Met gebiedsprocessen keert spanning terug

Quote:
Om de stikstofcrisis op te lossen, gaan de provincies gebiedsprocessen opzetten. In de gebieden zijn veel tegengestelde boerenbelangen en dat leidt tot spanning. Zo dreigt stichting Stikstofclaim deelnemers aan gebiedscommissies hoofdelijk aansprakelijk te stellen. Volgens deskundigen maakt dat geen kans.

Deel dit topic

Reacties

+3
John Spithoven
Nieuwe Oogst schrijft dat boerenbestuurders mogelijk aansprakelijk gesteld worden als zij in een gebiedscommissie plaats nemen.

JC zegt in een podcast iets hierover. Ter verduidelijking: De gemeentes en provincies hebben niet inzichtelijk hoeveel staarten er op de bedrijven staan, welk deel er van de vergunning gerealiseerd is en/of welk deel gebruikt wordt. (zie ons persbericht deze week)

Als boerenbestuurders bijdragen aan het overtreden van de AVG en/of uitfaseren van veehouderij bedrijven tegen hun wil, zullen wij onderzoeken waar deze schade verhaald kan worden! LTO ziet dit als een kansloze missie.

Tip voor boerenbestuurders: Zorg dat u uw aansprakelijkheid kan afwentelen op LTO of de provincie. Lukt dit niet dan zou ik mij nog wel honderd keer bedenken om mij te laten lenen voor een klusje van de overheid.
+1
Willemijn82
@John Spithoven volgens mij hebben de meeste bedrijven een vergunning die gebaseerd is op X dierplaatsen in stalsysteem Y toch? Dus dan gaat het toch niet om de hoeveelheid staarten er daadwerkelijk aanwezig zijn in de stal…? De vraag doet er niet echt toe denk ik.. Het gaat er om of de stal met het aantal dierplaatsen is gebouw/gerealiseerd. Volgens mij realiseren velen (inclusief provincies/gemeenten etc) zich dit te weinig.. gaat volgens mij om de begripsbepaling (dierplaatsen vs aanwezige dieren en wat wordt er bedoeld met gerealiseerd (dierplaatsen gerealiseerd vs aantal dieren in stal)

Als ze de vergunningverlening gebaseerd wilden hebben op aantal dieren dan hadden ze de vergunningverlening maar anders moeten inrichten en kunnen de RAV codes misschien ook wel overboord gegooid worden.

Of zeg ik nu iets geks..?
+2
tuk tuk
Lto moet er met zijn poten er tussen uit blijven. Ze zullen hun eigen gebied veilig stellen en de ander er voor laat opdraaien zo als met de fosfaat rechten en de reductie regelingen. Het is niet voor niets dat wil meulenbroeks stopt .hij had ,zoon hekel aan WOB verzoek.maar die hebben veel duidelijk gemaakt. Omtrent zijn handelen
demelkboer
Als de provincie toch al alles gegevens heeft via de wet openbaarheid van bestuur waarom moeten die boeren dan in die gebiedscommmssies. De provincie kan toch met alle gegevens van de bedrijven in het gebied de boer op gaan : zo , meneer X u zit in de weg hier, wilt u de toko niet aan ons verkopen......
demelkboer
@demelkboer o shit, dat kan de provincie toch niet ...........

boerderij.nl/privacyregel-verbiedt-gerichte-aanpak…
-Jan-
Quote Reactie van @demelkboer:
zo , meneer X u zit in de weg hier, wilt u de toko niet aan ons verkopen......

