Onzekerheid voor Flevolandse boeren na mislukken landbouwakkoord, LTO stapt uit overleg

Landbouworganisatie LTO is uit het overleg voor het landbouwakkoord gestapt. Dinsdagavond besloot de organisatie te stoppen met praten: "We hadden het graag zien lukken. We moeten echter nuchter en zakelijk constateren dat er onvoldoende stappen zijn gezet om boeren en tuinders handelingsperspectief en inkomenszekerheid te bieden", aldus LTO. Daarmee breken volgens LTO-Noord ook voor Flevolandse boeren onzekere tijden aan.

Verschillende partijen waaronder de ministers Adema van Landbouw, Van der Wal van Stikstof en De Jonge van Ruimtelijke Ordening onderhandelen al weken om tot een akkoord te komen voor de landbouw. LTO meldt dat er in de loop van het proces wel steeds meer goede intenties ontstonden, "maar van intenties kan een boer niet leven."

Onzekerheid voor Flevolandse boeren
Dirk Bruins van LTO-Noord zat ook bij de onderhandelingen en miste vooral het perspectief voor de boeren. "Wij zagen een stapeling van regels op ons afkomen zonder dat daar duidelijkheid in zat. Het ging steeds over generieke en algemene maatregelen terwijl er heel veel variabelen zijn voor boeren." De Flevolandse boeren blijven door het uitblijven van een akkoord in onzekerheid volgens Bruins.

"We hebben echt ons best gedaan om een akkoord te sluiten om die onzekerheid weg te nemen, maar als je dan beleid krijgt waarin boeren geen toekomst hebben, heb je niks aan zo'n akkoord." Volgens Bruins hebben de boeren vooral behoefte aan maatwerk, want elke situatie is volgens de LTO-Noord voorzitter anders.

LTO Nederland: we missen een robuust verdienmodel
LTO noemt onder meer dat een robuust verdienmodel voor Nederlandse boeren en tuinders ontbrak. "Om doelen te halen, moeten boeren en tuinders maatregelen nemen die tot hogere kostprijzen leiden voor ons voedsel. Maar in het winkelschap concurreren deze producten met buitenlandse producten die niet aan deze eisen hoeven te voldoen - en die dus goedkoper zijn". Er zou alleen een toezegging zijn om op Europees niveau het gesprek aan te gaan hierover, maar dat vindt LTO niet genoeg.

Ook konden er volgens LTO geen afspraken gemaakt worden over de legalisering van de zogenoemde PAS-melders. Dat zijn boeren die geen vergunning hebben voor hun uitstoot van stikstof en vooralsnog gedoogd worden. LTO-voorzitter Sjaak van der Tak zegt te balen dat het niet is gelukt. Hij sprak na afloop van een "moeilijk besluit" omdat het volgens hem bij de boeren draaide om vertrouwen. "Afgelopen maanden is dat vertrouwen ondanks grote voorstellen die we gedaan hebben niet dichterbij gekomen."

Deel dit topic

Reacties

+1
overstekend wild
Voor de bühne. Om de schijn te wekken dat ze nog een belangenbehartiger zijn. Misschien zelfs nog wel in opdracht van Adema. Vanmiddag zitten ze weer aan tafel en gaat de soap weer verder

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's landbouw , flevoland , stikstof , tuinders , uitstoot , europees , toekomst , verdienmodel , lto-noord en pas-melders geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
1
DEELNEMERS
1
WEERGAVES
0