Hoge Raad geeft Leerdammer gelijk in rechtszaak over melkprijs 2010-2015

Hoge Raad geeft Leerdammer gelijk in rechtszaak over melkprijs 2010-2015

Op 17 maart heeft de Hoge Raad uitspraak gedaan in de rechtszaak over de melkprijs in de periode 2010 tot en met 2015. De Hoge Raad heeft Leerdammer gelijk gegeven. Leerdammer hoeft de 313 deelnemende boeren dus geen nabetaling van 40 miljoen euro te doen. De uitspraak geldt niet voor de 163 boeren die Leerdammer hebben aangeschreven na het begin van de rechtszaak.

De uitspraak is door veel deelnemende boeren met grote teleurstelling en boosheid ontvangen. Volgens meerdere boeren heeft Leerdammer de overwinning te danken aan een leugen, waar het Gerechtshof en de Hoge Raad zijn ingetrapt.

Waar ging de rechtszaak over?

In de periode 2010 tot en met 2015 werd de melkprijs van Leerdammer bepaald aan de hand van een referentieprijs: het gewogen gemiddelde van de melkprijzen van Friesland Campina, DOC, CONO en Vreugdenhil. Dit melkprijsbeleid werd jaarlijks toegelicht op voorjaarsvergaderingen.

De drie coöperaties betalen een deel van hun melkprijs uit in de vorm van ledenobligaties. De belangrijkste vraag in de rechtszaak was of dit “ledengeld” moest worden meegeteld in de referentieprijs. Volgens de boeren wel, volgens Leerdammer niet.

In de rechtszaak speelde een geluidsopname die op een van de voorjaarsvergaderingen is gemaakt een belangrijke rol. Op deze geluidsopname zegt de manager milk supply van Leerdammer dat het “ledengeld” moet worden meegeteld bij de berekening van de referentieprijs. In de rechtszaak zegt Leerdammer dat de medewerker zich hier heeft vergist. Tot verbazing van de boeren vonden het Gerechtshof en de Hoge Raad het aannemelijk dat de manager milk supply van Leerdammer zich hier heeft vergist.

Zoals gezegd geldt deze uitspraak niet voor de groep van 163, omdat zij formeel geen deelnemer aan de rechtszaak waren. Omdat de uitspraak zoveel verbazing oproept, bekijkt een gepensioneerd advocaat op verzoek van een van de 163 boeren of het zinvol is voor de groep van 163 om de zaak voort te zetten.

De geluidsopname is uitgeschreven onder 2.12 van onderstaand vonnis:

uitspraken.rechtspraak.nl/…

Deel dit topic

Reacties

labella
Shit, moet ik nog maar een jaartje door met mijn oude auto.
+1
cjw73
@labella nog steeds geen Ferrari voor de deur....🙈🙈
+2
mlkvhoudr
Ik wist dit gezien de datum van de vonnisuitspraak al een tijdje, ik zit niet meer bij leerdammer en ik ga ook niet natrappen.

Het was aan de rechter om te bepalen of wat er op de vergaderingen steeds is meegedeeld rechtsgeldig was of dat je daar a mag zeggen en b mag doen, de rechter heeft geoordeeld dat de leveringsvoorwaarden leidend zijn en alles wat er verder mondeling is toegezegd daardoor niet ter zake doet, een harde les waar me het maar mee hebben te doen.

Vandaar waarschijnlijk dat er nu schijnbaar weer strijd is bij leerdammer om de leveringsvoorwaarden.

Een les voor ons allen om de leveringsvoorwaarden niet stilzwijgend te accepteren, maar daar de strijd over aangaan indien u het er mee oneens bent

De opstelling van de leerdammerdirectie in het hoger beroep heeft bij de nodige leveranciers tot een vertrouwensbreuk geleid, ook bij mij want je hoeft nooit meer een vergadering te bezoeken als alles wat daar beweerd en gezegd word toch geen enkele waarde heeft, uiteindelijk heeft de rechter zo beslist en dan mag het juridisch zo.
Dus ik wens ieder een frisse (door) start bij leerdammer of bij een andere afnemer
+1
labella
@mlkvhoudr ik lig er ook niet meer wakker van maar ze kunnen wat mij betreft bij Leerdammer allemaal dood neervallen.
+2
mlkvhoudr
@labella ook subtiel op je eigen manier 😄
robbies
@mlkvhoudr waar zit je nu?
+2
mlkvhoudr
@robbies op een stoel op kantoor, tijd om te gaan slapen
Cowboy3
@mlkvhoudr Denk dat dat tank nummer waar je nu melk leverd begint met 34 🤫
mlkvhoudr
@Cowboy3 ik weet hem nu niet eens 😄
+2
pieta
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
op een stoel op kantoor, tijd om te gaan slapen

