CDA kiest met Bontenbal als nieuwe lijsttrekker voor stralende toekomst

Henri Bontenbal wordt voorgedragen als nieuwe lijsttrekker van het CDA voor de komende verkiezingen. Dat bevestigen Haagse bronnen aan RTL Nieuws. Bontenbal gaat Wopke Hoekstra opvolgen. Het CDA hoopt dat hiermee een einde komt aan een periode waarin de partij vooral met zichzelf overhoop.

De 40-jarige Bontenbal studeerde natuurkunde in Leiden. Hij is gespecialiseerd in energiebeleid en duurzaamheid. Bontenbal wordt maandag voorgedragen door het bestuur, de verenigingsraad hakt maandag de knoop door.

Volgens een invloedrijke CDA'er is Bontenbal uitermate geschikt voor deze baan. "Intellectueel en politiek slim, buitengewoon vriendelijk. Een echte CDA'er met aandacht voor medecollega’s. Ook als vicefractievoorzitter heeft hij het heel goed gedaan."

Deel dit topic

Reacties

+4
Grasbaal
Waarom Henri Bontenbal:

De nieuwe lijsttrekker is de 40-jarige Henri Bontenbal, die afgelopen periode in de schijnwerpers stond vanwege zijn constructieve bijdragen op het gebied van energie- en klimaatbeleid. Bontenbal, zelf energie-expert en lange tijd werkzaam bij netbeheerder Stedin, liet zich door zijn natuurkundige achtergrond geen linkse klimaatkletspraat op de mouw spelden. Sterker nog: hij verzette zich daar met opgedreunde feiten hard tegen. Met langetermijnvisies, pleidooien voor ’groene industriepolitiek’ en een stevige inzet op meer kerncentrales wil hij Nederland groener maken.

In zijn dossiers presenteerde hij zich ook regelmatig als een vervelende horzel voor klimaatminister Rob Jetten en zijn ambtenarenteam, aangezien Bontenbal kon prikken waar het pijn doet. Of Bontenbal daarmee in de verkiezingsvijver komt bovendrijven, moet nog blijken: de ras-Rotterdammer is niet van de snelle oneliners, maar meer van doorwrochte betogen. Daarin hamert hij vaak op rentmeesterschap, een typisch CDA-thema dat hij als jonge vader graag wil uitdragen.

Bron: telegraaf.nl/nieuws/674088777/…

Frans1
Met aandacht voor medecollega's🤣🤣 dat is wel een dingetje ja
+10
Bennie Stevelink
Ik kende Bottenbal niet maar de eerste indruk is niet verkeerd. Hij is natuurkundige. Dat is positief want ik heb de buik vol van de zweverige socio’s van GroenLinks, PvdA en D66.
Hij is voor kernenergie, dus niet het hele land volbouwen met die lelijke windmolens die stroom leveren als je het niet nodig hebt. Hij komt uit een traditioneel gezin en is gewoon getrouwd. Ik hoop dat hij met deze achtergrond afstand houdt van de hysterische regenboog perversie.
Als hij nu ook nog voorstander is van een krachtig en vooral effectief beleid om immigratie zo veel mogelijk af te remmen is het helemaal goed.
Weidezicht
@Bennie Stevelink staan daar bij jullie in de regio nogal wat protestborden tegen nieuwe molens zag ik vandaag.
bio boer
@Weidezicht zijn hier allemaal molens snap die weer stand niet van die molens hoog uit als die binnen 100 meter van je huis komt anders weet ik niet wat van last je er van moet hebben 🤷‍♂️
Die kerst lampjes in de nacht had van mij niet gehoeven maar kan me er ook niet druk om maken
+1
Braboboer
@bio boer

Geluidsoverlast, slagschaduw, horizon vervuiling?

Vind ze persoonlijk bijzonder lelijk en niet in het landschap passen.

Daarbij zijn de nieuwste types enorm met hoogtes boven de 200 meter.

