Bedrijven maken gebruik van stikstofrechten uit het verleden: hoe kan dat?

De stikstofuitstoot moet fors omlaag, maar door zogeheten 'latente rechten' kunnen bedrijven toch nog veel blijven uitstoten. Hoe zit het daarmee en is het einde in zicht voor deze situatie?

Deel dit topic

Reacties

+1
diekman
Kabinet is een paar uur oud en het gedonder is al begonnen. Allemaal met een gestrekt been er tegenin. Tot hier en niet verder.
J Andringa
Een aanpassing in de wet om latente ruimte af te pakken kan veel rompslomp voorkomen zegt de rechter. Dus die wetswijziging moet er nog wel komen eerst...
cornelissen
@J Andringa een wetswijziging om de ongerealiseerde ( is in gebouwen of installaties) latente ruimte te "roven" zie ik er nog wel van komen. Het is in een dergelijk geval niet zo makkelijk om heel veel schade te claimen.
Het intrekken van latente ruimte, waar voorzieningen voor aanwezig zijn is veel kostbaarder voor de overheid. In mijn geval ,je blijft dan met een een/derde lege stal zitten ,die dan waardeloos is.
Maar ja ,weten doe je het niet, de nertsenhouders hebben ze ook op een schandelijke manier aangepakt en wie maakte zich daar druk om?
J Andringa
@cornelissen is er geen mogelijkheid om die latente ruimte op korte termijn nog te vullen?
+2
cornelissen
Quote Reactie van @J Andringa:
op korte termijn nog te vullen?

Zal wel een moeilijke zaak worden, ik heb al ruim een kwart miljoen euro uitgegeven aan fosfaatrechten (1550 kg) voor ruim 30 koeien met wat jongvee en dat is duidelijk ten koste gegaan van andere investeringen, die ook dringend nodig zijn.(machinepark is deels "schroot", erfverharding is deels "puin' en achterstallig onderhoud aan andere gebouwen als de nieuwbouw van de stal is ook hard nodig ) Dus extra rechten is niet meer op korte termijn op te brengen. Overigens als ik dit jaar niets doe, loop ik naar 120 koeien toe, maar heb dan nog wel 500-600 kg fosfaat nodig. Moet maar eens zien ,wat dit jaar brengt, maar de gedachte dat de fosfaatrechten qua prijs in elkaar zakken is ijdele hoop tot heden toe gebleken.
Wat ik wel doe is en dan meest zomers, wat afgemolken koeien afmesten ,maar dat telt in aantal niet aan .En je bent misschien nu ook voorzichtiger i.v.m.de derogatie, want zonder derogatie wordt het met 80 ha ook niet zo makkelijk.
Stalruimte en vergunning voor 166 koeien met jongvee,
Zal dus op korte termijn wel bij 150 euro voor stichting stikstofclaim blijven en een rechtsbijstandverzekering.. In de belangenbehartigers van de gevestigde organisaties (,waar ik ook nog lid van ben,) heb ik zeer weinig vertrouwen en ik vermoedt ,dat de bestuurders zelf weinig last hebben van lege stallen met vergunningen , want ik heb ze er nooit over gehoord en ze hebben zich er nooit voor ingezet, behoudens een e-mail aan mij van : zoek maar een advocaat.
Zwaagdijk
@cornelissen ik heb begrepen als je hem 1 keer per jaar vol heb, kan je niet je latente ruimte kwijt raken. Dus ik zou hem voor de zekerheid 1 keer per jaar een weekje vol doen. Kan het mis hebben he…
Zwaagdijk
@cornelissen en stoppen met de gevestigde belangen organisaties.
de Tank
@cornelissen waarom ben je nog lid dan?
+2
Elvis
@de Tank hij kan zich beter afvragen waarom die 30 extra koeien hem niks brengen dan verongelijkt te blijven zeuren.
cornelissen
Quote Reactie van @de Tank:
waarom ben je nog lid dan?

