LTO: ‘De Groot (D66) moet uitspraak terugnemen’

LTO is verbolgen over de uitspraken van D66-Tweede Kamerlid Tjeerd de Groot in de Telegraaf van vandaag waarin hij met betrekking tot het Landbouwakkoord stelt dat de handtekening van LTO ‘niets’ waard is. Dat is opnieuw een respectloze uitspraak van de landbouwwoordvoerder van de tweede coalitiepartij van Nederland. LTO eist dat deze uitspraken worden teruggenomen. Het is onwerkelijk om met een kabinet te onderhandelen over herstel van vertrouwen en een wenkend toekomstperspectief als één van de coalitiepartijen zich op deze manier uitlaat.

De uitspraken van De Groot zijn wat LTO betreft extra opvallend omdat D66 vóór een eerdere motie om tot een Landbouwakkoord te komen heeft gestemd. Bovendien is de partij onderdeel van het kabinet-Rutte IV dat vorig jaar de aanbevelingen van Johan Remkes onomwonden heeft overgenomen. Aanbevelingen die als essentie hebben: werken aan het herstellen van vertrouwen, verbeteren van het gesprek tussen overheid en de agrarische sector, en het schetsen van een wenkend toekomstperspectief. Het (proberen te) komen tot een Landbouwakkoord is daarbij een essentieel middel en is door het kabinet stevig opgepakt. Dat vervolgens op deze manier over een van de onderhandelende partijen in dat akkoord wordt gesproken, is ronduit ongepast.

LTO-voorzitter Sjaak van der Tak: “Veel mensen werken op dit moment keihard om te komen tot een akkoord dat stappen zet in het herstellen van vertrouwen én een wenkend perspectief moet bieden voor boeren en tuinders. Of dat gaat lukken is zoals bekend lastig; op de inhoud schuurt het en dat hoort ook zo in een volwassen proces. Maar als een coalitiepartij zich niet meer op de inhoud maar op een van de deelnemers van het akkoord stort, dan kan ik dat niet anders dan ernstig noemen. Het schaadt het aanzien van de politiek. Deze onnodig polariserende en grievende uitspraken moeten van tafel worden genomen door D66, door Kamerlid Tjeerd de Groot.”

Deel dit topic

Reacties

Grasbaal
Quote:
„Het moet slagen, punt”, zegt Tweede Kamerlid Derk Boswijk (CDA). „Het is in het belang van de agrarische sector, maar ook in algemeen belang, anders krijgen we niets uitgevoerd.” VVD-Kamerlid Thom van Campen: „Het kabinet heeft miljarden beschikbaar gesteld om dit op een goede manier in te vullen. Ik kan mij oprecht niet voorstellen dat de sector deze kans niet grijpt en heb er alle vertrouwen in dat het akkoord getekend gaat worden.” D66-Kamerlid Tjeerd de Groot is sceptisch: „Ik denk wel dat er getekend gaat worden, maar de inkt zal nog niet droog zijn en alles zal uit de kast worden gehaald om de afspraken te slopen. Want de handtekening van LTO is niets waard.”

Bron Telegraaf
+3
kearl
@Grasbaal Welke miljarden? Naar mijn weten is er nog geen euro vrijgegeven voor een eventueel akkoord....
kaas
@kearl klopt helemaal geen cent er moet eerst een akkoord zijn en dan gaat de heks van der wal bekijken als dat beschikbaar komt,
en ik zeg voor dat het akkoord getekend word moer er 100% zekerheid zijn als het geld er ook komt.
Realisme
@kearl je moet is weten hoeveel uren er al betaald zijn direct en indirect om tot een akkoord te komen. Zie het maar net als de Groningse aardbevingschade. Voor elke euro die naar de burger moet vreet de overheid/adviseurs/belangengroepen en nog een stel van die vreters er 2 op
+2
JohnDeere7serie
@Grasbaal
Quote:
Derk Boswijk:"maar ook in algemeen belang, anders krijgen we niets uitgevoerd"

Dit is dus precies de reden dat niemand mag tekenen.
+15
Braboboer
Als ze nu eens een keer ballen tonen bij LTO stappen ze er uit met deze uitspraak van de groot als druppel die de emmer doet overlopen.
Braboboer
@Braboboer