Ik ben blij dat er in brabant maar weinig zijn.
bio boer
@Braboboer ik hoor het niet heb altijd bij windmolen gewoond op het erf dan moet je er echt bij slil staan om het tehoren bij stil weer staat de molen ook stil als er auto voor bij komt maakt meer geluid is meer van wat de boer niet kent dat wil die niet
+5
theo-lamers
@bio boer een molen in je achtertuin waar je niet van mee profiteerd is natuurlijk wat anders dan een eigen molen met leuke inkomsten
+1
Weidezicht
@bio boer npu, dat woech woech woech van die wieken hoor je wel, en die slagschaduw kan behoorlijk ver reiken. En als bij elke woech je kassa rinkelt is dat toch ff anders dan dat je er 0 profijt van hebt. Hier in de buurt heeft gemeente den haag op het uiterste randje van hun gemeente er 1 neergezet, pal tegen een leidschendamsche woonwijk. Nou de gevolgen in de wijk zijn schandalig. Zowel gelyid als slagschaduw.
bio boer
@Braboboer ik hoor het niet heb altijd bij windmolen gewoond op het erf dan moet je er echt bij slil staan om het tehoren bij stil weer staat de molen ook stil als er auto voor bij komt maakt meer geluid is meer van wat de boer niet kent dat wil die niet
Kars
@Braboboer kijk hier op 4 stuks langs A58.
+4
Bennie Stevelink
@bio boer Iedere gemeente moet verplicht een bepaalde hoeveelheid duurzame energie opwekken. Dus ook de gemeente Dinkelland waar ik woon. Nu is de gemeente Dinkelland, net als een aantal buurt gemeentes, nationaal landschapspark. Er is dus bijna geen plek te vinden waar windmolens neergezet kunnen worden zonder het landschap aan te tasten.
De grote meerderheid in Oost Nederland is inmiddels voor kernenergie, mede vanwege afkeer tegen windmolens. In Almelo hebben we UCN waar splijtstaven voor kerncentrales gemaakt worden. Daar is in Oost Nederland geen enkele weerstand tegen.
bio boer
@Bennie Stevelink allen hebben ze daar geen koelwatar voor een centrale
Cowboy3
@bio boer Koelwater genoeg Rijn, Waal , IJsel en de Maas elke dag nieuw water.
In Dodewaard aan de Waal staat nog een kerncentrale.
+3
arie.j
Quote Reactie van @bio boer:
@Bennie Stevelink allen hebben ze daar geen koelwatar voor een centrale

Kerncentrale hoeven ook niet in elke gemeente zoals die windmolens
Stuk of 2á 3 voor heel Nederland is genoeg
Leo,s vriend
@bio boer Twentekanaal?
bio boer
@Leo,s vriend zit daar genoeg water in ze bouwen ze vaak aan zee
Twentsch Land
Kleiner bouwen kan ook 😉

@bio boer
jan-cees
@Twentsch Land het Ijsselmeer kan voor kleintje Twente kanaal is slootje
Melkboer16
@jan-cees niet zo minderwaardig praten over ons Twentekanaal hé.
Daar zit heel veel bedrijvigheid tegenaan
jan-cees
@Melkboer16 Dat klopt maar voor koelwater voor kerncentrale is het veel te klein met veel te weinig doorstroming
achterhoeker2
@jan-cees Dat snapt melkboer zelf ook wel.
Hoe staat het trouwens met de ambitie om landbouwwoordvoerder van Ja21 te worden.?
achterhoeker2
@Bennie Stevelink Als ik zie hoeveel bezwaar er gemaakt wordt op bijna alles waar de mensen (denken) last van te krijgen., dan komen die kerncentrales er nooit.
Komt nog bij dat ze veel te duur zijn, de politiek moet eens eerlijk vertellen dat we nog lang niet van fossiel af kunnen.
Cowboy3
@bio boer Een windmolen moet minimaal een 800 meter van een burgerwoning afstaan, anders kun je een vergunning aanvraag beter sparen en daarom gaat het in Friesland Groningen en Polder het gemakkelijkst.
bio boer
@Cowboy3 dat vind ik ook wel goed idee idd zeker als het om hele grote gaat die van ons is 40 meter 1.8 mw op die zou ook wel op 500 meterkunnen die zou elke boer moeten mogen bouwenen
Kars
@bio boer 40 meter... hier tip hoogte 155 m
jan-cees
@Cowboy3 daar is geen vaste afstand voor . Ze hanteren vaak 3 a 4 keer ashoogte maar dat is geen wet
Cowboy3
Quote Reactie van @jan-cees:
Ze hanteren vaak 3 a 4 keer ashoogte maar dat is geen wet

