Illustratie van: Thijs-4620

Voorzitter Kalden over mislukt landbouwakkoord: bij ondernemen past geen inkomensgarantie

Kalden maakt zich er wel erg makkelijk vanaf. WUR en PBL konden het niet doorrekenen. Adema kon geen perspectief bieden, en dat dan ondernemersrisico noemen.....

Quote:
Nieuwe kabinetsplannen voor de landbouw hebben volgens de voorzitter van het gestrande overleg weinig zin als het kabinet niet eerst een paar belangrijke stikstofkeuzes maakt.

Deel dit topic

Reacties

+1
hypotheekboer
### Goed om te zien dat u mogelijk anderen inspireert met onze journalistieke content. We vragen u enkel voor persoonlijk gebruik onze content te kopiëren, om geen inbreuk te maken op onze Algemene Voorwaarden. Vraag anders naar onze bedrijfslicenties via klanten@fdmediagroep.nl ###

In het kort
Zonder harde stikstofkeuzes van het kabinet zal er vanaf het begin weerstand zijn tegen nieuwe plannen, schrijft voorzitter van het mislukte landbouwakkoord Chris Kalden.
Het vertrouwen is er volgens hem wel 'een stukje' op vooruitgegaan dankzij de onderhandelingen.
Hij noemt het 'begrijpelijk' dat boeren naar garanties zoeken, maar 'zo is het leven niet'.
Nieuwe kabinetsplannen voor de landbouw hebben weinig zin als het kabinet niet eerst een paar belangrijke stikstofkeuzes maakt. Dat schrijft de voorzitter van de mislukte gesprekken over een landbouwakkoord Chris Kalden in zijn eindverslag aan de Tweede Kamer. Anders zal er vanaf het begin weerstand zijn tegen de plannen, stelt hij.

Belangrijke vragen daarbij zijn: op welk jaartal richt het kabinet zich, 2030 of 2035? Wat gebeurt er met zogeheten PAS-melders, boeren die buiten hun schuld om geen stikstofvergunning hebben? En wat wordt het alternatief voor de fel bekritiseerde manier waarop stikstofruimte nu wordt vastgesteld?

Juist deze omstreden vragen lagen tijdens de onderhandelingen over het landbouwakkoord niet op tafel. Die onderhandelingen klapten eind vorige maand na ruim zes maanden toen de LTO eruit stapte. Op aanraden van stikstofonderhandelaar Johan Remkes gingen belangenbehartigers van de boeren, kabinet en andere partijen uit de voedselketen met elkaar aan tafel om de agrarische sector perspectief te bieden.

Nieuwe plannen
'Medio' september komt het kabinet met nieuwe plannen ter vervanging van het mislukte landbouwakkoord, volgens landbouwminister Piet Adema. Al lijkt het kabinet het niet eens over alle stikstofkeuzes. Coalitiepartij CDA wil in de loop van de zomer praten over het openbreken van de stikstofparagraaf in het coalitieakkoord. Eerder zei CDA-voorman Hoekstra niet meer te kunnen leven met de stikstofdeadline van 2030, het jaar waarin volgens het coalitieakkoord de stikstofuitstoot moet zijn gehalveerd.

Betrokken partijen hadden er last van dat veel zaken buiten de onderhandelingen van het landbouwakkoord vielen, schrijft Kalden. Veel antwoorden op stikstofvragen liggen niet bij landbouwminister Adema, maar bij stikstofminister Christianne van der Wal. 'Aan de andere kant werden met regelmaat elementen of onderwerpen toegevoegd', schrijft de voorzitter. 'De afbakening van de opdracht is niet al te sterk geweest (...) Een dwingender afbakening vooraf zou behulpzaam zijn geweest.'

Korter
Het vertrouwen is er wel 'een stukje' op vooruitgegaan dankzij de onderhandelingen, schrijft Kalden. Al duidt de omvang van het concept dat uit de onderhandelingen is gekomen, op 'het nog beperkte vertrouwen dat partijen onderling hebben'. Het conceptakkoord had korter kunnen zijn dan de huidige 85 pagina's, maar partijen hadden 'grote behoefte om details uit te werken en zekerheden in te bouwen'.

De LTO stapte op het laatste moment uit het akkoord omdat het verdienmodel voor de boeren onvoldoende duidelijk werd. 'Het is begrijpelijk dat je de garantie zoekt dat veranderingen je bedrijf niet negatief beïnvloeden', schrijft Kalden daarover in zijn verslag. 'Maar boeren en tuinders zijn ook ondernemers. Inkomensgarantie past daar niet bij.'

Naast een 'zelfbewuste overheid' die keuzes maakt, vraagt de stikstofcrisis ook om een realistische agrarische sector. Kalden: 'Garanties zullen er niet komen, zo is het leven niet.'

