Zelfmoord

Las bericht dat jonge boer uut het leven is gestapt, weet de reden niet maar gesuggereerd wordt dat dit te maken heeft met het landbouw beleid en wat nog komen gaat.

Wens familie kracht en sterkte bij het verlies van hun dierbare.

Mag hopen dat dit geen trend wordt geen overspannen of geestesziek van landbouw beleid, we worden op tientallen manieren beschuldigd en beschimpt terwijl we tot voorkort voedsel producent en landschap onderdeel waren .

Laten we ons de put in praten en afmaken?

Mag hopen dat we allemaal of respectvolle manier blijven strijden voor ons bestaan en ons boerenleven!

Succes en sterkte collega's!

Deel dit topic

Reacties

+4
MTSTAMMINGA
We waren een sector met de minste zelfmoorden .geworden nu een sector met de meeste zelfmoorden!!
Las ik laats in een artikel
triest
Maar met dit hedendaags pingpong beleidt snap ik het wel wat Maar begrijp het niet
+1
spotmelker
@MTSTAMMINGA zo zijn we ook de sector waar de meeste gekken rondlopen maar ook de slimste 😄
+7
Bennie Stevelink
Ik vind het onfris om meteen een verband te leggen met het landbouwbeleid. De jonge boer waar het hier over gaat ken ik zelf niet, zijn ouders wel. Zijn moeder kwam bij ons uit het dorp. Zijn vader is even oud als ik en is een vroegere school genoot van mij.

Onlangs stond in de Boerderij een interview met iemand die al vele jaren actief is als sociaal-psychologisch adviseur in de landbouw. Hij had nog nooit meegemaakt dat iemand vanwege landbouwbeleid zelfmoord pleegde. Het ging altijd om persoonlijke problemen.
+10
Twentsch Land
Wanneer is er wel een verband en wanneer is er geen verband of voor een deel er een verband.....dat is niet zomaar even door een buitenstaander te beoordelen.

Wel is bekend dat het betreffende bedrijf onder druk staat omdat voor natuur doeleinden een behoorlijke oppervlakte grond op de lijst staat in te nemen.

@Bennie Stevelink
+5
hans1980
@Bennie Stevelink Eens , kan wel de druppel zijn
+14
Erik1979.
@hans1980 totaal niet mee eens. Als ik geen vrouw ouders en kinderen had en ik niemand meer had om voor te vechten dan weet ik niet of ik er nog geweest was. Mijn rijkdom zijn mijn vrouw en 5 kinderen en daar vecht ik voor. Maar wat de overheid banken en extremistische linke linkse aanrichten is verschrikkelijk. Dag en nacht klaar staan voor de dieren 7 dagen keihard werken en dan zo gekleineerd worden is onmenselijk. En ja in Duitsland gaat het waarschijnlijk deels nog verder als Nederland want hier zijn ze helemaal van het padje af. Ik ben èèn van de weinige die eerlijk op een forum een mening geeft zonder me zelf te sparen. Rest is te trots om werkelijk toe te geven hoe pijn het doet als je gevochten hebt voor een kalf en die in een iglo legt en dan als dierenbeul afgemaakt wordt en later voor niets af moet geven omdat die te ligt is. Of dat je een reejong aan rijdt omdat er een stadse jager zijn werk niet goed doet om die eruit te halen en de hele buurt op je nek krijgt en ook nog een proces aan je broek omdat die zelfde jager dat jong in de herfst niet kan doodschieten. Vele westerse burgers hebben de hele realiteit verloren en hebben een gigantische afstand van de natuur. Krijgen via een zwarte kast 24 uur staatspropaganda toegespeeld van enkele link linkse figuren die gestuurd worden door mensen die gigantische hun zakken vullen. Al die klimaat dieren en milieu groeperingen worden allemaal met veel geld gespekt door rijke instanties. Het is totaal bizar dat super goede Nederlandse veehouders als dierenbeul uitgemaakt worden en gedwongen worden om te stoppen en de dieren verdwijnen in stallen vergelijkbaar met legbatterijen. Dat is als je het een beetje overziet totaal niet uit te leggen. Is ook niet te verdedigen want dan ben je een wappie of zo.... (Waarom ik dit schrijf is heel simpel, ontken niet dat collega's het doen vanwege wetgeving of demonisering, want dat is wel zo, steun die mensen en laat ze uitpraten, dat voorkomt veel leed)
+5
Rene2001
@Erik1979. Wanneer iemand beweert dat boeren geen zelfmoord plegen vanwege beleid dan krijgen de nabestaanden een flink mes in de rug gestoken.
Ik ken er helaas teveel waar er elke avond een tafel gedekt wordt met 1 bord minder.
arie.j
Quote Reactie van @Rene2001:
@Erik1979. Wanneer iemand beweert dat boeren geen zelfmoord plegen vanwege beleid dan krijgen de nabestaanden een flink mes in de rug gestoken.Ik ken er helaas teveel waar er elke avond een tafel gedekt wordt met 1 bord minder.

Heb jaren geleden een buurman gehad, maar die zijn hoofd raakte in de war
Boeren zijn ook normale mensen, met alle ziekten en kwalen.
+1
Rene2001
@arie.j Ontken je daarmee het feit dat ik meerdere boeren(zonen) ken die vanwege beleid zelfmoord gepleegd hebben?
arie.j
Quote Reactie van @Rene2001:
@arie.j Ontken je daarmee het feit dat ik meerdere boeren(zonen) ken die vanwege beleid zelfmoord gepleegd hebben?

Ontkennen? hoe kom je er bij?
Wil alleen maar aangeven dat boeren alle ziekten kwalen kunnen krijgen, net als elke andere burger.
Het betrof overigens iemand die 65 was. Tragisch genoeg
+3
pieta
Quote Reactie van @Erik1979.:
Mijn rijkdom zijn mijn vrouw en 5 kinderen en daar vecht ik voor.

Ik vind het al raar dat je het benoemd als vechten voor. Ik sta helemaal niet in de vechtstand. En bij mij zijn de vrouw en kinderen ook het belangrijkste.
+13
mlkvhoudr
@Bennie Stevelink combinatie van factoren, kan altijd combi prive werk zijn aanleg voor negatieve gedachten, maar eigenlijk vind ik dat we de familie geen hulp bewijzen door er een discussie over te voeren.

Dus ik wens de nabestaanden veel sterkte toe met het op termijn een plekje geven want verwerken doe je dit denk ik nooit
+1
Erik1979.
@mlkvhoudr mee eens. Maar toch zal het een keertje moeten, wereldwijd in de westerse wereld staat de agrarische sector boven aan in dit uiterst slechte lijstje. Ontkennen is geen oplossing.
Bennie Stevelink
@mlkvhoudr Het bizarre in dit geval is dat er geen enkele aanwijzing was. Hij had geen psychische problemen dat iemand wist. Hij was sociaal actief, was bij de voetbal, had een vriendenkring. Vrijdagavond uit geweest. Fietst 's avonds laat met vrienden naar huis en met elkaar gesproken dat hij de volgende dag gras ging maaien. De volgende morgen werd hij dood gevonden. Geen bericht achtergelaten. Ze gissen volledig in het duister.

Afgelopen zondag met mijn zwager en zuster hier over gesproken. Mijn zwager is tot voor kort docent geweest aan een lyceum en kent de jongeren cultuur goed. We hadden bepaalde speculaties in relatie tot de jongerencultuur van tegenwoordig wat hier aan de hand kan zijn. Deze speculaties ga ik hier niet uitspreken want het zijn speculaties.
+4
robbies
@Bennie Stevelink dat laatste stuk had je niet hoeven typen. Voegt niets toe
Rene2001
@robbies waar je al niet bezig mee kunt zijn
Nevergiveup
@Bennie Stevelink Het kan duiden , de stille ...

Uit op de fiets lachen pilsje erbij gezellig , en dan weer terug naar die door onze "volks vertegenwoordigers " verdoemde boerderij .....
+10
mlkvhoudr
@Bennie Stevelink we willen met zijn allen graag alles rationeel kunnen verklaren maar dat is een vrij zinloze excercitie, toen ik mijn vader verloor deed het wel zo verrekte zeer als ik een hele leuke vader zoon relatie tegenkwam bij vrienden maar ik ging echt niet te koop lopen met mijn verdriet en je gunt die ander hun geluk ook zo dat je ook blij voor hun wil zijn en ik had ook een leuk sociaal leven maar (echt)gelukkig was ik toen echt niet.
Ik wil er maar mee zeggen dat je het niet aan de buitenkant kan zien wat er door iemand heen gaat. Maar deze jongen kan ook gewoon in een psychose zijn beland, naar verklaringen zoeken heeft weinig zin.
+1
Stroompie
@mlkvhoudr Precies. Je kan sociaal zijn en door een gebeurtenis diep ongelukkig zijn of worden. Je voelt je dan machteloos, niet begrepen ren dat is het echt vreselijk. Tel daar bij op dat je toekomst droom of passie wordt afgenomen en t gevaar ligt op de loer.. Triest maar waar..
+4
Nevergiveup
@Bennie Stevelink Een persoonlijk probleem kan maar zo een indirect gevolg zijn natuurlijk , U en/ of psycholoog denkt dat het onderwaarderen , bashen , decimeren en kleineren met evt. Financiële gevolgen van een bevolkings groep geen persoonlijke gevolgen kan hebben ! , wel knap (dom) om dat te zeggen voor een psycholoog .....
+1
de jonge
@Nevergiveup Het is verschrikkelijk voor deze familie en voor de families die dit hebben meegemaakt en nog mee zullen maken, het is toch krom... en ik wil geen discussie uitlokken,als je nagaat dat een paar jaar terug mensen in verzorgingstehuizen letterlijk werden opgesloten onder het motto voor hun gezondheid, dat er niet meer aandacht,zorg en preventiemaatregelen zijn voor hetgeen er achter ligt als iemand besluit om uit het leven te stappen, mede door keuzes die door de politiek gemaakt worden. Ik wens de familie en vrienden en kennissen veel sterkte toe om over dit verlies heen te komen, iets wat je nooit hoopt mee te maken.
+1
slagakker
Triest vooral sterkte voor de familie en naasten.
GJKlaassen
Ik las een artikel dat zij al jaren in onzekerheid zitten of ze wel of niet 8 hectare aan natuur kwijt zouden raken.
hans-hans
Under pressure (we staan onder druk)
+8
adrian
Ik zou niet weten over wie dit onderwerp gaat. Evenmin weet ik iets over zijn of haar achtergrond. Ik vind het ronduit beschamend om hier over een dergelijk triest onderwerp een discussie te voeren. Als ik moderator was zou ik dit topic direct maar sluiten of verwijderen
+5
Rene2001
@adrian Het is realiteit
Zaken niet bespreekbaar maken lost niets op
Laten we een beetje op elkaar letten
+5
oubi
@adrian mee eens. Maar er mag wel eens voer het voetlicht worden gebracht dat het hele natura2000 gebeuren nogal wat impact heeft oo gezinnen. Dat verliezen de ambtenaren uit het oog.!!!!
Maak het van dichtbij mee.
Erik1979.
@adrian in de suïcidale lijstjes staat onze sector boven in de lijstjes. Een beroepsgroep die veel harder is als andere beroepsgroepen. Hebben veel met natuurlijke tegenslagen te doen en is ook nog een gevaarlijk beroep. Dat is niet normaal. Dat bagatelliseren is al minachting aan de slachtoffers. Hier worden dingen weg gehaald over hoe mensen met de agrarische sector omgegaan wordt. Dat is ook de reden waarom ik hier lang niet meer geschreven heb en ook geen account aangemaakt heb. Prikkebord kan een leuke uitlaat klep zijn voor agrariërs onder elkaar. Het tegen gestelde is waar. Hier worden collega boeren afgemaakt die het zwaar hebben. Dat is zo misselijk.
Bennie Stevelink
@Erik1979.
Quote:
in de suïcidale lijstjes staat onze sector boven in de lijstjes.

Volgens mijn informatie staan anesthesisten bovenaan gevolgd door dierenartsen. Boeren staan in de middenmoot.
arie.j
Quote Reactie van @Bennie Stevelink:
Volgens mijn informatie staan anesthesisten bovenaan gevolgd door dierenartsen. Boeren staan in de middenmoot.

113.nl/sites/default/…
de jonge
@arie.j 2013 -2016 niet echt relevant of wel
+1
hans1980
Weet wel dat onzekerheid, onzeker over toekomst in welk perspectief dan ook een behoorlijke aanslag geeft op psychige welzijn.

