Rutte: andere derogatie zal echt impact hebben op boeren

De veranderingen bij de derogatie zullen echt impact hebben voor boeren. Dat zegt premier Mark Rutte over de moeizame derogatieonderhandelingen met de Europese Commissie in Brussel.

De marges in de onderhandelingen zijn smal. “Maar we proberen daar natuurlijk met elkaar te kijken naar een vorm waarin we de schade beperken en die ook aansluit op het feit dat we nu bezig zijn die stikstofproblemen ook meer structureel aan te pakken”, aldus Rutte.

Deel dit topic

Reacties

+1
Jaap40
Andere derogatie.... onderscheid maken in Nederland? Is dat waar rutte op hint? Gooit ie straks als onderhandeling 'maar' de halve melkveehouderij voor de trein....
labella
@Jaap40 de befaamde verdeel en heers tactiek......
Twentsch Land
Ik kan het niet lezen maar er zijn variaties bedenkbaar ... grondsoort, intensief/extensief, grondgebonden, weidegang, percentage blijvend grasland, gebied waar je zit wat natura 2000 en overige natuur betreft en zo zijn er nog wel een en ander te bedenken.

@Jaap40
+2
matt
@Jaap40 hoogstwaarschijnlijk aleen nog derogatie voor boeren met een
“Groene” onderbroek.
Huppel
@Jaap40 in de laatste kamerbrief waarin de voortgang van de derogatie werd besproken ging het bijna meer om het NPLG. Aan het eind van de brief van Staghouwer werd het volgende gezegd:

Quote:
Vanuit het belang dat ik hecht aan duidelijkheid en zekerheid, zal de Minister voor Natuur en Stikstof zodra de uitkomsten van de onderhandelingen bekend zijn, deze betrekken bij de nadere vormgeving van de gebiedsprocessen en de maatregelen die daarin worden voorgesteld.

Heel plat: Van der Wal mag straks per gebied gaan kijken wat of er derogatie is toegestaan en onder welke voorwaarden?
+1
Melkveehouder.
Wat een huichelaar is die Rutte. Bah!
matt
Ik lees dan dat hij hoopt dat er zoveel mogelijk stoppen.
+3
jan 10
Derogatie weg, komt regering goed uit,daar hoef je niet voor geleerd te hebben..
+5
spotmelker
@jan 10 degene die wel geleerd hebben zeggen derogatie omhoog naar 300 kg. Dat komt iedereen ten goede.
+2
cjw73
@spotmelker ja maar d33 wil halveren dus daar past geen derogatie ideaal bij.
bio boer
@spotmelker nou ja dat weet ik niet of dat op drogere zand gronden of drogere jaren in het algemeen wel tot benutting komt als water de beperkende factor is inplaats van de bemesting voor goede groei
bio boer
@bio boer dan is gebruik kunstmest natuurlijk ook niet goed elke 1000 kg ds geoogst = 30 kg stikstof bemesten
Dus hebt je een jaar van 12 ton ds = 360 kg n heb je een zomer die maar 6 ton kg ds opleverd = 180 kg n per jaar dus na elke snede op maat bemesten met een voorjaars bemesting van max 120 kg n dan aan de hand van de opbrengsten bepalen hoe veel er na elke snede bemest mag worden
+3
Noorderling
@bio boer
melkvee.nl/artikel/…

We hebben het zelf om handen gehad.
Keuze is altijd korte pijn of lange vieze stinkwond. Dat laatste gaat het worden.
Het begint met 1 ding, mestopslag, kun je dit jaar wanneer het super groeizaam is eens wat meer doen of goedkoop afvoeren.

En wat betreft rutte en staghouwer. Dat angst zaaien in de media dat het allemaal impact heeft en zwaar wordt kan ik niks mee. Het is ja of nee, 170, 200 of 250, gewasderogatie ja of nee. dan kun je weer rekenen en plannen maken.
Hoe kun je nu op 15september plannen maken.

