uut m
@Erik1979.
Ik geef niet de boeren de schuld.
Maar het is een feit dat ons voedsel of wat daar voor door moet gaan niet hetzelfde is als voor de industriële revolutie. Daar is gewasbeschermingsmiddelen een onderdeel van samen met het bewerken en toevoegen van allerlei E nummers. Het medicijn gebruik tegenwoordig is ook belachelijk. Hoor in mijn kennissen kring ook al meer auto immuun ziekten gevolg levenslang medicatie. Het is een rechtstreeks gevolg van de hedendaagse voedingsbranche.
oubi
@m uut m mensen bouwen van jongs af aan geen natuurlijke weerstand meer op.
Dat is het probleem.
Nevergiveup
@m uut m Denk dat Pfas het probleem is !
m uut m
@Nevergiveup
Zal ook zijn invloed hebben.
Het is een totaal plaatje aan troep wat de meeste mensen tegenwoordig tot zich nemen.
Nevergiveup
@m uut m zeker , hier zoveel mogelijk zo niet alles onbewerkt eerlijk eten , maar niet specifiek biologisch , soms wel.
+1
pieta
Quote Reactie van @m uut m:
Wat wel opvallend is dat er tegenwoordig ziektes zijn die er vroeger niet waren

En tegenwoordig zijn er ook ziektes niet meer die vroeger veel voorkwamen. De meeste daarvan voorkomen we, denk ik, met vaccinaties. Ook vaccinaties zijn niet puur natuur. Net als gewasbeschermingsmiddelen. Ondanks de gewasbeschermingsmiddelen wordt de mens gemiddeld toch veel ouder en ook nog in gezonde oude jaren.
+1
Nelis 1971
@m uut m Ook in biologische teelt wordt gewas bescherming toegepast en soms met middelen die bij gangbaar niet eens toegestaan zijn.
m uut m
@Nelis 1971
Ben ik ook faliekant op tegen.
Achso
@m uut m of granen niet beschermen, en die zitten dan vol met mycotoxinen.
m uut m
@Achso
Granen moet je helemaal niet eten.
Nevergiveup
@m uut m sneetje brood met botergoud en kaas niet goed ?
bio boer
@Nevergiveup ik hoor het vaker dat mensen zeggen dat granen slecht voor je zijn sprak ook keer iemand die at alleen groente en vlees en ander dierlijke producten
m uut m
@Nevergiveup
boter en kaas wel
bio boer
@Achso valt best mee hier tot nu goed gezond graan kunnen telen zit ook nog vol vooroordelen
Albert Altena
@m uut m Geef eens een lijst waar gewasbeschermingsmiddelen in gevonden zijn.
m uut m
@Albert Altena
Alle voedingsmiddelen!
Zelfs in biologische producten zijn nog sporen van gewasbeschermingsmiddelen terug te vinden.
Er is geen mens in Nederland die geen sporen van gewasbeschermingsmiddelen in hun bloed hebben.
Albert Altena
@m uut m Das makkelijk gezegd. In feite kun je dus niets vernoemen.
m uut m
@Albert Altena
Je vindt in elk voedingsmiddel residuen ook al is het verwaarloosbaar evenals microplastics. Zolang alles onder de norm blijft zul je hier geen lijsten van vinden.
Albert Altena
@m uut m Bewijs dat gewasbescherming middelen ontstaan (gemaakt) zijn uit natuurlijk voorkomende elementen.
bio boer
@Nelis 1971 als regulier niet mag mag het bio ook niet de bio regels komen boven op de reguliere regels
Dan wil ik wel eens weten wat het mag zijn
Thomas2000
@bio boer er word biologisch nog wat kopersulfaat gespoten, dat mag regulier niet.
bio boer
@Thomas2000 bio ook niet
bio boer
@bio boer bio is kopersufaat helemaal verboden ook voor in voetbad

Was gewoon illegaal als dat gebeurde alleen vind je dat niet in residu onderzoek wat met bio producten wordt gedaan
Wat regulier niet mag gebruiken mag bio ook niet

Kopersulfaat op drinkwater van de kippen mag bio ook niet
bio boer
@bio boer skal is nu wel veel strenger geworden voor huis en keuken middelen
Nelis 1971
@bio boer kopersulfaat wordt gebruikt tegen phytophthora in aardappels. Dit jaar ook nog.
bio boer
@Nelis 1971 mag niet
Melkmeisje
@Erik1979. als jij over gezond verstand begint, dan ben ik op mijn hoede 😉
+1
Twentsch Land
Deze topic lezend valt op dat het met name gaat over gewas beschermende middelen...

Wat te denken over alle conserveringsmiddelen !!!
weurding
@Twentsch Land of voorbehoedsmiddelen, anticonceptie, easy toys.... je wilt niet weten waar men zich allemaal aan blootsteld🤣
m uut m
@pieta
Diabetici is explosief toegenomen momenteel 1 op de 14.
Direct gevolg van verkeerde voeding.
Diabetici is weer de grootste veroorzaker van dementie.
Dat zijn in Nederland bij elkaar meer dan 1,5 miljoen mensen die ziek zijn door slechte voeding.
Vervette lever zag je vroeger alleen bij alcoholisten nu bij tieners.
pieta
Quote Reactie van @m uut m:
Diabetici is explosief toegenomen momenteel 1 op de 14.Direct gevolg van verkeerde voeding.