Voor boeren is het vaak al zonder hedendaagse rompslomp een hele opgave.

Altijd werk op boerderij ook weekends s avonds en op zon op feestdagen .

Vriendin/vriend zoeken valt niet altijd mee omdat je partner dan ook automatisch is getrouwd met boerderij wil niet iedereen dat.

Ouders leggen vaak onbedoeld druk op potentiële opvolger, bedrijf dat generaties lang in familie zit mag/moet je voortzetten.

Dan dreiging kabinet, opkoop, uitkoop, onteigening, grondgebondenheid, overname , stikstof etc etc

Plaats dit topic niet om beleid etc maar om te waarschuwen dat we opletten op elkaar trek vroeg aan de rem , schakel hulp in ook psychische!
Maak keuzes ook harde, bedrijf kan en mag niet tot de dood lijden

Succes
+2
Vdejong
Quote Reactie van @hans1980:
schakel hulp in ook psychische

ik denk dat mensen die zelfmoord overwegen, al te ver zijn afgegleden om hulp te zoeken.
Zelfmoord vind ik een laf iets om te doen, want je laat je nabestaanden achter met heel veel vragen en vooral als het om een jong gezin gaat, is het maar de vraag of degene die achter blijft het allemaal redt.
+7
Weidezicht
@Vdejong nou ja laf. Het menselijk brein is ondoorgrondelijk. Er zijn mensen die zover in de put zitten dat ze zichzelf als last voor hun naasten zien. Wij kunnen (en mogen) niet oordelen over mensen die het doen. Probeer je voor te stellen dat elke dag zo zwart is dat je dat als enige uitweg ziet. Eigenlijk kun je je dat niet voorstellen. Ik vind stellen dat overheid en beleid e.d. zorgen voor zelfmoord eigenlijk een gevaarlijke stelling. Net zo gevaarlijk als vergelijkingen met zaken rondom WO2. Het doet misschien ook andere mensen tekort in andere beroepen e.d. die ook met suicide te maken hebben. Maar buiten kijf staat dat beleid e.d. welke leidt tot onzekerheid en financiele zorgen zeer schadelijk zijn voor de geestelijke gezondheid.
Verder vindt ik hier speculeren wat de oorzaak is bij de persoon die hier het onderwerp is van dit topic, ook ongepast. Los van alles, lijkt 8 hectare natuur, niet zomaar de oorzaak, en ik kan nog wel 10 uiteenlopende redenen bedenken, masr doe dat niet.
Ik wens familie vrienden enz erg veel sterkte en mochten hier mensen lezen waar dit door het hoofd speelt, alstjeblieft, praat erover en vraag hulp. Hoe klote het ook gaat, er is in de toekomst altijd wel ergens van te genieten.
Weidezicht
@Vdejong hans1980, jij opent dit topic, vindt het allemaal vreselijk, je wenst de familie sterkte en weet ik wat, enndan ga je iemand een duimpje geven die stelt dat zelfmoord LAF is. Mogelijk is dat duimpje per ongeluk, maar ik vind of dat duimpje of dit topic openen (net hoe jij erin zit) dan weer schijnheilig.
+1
Twentsch Land
En het woord zelfmoord ook

Noem het dan zichzelf het leven ontnomen.

