Column Sjakie: Draagvlak

Veehouders worden uitgewrongen en zo gedwongen hun dieren te mishandelen. Deze uitspraak van oud-Rabotopman Herman Wijffels zet bij menig veehouder kwaad bloed. Toch zit er wel een kern van waarheid in.

Een veehouder zoekt altijd de balans tussen opbrengst en dierenwelzijn. De gemiddelde burger kijkt hier anders tegenaan. De standaard loopstal met betonnen vloeren en ijzerwerk om de koe onze wil op te leggen, is onder veehouders algemeen geaccepteerd. Een buitenstaander ziet echter koeien die continu in de eigen mest rond stappen en voorzichtig bewegen in de krappe ruimte om zich niet te bezeren aan allerlei metalen obstakels.

Toegegeven, ook ik word blij bij het zien van een filmpje van koeien die languit in een pas opgeleverde vrijloopstal met compost liggen. Een veehouder die zijn vee jaarrond opstalt, zal benadrukken dat er altijd voer en water in de buurt is, een constant rantsoen gevoerd wordt en er geen overlast van extreme weersomstandigheden is. De burger zal pleiten voor het oer-Hollandse landschap met tevreden koeien in een groene wei.

De geboorte van een kalf is altijd ontroerend. Het weghalen van het kalf bij de koe is uit oogpunt van uiergezondheid en ziektepreventie absoluut noodzakelijk, maar voor toeschouwers altijd een emotioneel moment. Het onthoornen vindt zich doorgaans buiten het gezichtsveld af, maar verdient zeker geen schoonheidsprijs. Het zou mooi zijn wanneer het fokken op hoornloosheid hier een oplossing voor bood. Het koudmerken maakt geen inbreuk op het dierenwelzijn, maar creëert wel het beeld van een industriële veehouderij. Ook dit is niet wenselijk.

FrieslandCampina stuurde dit voorjaar zeventig managers met betaald verlof om samen een strategie te verzinnen die haar melkveehouders een duurzaam imago aanmeet. Deze club mensen is waarschijnlijk de minst geschikte binnen het gehele bedrijf geweest om een frisse, maatschappelijk geaccepteerde strategie te ontwikkelen. Het koppelen van duurzaamheid aan groene energie, de beperking van de uitstoot van broeikasgassen en beperking van het energieverbruik zal het goed doen bij de links georiënteerde politieke elite. De gemiddelde burger heeft meer gevoel bij verbetering van het dierenwelzijn dan bij allerlei technische hoogstandjes.

FrieslandCampina doet er goed aan zich nog eens te beraden op de toekomst. Het streven naar draagvlak in de samenleving is een goede zet. Energieverbruik en -productie spreekt echter totaal niet aan bij een publiek dat op vakantie een hotelkamer met airco boekt en terrasverwarming als normaal beschouwt. Focus op een extensieve, diervriendelijke sector geeft de melkveesector pas echt een ‘license to produce’.

Jack Rijlaarsdam,

Stompetoren

Deel dit topic

Reacties

anonymous_8
Niet alles op jezelfbetrekken Theo
Farmer_
"diervriendelijke sector geeft de melkveesector pas echt een ‘license to produce’."

Mooi gezegd, het moet dan ook wel betaald worden, daar moet de politiek dan ook bewust van worden.
Karsjen Tamminga
Dat lukt nooit iemand om sjakie te hersensspoelen
anonymous_46
Hier idem, maar koeien horen gewoon buiten.... En dat van dat duurzame produceren, klimaatneutraal is quatsch, dat moet ieder voor zichzelf weten. Laat RFC zich maar bij haar eigen taak houden: het duurzaam (voor melkveehouders) vermarkten van onze melk, met een constante, fatsoenlijke prijs. Dan komt de rest vanzelf, hoef je ook geen idiote bedrijfsgroottes te hebben voor een normaal inkomen.
jan.1
Sjakie,hier komen bijna elke dag burgers m,n koeien bewonderen omdat m,n nieuwe koestal helemaal open is en dicht aan een drukke doorgaande boerenweg ligt.Ze vinden het helemaal prachtig om de koeien te zien rondstappen in een stal die netjes schoon gehouden wordt door een barn cleaner en ook het melken wat hier met de robots gebeurd vinden ze hartstikke interessant.Kalfkoeien lopen in een speciaal strohok en het kalf verblijft ongeveer 2 dgn bij de koe en de burgers kunnen dit allemaal bewonderen vanaf de zijkant van de open stal.Ook de diepstrooisel ligboxen met een breedte van 122 geven de koeien een goed buiten weide gevoel.Kortom een licence to produce krijg ik hier elke dag van de burger omdat ze zien dat hier een paradijs is voor de koeien.
anonymous_78
anonymous_78
heb die geen hersens dan ??
jvt
ook wij kopen voor onze kinderen de kleren bij de wibra en H&M, en zelf koop ik ook goedkope werkbroeken bij cranenbroek. Ook wij willen als consument veel voor weinig. Vind het geweldig dat boeren hun nek uitsteken om iets als een vrijloopstalte onwikkelen, en hoop dat dit ook een succes wordt.
Maar, de consument zal het worst wezen, en koopt het goedkoopste pak huismerk melk, en de toetjes van mona omdat die het lekkerste zijn. Laat de managers van Campina maar lekker duurzamen, ik ben blij dat ik mijn melk ergens anders kan leveren, gaat er in elk geval niets van mijn melkgeld naar deze onzin!!
Prima column van Sjakie!
spotmelker
"Deze club is binnen het bedrijf waarschijnlijk het minst geschikt geweest"