Ik dacht meer van overvoeding en weinig beweging. De link met gewasbescherming ontgaat me even. Hart- en vaatziekten zijn ook toegenomen. Welvaartsziekten zijn dat volgens mij.
+1
spotmelker
@pieta v.w.b. type I is het grotendeels erfelijk bepaald. Type 2 wat meer bij ouderen voorkomt kun je aan lifestyle relateren.
m uut m
@spotmelker
Type 1 kun je ook met voeding voorkomen en herstellen.
m uut m
@pieta
Het is niet alleen gewasbeschermingsmiddelen maar dat het eigenlijk overal inzit vindt ik wel zorgwekkend vooral omdat de gevolgen vaak pas op de lange termijn bekend worden.
Het is vooral verkeerde voeding.
Veel te veel granen en suikers. En het rare is dat een Amerikaan met gluten intolerantie in Italië daar geen last van heeft. Wordt sterk de connectie met glyfosaat gemaakt.
Johannushoeve cv
@m uut m het zelfde al die boer zoek vrouw boer uit Canada ?
Rene Strik
@m uut m ik kan het brood hier ook niet verdragen. Vroeger in NL nooit geen last van gehad, en afgelopen zomer in NL en Italie geweest en nergens last van na het eten van brood. Er is geen RR tarwe, dus ik zie die link helemaal niet. Tarwe is zelfs ultra gevoelig voor glyfosaat. Klein beetje drift en je hebt dood en dorre tarwe. Ik denk dat het verschil in rassen is wat hier of in Europa geteeld wordt. Hier is het door een heel ander klimaat, ook ern heel ander ras tarwe dat goed gedijt. Maar waarschijnlijk een matige tot slechte verteerbaarheid heeft voor mensen. Ikzelf koop hier spelt brood bij een NL Bakker en kan dat prima verdragen. Zelfde manier geteeld onder dezelfde omstandigheden, maar wel goed verteerbaar.
Albert Altena
Bij vegetarisch eten vanuit de kassen, waar het groeit op NPK en geen belangrijke andere mineralen, zouden onze koeien kopziekte van krijgen.
Zal het dan wel zo gezond zijn voor de mens?
bio boer
@Albert Altena denk het niet bio ben je al verplicht om in de grond te teelen in de kas
Is ook met groene gaande zit steeds minder in door kunstmest wordt productie wel hoger maar verhouding van stoffen in het product anders daar bij is dierlijke mest en compost belangrijk dan bemesten je veel breder er zijn veel mineralen wat op gewasgroei geen effect heeft maar voor mens en dier wel belangrijk zijn
Galebreaker
In de winkel krijgt elk product vanzelf de plaats in het schap die het verdient. In mijn lokale appie houd ik het wel eens in de gaten. Je ziet "veredelde tankmelk van 3,50 /lt" wel eens opduiken, een paar weken daarna wordt het slechts verkocht met 35% stickers en daarna zie je bordje - gaat binnenkort uit ons assortiment -.
Linkse en groene fratsen worden worden ondergeschikt aan economische werkelijkheid. “Erst kommt das Fressen, dann die Moral” - Berthold Brecht ± 1928 . (Ziet u de parallel ?)
bio boer
@Galebreaker meeste mensen willen vaak goedkoopste eten in verhouding met kwaliteit
Kwaliteit maakt velen ook niet veel meer uit meest koppen gewoon vlees uit de supermarkt en niet meer bij goede slager hoe wel ook niet alle slagers kwaliteit leveren net zo slecht zijn als een supermarkt

Van die groep zijn er ook nog vinden dierwelzijn klimaat milieu wel belangrijk maar die principes zijn weg als het om eigen portemonnee gaat
dan is er nog groep die kan het allemaal niks schelen hoe het dier of gewas geteeld is als maar niet veel kost

In België was vlees wel goed in de supermarkt bij de slagers afdeling was wel duur maar heb echt heerlijk gegeten bij de bbq
m uut m
@bio boer
Wil je goedkoop vlees wat wel gezond is. Koop dan gewoon gehakt van grasgevoerde runderen.
m uut m
@Rene Strik
Vanaf de jaren 50 is de selectie van granen op meer opbrengst heel hard gegaan. De bakkwaliteit is veranderd vooral het eiwit wat eigenlijk de gluten zijn. Hierdoor kan de darmen de gluten niet verteren en geven ontstekingen. Het kan zijn dat de Noord Amerikaanse rassen dit nog sterker hebben dan de Europese rassen.
waldkorn.com/nl-nl/onze-granen/…

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's kopen en lnv geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
55
DEELNEMERS
19
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN