De koeien van boer Arnold grazen langs de A6, en dat bevalt goed

De koeien van boer Arnold van Veelen staan nu al twee maanden langs de A6. Op de plek waar tot vorig jaar nog konikpaarden stonden, grazen nu zijn zeventig melkkoeien. Dat is volgens Staatsbosbeheer beter voor het gebied. De boer is tevreden. "We hebben hier veel ruimte en veel grasklaver, waar onze dieren goed van kunnen groeien. Dat zijn hele belangrijke voorwaarden die je stelt als veehouder", zegt hij.

Het experiment met de koeien is in april begonnen en duurt een jaar. Daarna wordt bekeken of het wordt voortgezet. Er zal dan een aanbesteding worden gedaan, zodat meer veehouders kunnen meedingen naar de plek langs de A6. Als het een succes blijkt te zijn, wil Staatsbosbeheer honderd hectare in het Trekweggebied voor een periode van 5 tot 6 jaar aan een boer ter beschikking stellen.

"Het was voor ons een unieke kans", zegt Van Veelen. "We zijn een biologische melkveehouderij en onze dieren moeten sowieso naar buiten." Van Veelen is tevreden met hoe het gaat met zijn dieren op het terrein langs de A6. "Ik denk dat je hiermee aan boeren kan laten zien dat het ook op een andere manier kan."

Waarom koeien in plaats van paarden?
Volgens Rosan op den Kelder van Staatsbosbeheer is het de bedoeling dat het natuurgebied veel kiekendieven aantrekt. Daarvoor is het belangrijk dat er veel muizen in het gebied leven, want die zijn een belangrijke voedselbron voor de roofvogels. Maar de muizen bleven door het graasgedrag van de paarden weg. Konikpaarden eten namelijk graag lange en ruige gras- en kruidensoorten.

Voor de muizen blijft er dan geen aantrekkelijk leefgebied over. Koeien laten die grassoorten juist staan, waardoor het gebied wel weer aantrekkelijk is voor de muizen en dus ook weer een interessant jachtgebied wordt voor de kiekendief.

Deel dit topic

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij , paarden , natuurgebied , staatsbosbeheer , melkkoeien , grazen , veehouders , muizen , lelystad en hectare geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
0
DEELNEMERS
0
WEERGAVES
0