Heb je gelijk een kabinetscrisis, die de groot is toch al een doorn in het oog van veel CDA’ers/VVD’ers.
+10
labella
Takkie kan nu maar 1 ding meer doen: Tjeerd de Groot een knal voor z'n harsens geven en hard van de tafel wegrennen!
+5
klant
@labella takkie moet niet zo janken gewoon wegwezen bij die natuurtafels
+4
Hans van Bergen
@labella Takkie en Royke hebben maar 1 doel; red het kabinet en houdt het cda zo lang mogelijk in leven. De rest zal ze aan hun reet roesten
+19
Jan S
Ik snap de ophef niet.
De handtekening van LTO is toch ook niets waard als de andere landbouw belangenbehartigers het niet ondersteunen? Denken ze bij de LTO alleenheerschappij te hebben?
+2
fendt516plus
@Jan S Als bij lto nog geen 40% van actieve landbouwers geen lid zijn, hoe kan lto dan de lef in de kloten hebben voor iedereen te spreken en de hele sector na de bliksem te helpen.
+1
Cowboy3
Bennie Stevelink
@Cowboy3 Welk toekomst perspectief ziet FDF voor de boeren? Dat maakt Mark van den Oever nergens duidelijk. Hoe vullen zij dat in binnen de huidige en toekomstige realiteit van de samenleving?
Hij vertelt alleen maar wat voor een sukkels alle anderen zijn. Daar schieten we niets mee op.
+1
Cowboy3
@Bennie Stevelink Je moet noch leren luisteren, maar je wilt of hoor niet wat Mark duidelijk maakt.
+1
Bekkink
@Bennie Stevelink nee, met lto hebben we wel toppers aan het oorlogsfront. Ze geven eerst alles weg, en daarna een beetje terug halen. En dan zeggen dat ze onmundig hun best hebben gedaan
Erik1979.
@Bennie Stevelink deze keer heb je deels gelijk. We wisten al dat die andere sukkels zijn. Dus dat hoeft hij ons niet meer te vertellen. Dat is niets nieuws 😂😂😂 Wel cool dat ik het een keertje eens ben met onze Bennie 💪
+2
Realisme
@Bennie Stevelink realiteit van de samenleving? Je bedoeld een kleine groep langer door gestudeerden die denken dat alles maakbaar is en een hekel hebben aan dingen die ze niet in de hand hebben.
+1
Bartlehiemboer
@Bennie Stevelink
Ik vraag mij al geruime tijd af welk perspectief u ziet ???
Alles wat maar met Lto of Friesland Campina goed praten. Met alle ellende voor de boeren voor lief nemen.
Vooral in het verleden afgeven op de boer die het wel helemaal volgens boekje doet....
Alle instanties/sprekers die met een goed voorstel komt, afbranden.
En dus gewoon meelopen met alle voorstellen vanuit de coalitie.

Waarom niet pro de boer? Hoe moet het volgens u dan??? Tot nu toe verdwijnen er alleen maar meer boeren.

In het verleden op site Boerderij hebt u altijd af gegeven op onze boerderij
Bio was niks, energie neutraal was niks, plas dras was niks ga maar door.
En nu??? U praat als een Tjeerd de Groot die eerst helemaal in bedrijf van Fc zat en ineens een draai maakte en alles anti boer is.

Ik zou wel eens willen horen van u wat uw voorstel is.....
Iedereen kan wel een beetje afgeven op alles.
Albert Altena
@Jan S Je moet dat anders zien.
de Groot ziet LTO wel als belangenbehartiger.
+6
cs-agrar
Die politici willen uiteindelijk alleen maar halen, net als als bijna iedereen aan die onderhandelingstafel. En alleen de boer moet leveren. Over kan en mag wordt niet eens gesproken. Er zit nergens een degelijke onderbouwing onder, beloftes zijn loos, dat hebben we ondertussen ook geleerd, wat is dan de waarde van het akkoord voor de boer? Dat ze zelf getekend hebben voor eigen ondergang?
Bennie Stevelink
Volgens mij bedoelt de Groot dat LTO wel kan tekenen, maar dat de andere partijen binnen de landbouw het in alle gevallen zullen afwijzen.
Dat afwijzen gebeurd om twee redenen:
1 Er is een groep boeren die denken dat alles bij het oude moet blijven. Iedere verandering wijzen ze af. Zij zullen het akkoord beoordelen naar de mate waarin wij op de oude voet door kunnen.
2 Er is grote machtsconcurrentie tussen de organisaties. Ook al weten de voorzitters van de andere organisaties dat het gesloten akkoord met afstand het best haalbare is, zij zullen met grote verontwaardiging reageren en het akkoord afwijzen. Dit in de hoop dat ze hiermee hun eigen positie binnen de sector kunnen versterken.
+9
labella
@Bennie Stevelink Ga je nu ook die lamzak van de Groot nog zitten te verdedigen?🙈
hans-hans
@Bennie Stevelink of het is voor het kabinet niks waard, waarom zou sjaak boos zijn anders?
+1
Vdejong
@Bennie Stevelink waar haal je toch die 'feiten' vandaan?
+2
Nevergiveup
@Bennie Stevelink Toch wel jammer Bennie dat je nu en ook in die andere topic (Caroline) U zichzelf als een "propaganda verrader" getuige maakt..