deportatie dus waar kun ik dat van
+3
Zwaagdijk
En waarom niet wachten op de meet resultaten die er zijn in 2023??
+2
tuk tuk
@Zwaagdijk juist. Maar dat willen ze niet. Ze zijn bang. Voor de meetresultaten. En willen het Voordat de meetresultaten bekend worden het al geregeld hebben. En LTO trapt er wederom weer in
+4
klant
@tuk tuk snap die hele lto niet, stikstofclaim zoekt uit hoe het met latente ruimte zit, je hoort lto niet,meetresultaten zijn aanstaande, hoor je ze niet over, nee wij willen in gebiedscomissies plaatsnemen anders wordt er over ons beslist, wat een gelul zeg.
+2
tuk tuk
@klant ik snap ze wel
Heel simpel LNV spant ze voor de kar en als ze niet doen wat LNV wil draaien ze de geld kraan dicht. En dan is het gedaan met LTO. De staatsruif eters
+3
jan 10
Als een lto bestuurder in zo,n commissie meedraait blijft hij toch op de hoogte van een gebiedscommissie,heb altijd begrepen als je niet meekijkt je ook niet meepraat...
Daarom hebben we in het waterschap toch ook boeren in de besturen zitten..
Denk dat JC er nu weer flink naast zit,want met dreigen geef je je zwakheid bloot.!
+1
tuk tuk
@jan 10 gelul .als ze er in zitten zorgen ze altijd goed voor hun eigen nóóit anders meegemaakt je zag het ook al met de fosfaatrechten jan 10
jg
@tuk tuk en kort daar na vertrokken uit bestuursposities, van hoog tot regionaal.
+2
jan-cees-vogelaar
@jan 10 Zeg Jan vertel mij eens wat hebben de meeste van die geborgde jongens en meisjes in die waterschapsbesturen gedaan met de onderzoeken van het Mesdagfonds dat N en P normen in Nederlands boerenslootwater 5 keer zo streng zijn dan in het buitenland? En ook veel strenger zijn dan in oppervlaktewater van nauurgebieden en waterwingebieden?
Wat deden de meesten met de kennis dat P in het oppervlaktewater tot circa 40 km landinwaarts vanuit de Noordzekust wordt veroorzaakt door kwel? Helemaal niets.
Wat deden ze bij de voorstellen om de heffingen aan te passen naar berekende vervuilingseenheden wat voor boeren miljoen aan meerkosten zou geven? Ook geen fluit.
Allebei zaken die het Mesdagfons tackelde.
De twee waterschapsbestuurders geborgd die wel hun nek uit steken zijn Siem Jan Schenk en Jan van Weperen dat zjn er twee waar we blij me mogen zijn.
+2
jan 10
Quote Reactie van @jan-cees-vogelaar:
Zeg Jan vertel mij eens wat hebben de meeste van die geborgde jongens en meisjes in die waterschapsbesturen gedaan met de onderzoeken van het Mesdagfonds dat N en P normen in Nederlands boerenslootwater 5 keer zo streng zijn dan in het buitenland? En ook veel strenger zijn dan in oppervlaktewater van nauurgebieden en waterwingebieden?Wat deden de meesten met de kennis dat P in het oppervlaktewater tot circa 40 km landinwaarts vanuit de Noordzekust wordt veroorzaakt door kwel? Helemaal niets.Wat deden ze bij de voorstellen om de heffingen aan te passen naar berekende vervuilingseenheden wat voor boeren miljoen aan meerkosten zou geven? Ook geen fluit.Allebei zaken die het Mesdagfons tackelde.De twee waterschapsbestuurders geborgd die wel hun nek uit steken zijn Siem Jan Schenk en Jan van Weperen dat zjn er twee waar we blij me mogen zijn.

Op de eerste vraag kan ik geen antwoord geven omdat ik ze natuurlijk niet allemaal ken,dat er meer als 2 boeren waterschapsbestuurders zijn die hun nek uitsteken dat staat als een paal boven water ,maar ik ga ze hier niet noemen. Heb me in het laatste wel verdiept(vervuilingseenheden/heffing per Ha),maar het is bar ingewikkeld allemaal.Bij het 1 haal je wat,bij het ander laat je wat.