De meeste burgers blèren al als ze van een windmolen plan horen op een 3 kilometer van hun woning.
Noorderling
@Cowboy3
Ze staan bij mij op 10-15 kilometer en bestrijken 180 graden van de horizon. Het lijkt echt nergens naar die rode lampen. Als je er dichter bij woont of door rijdt, en de 3lagen verlichting ziet is het echt foeilelijk.
bio boer
@Noorderling hier zijn nieuwe knoeperts geplaatst die hebben alleen in de top lampje van mij hoeft dat ook niet die lampjes weet niet van af waneer het verplicht is onze heeft tip hoogte van 65 meter die heeft het niet
+2
Hans van Bergen
@Bennie Stevelink Ik zal het nog een keer proberen uit te leggen.

1. Na de verkiezingen om 21,00 uur gaat het verkiezingsprogramma in de shredder en komt het ECHTE verkiezingsprogramma uit de kast namelijk dat van D66-GL-PvdA-PvdD/SP Volt.

2, Vreemd om de man te omschrijven als netjes getrouwd. Wat weet jij daarvan
+2
marcsterreborn
@Hans van Bergen netjes getrouwd

Dat waren ook niet de woorden van Bennie. Hij schreef 'getrouwd'. Dat 'netjes' is aan jouw fantasie ontsproten. Lijkt me een Freudiaanse verschrijving....
+4
de jonge
@Bennie Stevelink begrijp je dan werkelijk niet dat de man niet de partij is? er word gewoon even een nieuw gezicht neergeplempd waarvan ze verwachten dat die stemmers kan trekken,maar het beleid blijft hetzelfde, ze dienen immers in de partij met 1 mond te spreken,,, het beleid van de partij veranderd niet met een nieuw gezicht,dus ze blijven alsnog de landbouw onder de trein drukken met hun maatjes waar ze de afgelopen jaren mee samen hebben gewerkt.
+2
Leo,s vriend
@de jonge CDA was ooit plattelandspartij, dat is omgeslagen naar kekke lakschoentjes, dat bleek dus einde CDA, waarom zou er nu niet weer een omslag ten goede kunnen komen?
Nevergiveup
@Leo,s vriend Dat zou kunnen , we zullen zien de eerste 4 jaar zonder mijn stem
robbies
@Leo,s vriend dan moeten de lakschoentjes eerst de afdelingen niet meer voor lief nemen. Electoraal verliest CDA al jaaaaaren in de stad. De regio heeft hen in de zetel gehouden
Claas 1986
@Leo,s vriend waarom een lijsttrekker uit de Randstad?
Melkboer16
@Bennie Stevelink helemaal gelijk aan! Gezin is de hoeksteen van de samenleving en zulke persoon dienen vooruit te kijken net als wij boeren.
Dat hoeven die homo’s en vrijgezelle premier niet
+1
de jonge
@Melkboer16 o o o wat zijn ze voor het gezin...telegraaf.nl/nieuws/998625769/…
+3
Bennie Stevelink
@Bennie Stevelink Het viel me op dat op Twitter veel positieve reacties verwijzen naar het feit dat hij natuurkundige is, dus een beta.
Ik ben dus niet de enigste die de buik vol heeft van de zweverige socio’s van D66, GroenLinks, PvdA en PvdD.
+5
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Bennie Stevelink:
het feit dat hij natuurkundige is, dus een beta.

Tja, Erisman moet ook voor een beta doorgaan 😂 Zegt dus helemaal niks!
Kars
@Bennie Stevelink op twitter heeft Bontebal gezegd dat die paar boeren niks voorstellen. Hij gaat voor de G4 daar wonen 4 miljoen mensen.
Dacht dat hij natuurkundige was, 18-4 =14 miljoen anderen laat ie links liggen. Wat een slimmerik.
Kanaal
Die vergister in het flimpje is een paar weken geleden failliet verklaard, dus of dat de oplossing is ??
+1
Twentsch Land
De zijn nogal wat prikkers die nog een aantal jaren moeten wachten totdat er een reageerbuis gekloonde politicus naar hun wensen is !

