Eindelijk duidelijkheid over afromingsvrije lease

Vandaag bespreekt minister Staghouwer met de landbouwcommissie een aantal wijzigingen van de Meststoffenwet, waaronder het mogelijk maken van het afromingsvrij leasen van maximaal 100 kilo fosfaat.

Bron

Eindelijk duidelijkheid over afromingsvrije lease
melkvee.nl

Deel dit topic

Nieuwsgrazer

Reacties

marcsterreborn
Zo duidelijk vind ik het nog niet
fries8
@marcsterreborn ik ook niet
fries8
@marcsterreborn ik ook niet
Van-Epscheuten
Iemand een idee wat dit met de marktprijs van de rechten gaan doen? Kan me voorstellen dat het een boel extra vraag creeert, echter door het vervallen van de afroming is er ook meer aanbod, dus netto geen prijsverschil? 🤨
+1
Twentsch Land
Zal per jaar nogal verschillen, wordt er goed of minder goed gemolken maar Gem zal de lease prijs er niet duurder van worden, lease prijs had tot nu altijd een extra ingecalculeerde waarde voor de 20 procent afroming...nu de verleaser dat voor de eerste 100 kg niet meer kwijt is kan dat de lease prijs dus iets doen zakken terwijl het netto voor de verleaser niet minder hoeft op te brengen omdat hij zijn fosfaat kg behoudt daarnaast zullen er ook genoeg zijn die proberen in aanmerking te komen voor fosfaat uit de fosfaatbank.

@Van-Epscheuten
+1
KOC1981
@Van-Epscheuten Extra vraag??? Extra vraaguitval zul je bedoelen. Hoeveel % van de fosfaatrechten is onbenut? Omdat je ze door mindere productie niet nodig had dit jaar, maar je doet er niks mee, want bij 1 jaar verleasen was je 20% kwijt.
Als je straks die 100kg wel kan verleasen zonder dat er afgeroomd wordt is het toch makkelijk geld om op te rapen.
Bij de leaseprijs van de laatste jaren van een dikke 30€/kg is het toch 3000€ die daar staat. Al halveert de prijs van lease, dan nog is het 1500€ die je zonder moeite meepakt op het moment dat het even tegen zit in de productie.
Stel 1/3 van de melkveehouders verleased straks zijn 100kg is 50.000kg extra aanbod op de markt wat dit jaar gewoon op de plank bleef liggen.
Van-Epscheuten
Ik bedoel iets langjariger, er zullen ook wel weer jaren komen dat de productie bovengemiddeld is.
Maar misschien wordt de prijs er wel gewoon iets volatieler van. @KOC1981
+2
cjw73
@Van-Epscheuten aanbod wordt veel groter er zijn genoeg die wat over hebben maar het nooit verleasden om niks kwijt te raken. Dat wordt nu veel simpeler, alhoewel 100 kilo niet veel is.
producent
@cjw73

En voor elke 100 kg lease pakt de overheid 400 € transactiekosten.
cjw73
@producent 400???? Hoezo.
+2
jg
Overheid gaat zo de prijs van de fosfaatrechten drukken , dat past goed in de opkoopregelingen .
Jaap40
@jg reken daar maar op inderdaad. Voor nop saneren
+4
cjw73
@Jaap40 voor nop saneren zijn ze al jaren mee bezig, dat betalen wij met zijn allen, 20% afromming.🤣🤣
matt
@jg onzin gewoon traag als dikke stront deze regeling,had gelijk bij invoer er al moeten zijn.
+1
matt
@jg heel vaak heb je het druk met het te dure fosfaat.
En nu het misschien iets goedkoper word,kom je met deze theorie.
Melkboer16
@matt bij @jg was er ook altijd wat met het melkquotum leasen of verleasen. Dus eigenlijk draait ie al 10 jaar het zelfde bandje af.
Jaap40
@Melkboer16 @matt maar het heeft er alle schijn van dat de overheid bewust fosfaatrechten in overvloed te laten zijn. Waarde daling gaat dan snel. Zodat dier rechten makkelijk het oude systeem vervangen?
hans1980
Intressant
Al is het maar 100kg😪
diekman
Is het nu max 100kg leasen en verleasen geworden. Vindt het allemaal heel onduidelijk.
« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's fosfaat , meststoffenwet en leasen geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!