Wel storend/onhandig vind ik soms je minachting naar boeren bestuurders die net als jij ook hun nek uitsteken.,maar minder in de picture willen zitten..
Niet elke bestuurder zal scoren,als landbouwer zit je altijd bij de minderheid en moet je vaak water bij de wijn doen.
+1
jan-cees-vogelaar
@jan 10 dat dingen wel eens wat complexer zijn dan we graag willen zal zo zijn
Bestuurder zijn is niet vrijblijvend maar ook een opdracht om jezelf te verdiepen in de materie die je op tafel krijgt
Ik ben me er redelijk van bewust wat je daar voor moet doen en welke positie je daarmee hebt .
Uiteindelijk gaat het wel over met welke houding wil je bestuurder zijn
demelkboer
Als je mee wilt praten moet je erbij zijn. Helemaal mee eens. Alleen de overheid (vooral de landelijke)schaakt op twee borden. Een met de boeren en een met de politiek. Het rapport van topconsult maakt die goed duidelijk.
+2
jan-cees-vogelaar
@demelkboer In die gebiedcommissies bepalen ze welke boerenbedrijven aan welke boom worden opgehangen. En daar wil iemand bij zitten? Lees die duizenden pagina wobstukken eerst even . Sommige dingen gaan echt te ver daar moet je niet aan mee willen werken.
Je collega aanwijzen als piekbelaster omdat je zelf een niet meer juridisch houdbare Pasmelder bent is wel beetje heel erg opvallend. Ik zie veel Pasmelders vooral hoopvol kijken naar de gebiedsprocessen wat niets gaat opleveren. In de Wob stukken staat het heel helder het dossier stikstof is de kapstok voor het herinrichten van het landelijk gebied . Het is ordinaire grondroof
+1
demelkboer
@jan-cees-vogelaar ik zei in 2019, het gaat niet omstikstof. Ed nijpels zei het al: de boeren bezetten de grond.
+1
Realisme
@jan-cees-vogelaar wil ik diegene zijn die in een verlaten gebied blijft zitten of toch maar uit laten kopen?? Dat is feitelijk de keus die je krijgt
+1
Henk2
@jan-cees-vogelaar Het gevoel dat de landbouw onrecht wordt aangedaan daar gaat het om!
En daar moet je niet aan mee WILLEN doen.
Het tot vervelings toe aandacht geven aan koloniaal gedrag uit het verleden( waar zeer zeker onrecht heeft plaatsgevonden) maar dat kan niet meer teruggedraaid worden, terwijl dat koloniaal landjepik nu plaatsvind .
+1
matt
Heb het arikel gelezenmaar ook dit melkvee.nl/artikel/…

Het is toch overduidelijk dat ze de zaak manipuleren,en bedriegen maar lto
Wil weer aan tafel zitten.
En zoveel mogelijk,stikstof veilig stellen.
Ze worden toch besodemieterd,waar ze zelf bij zitten.
En met een kluitje in het riet gestuurd,ga der nou eens voor liggen.

Volg bv hermen vreugdenhil eens,is niet perse voor de boeren (natuurmens)
Maar toont welaan dat de overheid de zaak bedonderd.
+4
demelkboer
@matt hermen is geen natuur mens hermen is geen boer mens en hermen is geen industrie mens. Hermen houdt van eerlijke politiek en belangen afweging met openvizier , en daar houd ik dan weet van
crisis
Quote Reactie van @matt:
ga der nou eens voor liggen

Hoe wil jij dan invloed uitoefenen op het gebiedsproces. Neem je niet deel, dan heb je geen informatie en kun je niet ingrijpen. Vanaf de zijlijn hard brullen zoals Vogelaar, dat is een succesformule.
matt
@crisis nooit hoor ik de lto erover,dat er geen flikker klopt van al die berekeningen.
+3
Vevo
Ik heb nu 2 keer mee gepraat in een gebieds proces. 1 keer met alle boeren in t gebied en een keer alleen. Ik ben geen bestuurder maar denk zeker dat t nuttig is als er een boer aanschuift. Tot nu toe is het met name aanschouwen hoe verschillende overheden verschillende meningen , belangen en visies hebben op een gebied. Als er al een visie is …,,,, ik verwacht verder weinig van t proces. De uitkomst is nog negatief of positief er gebeurt na 3 jaar lullen gewoon niks. t er bij zitten heeft vooral nut om wat nuchterheid in te brengen. T steekt wel dat boeren die aanschuiven meestal onbetaald zijn en de betaalde leden geen belang hebben bij een snel proces. Hierdoor verslind t tijd en kan ik me niet voorstellen dat boeren in de rij staan voor zo een commissie.
John Spithoven
@Vevo Woont u met uw bedrijf in een zone van 500 meter ( of 1000 m) van een stikstof gevoelig gebied? Draagt u met uw bedrijf bij aan meer dan 2 mol depositie per ha per jaar op alle maatgevende hexagonen op het dichtstbijzijnde stikstof gevoelige natuurgebied? Antwoord is ja? Dappere man of vrouw. Antwoord is nee, verplaatst u dan in zo'n persoon, die geboren en getogen is op zijn plekje, generaties lang. Houd van zijn omgeving en dorpsleven... en geen zin heeft om te vertrekken....omdat hij een vergunning heeft ....en die gewild is bij bedrijven die geen vergunning hebben om wat voor reden dan ook....en ook geen zin heeft om zijn bedrijf achter te laten omdat collega's een afwaarderende stempel op zijn eigendom geplakt hebben

En dan draag ik bij aan polarisatie , volgens bestuurders?

