Caroline van der Plas: "Ophouden met roepen over woest aantrekkelijke regeling voor boeren"

Partijleider Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging (BBB) heeft gemengde gevoelens bij de regeling voor piekbelasters die vandaag door stikstofminister Christiane van der Wal is gepresenteerd. Blij is het kamerlid met de duidelijkheid voor boeren die willen stoppen en in aanmerking komen voor een 'ruimhartige' uitkoopregeling. "Maar we moeten ophouden met roepen over een woest aantrekkelijke regeling." Dat zei Van der Plas vanmiddag tijdens de uitzending van EenVandaag op Radio 1.

Deel dit topic

Reacties

+1
Twentsch Land
Er is helemaal niks woest aantrekkelijk want er zijn ook wel andere kopers dan de overheid.
theo-lamers
@Twentsch Land jij hebt dus de check gedaan en daarna de rekentool die het bedrag uitgerekend? En tot de conclusie gekomen dat er meer kopers zijn die meer gaan bieden.
Twentsch Land
Nee

Natuurlijk hangt het iets af in welk gebied je zit maar kijk maar eens voor welke bedragen verkocht wordt.

Of kan de overheid enige belangstellende zijn om te kopen bij jou in het gebied ?

@theo-lamers
theo-lamers
@Twentsch Land het aantrekkelijke van deze regeling is het bedrag voor de gebouwen. grond en fosfaatrechten raak je wel kwijt. Maar bij verkoop aan andere dan overheid ben je oom woning kwijt en moet je verhuizen
pieta
Quote Reactie van @theo-lamers:
grond en

Welke grond raak je kwijt?
theo-lamers
@pieta krijg je wel verkocht aan andere partijen
pieta
@theo-lamers Oke, bedoelde je het zo.
+1
Twentsch Land
Als ik die bedragen zie voor slopen ( en wat ik er van begrijp ben je in de meeste gevallen verplicht tot slopen ) dan moet er dik geld bij....

@theo-lamers
theo-lamers
@Twentsch Land ik heb geen idee maar denk niet dat het meer kost als wat je voor je stallen krijgt. of de sloopvergoeding genoeg is weet ik niet
+2
keesvtiggelen
Als ze als piekbelaster aangewezen zijn weet ik ook niet of er nog andere kopers zullen zijn. De waarde van de grond daalt met 40% en de overheid belooft 120% ,dat is altijd nog 20% onder de oorspronkelijke waarde
+3
Mkl87
@keesvtiggelen er is niemand aangewezen. Je mag jezelf aangeven/aanwijzen via de tool. Succes ermee
+1
Albert Altena
@Mkl87 Als je kunt vinden dat je onder de regeling valt, ben je toch in principe aangewezen?
Tja. Dan beslis je zelf of je er in meegaat. Daar heb je gelijk in.
+1
Albert Altena
@keesvtiggelen Het is net als met artikelen die in de winkel aangeprezen worden met grote korting of twee voor de prijs van één.
Het gaat hierbij ook om wat de basisprijs is.
+1
Claas 1986
Hoe krijgen de blijvers perspectief?
de jonge
@Claas 1986 bijna niemand die je er nog over hoort en het beroepsverbod in de gehele eu waar iedereen zo op tegen was is blijkbaar ook al vergeten...
+1
producent
En België werd bij de NPO als voorbeeld gegeven hoe het moest.

msn.com/nl-nl/nieuws/…

BRUSSEL (ANP) - Maar weinig Vlaamse varkensboeren willen hun boerderij verkopen om de stikstofuitstoot te verminderen. Met nog een paar dagen te gaan heeft nog niet een op de acht van de 'piekbelasters' onder de boeren zich gemeld voor de uitkoopregeling van de Vlaamse overheid.

Vlaanderen moet net als Nederland minder stikstof uitstoten om de natuur er weer bovenop te helpen en te kunnen blijven bouwen en boeren. De regering van het Nederlandstalige deel van België bood daarom onder meer 982 varkenshouders die een grote wissel trekken op de natuur aan om hen uit te kopen. Een soortgelijke regeling in Nederland ging maandag van start.

Maar van die 982 Vlaamse boeren hebben er de afgelopen tweeënhalve maand maar 122 gevraagd of zij inderdaad in aanmerking komen, en hoeveel ze kunnen krijgen voor het opdoeken en slopen van hun bedrijf. Dat is nog niet een op de acht, meldt de instantie die de operatie uitvoert. Van de gegadigden haken er mogelijk ook nog een aantal af als het bod hun tegenvalt.

Minder bieden

Het zal tot de regeling zaterdag sluit ook niet plotseling nog stormlopen, verwacht de Vlaamse Landmaatschappij (VLM). De vleesprijs is gestegen, waardoor varkenshouders na twee moeilijke jaren weer geld kunnen verdienen. Bovendien kan de Vlaamse regering hun op last van de EU minder bieden dan ze zou willen, zei landbouwminister Jo Brouns eerder tegen omroep VRT.

Brouns hoopt dat er niettemin genoeg grote stikstofuitstoters zullen stoppen. Varkensboeren hebben vaak moeite om een opvolger te vinden, memoreert hij.

Als de klad weer in de markt komt, zou het ook kunnen lonen om de uitkoopregeling nog eens open te stellen, denkt de VLM. "Maar dat is een besluit voor de politiek."

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's woest , boerburgerbeweging , caroline van der plas , caroline , stikstofminister , piekbelasters , uitkoopregeling , van der wal , boeren en radio geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
16
DEELNEMERS
9
WEERGAVES
0