Tot die tijd het maar zien vol te houden met een politicus die ook gebreken heeft.
+2
stefanus
@Twentsch Land Die Bontebal lijkt me wel een geschikte kerel, praat rustig en verstandig over het algemeen en lijkt me daarom niet zo moeilijk voor hem om een klein clubje CDA ers bij elkaar te houden. Helaas mijn stem krijgt ie niet.
Wie weet het
@jan-cees ja bij 21 is alles rustig…….
jan-cees
@Wie weet het heel rustig idd😂
+2
Bennie Stevelink
@jan-cees Dat is een artikel van bijna 4 jaar geleden en gaat over de politieke situatie van dat moment. Het heeft dus niets te maken met de chaos bij JA21 van dit moment.
jan-cees
@Bennie Stevelink het artikel geeft mindset weer en die verander je niet
Verder is het bij JA21 geen chaos maar wordt gewerkt aan program en andere zaken
+1
robbies
@jan-cees
Quote:
het artikel geeft mindset weer en die verander je niet

Wat is dan het verschil met de mindset van Eerdmans over vleesconsumptie?

Als we dan toch ouwe tweets gaan reanimeren.
+2
Paul1993
@robbies nee21
jan-cees
@robbies Joost is tegen misstanden dat zijn we allemaal toch? En hier lees ik ook vaak kritiek op lage prijzen en kiloknallers . Verder kan ik je aanraden het verkiezingsprogram van JA21 van de vorige verkiezingen te lezen. Daar staat Joost ook voor.

ja21.nl/fileadmin/user_upload/…

Wellicht is het je ontgaan maar JA21 en BBB werken ook regelematig samen . Mooi voorbeeld is hoe we samen een stikstofplan hebben gemaakt en voorstel tot reparatiewet
ja21.nl/actueel/publicaties/…

En JA21 is voor grondgebonden veehouderij daar ben jij het ook vast mee eens
+1
de jonge
@jan-cees als ik die tweet lees, suggereert dat toch dat gangbaar volgens eerdmans zijn tekst gelinkt is aan dierenleed.
+2
robbies
@jan-cees je kunt creatief lezen. Ik lees in de tweet van Eerdmans een veer in de reet van Animal Rights en Wakker Dier, partijen die met een gerust hart inbreken om "misstanden" aan het licht te brengen. En er ook niet voor schromen omze evt zelf te veroorzaken. Ik heb hier op PB daar de handen nog niet voor op elkaar zien gaan, maar ik lees dan ook niet alles.

Daarmee heb ik niet gezegd dat JA21 slechte dingen doet. Op stikstof deed Eppink het uitstekend en jammer dat hijniet terugkomt. Ik vraag me alleen af hoe belangrijk Ja21 stikstof echt vindt. Als het voor hen een halszaak is, dan zetten ze jou in de Top3.

Over GGB hoeven we niet uit te wijden. Zolang het geen probleem oplost, moet je er geen wetgeving op maken.
+1
kanniewaarzijn
@jan-cees Bontenbal is dus medebedenker van het "nieuwe" CDA. Gebleken is dat deze aanpak een grote sof is geworden. Een goede reden om als lijsttrekker te kiezen voor ........Bontenbal!
+5
demelkboer
Al maak je johan derksen cda lijsttrekker: #nooitmeerCDA
+2
Grasbaal
@demelkboer het is allemaal mensenwerk, met de juiste mensen aan het roer kan het schip ook weer omdraaien
+1
demelkboer
@Grasbaal Huibers weg , nieuwe lijsttrekker, maar dr zit landelijk nog veel te veel houtrot. Regionaal niet hoior
+1
jan-cees
@Grasbaal richting bodem van de zee maakt richting niet veel meer uit Co
+2
Nevergiveup
@demelkboer Nooit meer zal ik niet zeggen , maar laat ze de komende 4 jaar eerst maar eens laten zien dat ze een fundering kunnen bouwen voor BV nederland.

Dat gewouwel voor de verkiezingen kennen we nu wel.