En wees gerust, alle bedrijven die weg moeten zijn al lang in kaart gebracht ....alleen ze hebben nog een duwtje nodig.

Je bent pas echt een bestuurder als je er voor allemaal bent en in geval van stikstof eerst werkt aan een fatsoenlijke probleem stelling.
+4
mlkvhoudr
@John Spithoven je polariseert niet het is jouw weg of de snelweg, ik kom nog een keertje een bakje koffie bij je doen dan hebben we het er nog wel eens over hoe je mensen mee neemt in je verhaal, het is mij allemaal te 1 dimensionaal, de werkelijkheid is veel gelaagder, dat gezegd hebbende doe jij goed werk en anderen ook.
En laat ik de discussie verder ook aan me voorbij gaan.......
+1
Frans1
@mlkvhoudr dat Is nu juist de kracht van de tegenstander, het betreft een kleine groep, en de rest denkt: het raakt mij niet, dus..
Ben het ondertussen wel eens met George eens, dat het voor het merendeel wel klaar is in NL. Een klein aantal, ver van alles en iedereen kan nog wat door hobbyen,voor de rest is het vechten tegen de bierkaai lijkt het steeds meer😟
+8
John Spithoven
@mlkvhoudr Ik zie het 1 dimensionaal.....te plat zeg maar😉

Dan zal ik het plat houden. Er zijn 790 bedrijven met een depositie boven de 2 mol op de maatgevende hexagonen. Er zijn 3692 bedrijven in een zone van 500 meter rondom stikstof gevoelige natuur. Bij een zone van 1 km zijn het nog meer bedrijven.
Al deze bedrijven zijn door de Aerius berekening geselecteerd . Allemaal bekend bij provincies. Wat hun toekomst is, is ook bekend. Zij hebben namelijk een bedrijf waar nog maar 1 koper voor is....de staat. Of ze mogen mee doen met een afwaarderingsprogramma ingezet door provincies. Een nulmeting is er niet, dus de eerste winst is al binnen geharkt door de staat. Outlook voor als je verder mag is gedwongen natuur "inclusief " boeren, oftewel uw rendement is niet meer belangrijk, maar wij als overheid bepalen uw inkomen aan de hand van de subsidie ruif. Een keuze is er niet.

En dan moet ik in twee artikelen in de nieuwe oogst vandaag lezen dat ik een slaatje wil slaan uit het beschermen van deze mensen......nee ze moeten meebewegen, gebiedsgericht, zodat er ruimte komt voor de rest.....de vergunning loze.....de natuur. Ook moet ik lezen dat ik een stikstofprobleem ontkenner ben. In elk WOB stuk afgelopen maanden valt te lezen dat de ambtenaren op diverse departementen grote twijfels hebben bij het rechtshandelen van de overheid omdat het model zo'n grote onzekerheid vertoond dat ze niet weten of bedrijven naast natuur nu wel of niet schadelijk zijn .

De MOB probeert vergunninghouders op basis van artikel 5.4 lid 2 van de Wnb en artikel 6 lid 2 van de habitat richtlijn hun vergunning af te pakken. Tata steel ligt op het hakblok. Slagen ze in hun kruistocht, dan is de chaos compleet en de oplossing naderbij. Slagen ze niet ....dan is de MOB misschien nog wel het beste wat ons overkomen is. Iets waar bestuurders in gebiedscommissies maar eens over na moeten denken. ( uitleggen doe ik het verder niet, er lezen ook niet agrariërs mee)
+1
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @John Spithoven:
Tata steel ligt op het hakblok

Welnee.
+3
mlkvhoudr
@John Spithoven wat ik gisteren al zei is dat ik de discussie verder aan mij voorbij laat gaan, ik kan nu wel weer de argumenten aandragen die ik al tot vervelendst toe heb aangeraden waarom het niet 1 dimensionaal maar gelaagder is en niet zwart wit maar ik heb er geen behoefte aan mijzelf eindeloos te herhalen, je doet goed werk, noodzakelijk werk, daar zal ik je voor blijven waarderen
+2
demelkboer
@mlkvhoudr vaal zeg jij intelligente en nuancerende dingen op dit forum maar aan je opmerkingen kan ik zie dat je je weinig is de materie hebt verdiept.

