Illustratie van: Sammy2004

Boeren na ontbijt op Catshuis: intenties kabinet goed, nu nog daden

Boerenactiegroep Agractie is gematigd positief na een ontbijt in het Catshuis met premier Rutte en de ministers Van der Wal (stikstof) en Adema (landbouw). Er zaten negen boerenorganisaties aan tafel, waaronder LTO Nederland, Agractie en Farmers Defence Force.
Het gesprek ging over het advies van stikstofbemiddelaar Johan Remkes. Vrijdag geeft het kabinet daar een officiële reactie op. Dan zal duidelijk worden welke kant het op gaat met het stikstofbeleid.

De bijeenkomst begon rond 07.00 uur en duurde bijna drie uur. Na afloop zei voorman Bart Kemp van Agractie dat is afgesproken dat er "draagvlak in de sector" moet komen voor het stikstofbeleid.
"Ze willen echt gaan samenwerken", zei hij. En dat is wat hem betreft nodig, "want na het advies van Remkes zijn we weer overgeleverd aan deze kabinetsploeg en daar hebben boeren geen vertrouwen in."
Hij meldde nog dat het kabinet wat hem betreft de juiste intenties heeft uitgesproken, maar: "Nu moeten deze intenties omgezet worden in daden." Hij wacht daarom af wat er vrijdag in de ministerraad wordt besloten.

'Geen charmeoffensief'
Minister Christianne van der Wal benadrukte dat het ontbijt uitdrukkelijk niet als charmeoffensief richting de boeren was bedoeld, en dat er in aanloop naar vrijdag ook met andere sectoren wordt gesproken, waaronder natuurorganisaties. Het was vanmorgen vooral de bedoeling om te luisteren naar wat de boeren vinden van de "denklijnen van Remkes". "Dat nemen we mee", zei ze.
Premier Rutte zei bij aankomst bij zijn ambtswoning in Den Haag, dat het belangrijk is dat kabinet en boeren met elkaar in gesprek blijven. Hij noemde de onderlinge relatie "ingewikkeld".

Mark van den Oever van Farmer Defence Force herhaalde voordat hij aan tafel ging dat het plan om 'piekbelasters' bij natuurgebieden gedwongen te laten stoppen "een rode lijn" is die niet gepasseerd mag worden . Hij dreigde dat er anders opnieuw harde acties zullen komen. Maar net als Agractie wil hij eerst afwachten waar het kabinet vrijdag precies mee komt.

Deel dit topic

Reacties

+2
Realisme
Vind het wonderbaarlijk hoe vooral Bart kemp als een blad gedraaid is zonder dat er daadwerkelijk iets anders voorligt.
jan 10
Van de Wal blijft boven de boeren staan.....
Ze leert slecht.
+4
ted9
Intenties goed???????? We worden voor een niet bestaand probleem verantwoordelijk gehouden!!!!!!! Joseph Goebbels indoctrinatie van het kabinet heeft zelfs onder der boeren goed gewerkt. Herhaal herhaal en men gelooft het vanzelf.
j h p
@ted9 De intenties zijn wat vriendelijker verpakt, resultaat zal het zelfde zijn.
bio boer
@ted9 als je er zo instaat ga je het ook nooit eens worden met de politiek als je stellig bent dat er geen stikstof probleem is

Soms zijn de dingen zo ze zijn moet je er het beste van maken
Je kan de politiek niet altijd naar je eigen hand zetten en dat geld gelukkig ook voor anderen bijvoorbeeld de natuurbeheerders
bio boer
@bio boer achteraf was de pas zo stom idee door maar gewoon vergunning uit tegeven terweil de kdw al is overschreden puur uit economische overwegingen bedacht zie we later wel hoe we het gaan oplossen
Dus eerst gasgeven nu enorm hard aan de tuigels trekken dat doet pijn
Ze hadden beter wat kunnen doen aan de kdw dat is de norm waar we op worden afgerekend
hans-hans
@bio boer volgens mij denk je te moeilijk , want waarom niet gewoon eu normen met stikstof
het uitleggen van waarom het niet kan vindt ik onbegrijpelijk (door politiek)
want zo verplaats je alleen een probleem of je/en je krijgt dat groene stikstof grijs wordt
daarom denken (denk ik) partijen als bbb en fvd en misschien wel meer dat er een andere agenda achter zit
het is toch vreemd dat voor de verkiezingen voor een heel ander beleid werd gepleit door vvd cda cu nu in een keer draaien en er ook nog helemaal achter staan
bio boer
@hans-hans daar gaat de eu echt niet mee akkoord die denk echt niet ach dat zielige nederland gaan we matchen zo dat er meer economische activiteiten mogelijk zijn nederland heeft al de minste natuur
Jawis
@bio boer dan had het qoutum ook wel kunnen blijven.....maar ja....lto
bio boer
@Jawis met de fosfaat zelfde verhaal melk quotum weg gas vol in toen moest er pijnlijk inbegrepen worden dat deed pijn bij velen en anderen hadden net flink geprofiteerd in de tussen tijd was achteraf ook niet zo het moest
+3
ted9
@bio boer Dat heet je rug recht houden. En je niet om laten lullen door leugens. Iets wat in Nederlandse samenleving zo langzamerhand zeldzamer begint te worden dan bepaalde plantjes in n2000 gebieden.
+2
Jawis
Eerst vrijdag maar eens afwachten...die kemp begint lto neigingen te krijgen....na vrijdag weten we meer.
Dooper
Liever een oplossende optimistische blik dan een uitzichtloze pessimistische blik. Natuurlijk is kritisch zijn belangrijk, maar nu alles aanvallen wie enige positiviteit ziet is nou ook niet de oplossing. Lettend op de naaste politiek zie je nu duidelijk de kritiek die BBB nu krijgt van FvD. Tactiek om kritisch denkenden te laten twijfelen aan een partij die naar mijn mening veel beweging creëert in de samenleving en minder uitzichtloos is als FvD.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's landbouw , stikstof , natuurgebieden , stikstofbeleid , den haag , farmers defence force , agractie , christianne van der wal , richting en nederland geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
13
DEELNEMERS
8
WEERGAVES
0