Femke Wiersma doet dat anders die draait de knop alvast terug in Friesland 💪
+4
sorry

stefanus
@sorry Arbeidsmigranten meegerekend ?
+3
@sorry Uh, oh! Caroline van der Plas vindt anti-boeren-tweets van nieuwe CDA-leider Henri Bontenbal
Zo, dit is een lekker begin voor de nieuwe leider van het CDA, Henri Bontenbal. Caroline van der Plas heeft namelijk een tweet van hem gevonden uit 2019. In die tweet keert hij zich keihard tegen de boeren én waarschuwt hij zijn partij dat die moet breken met de boerenstand om politiek te overleven.

Het CDA is historisch natuurlijk altijd dé boerenpartij van Nederland geweest. Op het platteland leeft de natuurlijke, traditionele achterban van die partij. Of, nou ja, dat was zo tot de linkse gekken het ook daar voor het zeggen kregen en boeren op het altaar van 'klimaatverandering' opofferden.
Caroline van der Plas laat vandaag zien dat de nieuwe leider van het CDA wat dat betreft meer van hetzelfde is. Sterker nog, Henri Bontenbal is één van de aanjagers van de beslissing van het CDA om zich tegen de boeren te keren. Dat blijkt héél duidelijk uit een tweet die Bontenbal in 2019 op X (toen nog: Twitter) zette... en die Van der Plas boven tafel gekregen heeft.

De tweets in kwestie (het gaat namelijk om een reeks) beginnen met een heel herder statement. "Jongens mag het a.u.b. wat intelligenter? Als het CDA zich blijft profileren als boerenpartij," schreef hij toen, "dan is dat het recept voor over en sluiten over een jaartje of 10. Dat wil ik niet meemaken. Waarom maken we dit deel van onze achterban zo belangrijk?"
En in een vervolgtweet legde hij voor de duidelijkheid nog even uit dat er slechts 54.000 boeren in Nederland zijn, maar 51.000 politieagenten, dat er 1,3 miljoen mensen in de zorg werken, en dat er zo'n 414.000 mensen in het onderwijs werken." Die mensen zijn véél belangrijker, vond hij toen, dan de boeren. Die moesten maar lekker in hun eigen mest gaarkoken.
Deze man is één van de belangrijkste redenen dat het CDA de boeren de afgelopen jaren aan hun lot heeft overgelaten. Dat is voor hem een heel bewuste keuze geweest. Als extreemlinkse gek gelooft hij namelijk volledig in het klimaatgezeur... en wil hij boeren zo hard mogelijk lozen.
Daar komt nog eens bij dat hij werkelijk gelooft dat het CDA weer "groot kan worden" juist door de boeren te verraden. Dus het is aan de ene kant ideologisch dat hij de boeren in de kou wil laten staan, maar het is ook nog eens opportunistisch.
Nou, daar moeten CDA'ers dus blij mee zijn. Ze hebben nu een leider die publiekelijk, hardop zegt dat hij af wil van de boeren als achterban, dat hij ze niet nodig heeft, en dat hij vindt dat ze lekker allemaal het land uitgejaagd kunnen worden omdat er heus stemmen opgehaald kunnen worden bij andere beroepsgroepen.

Wat een schande.
+3
Twentsch Land
Caroline kan beter even nog voorzichtig zijn, kan nog wel eens zijn dat ze hulp van het CDA nodig heeft.

@Hans is Hobby boer
+3
Nevergiveup
@Twentsch Land Caroline is oprecht en eerlijk , die heeft niks met voorzichtig zijn en terrecht , wat moet ze met het CDA de verloochende boeren haters ....

Ze weet nu al hoe de kameleon hazen lopen ...
+1
Twentsch Land
Het spel in de politiek werkt iets anders.