Bieren denk dat het niet zo'n vaart zal lopen. Als je de lnv begroting 2021 en 2022 door neemt dan zie je dat er veel meer uitrolt wordt dan je uit media mag vernemen. Concreet voorbeeld: er was van af het begin geen 350 miljoen toebedeeld aan uitkoop piekbelasters, er staat al 2 jaar 1.2 miljard in de boeken voor uitkoop piekbelasters. Die 350 miljoen was voor 1 periode. Over de periode tot 2025 stond er al 1.2 miljard klaar. Mlkvhouder zo lang je geen rapporten van pbl rivm of lnv door ploegt kom je daar niet achter. John en zijn club doet dat wel. Lto waarschijnlijk niet
+1
mlkvhoudr
@demelkboer laat daar geen enkele discussie over zijn ik lees geen stukken of wob verzoeken, en verdiep me er verder ook niet in.
-Jan-
Quote Reactie van @John Spithoven:
Slagen ze niet ....dan is de MOB misschien nog wel het beste wat ons overkomen is. Iets waar bestuurders in gebiedscommissies maar eens over na moeten denken.

Dat heeft Vollenbroek ook gesteld,hij ziet niet alleen de boeren als vergunninghouders maar de overige stikstofuitstotende bedrijven ook jarenlang buitenschotgebleven
Jan-T
Quote Reactie van @John Spithoven:
in twee artikelen in de nieuwe oogst

Is dat niet het clubbladje van de LTO die de leden van de LTO krijgen te lezen.
Zo'n artikelen daarin plaatsen is kansloos.

In dat clubbladje laten ze alleen dat zien WELKE EZEL ZE WILLEN LATEN LOPEN, EN ER VOORZOGDRAGEN DAT HET BLIJFT LOPEN in hun eigen kringetje?????

Als men lef had dan kwam er elke week een artikel in de landelijke dagbladen over deze items zodat de burger word geïnformeerd met het werkelijke verhaal.
Zodat ze ook echt stampvoetend laten zien dat deze club er is voor de agrariërs en niet voor zich zelf.
John Spithoven
@John Spithoven Zie hier hoe de landsadvocaat adviseert. En ook de inschatting van de kansen. Dezelfde procedure als se MOB volgt bij TATA steel.

En dit is waarom we dwars voor gebiedscommissies moeten gaan liggen . De deelnemers worden alleen maar gebruikt om een AVG zaakje voor de overheid op te lossen waarna de landsadvocaat zijn werk kan doen rondom piekbelasters in bufferstroken.

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

kanniewaarzijn
Quote Reactie van @John Spithoven:
waarom we dwars voor gebiedscommissies moeten gaan liggen .

Te laat....LTO zit er al !!!
+1
Vevo
@John Spithoven 700 meter Veluwe, hooguit 7 veehouderijen. Niks lto of bestuurders van buiten het gebied. Niks instemmen met zaken die we niet willen. Althans nog niet. Ook zonder boer denderd zo een commissie gewoon door. Wat moeten we dan? Zeggen: overleg maar zonder ons, wij vertrouwend blind op het D66 recht in Nederland ?
+1
Achso
@Vevo misschien moet je het wel simpeler stellen. Nederland krijgt er 120.000 inwoners per jaar bij. Huis, tuintje Auto parkeren, beetje shoppen. Zullen we aannemen dat dat ongeveer 500 m2 per persoon Kost? Kun je uitrekenen hoeveel landbouw er verdwijnen moet. En waar? Waarschijnlijk niet in Dokkum. Maar daar waar al Industrie is
Albert Altena
@Achso Als je dit zo onder de ogen ziet wat je schrijft, dan komt er een niet te overziende ramp op ons af door de steeds dijende wereld bevolking.
jan 10
Quote Reactie van @Albert Altena:
Als je dit zo onder de ogen ziet wat je schrijft, dan komt er een niet te overziende ramp op ons af door de steeds dijende wereld bevolking.

Ze zijn niet voor nix aan het bekijken of de rode planeet wat voor ons kan betekenen..:😬
Vevo
@Achso en als men wat van me wil praat ik liever mee dan dat ik voor t hekje moet staan om aan een D66 rechter te vragen of ik mijn bedrijf misschien eventueel mag voort zetten.
crisis
Quote Reactie van @John Spithoven:
En dan draag ik bij aan polarisatie

Ja. Jij gaat er bij voorbaat vanuit dat mensen aanschuiven in het gebiedsproces om eigen belangen veilig te stellen en anderen schade aan te doen.
John Spithoven
@crisis Wat is het doel van de gebiedscommissies en waarom wil je je steentje bijdragen ? De onhaalbare KDW doelen ? Herverdeling eigendom (Waar Agri.nl en ABDtopconsult de staat over adviseert)? Rust creëren? Toekomst ruimte? Tot nu toe kan ik alleen maar zaken bedenken waarbij de 1 voordeel her tov de ander. Maar goed benoem jij een reden waar dit niet schuurt?