Exacte invulling van GLB is ook nog niet bekend. Voor juiste bouwplan, gewasrotatie moeten er nu groenbemesters besteld worden, zaaizaden kopen, bouwplan maken en afspraken over huur en verhuur. Maar dat wordt ook vast januari of later wanneer alles gezaaid is, afspraken gemaakt en daarna je alles op papier nog eens op mag lossen. Het is een grote wanvertoning waar geen bedrijfsvoering op af te stemmen is.
bio boer
@Noorderling nou vind ik kleine gift in september nog wel verantwoord dan heb ik het wel over 40 kg n 10 m3 drijfmest per ha er groeid meestal nog wel 2000 kg ds
Noorderling
@bio boer
waarom niet al in augustus? is ook vaak groeizaam, kun je op de nawerking in september nog wel een snede halen. Anders ben je je nawerking grotendeels kwijt of je moet eind oktober nog weer het land in.

Bemest zelf alleen voor 1e, 2e en 4e snede, 3e is toch vaak droog en pak je nawerking van de eerste 2 wel.
Daarna pakt 5e snede nawerking van de rest van het jaar wel + klavers die dan hun werk doen wanneer er warmte en vocht is. Zie het ook veel bij boeren terug die laten bemesten, 3x sleepslangen en verder geen gedoe. Aandeel water wordt telkens groter, omdat ze op den duur toch niet sneller kunnen rijden.

Als er niks groeit, heeft bemesten ook geen zin. We komen er met gras en mais heel lang mee weg. Maar het slaat natuurlijk nergens op dat de mest op moet. Doen we met kunstmest toch ook niet? Waarde van drijfmest kan nog veel beter benut worden, maar ook zelf behandelen we het alsof het afval is met een negatieve waarde van 10euro/ton om af te voeren. Terwijl het wel 30euro waard is aan NPK, organische stof en sporenelementen.
bio boer
@Noorderling is ook maar net hoe het uit komt met maai ritme als je eind augustus kaal is dat ook prima maar is dat eerste week september dan is het jammer kalender landbouw is dan lastig je moet ook ergen streep trekken meestal zijn we hier nog aan het stalvoeren tot december hoe wel de ganzen steets vaker roet in het eten gooien nou in dit geval ganzen stront
cjw73
@Noorderling ik zie nog genoeg collega's volop kunstmest strooien als het gort droog is, want ja het moet er op liggen voor de bui.😂😂😂
mlkvhoudr
@cjw73 ik zit in dillemma nu beregeningsinstallatie huren om zo te kunnen blijven stalvoeren of niet, voer zat maar eiwit duur
+1
cjw73
@mlkvhoudr eiwit is duur, klopt. Tipje dieselolie ook hoor, en het regent geen gras,, blijft wat groen.
+1
Noorderling
@cjw73
Voor de bui is in ieder geval wel gelukt.
bio boer
@Noorderling en duidelijkheid scheppen is moeilijk ik verwacht een halve derogatie van 200 of 210 kg n uit drijfmest alleen op grasland
jan 10
Quote Reactie van @spotmelker:
degene die wel geleerd hebben zeggen derogatie omhoog naar 300 kg. Dat komt iedereen ten goede.

Behalve de milieu organisaties,als wij als boeren niet allemaal in de ankers gaan hangen is het snel gebeurd met de veehouderij in nl.
Dus niet over vragen en daar voor gaan.Dan komt het goed.
+1
spotmelker
@jan 10 het heeft geen zin om koehandel te doen met milieuclubs. Aan hun standpunten ligt emotie ten grondslag en dat zit nu al teveel verweven in het beleid. Gewoon bemesten o.b.v. fosfaat evenwicht in.c.m. bodemgesteldheid. Kun je makkelijk 300 kg N aanwenden.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @spotmelker:
Aan hun standpunten ligt emotie ten grondslag

Denk eerder dat het om (veel) geld gaat.
+1
spotmelker
@kanniewaarzijn geld o.b.v. emoties binnenhalen en dan via grootgrondbezit vermogen opbouwen. En de gewone burger/belastingbetaler mag het ophoesten.
kanniewaarzijn
@spotmelker Precies!
+2
Twentsch Land
Dat gezeur telkens over derogatie ..... Nederland heeft bijna alleen maar goede grond en dat is al genoeg reden om derogatie toe te staan.

