Familie Combee maakt overstap naar natuurinclusieve landbouw

De familie Combee in het Brabantse Helvoirt maakte als vrij intensief bedrijf de overstap naar natuurinclusieve landbouw. Om hiervoor de ruimte te krijgen en anderen te inspireren, werd het Kwatrijnconcept gerealiseerd met oog voor koe, boer en natuur. De eerste ervaringen zijn positief.

Deel dit topic

Reacties

Frysker
380 tkt en 215 dagen gemiddeld in lactatie ?

wat klopt hier niet
+1
Jaap40
@Frysker vlgs mij relatief veel guste koeien melken
+1
T60401
@Frysker klopt wel meer niet aan het verhaal. natuur inclusief is maximaal 2 gve / ha. hij heeft 100 koeien en jongvee. met 50 ha is hij natuur inclusief. Ik zal toch maar eens een nieuwe rekenmachine gaan halen.
Braboboer
@T60401

Staat toch dat die nog 30 bunder er bij zoekt. 😁
Koeien boertje
@Braboboer van die natuur rommel of waar je nog mais vanaf kunt halen
+1
Frits1
@T60401 oh waar haal jij die norm van 2 gve/ha weg. Dat hele natuur inclusieve landbouw verhaal staat nergens beschreven van die en die normen moet je aan voldoen.
T60401
Frits1
@T60401 een handreiking van de provincie, pffffff
cjw73
@Frysker wat zou daar dan niet aan kloppen??? Ze zijn bij mij ook gemiddeld genomen 230 dagen aan de melk bij de laatste controle.
slagroomvla
Quote Reactie van @cjw73:
wat zou daar dan niet aan kloppen???

34 kg bij 215 dgn is best, alleen met een tkt van 380 en een beetje normaal afkalfpatroon kom je nooit boven de 180 dgn gemiddeld. Dan zit je gemiddeld rond de 150/160 dgn in lactatie.

Verder is het gewoon knetter intensief, 1 mln kg melk op 30 bunder grasland. Die kopen wel meer als 20 bunder mais bij gok ik, of heel veel krachtvoer.
+1
Elvis
@Frysker hij krijgt binnenkort een kalf piek
Erco
@Frysker ze kalven tegelijk af?
Van-Epscheuten
@Frysker seizoensgebonden afkalfpatroon
Kars
Weet hem te zitten, maar wil je afhankelijk zijn van brabants landschap enzo voor je grond.
+2
T60401
Quote Reactie van @Kars:
maar wil je afhankelijk zijn

Als je die weg helemaal ingeslagen bent is er geen weg meer terug. Over een paar jaar maken de terrein beherende organistisch de dienst bij jou op het erf uit.
marcsterreborn
@T60401 je krijgt een zaakwaarnemer toegewezen. Die neemt de touwtjes op het bedrijf over...
+4
matt
@marcsterreborn dat lijkt me iets voor jouw.
De koeien de deur uit,en met de map onder de arm.
Andere boeren begeleiden.
marcsterreborn
@matt ik zal er eens over nadenken...
+1
Spuit11
@Kars Dat is wel de bedoeling. Eigen baas zijn is een conservatief gedachtengoed. Fout dus.
+2
Edvof
Vorig jaar, kort na de ingebruikname van de stal bij de familie combee op bezoek geweest.
Naast de Brabantse gastvrijheid, bewonder ik hun om hen ondernemerschap die zij hebben getoond.
Ondanks een lastige positie op het oude bouwlok een toekomst gerichte stal op een nieuw bouwblok kunnen realiseren.
De productie van vaste mest geeft een goed verhaal op biodiversiteit, klimaat en lagere mest afzet kosten.

Ik wens de familie nog veel succes en geluk in hun nieuwe stal!
Braboboer
@Edvof

Het is zeker knap wat ze gedaan hebben.

Niet bij de pakken neer zitten maar positief denken en kansen zoeken.
robbies
@Braboboer dat is het. Voor een regulier bedrijf hadden ze waarschijnlijk geen vergunning gekregen op die plek. Op de ouwe stek geen ontwikkeling meer mogelijk. Nu kunnen ze vooruit en wellicht langdurig grond onder hun bedrijf. Ik vind dat kwatrijnconcept echt wel mooi verzonnen. Men moet alleen niet de fout maken door zoiets als de enige ontwikkelrichting te gaan promoten. Bij hen past het, een ander doet wat anders
royale
Quote Reactie van @Edvof:
ks een lastige positie op het oude bouwlok een toekomst gerichte stal op een nieuw bouwblok kunnen realiseren.De productie van vaste mest geeft een goed verhaal op biodiversiteit, klimaat en lagere me

In ieder geval mooi dat ze kansen zien ondanks hun beperkingen. Ik kan me best voorstellen wanneer je weinig kansen hebt om je bedrijf te ontwikkelen en je krijgt de kans via zo'n duurzaamheidseis, dan zou ik het ook doen. Lijken me echt ondernemers! Desondanks vind ik natuurinclusief voor dit bedrijf niet helemaal passen. Zo te horen zijn ze best intensief met meer dan 1 miljoen liter melk op 50ha grond! Wanneer je dan nog steeds ruwvoer moet aankopen kun je wel bezig zijn met natuur, maar toch.... Verder zijn potstallen helemaal niet zo goed voor broeikasgassen!
demelkboer
34 liter per dag dat gaat niet op een natuurgrasje. Dat gaat op supergras maïs en krachtvoer. Weinig natuur inclusief daar aan. Hij wil.ook weer terug naar holstein om hard te melken.

Waar komt het stro vandaan voor deze natuur inclusieve landbouw. Hij verbouwd zelf immers geen tarwe.

Ik heb het idee dat er een mooi verhaal bedacht is om te kunnen verplaatsen. Maar das ook ondernemen. Wat dat betreft dus een top ondernemers!
j h p
@demelkboer Dat hele natuurinclusief is toch een verhaaltje/sprookje waar de deugmensen maar al te graag in willen geloven.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's landbouw , familie , koe , natuur en ervaringen geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
25
DEELNEMERS
20
WEERGAVES
0