Als de rugnummers bekend zijn? De AVG de overheid bemoeilijkt om over de rugnummers te communiceren. Doel overheid is om gebiedsgericht in de zones bedrijven te saneren. Daar mag je over mee praten. Leg jij dan eens uit wat je rol is in de gebiedscommissies?
+1
crisis
Quote Reactie van @John Spithoven:
Leg jij dan eens uit wat je rol is in de gebiedscommissies?

Weerwoord geven op idealistische plannetjes van ambtenaren. Passende vergoeding afdwingen om gewenste reductie te leveren. Blijven drukken op natuur als doel en monitoring hiervan. Rechtszekerheid en toekomst eisen voor ondernemers.

Niet aan tafel schuiven is hetzelfde als totale overgave. Dan heeft de groene ambtenarij de vrije hand. Ik laat mijn collega's niet barsten.
+1
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @crisis:
Weerwoord geven op idealistische plannetjes van ambtenaren. Passende vergoeding afdwingen

Gaat allemaal niet werken. Ligt allemaal allang vast. Het enige dat je ermee bereikt dat men zegt: "we hebben na goed overleg besloten......."
de Tank
Quote Reactie van @kanniewaarzijn:
Ligt allemaal allang vast.

Dan maakt het niet uit toch? Laat degene die denkt dat het iets uitmaakt daar in gaan zitten en anders niet. Er gebeurt heel veel in het leven waar je geen invloed op hebt.
+1
kanniewaarzijn
@de Tank Het gaat om het woordje "we". Je wordt medeverantwoordelijk gemaakt.
+2
de Tank
@kanniewaarzijn Als je zelf maar weet hoe het voor jou zit. Anders krijgen We het verwijt ons te onttrekken aan de verantwoordelijkheid mee te praten .
+1
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @crisis:
anderen schade aan te doen.

Klopt helemaal!
+3
John Spithoven
@crisis Maar....om toch jou kant op te komen.....heb ik ook nog een vraag.

Als het klopt dat er een stikstof crises is.....Aerius terecht met een 100 % zekerheid piekbelasters aanwijst....bij deze piekbelasters wetenschappelijk is vastgesteld dat zij zorg dragen voor de afname van de biodiversiteit door hun depositie......Er een mooie oplossing is , die ik nergens hoor in de gereedschapskist van de gebiedscommissies.

Vergoed luchtwassers bij alle bedrijven in de zonering en het probleem is opgelost.

Laat ik daar nu nergens meer iets over horen.....de eerste kamerbrieven over de stikstof crisis was dit de weg.....want, zei de minister niemand moet weg. Als je investeert in technieken kun je de druk verlagen.....nu moet het anders.....lees nergens meer iets over die plannen uit kamerbrieven......nu is het devies gebieden/ zones leeg ruimen.

Waarom komt jou organisatie daar niet tegen in het verweer....in plaats daarvan zich zaterdag in twee artikelen mij op mijn kop schijten....of dat bijdraagt aan een oplossing.

Met dat gedrag is ook LTO zich aan het diskwalificeren!
Realisme
@John Spithoven CDA visie gelezen? Word niet voor niets alles al bijgehaald van CO2 tot methaan tot stikstof. Die landschapsgrond🤨weet iemand daar de voorwaarden al van? En men doet alsof de biologische boer alle teringzooi wel even zal opruimen maar dat gaat ze nog vies tegen vallen denk
klaasvaak
@Realisme op Google zoeken naar landschapgrond
+1
Noorderling
@klaasvaak
Derk kunnen ze makkelijk voor een karretje laten spannen, geen brede basiskennis en wortels in de agrarische sector. Makkelijk te sturen, wil zichzelf opwerpen en zal nooit voor de coalitie ging liggen.