@Weidezicht
+1
de Tank
@Vdejong Je hebt geen benul waar die mensen zitten als je hun uitvlucht laf noemt.
+2
Vdejong
@de Tank Als een boer zichzelf van kant maakt en een vrouw en drie jonge kinderen achterlaat zonder iets te hebben geregeld, dan noem ik dat een laffe daad. Kiezen voor een uitweg waarbij niemand is gebaat.
+3
slagakker
@Vdejong Je moet je schamen dat je zoiets durft te zeggen. Nog niks mee gemaakt in het leven zeker.
Vdejong
@slagakker van dichtbij meegemaakt.
Jullie @Hans van Bergen @de Tank en @bio boer gaan voorbij aan het feit, eerder genoemd, dat een jonge vrouw met jonge kinderen opeens voor het blok gezet worden, er allerlei dingen geregeld moeten worden EN het bedrijf ook nog draaiende gehouden moet worden, waarbij deze vrouw beslissingen moest nemen die ze nog nooit eerder had genomen.
+2
mlkvhoudr
@Vdejong ik ben maar heel simpel groot gebracht met de gedachte dat het maar goed is dat je als persoon suicidale mensen niet begrijpt, ik zie zelfvernietiging niet als laf maar gewoon geen andere uitweg meer zien, het moet zo ongelofelijk donker in je hoofd zijn voor je deze stap zet dat moet een intense lijdensweg zijn om in een lichaam te zitten waar de geest geen enkel positief punt meer accepteert om voor te leven, niet van de vrouw kunnen genieten, niet van de kinderen kunnen genieten, helemaal nergens van, en dat je dat dan zo beangstigd dat je maar 1 uitweg ziet........
+1
Jannus
@mlkvhoudr een premier die aan geheugenverlies lijd,dan kun je iedereen belazeren zonder je er iets van te kunnen herinneren,ich habe es nicht gewust
de Tank
@Vdejong ik ga niet voorbij aan de ellende voor de nabestaanden
Vdejong
@slagakker vertel, wat heb jij meegemaakt in je leven?
+2
Hans van Bergen
@Vdejong Als je daar niks vanaf weet en dat weet je nooit, kun je beter je mond daarover houden
+2
de Tank
@Vdejong Zoals ik al schreef, je hebt geen benul en je bent blijkbaar ook niet van plan jezelf enig benul eigen te maken. Om je even op weg te helpen, die mensen zijn ziek, niet laf.
bio boer
@Vdejong als je gezond bent zou je zo denken als je instaat bent om zo grote stap tenemen is er wel echt wat mis ben je geesterlijk ziek dan doet dat er niet meer toe
+1
pieta
@Vdejong Het is volgens mij een gevolg van een "ziek" hoofd dat je jezelf het leven ontneemt.
hans-hans
@pieta ik weet het niet (geen verstand van) maar misschien kun je juist eruit komen door voor een andere te leven en te zorgen (een andere op de eerste plaats zetten is bijzonder)
HansBa
@hans-hans luisteren naar die mensen, laat ze praten, veel praten. Dus niet even op een feesie van hoe is het en proost maar weer. Echt luisteren!
+1
Vdejong
@pieta dat ontken ik ook niet!
Rene2001
@Vdejong vraagje, wanneer iemand ongeneeslijk ziek is en uitbehandeld is hij/zij dan ook laf?
Vdejong
@Rene2001 nee! Vaak is in die gevallen iets geregeld, waarbij de nabestaanden niet als donderslag bij heldere hemel met de kl*ten voor het blok staan.Daarnaast kan men zich er op voorbereiden. Anders is het wanneer men geen weet heeft van de problemen waar degene, die uit het leven stapte, mee kampte. En als er dan ook nog eens geen brief achter gelaten wordt, waarin uitleg gegeven wordt, blijven de mensen, die achterblijven, altijd met vraagtekens zitten, wat ook weer zijn weerslag op hen heeft. Nog erger vind ik het wanneer iemand die uit het leven stapt, daarbij iemand anders voor het leven beschadigd door bjivoorbeeld voor een trein te springen of op een tegemoet komende truck te rijden,
Let wel dit is mijn mening.
+1
Rene2001
@Vdejong Denk je dan niet: hoe kun je voorkomen dat iemand zover komt?
Een oordeel is snel geveld, veroordelen is nog makkelijker
Ik mag pas oordelen wanneer ik de feiten en omstandigheden ken
Tot die tijd houd ik me koest
Vdejong
@Rene2001 als iemand met problemen rond loopt, moet hij/zij ze uitspreken. Maar we kunnen niet in andermans hoofd kijken wat zich daar afspeelt, dus dan is het moeilijk iemand te helpen die zich niet uitspreekt.
In het genoemde geval wist men ook niet wat er speelde.
Twentsch Land
In het genoemde geval wist men ook niet wat er speelde.

Oh .... en hoe weet jij dat ?

