Pluimveebedrijf Lelystad heeft weer toekomst na winnen stikstofrechtszaak

De stikstofuitstoot van het pluimveebedrijf van Jaap Verwolf in Lelystad is zo laag dat hij verder mag gaan met zijn onderneming. Dat heeft de rechter bepaald. Een hele opluchting voor de boer en collega's van hem.

Het bedrijf van de familie Verwolf uit Lelystad was een zogenoemde Programma Aanpak Stikstof-melder, een PAS-melder. Dat wil zeggen dat het bedrijf in het verleden geen vergunning nodig had voor activiteiten waar stikstof bij vrijkwam. Maar er kwam een kink in de kabel. "Helaas in 2019 heeft de rechter beoordeeld dat de PAS-melding niet meer geldig was", zegt Verwolf.

Niet illegaal willen zijn
Hij besloot een natuurvergunning, een NB-vergunning, aan te vragen bij de provincie. Want hij wilde niet illegaal zijn. Verwolf ging er, net als andere PAS-melders, vanuit dat zijn bedrijf ver genoeg lag van het natura 2000-gebied in de buurt van Kampen Rijntakken. Dat ligt ruim 20 kilometer verderop. Maar in praktijk bleek dit anders. Verwolf is verbaasd: "Het gaat om maar zes gram stikstof van ons bedrijf dat terecht zou komen op een gebied van achthonderd vierkante meter.""Niet te meten zo klein"
Ook boer Arend Heida in Lelystad, die 240 melkkoeien heeft, begrijpt niet dat een Natura-2000 gebied last zou hebben van de uitstoot van zijn koeien. "Het zou gaan om een paar gram ammoniak. Niet te meten zo klein."

De milieuorganisatie MOB van Johan Vollebroek vocht de vergunning van Verwolf aan. Want de uitstoot zou belastend zijn voor het Natura 2000-gebied. Maar Verwolf won die rechtszaak. Hij is er blij mee. "Zo'n uitspraak geeft ons veel meer zekerheid voor de toekomst. We hebben nu weer een vergunning en daar zijn we heel erg blij mee."

Blijdschap bij andere boeren
Ook omliggende andere boeren in Flevoland, zoals Heida, zijn blij dat Verwolf de natuurvergunning had aangevraagd en na drie jaar strijd won. Dit biedt voor hen ook perspectief.

De milieuorganisatie MOB kan nog wel in beroep bij de Raad van State tegen de uitspraak.

Deel dit topic

Reacties

+1
Grasbaal
Het woord significant begint zijn vruchten af te werpen bij de rechters...
Albert Altena
Die pseudo minister Adema is toch ook al "Bekeerd".
Van-Epscheuten
Goed nieuws

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's flevoland , stikstof , ammoniak , melkkoeien , uitstoot , illegaal , uitspraak , toekomst , stikstofuitstoot , pas-melders en significant geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
3
DEELNEMERS
3
WEERGAVES
1.149