Illustratie van: atlaspower

Boer die vreest voor kabels over land haalt bakzeil bij Raad van State

Een melkveehouder in het Friese Bolsward die vreest voor hoogspanningskabels over zijn landbouwgronden en een hoogspanningsstation vlak bij zijn bedrijf, heeft bakzeil gehaald bij de Raad van State. De hoogste bestuursrechter verklaarde zijn beroepen ongegrond.

Deel dit topic

Reacties

grös
Ja en als pachter beur je ook nog niks voor die rotdingen. Hij heeft nu alleen de kosten van de rechtsgang..
aldert
@grös Hier in Frankrijk zijn boeren die precies zo 'n zelfde rechtzaak gewonnen hebben,wie het snapt mag het zeggen.
+1
paul1
hoest
@grös de vergoeding voor het recht van opstal is voor de eigenaar natuurlijk maar de jaarlijkse vergoeding en de vergoeding voor de werkstrook is toch echt voor de pachter hoor
grös
@hoest
Je hebt er misschien wel recht op, maar dan heb je het nog niet. Essent en Tennet maken de jaarlijkse mastvergoeding gewoon aan de grondeigenaar over. Als je er als gebruiker er om vraagt, zeggen ze doodleuk, 'dat moet je met de grondeigenaar overleggen'. En die meent natuurlijk dat hij er recht op heeft. Het is gewoon waardeloos geregeld. Bij bijvoorbeeld droogteschade gaat het automatisch naar degene die het ingetekend heeft.
+1
hoest
@grös dank moet je daar toch eens met je verpachter over praten want het is toch echt voor de gebruiker. Hier 10 masten op eigen land en 2 op huur land en de vergoeding van alle twaalf
grös
@hoest
10 nou ik heb met je te doen.
Praten is niet altijd een optie, zeker als het een meerdere eigenaren zijn, of adres onbekend.
Maar als het de gebruiker toekomt, waarom maakt de netbeheerder het daar niet rechtstreeks aan over ? Heb het ook tig keer verzocht, de rentmeester komt wel bij jou vragen of je de struiken onder de masten wil verwijderen, maar voor vergoeding verwijzen ze je naar de grondeigenaar. Geweldig toch, alsof je blij moet zijn met zo'n stuk oud ijzer in het land 😂
hoest
@grös wij krijgen elk jaar papieren van TenneT waarop je verklaart gebruiker te zijn van het perceel waar de masten op staan. Als je niet(meer) de gebruiker van het perceel bent kun je evt de gegevens van de huidige gebruiker invullen. En anders gewoon datum en handtekening. En het wordt over gemaakt.
TenneT doet het snoeien hier overigens ook zelf.
hoest
@hoest dat gezegd hebbende mogen ze die dingen van mij ook opruimen hoor. alleen zoals het nu lijkt krijgen we er juist bij🥴
grös
@hoest
Nou hier nog nooit zo'n formulier gehad, zal wel ander type mast zijn of contract, was vroeger van Essent. Hebben hier ieder jaar weer een nieuwe rentmeester die de regels niet kent.
+1
Blokfoort
Een dubbeltje wint het niet van een kwartje
+1
ted9
Paar bijzondere plantjes uit natuurgebied steken en in grond stoppen doet wonderen.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @ted9:
bijzondere plantjes

Ook deze reden wordt selectief gebruikt.
ted9
Paar bijzondere plantjes uit natuurgebied steken en in grond stoppen doet wonderen.
Twentsch Land
Dan heb je jezelf ook te pakken.

@ted9
+1
jan4072@yahoo.com
Mijn ervaring met meerdere kabels zijn echt heel anders. Er was 1 hoogspanningsleiding en die gaf geen probleem. Toen kwam er entje bij aan de andere kant van de schuur met een staalplaten dak. Op eens wilden de koeien niet meer drinken. Bleek dat er 40V via het dak op het water stond. De boel niet goed geaard dat is duidelijk. Maar ik wil er maar mee zeggen dat het echt niet is als 1 + 1 = 1. Het wordt meer als 2 X 2 = 4 zo erg.
arie.j
Quote Reactie van jan4072@yahoo.com">@jan4072@yahoo.com:
Mijn ervaring met meerdere kabels zijn echt heel anders. Er was 1 hoogspanningsleiding en die gaf geen probleem. Toen kwam er entje bij aan de andere kant van de schuur met een staalplaten dak. Op eens wilden de koeien niet meer drinken. Bleek dat er 40V via het dak op het water stond. De boel niet goed geaard dat is duidelijk. Maar ik wil er maar mee zeggen dat het echt niet is als 1 + 1 = 1. Het wordt meer als 2 X 2 = 4 zo erg.

Kabels over je gebouwen, dat is nog weer wat anders dan over je land.
En waarom zijn hier in de buurt (Alblasserwaard) diverse hoogspanningkabeltrajecten met al meer dan 50 jaar kabels over allemaal weiland, en hoort ik er eigenlijk nooit een melkveehouder over?
Deze hebben ze afgelopen jaar nog behoorlijk verzwaard, met extra heipalen eronder voor extra en zwaardere kabels eraan
nl.wikipedia.org/wiki/….
Nu willen ze weer een nieuwe plaatsen, maar in Nieuw-Lekkerland zijn niet blij met dan wel 3 hoogspanninglijnen over het dorp, is wel iets anders dan over je land.
grös
@arie.j
Hier zijn ook mensen uitgekocht omdat hun huis vlakbij zo'n mast stond, eerst wilden ze daar helemaal niet weg, ding stond er al 40 jaar, de overheid heeft een aantal jaar terug verplicht om mensen die mogelijkheid te bieden. Mensen hadden ook wel gezondheidsklachten maar wijden dat nooit aan die mast.
Volgens het RIVM zijn er wel degelijk schadelijke effecten op lange termijn:
rivm.nl/hoogspanningslijnen/gezondheidseffecten/….
arie.j
Quote Reactie van @grös:
Hier zijn ook mensen uitgekocht omdat hun huis vlakbij zo'n mast stond, eerst wilden ze daar helemaal niet weg, ding stond er al 40 jaar, de overheid heeft een aantal jaar terug verplicht om mensen die mogelijkheid te bieden. Mensen hadden ook wel gezondheidsklachten maar wijden dat nooit aan die mast.Volgens het RIVM zijn er wel degelijk schadelijke effecten op lange termijn:rivm.nl/hoogspanningslijnen/gezondheidseffecten/….

Nieuw-Lekkerland het zelfde soort verhalen van gelezen in pers
Het is echter nogal wat anders of hij boven je huis hangt, of ergens je weiland kruist
Uitkoop gold overigens niet voor een boer waar die over de stal loopt, beetje vreemd is dat wel weer.
De melkveehouder lijkt terechte zorgen te hebben over mogelijke nadelige effecten van het inpassingsplan en de ondergrondse hoogspanningskabels op zijn leefomgeving, gezondheid en vee. Zijn voorkeur voor een alternatieve kabelroute (route 1) lijkt redelijk vanwege verminderde blootstelling aan spanningsvelden en aansluiting op bestaande masten. Ondanks zijn argumenten heeft de hoogste bestuursrechter geoordeeld dat de ministers voldoende rechtvaardiging hebben gegeven voor hun keuze (route 2). Dit suggereert dat er een formele evaluatie heeft plaatsgevonden en de beslissing juridisch is bekrachtigd.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouder , boer en kabels geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
20
DEELNEMERS
11
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN