Stelling: Veestapel inkrimpen

Even invullen allemaal!

Quote:
Het kabinet wil de veestapel in tien jaar met dertig procent inkrimpen, om zo uit de stikstofcrisis te komen. Landbouw is de grootste veroorzaker van stikstofproductie in Nederland. Moet die offers brengen, of niet?

Bron

Deel dit topic

Reacties

+2
mlkvhoudr
Gisteren sprak ik ook nog iemand die zei in mijn ogen terecht die 30 procent in 10 jaar is 3 procent per jaar is niks anders dan het nu is
+3
Melkveehoudernh
@mlkvhoudr das niet helemaal waar, ja, het aantal bedrijven krimpt. maar de veestapel sinds 2000 niet meer hoor.
clo.nl/indicatoren/…-
het hangt er dus van af wat voor referentie ze nemen, vandaag of 1980.
mlkvhoudr
@Melkveehoudernh ja klopt er kwam op een andere plek dieraantallen voor terug
HansBa
@mlkvhoudr er is een groot verschil tussen stoppen en dat de grond/rechten naar de andere boeren gaat of stoppen en de rechten worden ingenomen/ opgekocht door overheid en de grond wordt landschaps grond. Op de laatste manier sloop je de sector!
mlkvhoudr
@HansBa de europese melkmarkt is nog overvoerd qua aanbod dus ik denk niet dat ik het met je eens bent dat je dan de sector sloopt

Nog even los van het feit dat stikstof vooral een melkvee probleem is en het tot op heden vooral gebruikt lijkt te worden om de intensieve veehouderij mee te saneren
+1
Kars
@mlkvhoudr een koe maakt geen stikstof!!! Die stikstof die hij uitstoot is ook opgenomen!!
Melkveehoudernh
@Kars een auto of vliegtuig maakt ook geen stikstof
hans1980
+2
Albert Altena
@Melkveehoudernh Grote verschil is dat de kringloop bij een dier slechts één jaar is en die van delfstof slurpers miljoenen jaren.
+1
Bartlehiemboer
@Kars Precies was ook mijn reactie op Telegraaf. Plus dat de (stedelijke) mensen tegenwoordig te ver af staan van het boerenwerk. Ze weten niet meer waarom. Daarnaast heeft de overheid bedacht dat de boeren de schuld gaan krijgen van het stikstof probleem. Als je dat een paar jaar roept gelooft de burger het ook nog. Met het vooruitzicht dat er dan misschien land vrijkomt waar huizen opgebouwd kunnen worden. Dan hoeft de burger geen uitleg en roept die net zo hard dat de boer de schuldige is. En zo een heel verhaal geschreven.
+3
BertK
@Bartlehiemboer Erger nog, steeds meer boeren geloven het ook!
Porky
@Bartlehiemboer weet niet op welk artikel jij doelt in de telegraaf? Maar heb jij de enquête gelezen die die krant heeft gehouden onder de burgers? 87,5% vind dat boeren onterecht de schuld van stikstof verhaal en willen niet dat boeren moeten inkrimpen, ze willen ook de voedsel veiligheid hier behouden omdat ze graag willen weten WAT ze eten en WAAR het vandaan komt
@mlkvhoudr europese markt overvoerd?? Met wat? Mogelijk momenteel met bepaalde varkensdelen . Maar rundvlees en zuivel zijn schaars
+1
Leo,s vriend
[quote="@HansBa" p="1978586"]Op de laatste manier sloop je de sector!
Dat is maar de vraag, als zgn landschapsgrond in boerenhanden blijft, meetelt voor mestplaatsing, en subsidiabel is, kan het voor vele boeren een kans zijn.verzilver de waardedaling, en koop er elders goede grond voor terug.
een aantal van dat soort hectares past bijna elk bedrijf, weid er jongvee, of maak er structuurhooi van.
+1
HansBa
@Leo,s vriend landschaps grond wat volledig meetelt voor de mestplaatsingsruimte maar waar je niet of weinig mest mag uitrijden is op de lange duur onhoudbaar. Niet aan beginnen.
+1
Leo,s vriend
@HansBa Volledig heb ik niet genoemd. Los daar van, wat dan wel?

Er zijn kortweg 3 wegen:
1, Vrijwillig opkoop door overheid en natuur van maken> ben je het voor eeuwig kwijt, en wordt de schil om natuur steeds groter.
2. Achterover leunen en wachten op onteigening> zie boven.
3. Landschapsgrond op genoemde voorwaarden> houdt je als sector iig grond in eigendom en beheer , en wordt het geen SBB of NM.

Als ik zou moeten kiezen, de laatste.
Kan zelfs kansen geven, incourant bedrijf aan N2000 verplaatsen naar bestaande stopper in omgeving, waardedaling compenseren, nieuwe plek normale grond, en door de landschapsgrond op oude plek grondgebonden voor relatief weinig geld.
HansBa
@Leo,s vriend dat laatste is een illusie. Als ze met de afwaardering is 30 tot 40/ha bieden heb jr geluk. Ambtenaren denken dat je van onbemest land net zoveel melkt als normale grond. Maar als het in een totaal plAatje past kan het een kans bieden, moet je wel een lange adem hebben.
+3
Albert Altena
@HansBa Al met al is meebuigen met plannen een schuldbekentenis dat verzonnen achteruitgang van zgn. natuur aan de veehouderij ligt
BertK
@Albert Altena Meebuigen en terugveren of terugzwiepen dan maar zodra de juridische strijd gewonnen is? Hoe eerder dit wankele verhaal ploft, hoe beter.
Melkveehouder.
@mlkvhoudr En dáár zit het toekomstig verschil: de aantallen die weg gaan kunnen niet meer zomaar verplaatst worden. De toekomstige groei van een bedrijf wordt beperkt door de NB vergunning. Alleen de latente ruimte in de NB vergunning kan worden opgevuld en dan stopt het voor de meeste locaties.
Dit betekent een structurele krimp van de Nederlandse veehouderij in zijn algemeenheid omdat de (fosfaat of andere procuctie) rechten van bedrijven die stoppen op enig moment niet meer geplaatst kunnen worden vóórdat natuurherstel heeft plaatsgevonden.

Door gedwongen gebiedsgerichte uitkoop van bedrijven gaat dit proces nog sneller.
labella
@mlkvhoudr die heb je toch wel een klap voor z'n harsens gegeven toch, mag ik hopen?
+3
mlkvhoudr
@labella ik ben niet zo snel gewelddadig 🙂
Coen
@mlkvhoudr , productierechten werden binnen De Veehouderij altijd herverkaveld, de Overheid zal met hele grote bedragen over de brug moeten komen om die beoogde krimp te kunnen realiseren.
+2
Frans1
@Coen grote praat coen, maar uitrookbeleid kost Niks hoor
+1
mlkvhoudr
@Coen in mijn perceptie word er vooral groots gedaan over het bedrag maar is het maar 2.5 miljard per jaar, welk deel daarvan zal voor uitkoop en verwerven dierrechten zijn?
+1
MTSTAMMINGA
@mlkvhoudr We zijn er bijna @mlkvhoudr nog 0.3 proc 😁 😀

Melkaanvoer Nederland 2,7% achter op vorig jaar (boerderij site)
+3
hans1980
Vragen zijn erg suggestief
+1
jg
Wat maakt de sector zich extreem druk . Melkprijs reageert op steeds krapper melk aanbod . Lees het verhaal in boerderij over de varkens sector : Het zwaard van Damocles…… Terechte vraag in dit verhaal : gaan we kapot aan onze eigen productiviteit???
+1
GJKlaassen
@jg kan allemaal wel zo zijn.

Maar er word nu 30 miljard over de balk gegooid zonder dat men weet wat het effect is. Daar zou iedere burger toch op tegen moeten zijn???
Laat ze eens meer tijd nemen en ga goed meten zodat ze in Den Haag ook echt weten waar ze over praten.
hans1980
.

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

hans1980
.

