Studie Agrifirm: stikstofdoel grotendeels via innovatie te behalen

Het door het kabinet gestelde stikstofdoel is grotendeels te bereiken door innovaties in stalsystemen. Dat blijkt uit een studie van Agrifirm die donderdag door Lennaert Haanstra van de jongerenraad van het bedrijf is aangeboden aan minister Henk Staghouwer (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit).

De techniek die nodig is om de emissies vanuit de landbouw te verminderen is beschikbaar. Volgens de berekeningen kan 80 tot 90% van de door het kabinet gestelde doel (39 kiloton ammoniakreductie in 2030) worden behaald met bestaande en bewezen technieken.

Deel dit topic

Reacties

jg
Dan kan de latente ruimte naar bijv woningbouw? Dan is Nederland gered !!
+1
groeier
Quote Reactie van @jg:
Dan kan de latente ruimte naar bijv woningbouw? Dan is Nederland gered !!

Hoezo, de vergunningen zijn toch van de boer.
Laat Essent en tata steel, of woningbouwers zelf maar filters plaatsen voor datgene ze extra vervuilen via kolen stoken enz. Moeten enkel wij dat voor hen zomaar in gaan leveren?
Twentsch Land
Gered .... voor hoe lang ?

@jg
Newholland12
Leuk
Rapport op basis van wet en KDW
Agrifirm, niet goed geluisterd naar de inbreng van de boeren gisteren 😡😡😡😡
Reduceren van staarten geeft wel zekerheid
+3
ted9
Agrifirm geeft dus toe dat de agrarische sector de grote boosdoener is voor de natuur. Zonder dat er ooit metingen zijn gedaan.
Newholland12
@ted9 ja
Boer krijgt de schuld
bio boer
@ted9 met de houding stikstof probleem bestaat niet gaat ook nier werken dat krijg je er echt niet in die hoofden van se politiek
BertK
@bio boer Maakt wel een wereld van verschil of de landbouw voor 45% of de helft daarvan verantwoordelijk is. Waar die stikstof neerkomt is ook een dingetje. Valt 20% binnen 700 mtr en 80% de grote wolk in, reist die 80% ver zoals NOx en verdeelt zich dat over West Europa dan is het veel belangrijker wat ons aandeel in de grote wolk is.

De slechte concurrentie positie van het zeldzame plantje was al slecht voor de habitatrichtlijn, door toename CO2, vochthuishouding, 2e functie natuur, matig beheer., etc. Toch is dat zeldzame plantje er na vijftig jaar nog!

Het stikstof probleem bestaat maar is een fractie van het echte probleem. Die fractie is zo klein dat als je de rest niet beet pakt, je het stikstofprobleem beter ook kunt laten voor wat het is.
+1
Puddingboer
@ted9 ze geven in het verhaal toch aan dat er gemeten zal moeten worden op het bedrijf zelf.
ted9
@Puddingboer Dan moet je niet op dingen vooruit gaan lopen.
+2
Newholland12
Onze Agrobusiness die zich in de hemel waant,
Uw naam worde geheiligd,
Uw koninkrijk kome,
Uw wil geschiede in de stikstofcrisis
Geef ons heden ons dagelijks voer
en geef ons niet de schuld
zoals ook wij anderen niet beschuldigen
En leid ons niet naar het faillissement
maar verlos ons van de KDW
Want van U is het voergeld
en de Exlan en de klw

Amen.
+1
BertK
Uit kringloopwijzer binnen onze studieclub blijkt duidelijk dat je door management de emissie ook met een derde terug kunt brengen. Het seizoen moet wel een beetje meezitten.

Voor de kringloopcritici, de klw is significanter en betrouwbaarder dan Aerius.
+1
spotmelker
@BertK ik denk dan toch dat je een (te) gelovige studieclub hebt. 😁
kloot
Agrifirm zou zijn eigen eens meer moet verdiepen in de uitspraken waarin de innovatie zijn onderuit gehaald

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's landbouw , agrifirm , natuur , studie , ammoniakreductie en staghouwer geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
14
DEELNEMERS
10
WEERGAVES
0