Nederland is zo divers, dat het geleuter over gebiedsgericht ook nooit gaat werken. Noordwest Europa als delta is ook een gebied. Hier op 3kilometer kan het al zijn dat er wel of geen aardappel wil groeien, scheelt 50.000euro per hectare. Je houdt, of creëert zelfs met elke maatregel, wet of cirkel die je trekt knelgevallen. Men overziet de gevolgen niet, het gaat veel te lang duren en daarmee gaat de demotivering van de volgende generatie zorgen voor het gewenste beeld wat de politiek voor ogen heeft. Goedkope grond met maar 1 potentiele koper, de roverheid, zij hebben de tijd, het geld en als boer wil je niet je tijd op deze aarde verprutsen aan aan het lijntje gehouden worden, je bedrijf opvreten en parkwachter spelen.
+3
de Tank
@Noorderling 'boer wil je niet je tijd op deze aarde verprutsen'

Gelukkig is het aan een ieder hoe die de tijd verprutst, daarom komen we ook niet tot 1 geluid. Dat accepteren geeft een hoop rust. Ik zit er net als jou in, wegwezen als het je op de plek niet past(heb ik al eens gedaan) , een ander kiest ervoor om te strijden te blijven waar hij zit. Voor mij is het 1 niet minder dan het ander.
+1
Realisme
@klaasvaak wat er al staat komt van CDA site en daarbij bekruipt je toch vooral het gevoel dat zo gauw je daar in meegaat dat de voorwaarden achteraf ingevuld worden. Geen derogatie, geen kunstmest en geen bestrijdingsmiddelen kan ik mee leven als daar een vergoeding tegenover staat maar ik proef dat het meer neigt naar een park creëren met hier op het veen lekker de voetjes in het water.
Jannus
Quote Reactie van @Realisme:
En men doet alsof de biologische boer alle teringzooi wel even zal opruimen maar dat gaat ze nog vies tegen vallen denk

Er zijn er altijd nog weer wat opgestaan
Realisme
@Jannus oh zeker en als het iemand past moet die dat lekker doen maar er zitten grenzen aan de wil en mogelijkheden om een bedrijfssysteem aan te passen aan deze fratsen. Ondertussen word het door een paar profeten verkocht alsof het allemaal hosanna word.
Jannus
Quote Reactie van @Realisme:
door een paar profeten verkocht

Klopt maar vroeg of laat gaat de bezem door het 'profetenhuis' en begint het weer op straat
Realisme
@Jannus daarom raad ik een ieder die biologisch is of wil worden ook aan om altijd de optie gangbaar open te houden. Ik geloof wel in meer marge voor bio op dit moment maar als je straks omdat je bio bent allemaal rotzooi moet bij gaan zitten houden voor anderen omdat dat in de voorwaarden is gefietst net zoals toen met NM en RFC dan zou ik altijd zorgen dat ik me handen vrij heb
Noorderling
@Realisme
Vrijheid is een groot goed. Maar zoals je als bioboer afhankelijk kunt worden van TBO's en andere partijen, zijn we als gangbaar niet net zo afhankelijk geworden van derogatie?

Staghouwer die is de laatste die ergens dwars voor gaat liggen in den Haag of Brussel. Alles is geoorloofd voor de coalitie en de doelen die behaald moeten worden, einde derogatie past precies in dat tijdspad.
cornelissen
Quote Reactie van @Noorderling:
zijn we als gangbaar niet net zo afhankelijk geworden van derogatie?

Ik hoop ,niet zo erg dat we er ons door laten chanteren. Hoewel de overheid lto met aanhang wel aardig mee in de tang heeft en dat zet men voort met de PAS . En lto blaft een beetje en geeft uitvoering aan de wensen van de overheid.
+3
Noorderling
@John Spithoven
30 miljard, meer dan 1miljoen per veebedrijf. Kan iedereen van aan een luchtwasser, biogas en stikstofstripper.
Willen is kunnen, blijkbaar is de wil er niet op problemen op te lossen, maar dat had je al in de gaten.
Stikstof is het middel, niet het doel.

Ik red me er wel mee, maar zou als ik in zon gebied zat, hoe lastig het ook is, maken dat je er weg komt en je energie positief besteden aan je eigen toko en gezin. Er staat genoeg moois te koop op de wereld, stille reserves ten gelde maken en in een Denemarken of Frankrijk zonder financiering doorboeren. Wie doet je wat, en als je echt wat wilt een dikke 🖕🏿 naar klimaatpaus Frans en NL regering en Europa uit.
+1
crisis
Quote Reactie van @John Spithoven:
Met dat gedrag is ook LTO zich aan het diskwalificeren!