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

+9
Frans1
In 2015 wilde men de grondgebonden afslag niet nemen, want dan kwamen er bedrijven in de problemen hè Wiebren. Vrije markt prediken, maar toen het er om ging spannen werd de keutel ingetrokken, en daar heeft de nl veehouderij nu nog steeds volop last van.
+3
Kars
@Frans1 ja echt boeren grondgebonden waren en helemaal zelfvoorzienend in krachtvoer teelt met 0.5 gve per ha dan denk jij werkelijk dat ze je niet lastig vallen?
Er zijn veel wensenlijstjes die 1 ding gemeenschappelijk hebben en dat is ruimtegebrek. Daar zit die boer voor in de weg. Stikstof, vee, fosfaat, mest vanalles erbij verzinnen om een reden te hebben om boeren op te kunnen ruimen.
Frans1
@Kars wij zijn idd al weg bij de natura, daar speelt het gezeik al meer dan 25 jaar. Moet je nagaan hoe laat jij wakker geworden bent.
Ondertussen heb je je reactie aangepast zie ik, maar ik laat mijn reactie die vooral op je 1e reactie gericht was staan
Kars
@Frans1 25 jaar geleden zat ik nog op de basisschool 😂. Kunt beter tegen LTO en NAJK zeggen wanneer ze wakker worden.
Heb ik is gedaan 10 jaar terug. Kreeg telefoontje van ze, vonden dak niet gelijk had. Mocht langs komen op vergadering, ik zo nee geen behoefte aan dat slap gelul. Vertel jonge boeren de waarheid!
+1
bio boer
@Kars grond kunnen ze toch kopen of zijn er zo veel boeren die het vertiken het bedrijf te verkopen dan ergens anders weer verder of als ze willen stoppen ? Als ze hier 10 of 20 k boven de markt prijs bieden en gebouwen worden goed betaald wil ik er wel over na denken
Albert Altena
@bio boer Het "ik" denken en verzeilt raken in een failliet vaderland is het nadenken waard.
Kars
@bio boer de opkoopregeling piekbelasters varkenshouderij. Daar ruimen ze juist alleen nu de nieuwe stallen mee op.
Ja, want oude stallen brengen niks op en nieuwe betalen ze meer voor dan ze gekost hebben om te bouwen. En juist die nieuwe zijn emmissiearm. Snap jij het?
Hier int dorp in 1 straat gaan ongeveer 30.000 varkens weg. 1 bedrijf is al plat andere mee bezig.
Terwijl er net een mestverwerking is gerealiseerd die voor die varkens bedoeld was mee pijpleiding ernaartoe. Stallen leeg en mestverwerking moest opstarten.
Tsjah en dat was dan landbouw ontwikkelings gebied. Zit bijna niks meer.
In dezelfde gemeente zit een varkensboer op 100m van bebouwde kom. Veel tegenwerking van buurt geen NB vergunning om stal aan te passen. Want buurt was tegen.
Die dacht nu kan ik wegkomen als piekbelaster. Wat blijkt hij heeft door dat getreiter van buurt geen NB vergunning en mag niet meedoen.
Ja echt ik sta het niet te liegen. Dezelfde gemeente tegen bebouwke kom kan niet meedoen als piekbelaster en landbouwontwikkelingsgebied ruimen ze de helft van de boeren op.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Kars:
Daar ruimen ze juist alleen nu de nieuwe stallen mee op.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Kars:
Daar ruimen ze juist alleen nu de nieuwe stallen mee op.

Dikke vinger van de RABO in de pap?
Kars
@kanniewaarzijn nee totaal niet. Die is voor een goeie weg gekocht voor de efteling vantevoren. Daar stond een dikke porsch cayen voor de deur voor dat ie meedeed.
Die met nieuwe stallen, krijgen meer vergoed dan de stal gekost heeft van bouwen.
weurding
@Kars daar wordt ook niet iedereen blij van😆
Bartlehiemboer
@Frans1 Waar wij last van hebben is dat het te vol is in Nederland en dat de overheid land van de boeren wil. Welk eerder idee er ook was of wat er gaat komen. Doel zal het zelfde zijn. Alleen soms mooi verpakt
+5
Albert Altena
Met deze wind is onze stikstof in een paar uur in zeer schrale gebieden.
Waar zeuren we toch over
Johannushoeve cv
@Albert Altena het is met deze wind allemaal naar Duitsland gewaaid. Daar is toch geen stikstof probleem.
+1
wimpie61
In 2035 dan zien ze wel dat de natuur niks is hersteld
Toch andere oorzaak, weg 25 miljard en vele banen
+3
demelkboer
@wimpie61 het rivm wil n 2030vast wel een rapportje schrijven dat " de uitkoop heel succesvol was en dat de natuur super hersteld. Sterker nog bij
Nog meer uitkoop zal de natuur het nog beter doen."