Hebben ze het ook nog eens over een gas tekort komend winter, er wordt al genoemd industrie en glas tuinbouw te ( deels ) blokkeren van gas, komend jaar dus geen kunstmest of indien wel onbetaalbaar, ook al een reden om derogatie toe te staan en het zou eigelijk ook nog moeten met wat hogere normen.
stefanus
@Twentsch Land En zeker wat oppervlakte water vervuiling betreft is dierlijke mest vele malen beter als kunstmest, dus weer zo krom als ik weet nie wat.
+1
bio boer
@Twentsch Land als er collegas zijn die in droog jaar 2018 6000 kg ds gras van ha daar wel leuk 240 kg n uit drijfmest op rijden dan ook nog wat kunstmest dan gaat dat niet goed 3 drogere jaren achtereen
+1
bio boer
@bio boer had je eigelijk maar 180 kg moeten bemesten en de rest afvoeren maar ja dat kost geld dus gooien we het maar gewoon op het land
Todi
@bio boer Wat ben je weer lach wekkend bezig.
bio boer
@Todi wat is hier lachwekkend aan wil jij ontkennen dat als er de helft minder gras groeit je ook de helft minder moet bemesten ?
familie pelle
@bio boer
Quote:
. als er collegas zijn die in droog jaar 2018 6000 kg ds gras van ha daar wel leuk 240 kg n uit drijfmest op rijden

Waar haal je die gegevens vandaan?
bio boer
@familie pelle nergens maar weet bijna zeker dat er geen boer is die exstra mest heeft zitten afvoeren met de droogte om dat het niet tot benutting zou komen met de droogte
En eerlijk is eerlijk waarschijnlijk had ik ook geen 1000 m3 afgevoerd om dat die mest die zomer niet goed zou benut worden terweil het wetterlijk niet nodig is als ik reguliere boer met derogatie zou zijn geweest
J asper
@bio boer Dat gras wat er daardoor tot december nog van groeide is ook zeker niet weggegooid!
familie pelle
@bio boer
Quote:
. nergens

Nou, dan weten we ook weer wat die gedachtengang waard is.
bio boer
@familie pelle heb jij in 2018 exstra mest afgevoer en het grasland helft minder bemest als normaal om er ook de helf minder gras af is gekomen ?
bio boer
@familie pelle derogatie hebben we met hat argument dat het hier zo groeizaam klimaat hebben in 2018 2019 2020 was dat niet het geval daarom zijn de nitraat gehaltes zo gestegen
RSIB
@bio boer ook onder klei en veen gronden?
bio boer
@RSIB ja ook gestegen alleen niet boven de norm van 50 mg/liter
Hier het raport
rivm.nl/publicaties/…

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

bio boer
@bio boer 2016 en 2017 waar erg groeizame jaren zie je ook terug in dalende trends

2014 / 2015 veel muizen schade ook piek in de gehalten op veen en klei
spotmelker
@bio boer probleem is dat men grondwater toestand volledig toerekent aan bovengrondse landbouwactiviteit. Alle ondergrondse waterbewegingen en invloed hebbende processen blijven ze muisstil over.
bio boer
@spotmelker hoe je daat meer over vertellen ben altijd leergierig 😀
+2
cs-agrar
Via de wob-verzoeken zullen we achteraf wel lezen hoe het werkelijk gegaan is....
Klussera
Ik dacht dat staghouwer derogatie regelde maar krijg het idee dat v d wal kaag en Rutte een andere variant willen
cjw73
@Klussera staghouwer is niet meer dan een loopjongen voor van der wal en kaag.
Melkkoetje
Geen derogatie nodig voldoende Afrikaanse stront in de handel mede door het stikstof gat

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's derogatie , mark rutte , schade , europese commissie , brussel en marges geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
48
DEELNEMERS
21
WEERGAVES
0