Koolstofopname grasland in gebieden met hoge veedichtheid onvoldoende
Deel dit topic
Deel ook jouw kennis en inzicht
Hebben de thema's grasland , koolstof en koolstofrechten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!
Laatste
Reacties
Een koe produceert 160 ton CO2.....even later 160 kg methaan. .......
De IPCC regels voor het omrekenen van methaan naar CO2 was de factor in 2022 34, in 2023 is dat 28 en de KLW gaat in 2023 27 hanteren (waarom zijn ze ook nog niet achter.......)
Maar de rekensom met de oude factor is 160 kg CH4 x 34 is 5.44 ton. Overigens wordt de methaan gemoduleerd aan de hand van het NDF gehalte in voer maal een politiek ingestelde factor (factor maal een factor maal een factor geeft een gewenst wensendenken.....) Vervolgens vinden er ook nog emissies plaats verder in het productie proces. Gemiddeld (met de oude factor) geeft een gemiddelde koe van 9000 kg melk x 1,1 kg CO2 (incl CH4) zo;n 9.9 ton CO2 ipv 160 ton..........
Vastlegging in de bodem onder invloed van toediening organische mest en wortelresten/afbraakproducten plant en micro organismen kan zijn een 0,5 % effectieve organische stof in de bouwvoor . Dit bestaat voor 50 % uit CO2.
Een bouwvoor is 2500 m3 en met een soortelijk gewicht van 1,4 kg/l dus 3500 ton x 0.25 % effectieve O.S. is 8,75 ton. Dus grofweg 1 koe per ha geeft klimaat neutraliteit. Dus bij twee koeien en benodigd jongvee per ha (gemiddeld) geeft dat een netto CO2 footprint van een 0.5 kg per kg melk. Dat is iets anders dan de uitkomst van WerC die politiek gestuurde wetenschap bedrijven en Zuivelnl/KLW aansturen.
Pak mij in deze berekening niet op de laatste cijfers achter de komma, maar de politiek gedreven massa histerie gaat ons veel ellende brengen.....maar ja nadenken als journalist is er tegenwoordig niet meer bij.
Het gras neemt via fotosynthese CO2 op en gebruikt dit voor de groei. Een deel hiervan is de groei van het wortelstelsel, dus in de bodem, en een deel is de groei van blad/stengels, dus boven de grond. In dit onderzoek wordt alleen gekeken naar de toename van koolstof in de bodem. Alle koolstof die het land verlaat via oogst wordt in dit onderzoek dus niet meegenomen voor de opname van CO2!
Als we uitgaan van 10 ton DS opbrengst waarvan 39.3% zuiver koolstof is (researchgate.net/publication/…) dan komt dat neer op 3930 kg C/ha/jaar. CO2 bestaat naast koolstof uit twee zuurstof atomen, dus is 27.7% van de massa CO2 is zuivere koolstof. Omgerekend is 3930 kg zuivere koolstof dus 14000 kg CO2. Misschien dat deze nummers niet helemaal zullen kloppen, het is het eerste wat ik tegenkwam op Google, maar het geeft wel een indicatie om hoeveel dit ongeveer gaat.
Volgens mij kloppen ook de getallen in het artikel totaal niet, zoals hier ook al aangegeven wordt, en de methode die ze gebruiken klopt ook niet. Dus als ik het zo bekijk kan het artikel rechtstreeks de prullebak in, maar dat is mijn mening, misschien zie ik ook dingen over het hoofd. Ohja en hier ook nog de link naar het artikel, nature.com/articles/s41467-023-43452-3/
Dan kan ze nooit 160 ton koolstof produceren.
Met deze berekening zou dus de carbonfoodprint van bv zuivel beter vergeleken kunnen worden met andere producten. Of zuivel geproduceerd op bv maïsrantsoen vergelijken met zuivel geproduceerd op (langdurig) grasland.
Jawel; zuivelnl en consorten knutselen gewoon verder met modellen
Reuze interessant
Laboratoria doen graag mee: meten is weten!!!
En wie mag al die onderzoekers betalen???
Ja, de boer is weer de Sjaak
De dag dat de uitkomst te zien is moeten we heel groot gaan vieren als zuivelketen!!
Nederland moet weten dat we elk jaar enkele tientallen eenheden kunnen reduceren
De WUR moet natuurlijk wel meedoen, anders is het flauw
Ik hoop dat de Wur voor meer grondstoffen afkoop van de CO2 footprint in gaat voeren
Nu gebeurt dat bij soya waardoor je niet hoeft te rekenen met 5000 maar met 700 equivalenten
Dat kan ook met meer grondstoffen!!!
Op die manier kunnen we versnelling op klimaat veel sneller realiseren
Dat geeft ons politiek gezien een betere uitgangspositie!!