Een treffende formulering
gerrie-hul
Hendrik de broer vangait helemaal met je eens niets aan toe te voegen
anonymous_153
Ja, marketing is ook een vak.
klaas de b
Ja perfect! Maaaarrrrrrr.........Wanneer we een spijkerbroek of een nieuw mobieltje aanschaffen kijken we dan of deze onder mensvriendelijke omstandigheden geproduceerd is? En als we er al tijdens onze keuze aan denken, laten we deze wetenschap dan op enige wijze meetellen in het bepalen van onze keuze? Terwijl dit produkten zijn waarbij we bij de aanschaf een wat langere bedenktijd in acht nemen dan bij het inkopen van ons voedsel. Men volgt de redenatie: Als ik er niet aan meewerk om dit in stand te houden doen tien anderen dit wel. Of gaan we hier nu, roomser dan de Paus, beweren dat diervriendelijke produktie in eigen land hoger op de agenda staat dan arbeidsomstandigheden in een lagelonen land?Maar ik omarm de gedachte.
klaas de b
Duidelijk.
Scarlett
anonymous_228
Leuk verhaal Sjakie, maar veelal dure woorden en onzin.Iedereen die het woord duurzaam uitbraakt heeft naar mijn mening boter op z'n hoofd.Wat is duurzaam? Niemand weet het en iedereen probeert hiermee z'n product aan te prijzen.Iemand die in een oude afgeschreven stal zonder stroomverbruikende mestrobots en roterende koeborstels zijn melk levert aan de dichtsbijzijnde melkfabriek levert is heel duurzaam bezig.
Draagvlak ? laat me niet lachen . De kleine linkse kliek die qua welzijn en milieu de dienst uitmaakt en van zichzelf vind dat ze het geweten van nederland zijn vertegenwoordigd een verwaarloosbare minderheid.De gemiddelde consument zal het worst wezen hoe wij produceren als het maar goedkoop is. Bovendien gaat meer dan de helft van de producten uit onze melk naar het buitenland.Onder welke voorwaardes? Precies GOEDKOOP.
Vind er echt iemand dat het welzijn van de nederlandse koeien beter moet? Zo ja , om de tafel met die club om te kijken wat dat kost.Kan het uit ? Doen, zo niet niet doen.
anonymous_273
Ook Sjakie is al helemaal gehersenspoeld door LTO en banken om begrip te kweken voor het mogen produceren.
In werkelijkheid gaat het daar helemaal niet om. De consument koopt iets omdat hij/zij de prijs van het produkt in overeenstemming vindt met het gebodene. "License to produce" heeft dan ook niets met de prijsvorming van een produkt te maken.
Bij de prijsvorming van grondstoffen gaat het gewoon om vraag en aanbod.
wally
precies

duurzaam begint bij economisch duurzaam anders is het per definitie niet duurzaam
anonymous_699
Kijk nu is het makkelijk voor sjakie, als hij meent wat hij schrijft, moet hij ook handelen. Dus of hij veranderd zijn bedrijfsvoering rigoreus of hij stopt met boeren.
Dat laatste daar hoef je niet lang over na te denken !

Het antwoord van sjakie (wat er waarschijnlijk niet komt) zal zijn dat veranderingen niet zo snel gaan!

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , stal , koeien , koe , frieslandcampina , campina , dierenwelzijn , energie , vakantie , voer , duurzaam , duurzaamheid , compost , gezondheid , dieren , uitstoot , melkveehouders , vrijloopstal , uiergezondheid , lei , rantsoen , uitspraak en hoornloosheid geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
18
DEELNEMERS
16
WEERGAVES
0