Ah, je hebt dus in de gaten dat je jezelf diskwalificeert door dreigementen richting goedwillende collega's te uiten.
+1
Farma_boerke
@crisis kijk eens terug. Het LC heeft diverse voorstellen gedaan, deze zijn afgeschoten. Nu worden ze stap voor stap toch door politiek ingevoerd. Zo gaat het straks mogelijk ook, voorwerk gedaan in gebiedscommissies en overheid komt langs, dank u nieuwe wet en harken maar.

Verlies derogatie komt ze goed uit, overheid moet aanvragen. Is te laat begonnen, slecht gecommuniceerd, niet geluisterd naar experts en doet vervolgens verbaasd dat Brussel zogenaamd niet eens is. Jaja allemaal toeval.
JohnDeere7serie
@Farma_boerke
Quote:
Verlies derogatie komt ze goed uit, overheid moet aanvragen. Is te laat begonnen, slecht gecommuniceerd, niet geluisterd naar experts en doet vervolgens verbaasd dat Brussel zogenaamd niet eens is. Jaja allemaal toeval.

tis inderdaad net of je naar wie is de mol aan het kijken bent
+1
crisis
Quote Reactie van @John Spithoven:
alle bedrijven die weg moeten zijn al lang in kaart gebracht ....alleen ze hebben nog een duwtje nodig.

Mesdagfonds wil dolgraag aan tonen dat alle ammoniak dicht bij de stal valt. Bedrijven kort bij de natuur krijgen hierdoor de gehele problematiek in de schoenen geschoven. In feite wordt dan gekozen voor opoffering van bedrijven dicht bij natuur om de rest van de sector te ontzien. Mesdag levert het duwtje in de rug. Gaat Stikstofclaim dan ook bestuurders van het Mesdagfonds verantwoordelijk stellen voor het mes in de rug bij deze collega's?
John Spithoven
@crisis Het onderzoek van de UvA gaat over onderbouwing van feitelijke N depositie. Dus een duidelijke probleem stelling .
Daarnaast wil ik benadrukken dat eigendom met daaraan gekoppeld artikel 1 van het EVRM een groot goed is in Onze democratie. En als daar in het kader van het algemeen belang inbreuk op gemaakt moet worden zijn daar regels voor opgesteld en is alleen de overheid daartoe gemachtigd.

En als gebiedscommissies handelen binnen dat democratisch proces dan is er geen enkele discussie .
Dus gebiedscommissies communiseer open en laat uw plannen zien.
crisis
Quote Reactie van @John Spithoven:
Dus gebiedscommissies communiseer open en laat uw plannen zien

De dynamiek is anders. De overheid komt met plannen.
John Spithoven
@crisis Het onderzoek van de UvA gaat over onderbouwing van feitelijke N depositie. Dus een duidelijke probleem stelling .
Daarnaast wil ik benadrukken dat eigendom met daaraan gekoppeld artikel 1 van het EVRM een groot goed is in Onze democratie. En als daar in het kader van het algemeen belang inbreuk op gemaakt moet worden zijn daar regels voor opgesteld en is alleen de overheid daartoe gemachtigd.

En als gebiedscommissies handelen binnen dat democratisch proces dan is er geen enkele discussie .
Dus gebiedscommissies communiseer open en laat uw plannen zien.
Albert Altena
@crisis Boeren met land naast natuur moeten vergoeding krijgen vanwege het afvangen van N voor de natuur!!!!!!
BertK
@crisis Vergund blijft vergund.
Weidezicht
Wat is de bedoeling van zo n comissie. In elk gebied een boer, die moet vertellen dat piet meer geen opvolger heeft kees teveel koeien heeft, jan niet biologisch wil enz.? Er is niet een soort constructie dat de deelnemende boeren uit (alle) gebieden maandelijks al hun bevindingen gezamenlijk delen, zodat er gezamenlijke (liefst voor nu vertragende) tactieken worden overlegt. Dus dat er overal eenduidig wordt uitgedragen, eerst meten, eerst alle leugens uit de stikstofstory halen. Maar dat wordt natuurlijk weer het verhaal van de kikkers en de kruiwagen.
nieuwoord
@Weidezicht Wordt aan gewerkt.
demelkboer
Boeren die positief zijn over meepraat sessies op agrarisch gebied met de overheid hebben d'r waarschijnlijk nog nooit een mee gemaakt. Tis alleen net als in de broek plassen: in het begin is het lekker warm maar na een tijdje sta je in de kou en voel je je vies
Frans Z.
Over 5 jaar WOB verzoeken over waar de grond naartoe is gegaan.......

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's spanning , stikstofcrisis en stichting stikstofclaim geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!