Succes met je Column ....

De landbouw moet zeker veranderen , er zijn de laatste jaren alleen al in Nederland 70.000 mense extra per jaar te voeden ....
+1
Jawis
@Bennie Stevelink "volgens mij" is je uit de duim gezogen mening complete onzin en wil je schouderklopjes als lto influencer?
Manman wat weer een onzin.
Wat ik wel goed aan jou vind dat is dat je erg goed je best doet om zo snel mogelijk het lto sprookje mee uit te blazen, want lto heeft geen extra vijanden nodig, met zulke uitspraken.
overstekend wild
@Jawis Lto begint steeds meer op een no brainer te lijken, als hun vijanden ze al meer waarde toekennen dan hun eigen achterban
Realisme
@Bennie Stevelink toen het kabinet het had over het gevaar van naar binnen gekeerd staan in de samenleving en je vastklampen aan je eigen waarheid hadden ze het over jouw schijnbaar.
+1
grös
8 jaar geleden, vanaf 1:28 !
de Tank
Zo de waard is...
Stobbenboer
@Bennie Stevelink is dat de wens van de gedachte?
+1
Jawis
De handtekening van lto is helemaal niks waard.
Dat weet iedereen, alleen tjeerd benoemt het nog even.
+1
hans-hans
@Jawis mee eens behalve als er dingen in staan die tegen ons gebruikt kunnen worden , dan zullen ze (de politiek)je er aan houden
+1
arie.j
Als één van de grotere coalitie partijen vind dat tekenen van een landbouwaccoord niets waard is.
Dan neem ik aan dat die partij er zich ook niet aan gebonden voelt.
Voordat daar duidelijkheid over komt is zinloos om door te onderhandelen.
Raben
De groot heeft gelijk , handtekening van LTO is ook niets waard , LTO behartigd maar een klein gedeelte van de boeren nog.
arie.j
Quote Reactie van @Raben:
De groot heeft gelijk , handtekening van LTO is ook niets waard , LTO behartigd maar een klein gedeelte van de boeren nog.

Ieder weet bij de regering, dat van LTO lang niet alle veehouders lid zijn.
En dat tevens die wel lid zijn, er niet direct onder curatele staan van het landelijk LTO bestuur.
En ook niet als er een stemming onder de leden komt, als lid ergens aan vast zitten.
---Wat de echte status van zo'n accoord inhoud is me nog steeds niet helemaal duidelijk.
Is het een vergaande intentie verklaring? of toch nog meer?
Twentsch Land
De groot vergist zich, handtekening van lto heeft voor de overheid veel waarde omdat lto ook de overheid vertegenwoordigd en opkomt voor die belangen.
+1
garriet vant pad
Over de miljarden, die liggen bij vd Wal zij is minister VOOR Natuur en stikstof, En Adema VAN Landbouw en visserij. Het verschil is wanneer je minister bent VOOR je over de centen beschikt. en wanneer je minister VAN bent met lege handen staat. En moet afwachten wat je krijgt
rijksoverheid.nl/regering/bewindspersonen/…
rijksoverheid.nl/regering/bewindspersonen/…
Bartlehiemboer
Maar bij deze moet ik Tjeerd de Groot wel gelijk geven. Hoewel het mij niet duidelijk is welke uitleg hij hier bij geeft.
Een handtekening is niets meer waard in deze tijd.
Op andere politieke dosiers ik noem de kinder toeslag affaire, Groningen, Corona etc.
Na een tijdje zitten er andere mensen die zich verschuilen achter het feit dat zij er toen niet bij waren en dat zij dus niet verantwoordelijk zijn. Ik noem maar een voorbeeld over de Corona tijd. Velen zijn met een rechtszaak bezig door bijwerkingen van het vaccin. Minister Hugo de Jonge heeft nu een andere functie dus je kunt niemand meer aanwijzen om op te verhalen. Ze halen gewoon hun schouders op en zeggen dat het hun functie niet meer is. Zo kun je wel naar de handtekening kijken. Alles zal heel goed omschreven moeten worden om de handtekening voor tenminste een aantal jaren rechtsgeldig te laten zijn.
Anders is hij inderdaad niets waard
Rene2001
Heeft Tjeerd al gereageerd?
hans-hans
@Rene2001 ja ,in het debat van vandaag
Rene2001
@hans-hans mooi, leek ook nergens op

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's onderdeel , uitlaat , lto , overheid , tuinders , d66 , politiek , telegraaf , uitspraak , de groot , nederland en landbouwakkoord geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
44
DEELNEMERS
31
WEERGAVES
2.867