We hebben inmiddels gezien hoe "de wetenschap" van het RIVMen de politiek verweven zijn
hans1980
@demelkboer Denk maar niet dat we er zijn met 30% krimp in 2030
D66 wil minimaal 50% minder
Eigenlijk helemaal geen dierlijke productie
Frans1
@bio boer dat dus.
robotslaper
Uitbreiden is de methode.
+3
Frans1
@robotslaper dat ben ik wel met je eens, je moet een beetje door ontwikkelen. Maar dat is nu net de clou,dat wordt op steeds meer plekken onmogelijk gemaakt. @Erco noemde me elders al een deugrakker omdat wij in NL onze laatste uitbreiding enkel konden doen met ammoniakaankoop icm een emissiearme vloer, maar ook dat is op steeds meer plekken geen optie meer. Dan kom je in een uitrooksituatie @Coen
Erco
@Frans1 haha deugrakker heb ik niet genoemd maar wel dat als we allemaal maar ja en amen zeggen en meedoen en blijven meegeloven in dat theoretische geneuzel zoals de werking van die plofvoeren we het zelf in stand houden. 😉
robotslaper
@Frans1 Als je verantwoordelijk kan uitbreiden gewoon doen of anders over de grenzen gaan kijken met wat nieuws waar er geen domme regelgeving is als hier.
+3
GJKlaassen
Als je buurman wordt weggekocht, ben jij over 15 jaar de volgende.
Natuur schuift gewoon op.
George
@GJKlaassen
Mooi toch , dan weet je tenminste dat je een koper hebt. 😀
Farma_boerke
@hans-hans De vraag blijft hoe representatief is dit.
Ging hier en in FDF groepen rond - beinvloed resultaat.
Verder is het de telegraaf en dus niet specifiek de grachtengordel respons met invloed op beleid
+1
Weidezicht
@Farma_boerke zo is het ook, maar dit wordt wel door velen gezien en gelezen, dus prima.
Bartlehiemboer
Net in Buitenhof, Marion Koopmans maakt zich grote zogen om volgende infectieziektes die vooral va de dieren komt. Als voorbeeld noemt ze de vogelgriep. Verslaggeefster reageert hierop met de veestappel moet binnenkort worden ingekrimpt gaat dit dan helpen? Ik zie hierin de volgende stok om mee te slaan. Inkrimping gaat straks niet meer om stikstof of wat ook maar. Nee, we kunnen een pandemie voorkomen door inkrimping

Overigens een bijzondere uitzending van Buitenhof. Hans Hoogevorst VVD ooit minister van financiën geeft aan dat Nederland beter af is wanneer het uit de Europese Unie stapt....
@Bartlehiemboer De gehele Europese Unie op heffen en weer terug naar een eigen munt .
Bartlehiemboer
@Hans is Hobby boer dat zei hij ook....Volgens hem is de huidige situatie niet houdbaar. We steunen de armere landen alleen maar maar daar veranderd niets en we krijgen ook niets terug.
We hebben destijds toch allemaal tegen gestemd? Waar zijn die positieve EU praatjes nu? Zoveelste bedrog
klant
@Bartlehiemboer kunnen beter ook arm land worden, kunnen we eerder met pensioen, krijgen steun van rijke landen en hoeven zelf geen steun meer te geven aan arme landen. 3 vliegen in 1 klap.
Bartlehiemboer
@klant Precies, net zoals de "arme" mensen overal maar compensatie of hulp van krijgen. Persoonlijk ben ik ook al meer aan het uitgeven dan ooit te voor. Van een kale kip kun je niet plukken
Coen
@Bartlehiemboer , de strategie in de gehele EU is overal ‘schulden saneren’, iedereen en overal zijn ze zich momenteel aan het volladen met schulden die straks integraal worden kwijtgescholden.
Zwaagdijk
@Bartlehiemboer Gaat Den Haag niet doen. Ze kunnen na Den Haag mooi na Brussel. Doorgroei..
Ik ben ook voor uitstappen uit de europese unie. En uit de euro.
Op een gegeven ogenblik is dit niet meer houdbaar. Dan verandert er wel wat..
cornelissen
@Bartlehiemboer Ook even het artikel in ew magazine gelezen ,maar de staatsschuld van Italie en Frankrijk wordt nog verder opgerekt, onvermijdelijk volgens het artikel. De nieuwe voorgestelde begroting van Italie heeft nog een tekort van ruim 5% van het bbp en een structurele groei van de overheidsconsumptie en niemand doet wat.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @cornelissen:
niemand doet wat.

Jawel hoor, in plaats van dat het daar wordt ingeperkt laten ze het hier ook uit de hand lopen. Ook een manier van gelijktrekken natuurlijk.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's veestapel en stikstofcrisis geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
67
DEELNEMERS
34
WEERGAVES
6.335