Wakker Dier extra bezorgd over kalfjes in grotere stal

AMSTERDAM (ANP) - In kleinere stallen hebben kalfjes betere levenskansen dan in grotere, zegt dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier. Op melkveebedrijven met minder dan 75 volwassen koeien lopen kalveren volgens haar zelfs aanzienlijk minder kans om te sterven dan in megastallen. "In megastallen is de kalversterfte bijna twee keer zo vaak structureel hoog", aldus de over schaalvergroting bezorgde club verwijzend naar cijfers over 2018-2021 van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Deel dit topic

Reacties

+2
Jawis
Hoe komen deze mensen aan cijfers?
zandhapper
@Jawis ja dat vraag ik mij af , weer effe nieuwe stok om de boeren mee te slaan ....tjeerd zal ze wel wat hebben ingefluisterd.
Albert Altena
@zandhapper Kijk maar goed: Die mensen hebben allemaal een dikke duim.
Jawis
@Jawis ooh staat er bij... rvo. Kan een handige harrie dit verifiëren?
+1
HansBa
Bekrompen gezeur over mega stallen. Hoe groot was die stal in Texas ook al weer die is afgefikt? Dat noem ik mega, piek belaster en weet ik wat..
Herbert
@sorry
Quote:
Allereerst de kalfjes die als
doodgeboren worden geregistreerd. Dit zijn kalfjes die sterven voordat ze een oormerk hebben gekregen. Het
oormerk krijgen ze uiterlijk drie werkdagen na hun geboorte

3 dagen? Dacht dat je dat binnen een werkdag klaar moest hebben
Herbert
Als de brongegevens kloppen is het natuurlijk wel interresant om te zien dan het dan bij die grote bedrijven juist fout gaat.
Albert Altena
@Herbert Bronnen heb je op zelf gekozen dieptes. ( Cryptisch)
+3
weurding
Omg, normaal hebben dieren geen ruimte (iglo) genoeg en nu moeten ze minder🙈😥
bio boer
@weurding meteen in groepshokken van skal mocht niet meer in iglo moet ze groepen houden en 2 in 1 iglo mag ook niet teweinig ruimte alleen groeps iglos mogen
bio boer
Ik had juist anders om verwacht bij grote bedrijven wordt met protocollen gewerkt zorgen medewerlers voor altijd schone hokken werken met biest systeem uit de vriezer met de sonde meer budget voor goede huisvesting het zou allemaal better zijn 🤔 toch verassende uitkomst
+6
familie pelle
Typisch wakker dier weer. Benadrukken het verschil van 0,8% in kalversterfte tussen grote en kleine bedrijven en durven dit significant te noemen terwijl de daling van de kalversterfte sinds 2018 met meer dan 2% veel meer zegt. Ik denk dat wakker dier erg teleurgesteld is over de uitkomsten van hun onderzoek en lang hebben vergaderd hoe dit zo negatief mogelijk uit te leggen.

(klik om te vergroten)

Jawis
@familie pelle dat is 25 procent minder kalversterfte.....
pieta
@familie pelle De daling is inderdaad duidelijk maar het verschil tussen groot en kleiner wel duidelijk maar daalt qua verschil. Grotere bedrijven zijn zich duidelijk aan het verbeteren.
de jonge
Wakker dier wil alle boeren eruit!! eerst 75% en dan de rest... dus wat nou bio en dynamisch blablabla. ze willen doodgewoon alles eruit!
bio boer
@de jonge voorlopig kunnen de intsnsieve de klappen nog opvangen blijf ik nog even in de luwte 😜

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's kalveren , kalfjes , schaalvergroting , megastallen , stallen , melkveebedrijven , kalversterfte , amsterdam , nieuws en nederland geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
17
DEELNEMERS
11
WEERGAVES
0