1.480 melkveehouders probeerden kruidenrijk grasland: minder kosten, gelijke opbrengst, meer natuur

Door heel het land experimenteerden 1.480 melkveehouders de afgelopen drie jaar succesvol met kruidenrijk grasland. Van deze groep melkveehouders gaf 97% aan dat de melkproductie gelijk bleef of steeg. Bovendien gebruikten ze nu nauwelijks kunstmest en daarmee bespaarden ze kosten en zorgden ze gezamenlijk voor 3 miljoen kilo minder CO₂-uitstoot per jaar. Ook zagen 77% van de melkveehouders meer insecten op hun kruidenrijke weilanden. 74% wil na het experiment dan ook meer kruidenrijk grasland. Dat blijkt uit een enquête onder deelnemers van de campagne 1001ha Kruidenrijk Grasland. Urgenda en LTO Nederland, de organisaties achter de campagne, vragen aan alle overheden om meer werk te maken van deze integrale oplossing voor klimaat en biodiversiteit.

Deel dit topic

Reacties

casev2
Ben wel heeeel benieuwd naar de vraagstelling uit die enquete. Want het klinkt op deze manier wel erg positief....
+3
labella
Dan hoor ik dus bij die andere kwart.....
Claas 1986
@labella wat valt je tegen dan? Hier een kruidenmengsel gezaaid van Batenburg. valt met maaien altijd mee
+1
labella
@Claas 1986 totaal geen zode en die chicorei rommel willen ze bijna niet vreten, gras met witte klaver bevalt mij veel beter dan die onkruidbende. Rode klaver is hier ook zo verdwenen.
Dezeeuwseboer
@labella hier verdwijnt de rode klaver ook snel. Maar hier eten ze de cichorei als eerste op. Behalve de 3e snee want die is nog al stokkerig.
+1
Cowboy3
Quote Reactie van @labella:
die chicorei rommel

Hoorde gisteren van iemand dat er te veel cichorei in een perceel kwam en dat met versgras halen de pick-up steeds vol kwam zitten met die rommel en heeft het nu laten spuiten.
Hier telen sommige het voor de Cosun en onze loonspuiter noemt dat spul sacherijn omdat er geen fatsoenlijk spul voor is om het onkruid te bestrijden.
Erco
@Cowboy3 heb t nu ingezaaid na de tulpen maar ik wordt er nog niet erg blij van. Wel n enorm goede productie maar moet erg aan die cichorei en smalle wegbree bladeren wennen.en het droogt minder snel. Na de eerste snede n koppel.schapen erin gehad en toch maar weer gemaaid omdat t nog zulk mooi weer was.
grös
@Cowboy3
Maait ie alleen kort gewas dan?
Dit spul kun je juist wat langer laten worden zonder kwaliteitsverlies. Ik maai altijd wat langer gras als anderen zie ik, dan kan ik ook meer laden.
Muur is een groter probleem, daar heb je de invoer zo mee verstopt, maar dat heb je alleen als er veel stikstof bemest is.
Cowboy3
@grös Ik zaai zeker geen kruiden en laat een ander niet bepalen wat ik moet zaaien op mijn grond, als ze zo graag experimenteren met zoiets moet de overheid het maar zelf doen op grond van hun Brabants landschap of provincie die hebben in de omgeving al meer dan 50%.
Lever alleen maar wat industrie melk en zonder onzin toeslagen.
Begin van de week na de mais 5ha gras gezaaid 100% tetra engels 2 de beste rassen en een 5ha hybride rogge en de rest 14ha gaat op de wintervoor.
Jaap40
@labella het regelmatig, om 2 a 3 jaar nieuw inzaaien is een nadeel. Goed onderhouden grasland kan jaaaaaren mee. Waar is het voordeel van kruidenrijk? Organische stof verlies?
+2
kleine boer
Als wij kruidenrijk grasland hebben word de loonspuiter gebeld…
+1
newholland6640
@kleine boer

Dan kun je beter eerst gaan kijken waarom daar onkruid groeit
kleine boer
@newholland6640 oorzaak das niet zo moeilijk op de zand na droge jaren....
newholland6640
@kleine boer

Misschien wat kruidenrijk proberen, ben je minder gevoelig voor droogte
kleine boer
@newholland6640 dat hebben de buren geprobeerd.... zit sinds sept na 2 jaar weer gewoon gras in met wat klaver. Ze waren vol lof maar zaaien het niet meer. Lastig sturen en verkeerde onkruiden worden de baas koeien vertrappen het veel sneller in een nattere periode kortom was leuk maar we stoppen ermee zei de buurman. DIe wil moet maar heen doen maar preek het een ander niet aan. Lijken wel vega's die preken ook een ander alles aan. Als het echt beter is stapt iedereen er naar over....
newholland6640
@kleine boer

Klaver valt ook onder kruiden. Met klaver heb je ook al een groot gedeelte te pakken.

Maar goed, ik begrijp dat jij liever dingen afkraakt zonder ervaring.
+1
kleine boer
@newholland6640 de ervaring heb ik een ander laten doen zoals je kan lezen....vers herfst gras werd ook jaaaaren van gezegd dat het op de mestvaalt moest en nu is het hip en prima voer. Gelukkig voeren wij al dik 30 jaar vers herfst gras met wat klaver....over ervaring gesproken...zoals geschreven laat ieder het voor zich uitmaken....
newholland6640
@kleine boer

Ah en de ervaringen van de collega boeren die vonden dat het op de mestvaalt moest geloofde je niet?
Misschien is een ander ervaring op laten doen toch niet altijd even goed.
kleine boer
@newholland6640 waarom word er nu al paar jaar giga reclame gemaakt voor kruidenrijk? Omdat vele rondkijken en zien dat het tegenvalt....iets wat goed is werkt meteen ook zonder reclame en promoot zichzelf wel.... hoe zat het ook al weer met die mais wat grover hakselen dat was het ook toch.....
newholland6640
@kleine boer

Jij boert vast niet op de slechtste grond van nl
+2
newholland6640
Haha over 15 jaar doet iedereen dit
klant
@newholland6640 en elke 3 jaar opnieuw inzaaien, snap wel dat die zaadboeren van die hosannaverhalen houden kassaaaa en de boer trapt er weer in.
newholland6640
@klant

Pure graze is te commercieel vind ik, daarbuiten is kruidenrijk wel de toekomst denk ik.
grspr
@klant 3 jaar mais en dan 3 jaar kruidenrijk gras zou best een optie kunnen zijn. voldoe direct aan de verplicht voor rustgewas en kan eventueel wat meepakken in het GLB. kunstmestruimte die overblijft komt wel vanpas op overige graspercelen
grös
@grspr
Zonder derogatie heb je ook nog minder organische mest, ik zie hier dat kruidengras daar best zonder kan, in ieder geval met beweiding.
Erco
@Cowboy3 heb t nu ingezaaid na de tulpen maar ik wordt er nog niet erg vrolijk van. Wel n goede productie maar moet erg aan die cichorei en smalle wegbree bladeren wennen.en het droogt minder snel. Maar verwacht wel dat het volgend jaar minder de overhand heeft. Na de eerste snede n koppel.schapen erin gehad en toch maar weer gemaaid omdat t nog zulk mooi weer was.
grös
@Erco
Het is vooral geschikt voor beweiding.
Jongvee loopt er al een half jaar in, zonder mineralen of brok. Heb ze met de droogte een maand binnen gehad. Hoop dat ze nu ook immuun voor wormen zijn.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's grasland , natuur , biodiversiteit , kunstmest , melkproductie , melkveehouders , klimaat , insecten , nederland en kruidenrijk grasland geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
27
DEELNEMERS
12
WEERGAVES
0