@Vdejong
+11
de hoef
@Vdejong ik vind het persoonlijk triest dat dit een discussie wordt hier op prikkebord,
ik vind het prima dat dit gedeeld wordt met zijn allen , vooral medeleven ,maar laat ieder zijn mening deze keer voor zich houden
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Rene2001:
Ik mag pas oordelen wanneer ik de feiten en omstandigheden ken

En dan nog steeds niet.
Rene2001
@kanniewaarzijn Zeker wel.
De afweging of ik dat wel of niet doe kan ik uitstekend zelf maken.
Ik denk: waarom wel of waarom niet.
Een oordeel of mening geven over iemand die zelfmoord pleegt doe ik niet. Daar is niemand mee geholpen
Een discussie of beleid, of bewust een deel van de veehouders opofferen kan leiden is goed om te voeren.
Zeker gezien onderstaande:

nieuweoogst.nl/nieuws/2023/…

‘’Het beleid van LTO is er altijd op gericht geweest dat zoveel mogelijk agrariërs mee moesten kunnen komen. Kan dat beleid standhouden in het licht van het Landbouwakkoord?”
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Rene2001:
Een oordeel of mening geven over iemand die zelfmoord pleegt doe ik niet

Zelfmoord, dáár ging mijn opmerking over. Je mag inderdaad het beleid wèl veroordelen, zeker als het niks meer met fatsoenlijk bestuur te maken heeft.
+1
pieta
@Vdejong Jij noemt het laf en dat kun je beter niet doen vind ik. Dat het verschrikkelijk is voor de achterblijvers lijkt me duidelijk. Iemand die dood gaat van kanker noem je toch ook niet laf. Terwijl je dit soort dingen in je hoofd en kanker beide te kwalificeren zijn als een terminale ziekte.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Vdejong:
Kiezen voor een uitweg waarbij niemand is gebaat.

Ik denk dat die mensen al zó ver heen zijn, dat ze zich dat niet realiseren.
Vdejong
@kanniewaarzijn waarschijnlijk
+15
Hans van Bergen
We hebben dat in ons dorp ook mee moeten maken. 33 jaar bedrijfs opvolger verstrikt geraakt in de wetgeving(oa superheffing) 15 jaar thuis gewerkt en geen kans op overname, depressie, diepere depressie, bedrijfshulp, familie ontdekt dat iemand inhuren 10 uur per dag 6 dagen en 5 uur de 7e dag best duur is, dus koeien weg koeientouw en dat was het. 4 jongens tussen de 21 en 24 hebben de kist naar het kerkhof gedragen. Dat is welliswaar een 30 jaar geleden maar ik ga toch nog wel eens naar het graf.

Had van de week een account manager aan de lijn die goedkoop iets weg wilde zetten. Hij zegt ik lijk hier wel een sociaal werker. Ik krijg ALLEEN maar verhalen over uit de derogatie gezet, moeten alles nog narekenen, moeten mest afzetten maar te duur en niemand kan het ontvangen, banken beginnen te zaniken, de rente stijgt we zitten nog niet in Planet Proof of we moeten eruit etc etc etc.

We zouden deze jongere generatie moet KOEsteren. We zouden heel heel erg blij met deze jongens en meisjes moeten zijn. Zij gaan ONS voeren in de toekomst.

Maar wat doet men men draait deze mensen de strot om. Sjaak vdTak 'we moeten in transitie ' Nee wj niet sjakie jij. Wordt jij nou die leuke spraakzame voorzitter van de oudere bond. Dat past.

En we moeten letten op elkaar is klinklare kul. Wat weet jij wat andere boeren meemaken?

De reactie is ook altijd/vaak hetzelfde 'we begrijpen er niets van" Nee dat kun jij ook niet begrijpen want jij weet helemaal niet wat er achter de keukendeur allemaal speelt.
+1
mlkvhoudr
@Hans van Bergen hans we zijn met de landbouw in constante transitie dat moet je niet spannender maken dan t is, we moeten alleen bij t wensdenken weg blijven dat brengt niks
Erik1979.
topagrar.com/panorama/news/… even een voorbeeld hoe link links boeren het leven zuur maakt
Rene2001
@Erik1979. geen tijd voor die onzin
Gewoon doorrijden
bio boer
@Erik1979. Dan weten ze niet eens wat er in zit meschien wel gewoon onschuldig bladmestof 🙈
Biologiche akkerbouwers hebben vaak ook veldspuit het middelen paket voor biologische teelten breid ook snel uit en wordt ook toegepast door reguliere akkerbouwers
+1
Vdejong
Quote Reactie van @pieta:
Iemand die dood gaat van kanker noem je toch ook niet laf.