Mag je niet bij de vrouw in bed liggen? 😁
robbies
@mlkvhoudr bij welke afnemer zit je nu?
mlkvhoudr
@robbies je zou natuurlijk ook gewoon kunnen onthouden wat ik je al eens verteld heb 😄🙂😉
+1
robbies
@mlkvhoudr excuses, je hebt helemaal gelijk. Voor de rest is mij interesse oprecht hoor
+1
pieta
@robbies Gezien Cowboy3 zijn inschatting gok ik op Farmel.
+1
GJ Bosch
@mlkvhoudr Een opmerking over de vergaderingen:

Wat er op die vergaderingen is gezegd is wel van belang. Je moet het alleen wel kunnen aantonen. RBL houdt een stuk of 10 vergaderingen per jaar, van een daarvan hadden we een opname. Als er meer opnames waren geweest waar hetzelfde over het ledengeld was gezegd, dan zou de kans op winst veel groter zijn.

Maar goed, het is niet anders.
+1
bio boer
@GJ Bosch worden toch notulen opgemaakt bij onze vergadering zit zo vrouwtje die alles typt wat gezecht wordt
GJ Bosch
@bio boer Er worden bij ons geen notulen van de vergaderingen gemaakt. Er werden in 2010-2015 sheets getoond waarop het melkprijsbeleid werd uitgelegd. Die wilde RBL niet aan zijn leveranciers meegeven, zelfs niet als er om werd gevraagd
bio boer
@GJ Bosch dan wordt dat nieuwe inbreng op de vergadering dat er notulen worden opgemaakt dan weet je ook wat er is besproken als je keer niet op vegadering kunt komen of kun je weer eens wat terug lezen hoe het ook al weer zat
HansBa
@GJ Bosch ga nooit naar die vergaderingen, heb je niets aan. En als ik het gevoel heb dat ik bij een andere fabriek meer kan krijgen ga il niet in discussie met Leerdammer maar laat het gewoon door rekenen op bedrijfs nivo. Afgelopen winter nog gedaan met DOC maar kwam niets hoger uit.
Melkboer16
@HansBa noem je ook net een op.
Dat weet je bij voorbaat al maar waarom geen RFC??
+1
Koeien boertje
@Melkboer16 13 cent betalen, waarvan 5 in de dode hand.
8 cent hou je op naam
LeerdammerActueel
Aanvulling op ons bericht van vorige week

Wij hebben deze week contact gehad met een man die in de periode 2010 tot en met 2015 namens Leerdammer bij een groot aantal leveranciersvergaderingen aanwezig is geweest.

Volgens hem heeft Leerdammer op de leveranciersvergaderingen wèl gezegd dat het ledengeld moet worden meegeteld in de berekening van de referentieprijs. Hij wist dat zeker omdat er binnen Leerdammer vragen over waren gesteld aan de manager milk suppy. Volgens de manager milk supply werd het ledengeld meegeteld omdat het in de periode voor 2010 ook werd meegeteld.

Wij hebben aan deze man gevraag of hij hierover wil getuigen als de rechtszaak wordt voortgezet door de groep van 163. Dat wilde hij niet. Hij vond dat hij dat niet kon maken tegenover Leerdammer.
+1
Realisme
@LeerdammerActueel in feite oud nieuws voor leveranciers omdat iedere leverancier die aanwezig is geweest op die vergaderingen het kan beamen en aangezien hij niet wil getuigen schiet je er niets mee op. Het was ook een vaste argumentatie van dhr bos om de melkprijs te verdedigen bij ons krijg je de ander zijn ledengeld direct was dan het verhaal.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkprijs , campina , friesland , cono , friesland campina , leerdammer , uitspraak , vreugdenhil , ledenobligaties en boeren geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
23
DEELNEMERS
13
WEERGAVES
0