@Nevergiveup
+2
Nevergiveup
@Twentsch Land Dat klopt , maar de oprechte bestuurs cultuur gaat er komen ipv. de nieuwe bestuurs cultuur , er is en gaat veel veranderen in de politiek , niet omdat ze dat willen maar zoals ik al x aangehaald heb , de "zakken zijn leeg " het mislukte EU heeft ook last van motte in de jas , een gedeelte van de slechtste ratten zijn al van het schip af , er gaat verandering komen omdat zoete lieve koekjes niet meer gebakken kunnen worden ...
matt
@Hans is Hobby boer wie is de auteur van deze tekst?
+4
stefanus
@Hans is Hobby boer Het is allang duidelijk dat landelijke CDA afstand heeft genomen van de landbouw omdat de landbouwwoordvoerder Boswijk uit de provincie komt met de minste boeren en dus niet vreemd dat deze rotterdammer er zo over denkt. Kan me ook niet voorstellen dat boeren nog landelijk cda stemmen.
+1
de jonge
@stefanus logischerwijs zou je inderdaad zeggen dat geen 1 boer meer gaat stemmen op alle partijen die de afgelopen jaren met elkaar hebben samengewerkt om de boeren te decimeren,, en toch zal een deel weer overstag gaan,dan denk ik bij mezelf of die mensen uberhaupt wel een geheugen hebben en of ze wel in de gaten hebben dat een andere persoon neer zetten bij een partij echt niet lijd tot een andere insteek van die partij
Nevergiveup
@de jonge tja de meesten worden met de jaren wijzer , anderen dement ....
robbies
We zullen zien waar Bontenbal zich als eerste laat zien als partijleider. Waagt hij zich over het water naar de regio? Of blijft hij lekker in de Randstad. Dat zal in grote mate zijn succes bepalen
+3
jan 10
De tweets in kwestie (het gaat namelijk om een reeks) beginnen met een heel herder statement. "Jongens mag het a.u.b. wat intelligenter? Als het CDA zich blijft profileren als boerenpartij," schreef hij toen, "dan is dat het recept voor over en sluiten over een jaartje of 10. Dat wil ik niet meemaken. Waarom maken we dit deel van onze achterban zo belangrijk?"

Wat een hoogmoed van Bontenbal.
Maar zegt alles hoe het Haagse CDA van de werkelijkheid afstaat.
Toen en nu.
robbies
@jan 10 ben je nog lid?
+1
jan 10
Quote Reactie van @robbies:
ben je nog lid?

Geen lid van het het Haagse,die de boeren en vooral hun gezinnen totaal verloochend hebben.
Provinciaal en plaatselijk zitten goede mensen tussen,wel weinig verjonging..
Mijn verwachting is dat BBB en SGP het stokje overnemen.
Albert Peters
@jan 10 droom maar fijn verder
+2
jan 10
Quote Reactie van @Albert Peters:
droom maar fijn verder

Jij denkt dat het CDA herrijst uit het stof?
+2
Nevergiveup
@jan 10 Na 10 jaar tobben en veel nederlanders totaal voor de gek houden , niet allen agrariërs , komt de boemerang nu keihard terug , De provinciale waren de amuse , vele hebben het nog niet in de gaten.....
Albert Peters
@jan 10 net goed mogelijk als bbb met sgp
Nevergiveup
@jan 10 Van de weg geetterde oude ex zittende partijen kun je niks meer verwachten , die hebben Nederland in complete chaos gestort.
Nevergiveup
@Nevergiveup We hebben realistische partijen nodig die de kosten gaan leggen waar ze ook gemaakt worden , het is niet anders.
Paul1993
Einde Cda nadert rap
Albert Peters
@Paul1993 daar kan jij net zo weinig over zeggen als ikook niks
Je zou wel verwachtingen kunnen hebben
bio boer
Vind eigelijk wel mooi plaatje die windmolens met zo donkere lucht er achter

(klik om te vergroten)

+1
bio boer
@bio boer over 100 jaar zal het wel cultureel erfgoed zijn 😁
+7
demelkboer
De koers van het CDA met het Bontebal als lijsttrekker wordt nu duidelijk. Bontebal heeft eerder al aangegeven dat CDA geen boerenpartij meer zou moet willen zijn. Met de keuze van Boswijk kwam er veel te veel nadruk op het agrarische te liggen. Dan kwam CDA weer in problemen met 2030 2035. Dat was natuurlijk voor Woppert een heel moeilijk punt geworden. Die had zich op het stikstof dossier in de hoek geverfd. CDA hoopt dat stikstofdossier wat overwaait en ze zich kunnen profileren op andere dossiers. Van het CDA hoeven wij als Landbouw niks meer te verwachten

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's cda , duurzaamheid , verkiezingen , politiek , toekomst , nieuws en henri bontenbal geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
89
DEELNEMERS
34
WEERGAVES
0