Zoals eerder gezegd daar kun je je als naasten op voorbereiden.
Er zijn in mijn omgeving teveel mensen weggevallen, die midden in het leven stonden waaronder 2 familieleden in de MH17. Naar mijn mening worden de mensen die zich het leven ontnemen hier in een slachtofferrol gedrukt, terwijl de echte slachtoffers de nabestaanden zijn. Jij en vele met jou hebben het over een ziekte in het hoofd. Verslaafden zijn naar mijn mening ook ziek in hun hoofd. Heb je daar medelijden mee.? Daar zijn de naasten ook slachtoffer.
Leven is te waardevol om er plotseling een eind aan te maken. Ik heb geen enkel probleem met euthanasie en mensen mogen van mij zelfs een voltooid leven pil nemen, maar alleen als ze hun zaakjes geregeld hebben en niet de nabestaanden in volledige ontreddering achterlaten.
Daarnaast werpe ik uitspraken,als geen benul en nog niets meegemaakt in het leven, verre van mij. Ik heb denk meer meegemaakt dan menigeen.
Twentsch Land
Je doet net of het maar een dingetje is als iemand besluit zijn leven te beëindigen .... vraag je eens af hoe verschrikkelijk iemand zich wel niet moet voelen om tot een dergelijk besluit te kunnen komen.

@Vdejong
Vdejong
@Twentsch Land doe ik niet! Ik zeg alleen dat ik het laf vind om de nabestaanden met sores achter te laten
Rene2001
@Vdejong waarom ben je geëmigreerd?
Vdejong
@Rene2001 omdat we de mogelijkheid hadden.
pieta
@Vdejong Die heeft in NL zowat iedereen.
Vdejong
@pieta ja, en?
pieta
@Vdejong En niks. Ik neem aan dat je een betere reden had om te emigreren. Ik hoef hem niet te weten overigens.
+1
Vdejong
@pieta meerdere keren uit de doeken gedaan.
Konden de boerderij voor goed geld verkopen. Konden een boerderij kopen die ons aan stond. Woonplaats viel onder Unesco. Natura 2000 op 600 meter. Beleid in Nederland zat. Kortom legio redenen.
Vdejong
@Twentsch LandHeb je medelijden met mensen die verslaafd zijn?
Twentsch Land
Totaal geen vergelijk met iemand die zijn leven beëindigd.

Maar ja ik heb ook best wel met veel verslaafden een zekere medelijden.

Zou iemand die op het punt staat het leven te beëindigen nog voldoende realistisch kunnen nadenken en/of beseffen dat ... om jou woorden even te gebruiken... bezig is met een laffe daad ?

@Vdejong
Vdejong
Quote Reactie van @Twentsch Land:
bezig is met een laffe daad ?

waarschijnlijk niet. Neemt niet weg dat ik het laf vind om je toevlucht te zoeken in drank, drugs of zelfmoord wanneer je het leven niet aan kan
+1
pieta
Quote Reactie van @Vdejong:
drugs

Er zijn, denk ik, vele redenen waarom mensen aan drugs zitten. Het begint echt niet altijd als, volgens jou, laffe daad.
+1
de Tank
@Vdejong Ja, medelijden met iedereen die het leven niet aan kan.
pieta
Quote Reactie van @Vdejong:
Heb je daar medelijden mee.?

Ja. Dat is gewoon erg.
pieta
Quote Reactie van @Vdejong:
Daarnaast werpe ik uitspraken,als geen benul en nog niets meegemaakt in het leven, verre van mij. Ik heb denk meer meegemaakt dan menigeen

Heb ik niets over gezegd.
Vdejong
@pieta maar de heren @de Tank en @slagakker wel
pieta
Quote Reactie van @Vdejong:
Leven is te waardevol om er plotseling een eind aan te maken

Voor mensen die zichzelf doden kennelijk niet.
+1
mlkvhoudr
@pieta het schiet me ineens te binnen ik vind dit liedje er over zo prachtig gemaakt, tekst is volgens mij van joost zwagerman een schrijver die kampte met depressies en is er uit gestapt en wende heeft er een prachtig liedje voor zo ver dit onderwerp zich er voor leent van gemaakt, ik voelals het ware de stemmingswisselingen en de wanhoop

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's landbouw , familie , onderdeel , landschap , voedsel en put geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
89
DEELNEMERS
29
WEERGAVES
6.449