Adema verlaagt mestplafonds voor stikstof en fosfaat

Het mestproductieplafond wordt vanaf 1 januari 2025 verlaagd tot 440 miljoen kilo stikstof en 135 miljoen kilo fosfaat. Dit schreef demissionair landbouwminister Piet Adema in een brief aan de Tweede Kamer.

Deel dit topic

Reacties

hans1980
Ja nu weten we het wel

Oja kunstmest spoeld meer uit dat stikstof uit mest dat terzijde
+2
Dirk van Zetten
@hans1980 koude sanering is goedkoper dan uitkopen. Degene die meedoen aan de stoppersregeling krijgen nog een mooie prijs voor fosfaatrechten, stuk beter dan de marktprijs.
Twentsch Land
Eventueel afromingspercentage verhogen ....

Zal genoeg fosfaatrechten worden aangeboden in 2024 of er wel veel verhandeld zal worden is nogal te betwijfelen.
+3
koe-boer
@Twentsch Land
Dan komen we toch een beetje in de situatie die veel boeren voor ogen hadden na het quotumtijdperk: Kosteloos kunnen groeien en elkaar eruit concureren met voer/mest.
+1
Claas 1986
@koe-boer er word van mest een groot probleem gemaakt. en de waarde van fosfaatrechten gaat naar 0
ted9
@Claas 1986 afroming zal verhoogt gaan worden. Als afvoer duur gaat worden komt er wel een oplossing.
ted9
Najk ziet dit als de minst slechte optie. Wat zijn dit voor een jongeren?
+1
Claas 1986
Kan dit allemaal zomaar???????
Twentsch Land
Ligt me bij dat bij passeren fosfaatrechten in de tweede kamer er ook een regel was toegevoegd dat fosfaatrechten kunnen worden aangepakt indien boven plafon uitkomt.

@Claas 1986
klant
@Claas 1986 zeker weten van niet ze doen maar wat gangetje naar de rechter zal wel aan de orde van de dag zijn komende jaren.
chris-van-hagen
Einde derogatie en einde fosfaatrechten
Per 2024 of 2025?
Dat is de enige onzekerheid.

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

+1
chris-van-hagen
@chris-van-hagen Europa gaat ingrijpen omdat Nederland zich niet houdt aan de voorwaarden van de staatssteungoedkeuring voor het fosfaatrechtenstelsel.
Adema en lnv strooien op 5 december geen snoepgoed maar sturen aan op ingrijpen door de EC met als gevolg een onmiddellijk intrekken van de derogatie.
Ik maak bij deze een diepe buiging voor alle groene krachten en een ministerie waarbij er waarschijnlijk niemand de leugendetectortest doorkomt.
Het is een bijzonder knap staaltje politiek bedrijven.
hans1980
@chris-van-hagen Zeker chapeau voor de groenen !

Echter een gitzwarte dag en komende jaren waarin derogatie definitief verdwijnt, gewassen zullen nu gevoed moeten worden met meer chemische kunstmestsoorten die qua milieu impact dierlijke mest ver overscheiden..

De winnaar is de grootgrond bezitter verder enkel verliezers.
Spuit11
@hans1980 Als grootgrondbezitter in een NV gebied komt de klap des te harder aan. Wel een giga investering met dito maandelijkse verplichtingen maar in één klap wordt je praktisch kapot gemaakt.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's piet , stikstof , fosfaat , tweede kamer en piet adema geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
14
DEELNEMERS
9
WEERGAVES
0