Dat is een interessante vraag? Ik ben al lid sinds JC.Vogelaar voorzitter was en dat is al lang geleden. Maar ik blijf eerst lid om binnen te komen en mijn verhaal te doen, hoewel ik informeel te horen heb gekregen ,dat dat sfeer verpestend is, maar officieel niets gehoord.
Wat het verstandigste is weet ik niet, J. Spithoven vertrekt en waarschijnlijk zijn er al meerder vertrokken, die dat minder officieel gemeld hebben. Ook Ronald is bijv. bij LTO vertrokken.
Feit is ,dat ik met mijn verhaal wel aanhang heb in de vergadering en dramatische verhalen hoor, zeker na de vergadering , maar geen echte meerderheid heb in de vergadering. Of de meerderheid is er niet of is vertrokken ,zeg het maar.
Wel neem ik het bestuur kwalijk, dat hun problemen of de problemen van een gedeelte van de sector afgewenteld worden mede op de niet veroorzakers van de problemen en dan denk ik dus aan o.m. de fosfaatrechten drama.
Ondanks alle geroep ,dat men tegen fosfaatrechten is.
Het fosfaatrechtendrama lijkt een gelopen race , maar ik blijf ze de aan herinneren en dat lukt beter als je lid bent, want dan kom je binnen. De effectiviteit hiervan kan ik niet beoordelen, ik heb zelfs het vermoeden dat sommigen je als een sukkel beschouwen,dat je onze belangenorganisaties het geloofd, (ze zeggen het overigens niet rechtstreeks), het zij dan maar zo.
oubi
@cornelissen gewoon volhouden. Ben het volledig met je eens. Laat ze maar een koppeling maken met geldige (nb)vergunningen op 2 juli 2015. Dat moet nog een keer gebeuren. Staatsteun aan illegale situaties mag niet.
Ted6
@cornelissen Is een aantal verse vaarzen verkopen een optie ? die zijn heel duur en dan beland je niet bij 120 koeien. Ik denk dat dat al met al meer zoden aan de dijk zet dan een paar koeien afmesten.
HansBa
@cornelissen 80 ha! Verkoop dan 10 ha met eventueel een terugkoop afspraak en zet die stal ram vol!! En rap wat.
+1
Frans1
@HansBa domste wat je kunt doen, grond voor lucht omzetten
+1
cornelissen
@Frans1 Ben ik ook niet voornemens, en dan straks als de derogatie moeilijk wordt, ook nog met een hoop mest leuren om het kwijt te raken
HansBa
@Frans1 ben ik met je eens maar als je al sinds 2015 zit te mopperen over de rechten en dat je de stal niet vol hebt kan je beter doorpakken. Stal niet vol kost ook geld. En de LTO van je eigen beslissingen beschuldigen slaat nergens op.
Frans1
@HansBa ik heb daar ook nog steeds een mening over, maar doet niet meer ter zake. Ik kan me zijn gevoel nog steeds wel voorstellen, maar Er over blijven janken helpt niet
+2
bio boer
Als je oude nb verguning hebt met 200 mk maar er is nooit gebouwt en je hebt nog steets stalruimte voor 120 is het ook niet helemaal real dat je die ruimte eeuwig mag houden voor je zelf als idereen dat zou doen kunnen we helemaal niks meer natuurlijk in de pas was het ook opgenomen dat je binnen een bepaalde tijd moest benutten of gebouwt moest zijn
+3
J Andringa
@bio boer wij hebben die stikstof voor een aanzienlijk bedrag destijds gekocht. Langzaam gegroeid, en ook gekrompen door de fosfaatrechten. Is het terecht die latente ruimte die er nog is af te nemen..
+5
Twentsch Land
Nee dat is niet terecht ....@J Andringa
bio boer
@J Andringa als jij de gebouwen hebt om die aantal koeien tehouden dan is niet real maar heb je verguning voor 200 maar 120 boxen een ander verhaal maar waarom ben je nog niet op niveau dan ga er van uit dat het alleen gaat om de korting om je niet grondgebonden bent
J Andringa
@bio boer ja de gebouwen is het probleem niet. Maar qua intensiviteit weet ik niet wat wijs is naar de toekomst toe om die boxen nog vol te zetten. Maar dan nog verkoop ik liever die rechten weer mocht het beter zijn, die we eerst zelf ook hebben gekocht.
Frans1
@bio boer idd, er werd vaak geadviseerd: hebben is hebben, en daar is vergunde ruimte natuurlijk niet voor
Taurus
En als er wel stalruimte en vergunning is voor zeg 130 koeien maar het zijn er 100. Zal die latente ruimte dan ook in gevaar zijn?
Noorderling
@Taurus
nee, het gaat om gerealiseerde stalplaatsen. Dus als je voor 200 hebt aangevraagd en maar 150 gebouwd heb je wel een probleem. Alleen kun je die 50 nu ook niet meer bouwen, omdat je het opnieuw in moet dienen met een nieuw type vloer, dat destijds vast nog niet bestond en vervalt die ruimte naar wat ik er van begrepen heb.