Lees het volledige artikel: fd.nl/politiek/1481448/…
hypotheekboer
@hypotheekboer en de analyse van Boerderij
Chris Kalden, oud-voorzitter Landbouwakkoord: ‘Stop met soebatten’
Redactie

Lydia van Rooijen
parlementair verslaggever

Chris Kalden – de voorzitter van de onderhandelingen over het inmiddels gesneuvelde Landbouwakkoord – vindt dat er genoeg opties in het concept staan om verder te bouwen aan een toekomstplan voor de landbouw.
Grasbaal
@hypotheekboer aub geen Boerderij.nl voor 100% knippen en plakken
+1
Albert Altena
Deze mensen moeten terug naar de eerste vraag?
Zullen de zeer veel geld verkwistende maatregelen enig effect hebben op de natuur???
j h p
Dit is meerwerk, aannemers schrijven daar hele dikke rekeningen voor.
j h p
Dit is meerwerk, aannemers schrijven daar hele dikke rekeningen voor.
Jannus
@j h p bij de overheid heb de kans dat je terug kan dokken
jhackert1986
@Jannus Jazekers
En er gaan er wat de bietenbrug op
Maar gelukkig is het nog geen bietencampagne
Bieten groeien goed met dit weer
Op tijd de kop er af en dan door de shredder.
+2
kanniewaarzijn
Als boeren worden geacht natuurwerkzaamheden te verrichten voor de overheid (maatschappij) zijn ze geen ondernemer meer. Als ze wel als ondernemer worden gezien zijn ze vrij om bij een bepaald aanbod te bedanken voor de eer. Ben benieuwd wat Kaldens reactie was geweest als men hem had gezegd dat hij maar af moest wachten hoeveel hij zou krijgen voor zijn baan en hoelang dat zou duren. Dit soort mensen heeft makkelijk praten, zelf vangen ze een buitensporige vergoeding.
overstekend wild
@kanniewaarzijn van zo iemand mag je toch verwachten dat hij er op no cure no pay basis zit
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @overstekend wild:
no cure no pay basis

Dan is armoe helemaal troef 😁
hypotheekboer
@kanniewaarzijn maar net van welke uitgangspunten je uitgaat. Kalden is geen onafhankelijke voorzitter he
kanniewaarzijn
@hypotheekboer Zeker niet.
jhackert1986
Naast een 'zelfbewuste overheid' die keuzes maakt, vraagt de stikstofcrisis ook om een realistische agrarische sector. Kalden: 'Garanties zullen er niet komen, zo is het leven niet.'

Nounounounou
Meneer trekt wel een heeeeeeeeel grote broek aan.
Adema werkt aan perspectief
Kalden vindt garanties niet nodig
hans-hans
jhackert1986
@hans-hans Sjaak van der Tak is heel duidelijk geweest in Buitenhof
Het wantrouwen is begonnen bij de Fosfaatknelgevallen.
+1
hypotheekboer
@jhackert1986 de uitspraken van Adema na het klappen hebben het wantrouwen naar de overheid alleen maar bevestigd
jhackert1986
@hypotheekboer En dan komt als toetje dhr Kalden die zegt:
Verdienmodel?? Geen garanties!!!!

De overheid laat zich weer van een woest lelijke kant zien.

Het aanstellen van Kalden was sowieso een schoffering na de uitspraak van van der Tak in Buitenhof over fosfaat.

De commissie Kalden:
boerderij.nl/speciale-commissie-voor-knelgevallen-…
Achso
@jhackert1986 vragen ze even in Duitsland hoeveel die aan Vattenfall moeten betalen, omdat men eeneens besloot om kerncentrales te sluiten.
jhackert1986
@jhackert1986 24 oktober 2021
Vd Tak is zeer duidelijk over fosfaat.
Nevergiveup
Bij ondernemen hoort een flink goed verdienmodel om de risico's op te kunnen vangen , waarom zou je anders nog ondernemer worden en niet gewoon je handje ophouden ....
mlkvhoudr
@Nevergiveup omdat we wat te martelen moeten hebben 🙂
BertK
@Nevergiveup Zonder verdienmodel geen belasting(?)
Marco de 1ste
Door regelgeving van overheid verdienmodel uit de sector schoffelen. En dan je schouders ophalen, tja ondernemersrisico. Winkels de deuren dicht metselen tja ondernemersrisico.
In Amsterdam de straten afsluiten, tja ondernemersrisico. Overheid kan niet overal garant voor staan.
Overheid die zich tegen de burgers keert, waarom dan nog verkiezingen als de vierde macht aan de touwtjes trekt.
jhackert1986
@Marco de 1ste Lijderschap

(klik om te vergroten)

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's landbouw , wur en pbl geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
26
DEELNEMERS
15
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN