Intensieve koolstofkoe doodsteek voor extensieve veehouderij

Opinie Harm Rijneveld - Duurzaamheid melk moet je niet per liter berekenen

Er ligt een enorme opgave voor de melkveehouderij om broeikasgassen te reduceren. De koe staat terecht voor het klimaattribunaal omdat haar bestaan zou leiden tot uitstoot van CO2, lachgas en methaan (omgerekend naar zogeheten CO2 equivalenten). Om haar vrij te pleiten werkt de sector aan manieren om die te reduceren. Diverse melkfabrieken betalen hun leden dan ook extra geld om te zorgen voor forse reducties in 2030. Volgens Harm Rijneveld is het werkelijke resultaat gebakken (CO2)-lucht.

Meer: foodlog.nl/artikel/…

Deel dit topic

Reacties

+1
Braboboer
Ook terug naar paard en wagen dan in plaats van de elektrische auto?
+3
cs-agrar
Een ha gras weet gemiddeld ook een 20t co2 op te nemen/om te zetten. Dat zal bij het intensiever bedrijf wat hoger liggen dan bij het extensieve, maar lang verhaal kort, melkveehouderij is dus (minstens) in balans. Het is immers ook nog een zo dat de afvalstoffen vanuit humane voedselindustrie als zijnde krachtvoer eigenlijk niet bij de dieren meegerekend moeten worden, maar bij die humane verwerker. Want zo kan je elk ander produkt wel mooi makkelijk doorrekenen, als je groot deel niet mee neemt
grös
@cs-agrar
Waarom ligt volgens jou de co2 opname bij een intensief bedrijf hoger ?

Ja in vergelijkingen word het veevoer altijd als volwaardig mensenvoer gerekend, kan alleen palmvet bedenken en nog wat spul wat ze in kalvermelk stoppen, maar het overgrote deel, net afgekeurde wortels aardappels is natuurlijk niet geschikt voor de mens.
Net als dat een mens geen 40 ton maïs per hectare kan eten, maar misschien 3 ofzo.
+1
Jean-PierreK
@grös , bv bierbostel en bietenpulp wordt de CO2 foodprint verdeeld naar economische waarde (met bier en suiker). Volgens mij wil @cs-agrar dat de hele foodprint bij bier en suiker terecht komt.

Volgens een recente studie van Louis Bolk (over maatschappelijke diensten grasland) zou hoog productief grasland meer koolstof vastleggen dan natuurlijk grasland. Dat zou komen doordat er (meer) bemest wordt.
grös
@Jean-PierreK
Wij zijn jaren extensief geweest, maar werd altijd maximaal mest aangevoerd. Misschien dat de intensieve meer kunstmest strooit. Dan ga je ook fossiele brandstoffen (aardgas) d.m.v. Haber-Bosch proces omzetten. = guidehouseinsights.com/news-and-views/…. C02-uitstoot. Bovendien verbrand je daar organische stof mee =co2 uitstoot. Of de extensieve moet er een hele puinhoop van maken, maar ik ken ze niet.
Jean-PierreK
@grös , het zal ook eraan liggen wat je mer extensief en intensief bedoelt. Dit staat in het document van Louis Bolk:

(klik om te vergroten)

pieta
@Jean-PierreK Ze bedoelen grasland waar je niet meer dan 5 ton ds afhaalt denk ik.

cbs.nl/nl-nl/nieuws/…

Dat heeft niets te maken met extensief boeren. Die jagen misschien wat minder achter de laatste kg ds aan maar 5 ton is wel heel weinig. Lees maar wat verder staat zelfs geen bemesting bij. Verschralen is dat.
cs-agrar
Quote Reactie van @grös:
co2 opname bij een intensief bedrijf hoger

gewasopbrengst (meestal) hoger
pieta
@cs-agrar Dat is geen "echt" vastleggen. Dat CO2 wordt opgevoerd en komt weer vrij.
bio boer
@pieta als we het gras niet maaien komt het ook vrij einde van het jaar sterft het af wordt verteerd door bodemleven en bacteriën
Behalve in moeras dan heb je wel veen vorming
bio boer
@bio boer anders leggen we wel deel koolstof vast met de organiche mest die we op het land brengen
de Tank
@bio boer in moeras ook veel methaanvorming... ik zie vooral veel gewring in bochten om het klimaat te sturen zonder terug te gaan in onze levensstandaard. Het mooie(voor wetenschappers en klimaatredders) en minder mooie(sectoren die het probleem op mogen lossen) is dat bij alle maatregelen die genomen worden nooit bewezen kan worden of en wat helpt.
+1
bio boer
@de Tank ik zie vooral veel gewring in bochten om het klimaat te sturen zonder terug te gaan in onze levensstandaard

Zo zie ik het ook ze willen deel van de fossiele rekening bij ons leggen om er afspraken zijn hoe veel we moeten reduceren maakt niet uit welke bron
Als het maar op papier klopt
Mh12
Heb weleens cursus van harm moeten volgen van SBB...... maar onderbouwing kan hij nergens voor geven.......
+1
de Tank
Als je gebakken lucht probeert op te lossen kan het niet anders dan dat die oplossing ook gebakken lucht is.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij , melk , koe , veehouderij , broeikasgas , duurzaamheid , melkfabrieken , methaan , uitstoot en geld geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
15
DEELNEMERS
8
WEERGAVES
0