Opinie: Terwijl wij in Nederland zitten te navelstaren op stikstof, speelt op de achtergrond een veel groter probleem

Bij stikstof en broeikasgassen is sprake van marktfalen, stelt Volkskrant-redacteur Mac van Dinther: de maatschappelijke schade staat niet in verhouding tot de winst die individuele partijen daaruit halen.

Een minister van Natuur die boeren harde stikstofdoelstellingen oplegt en een minister van Landbouw die boeren geen enkel perspectief biedt op hoe ze dan wel verder moeten: is het gek dat boeren massaal in opstand komen tegen wat zij – terecht – zien als een aanslag op hun bestaan? Dit is een probleem dat niet alleen boeren aangaat: de hervorming van de landbouw is een maatschappelijke opgave. Boeren zijn als ondernemers verantwoordelijk voor hun eigen keuzes. Maar ze zijn jarenlang om de tuin geleid door politici die om de hete brij heen draaiden. Daarin geruggesteund door de agro-industrie die het meest te verliezen heeft bij een hervorming van het huidige systeem.

Deel dit topic

Reacties

+5
Biestie
Die man heeft er de ballen verstand van.
Weet niet eens het verschil tussen stikstof uit ammoniak of stikstofoxiden, want gezondheidsproblemen van stikstof zijn toch volledig toe te schrijven aan de stikstofoxiden. Iets wat de landbouw amper uitstoot tov de rest van het verkeer/industrie/luchtverkeer.

Quote:
In de discussie over stikstof in Nederland wordt steeds gefocust op de schade voor de natuur. Die is ontegenzeggelijk groot. Maar wat vergeten wordt is dat stikstof nog meer kapot maakt wat ons lief is. Stikstof levert een forse bijdrage aan de vorming van fijnstof in de lucht, wat leidt tot gezondheidsschade: sterfte onder pasgeboren baby’s, luchtwegziektes zoals astma en longkanker.

Gezondheidsproblemen als gevolg van luchtvervuiling door stikstof kosten de mensheid wereldwijd jaarlijks 23,3 miljoen levensjaren, hebben wetenschappers berekend in een onderzoek in het vakblad Science. Uitgedrukt in geld is dat een kostenpost van ruim 360 miljard euro per jaar.

En er staan heel veel tenenkrommende en niet bewezen aannames in het opiniestuk.
+2
hans1980
Volkskrant is een extreem links blaadje
weurding
Mag je in deze genderneutrale tijd nog spreken van vrouwen met ballen? 😏Verder een stuk waar je niet te veel bij moet stilstaan, wensdenken met slechte feiten
stefanus
Nog ff en dan wordt het spreekwoord - en de boer hij ploegde voort - verboden of veranderd in - en de boer hij ploegde voort maar niet in nederland

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's landbouw , stikstof , natuur en schade geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!