LeerdammerActueel


Topics
0
Reacties
0
Volgers
0

Over mij

Leeftijd: onbekend
Laatst online: 6d geleden

Bedrijven

Ervaring

Ik heb ervaring met de volgende machines:

Merk / type Waardering

Advertentie


29 Nov 2021

Leerdammer verkoopt melk door

Leerdammer verkoopt melk door

Meerdere chauffeurs die melk afleveren bij de Leerdammer fabriek in Schoonrewoerd weten te melden dat Leerdammer melk doorverkoopt aan derden. “Wat er aan de voorkant wordt gelost, dat wordt er aan de achterkant weer uitgehaald”, aldus een van hen.

Bij de huidige hoge prijzen op de spotmarkt is dit zeer aantrekkelijk voor Leerdammer. Aan de boeren 40 cent betalen en 50 cent op de spotmarkt beuren: tel uit je winst.

Wordt de winst gedeeld met de boeren? Voor zover bekend is dit niet het geval, en daar is op zich niets mis mee. Ware het niet dat Leerdammer vanaf 2015 het verlies op de spotmarkt wel doorberekent aan de boeren (zie afbeelding).

Dus als Leerdammer winst maakt op de spotmarkt, dan houdt ze die winst voor zichzelf. En maakt Leerdammer verlies op de spotmarkt, dan schuift ze dat door naar de boeren.

LeerdammerActueel is niet verbaasd dat deze vorm van ondernemen steeds meer weerstand oproept bij de boeren die hun melk aan Leerdammer leveren.

26 reacties

24 Nov 2021

De slechte reputatie van Lactalis deel 2

Lactalis Italië voert maandquotum in

In deel 1 van De slechte reputatie van Lactalis hebben wij laten zien dat Lactalis in Spanje 13 jaar heeft deelgenomen aan een kartel dat tot doel had boeren te benadelen. In deel 2 richten wij ons op Italië.

Lactalis neemt via haar dochteronderneming Italatte in Italië ongeveer 10% van de Italiaanse melkproductie af. Over de prijs die wordt betaald zijn afspraken met boerenorganisaties gemaakt. Die afspraken stellen echter heel weinig voor: Lactalis kan afspraken 90 dagen na aankondiging eenzijdig wijzigen.

In 2020 gold de volgende afspraak: een basisprijs van 37 cent, en daarnaast hing de melkprijs af de gemiddelde melkprijs in de EU en de notering van grana padano (een populaire italiaanse kaas).

In oktober 2020 voerde Lactalis de volgende wijziging door:
-de basisprijs werd in een paar stappen verlaagd van 37 cent naar 35,5 cent
-voor de maanden jan t/m apr en nov en dec werd per leverancier een quotum gelijk aan de levering in 2019 ingesteld. Als er meer wordt geleverd dan het quotum, dan wordt voor die melk slechts een basisprijs van 29,5 cent betaald.

Het zal duidelijk zijn dat met name de invoering van het maandquotum bij veel italiaanse boeren in verkeerde aarde viel.

Voor meer informatie verwijzen wij naar de afbeeldingen hieronder.

4 reacties