Het had heel makkelijk opgelost kunnen worden, jongvee intekenen op stro en kon je heel eenvoudig 4kg vastleggen, heb je niets van doen met vierkante meters of ligboxen. Nog even en de BEH zit op 6, kun je met intern salderen voor 3 kalveren 2 koeien melken. Maar daar is het nu te laat voor.
jent
@Noorderling als het je de moeite waard is...jongvee eruit en melkkoeien op die plek....op 150 koeien 40 pinken??? --> daar kunnen ook wel 35 koeien dan heb je al 185 plekken. beetje overbevolken en je 200 koeien zijn gerealiseerd..

moet wel passen in routing van melkstal etc maar ikzou het overwegen als je de drive hebt om je vergunning te benutten.

en als je met wat creativiteit bijv. extra jongveestrohokken (en wat langer op stro) of ergens paar boxen extra zetten voor jongvee....kun je daarmee je NB vergunning zoveel mogelijk benutten.
Noorderling
@jent
Dat zijn mogelijkheden, maar doelde er meer op dat je latente ruimte in je werktuigberging wel vast kunt leggen.
Het is misschien naief geweest om dat niet te doen, al leg je het vast in 30 iglo's. Een kalf van 1 week is evenveel waard dan een pink van 23,5maand.

Mijn naïviteit is in ieder geval keihard afgestraft te denken dat het wel goed komt op 25-35kilometer van het dichtstbijzijnde N2000 gebied...
cornelissen
Quote Reactie van @Noorderling:
Alleen kun je die 50 nu ook niet meer bouwen

Volgens mij wel en ook gebruiken, een nb vergunning heb je al, dus alleen een omgevingsvergunning bouwen en milieu, door de gemeente afgegeven. Met de provincie heb je niets te maken, m.i.
Noorderling
@cornelissen
Je krijgt een stalsysteem vergund met aantallen, geen kilo's ammoniak.
Je moet je NB aanpassen aan het gewenste stalsysteem wat je nu nog mag bouwen, dat is vast niet de oude op papier. Dan moet je tellen met gerealiseerde capaciteit in plaats van wat je op papier hebt. Dus kun je nooit die 50 realiseren tenzij je dat al goed op je NB hebt staan, alleen zal dat nooit jonger dan 2015 zijn, toen bestonden de huidige rav vloeren nog niet eens die nu aan de besluit emissiearme huisvesting voldoen.
Die cirkel kom je niet uit is me eens vertelt.
JohnDeere7serie
@Noorderling na 13 januari kun je je gang gaan in theorie, dan komt de 25km grens in aerius
bio boer
@cornelissen maar traditionele vloer mag je nu niet meer bouwen
+1
John Spithoven
Ik zie hierboven discussie over latente ruimte. Wij hébben een persbericht eruit gedaan ter verduidelijking.

De latente ruimte waar in het artikel van nu.nl op gedoeld wordt is van een andere aart als dat wij veehouders binnen onze vergunning hebben Franca verduidelijkt.

francadamen.com/natuurbescherming/…

De latente ruimte waar de rechter over oordeelt in december 21 in bijv de Amer centrale is latente ruimte die weer ingezet wordt waar geen passende beoordeling voor is geweest, zeg maar latente ruimte die is ontstaan uit een eerdere vergunning die NIET onder de Nbw of Wnb is verkregen.
cs-agrar
Hoe weet men nu opeens hoeveel latente ruimte er in de industrie is? Deze is toch amper bekend en amper vergund

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's ammoniakrechten , stikstofrechten en stikstofuitstoot geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!