Briefje aan John...

Briefje aan John...

John, je bent een persoon met veel kennis. En een persoon met veel aanzien. Die kennis deel je meestal alleen openbaar op prikkebord. En hier trap je ook tegen alles en iedereen aan. Vaak heb je het goed. Maar nu zit je deels fout. Deels zit je fout ja, want als er collega's over mijn eigendommen en toekomst gaan beslissen, word ik ook furieus. Maar Lto verpatst de sector. Natuurclubs ook, maar van lto, een organisatie die juist in belang van de boeren moet handelen is het een mes in de rug . Dat heb je inmiddels ook wel door mag ik van jou met jouw kennis aannemen. Maar lto (met najk mee onder de arm) is wel de club die zich overal naar binnen heeft geluld en met gelakte schoentjes blousjes en stropdassen overal de poten onder tafels hebben gestoken en overal een best betaalde vinger in de pap hebben. Samen met de natuurpartijen mooi in opdracht van overheden handelen en precies doen wat de overheid van ze wilt.
Wil je ze gewoon laten gaan? Waarom is het zo erg dat er ook clubs bij zitten die de ogen wel los hebben Volgass, Nmv, fdf, nvp. Al is bij je opgekomen dat sommigen misschien juist intern zijn  om die hele zooi te dwarsbomen? Omdat ze weten wat voor achterlijke bobo's er zitten? Ik weet dat er een paar goeien zitten. Maar die hang jij hier  aan de schandpaal!  Wat wil je nou dan, ik vraag het nog maar een keer. Boerennl werd opgericht, daar zit jij ook in. Dat zag je zelf als een verbinding van alle partijen om die van juiste info te voorzien, juist voor degene die aan provincietafels zitten! Wat is er verandert? Wil je eigenlijk wel dat de gebiedsprocessen in de weg gezeten worden??? Of....

Deel dit topic

Reacties

Noordoost
Was het niet zo dat john eerder bij het lto zat ? 🤷🏼‍♂️
Misschien wil hij juist wel dat iedereen er bij weg blijft zodat de lto de sector weg gaat geven....
Weidezicht
@Noordoost nou dat zal loslopen. Misschien is john soms wat snel en furieus in zijn reacties, maar ik snap wel dat je na alles wat er de laatste jaren is gebeurt met praatclubjes en onderhandelingen door lto, reageert als door een wesp gestoken. Als ik die oproep om deel te nemen aan zo n gebiedscommissie goed gelezen hebt, stond er zoiets in als dat het fijn is dat je mee wilt praten als je het ermee eens bent dat er wat moet gebeuren, iets van die strekking. Het is per definitie toch godsgeklaagd dat je door een pennestreek ineens je bedrijf waardeloos ziet worden. Je grond is zo goed als wat je gewend bent, en door een pennenstreek wordt het ineens waardellos natuurland. Ik denk dat john deze aanval met de beste intenties doet, al snap ik ook dat er mensen zijn die graag aan tafel zitten om kort op het vuur te zitten. Anders worden er dingen besproken e.d. waar je niets van afweet. Echter het feit dat je er als boer zit, al ben je het er niet mee eens, is voor de overheid en media voldoende om te zeggen dat e.e.a in overleg met betrokkenen/de sector is besproken.
+3
nieuwoord
@Weidezicht Het laatste wat ik zou doen is wegblijven bij de gebiedstafels. Als je als niet lto er nog wat voor je achterban wilt betekenen. Als je weet wat daar besproken wordt. En dan is het ook niet erg om het er met je collega's eens over te hebben wat de beste strategie is. En opstappen is dan altijd nog een optie. Ik vind niet aanschuiven veel te makkelijk. Staat stoer maar dan heb je helemaal niets meer te betekenen.
+1
Weidezicht
@nieuwoord ik snap je. Denk dat je gelijk hebt. Het is wel zaak dat er dan ook gelijkgestemden zoals jouw inzitten.
+7
John Spithoven
Dank voor het briefje.In de volgende link gisteren geplaatst heb ik uitgelegd waarom ik zo handel.
prikkebord.nl/topic/272725/…

Tot 2001 ben ik lokaal en provinciaal bij LTO (GLTO toen) actief geweest. Daarna voor de NMV.

Ik ben scherp, te scherp soms...maar door deel te nemen aan door de overheid gearrangeerde praatclubjes waarbij uitkomst van te voren vast staat en waar de randvoorwaarden discutabel zijn , weet je dat je inbreng nul is en je misbruikt wordt.

Of zoals v Dam, stas, altijd een handje van had tijdens het fosfaatdossier..."in samenspraak met de sector hebben we gezamenlijk besloten....." terwijl in werkelijkheid het bloed figuurlijk tegen de muur zat.
En voor wie ik gekwetst heb en de beste bedoelingen hebben mijn welgemeende excuses.....maar mijn boodschap is ....of je laat je misbruiken of je zit er voor eigen gewin. Besef dat laatste heel goed.
+4
robbies
@John Spithoven
Quote:
of je laat je misbruiken of je zit er voor eigen gewin.

Dat is nogal stellig, maar jij stelt dus voor om overal weg te blijven. Hoe gaan we dan ervoor zorgen dat er geen slachtoffers vallen? Hier op Prikkebord gaan we ze ook niet redden.
+4
John Spithoven
@robbies Beste Rob van Ginneken, nee op prikkebord gaan we het niet redden, net zo min als de NMV dit gevecht niet gaat winnen. Maar ook LTO niet.

Waarom, het gevecht is niet gebaseerd op feiten maar op wensdenken van een minderheid in de samenleving. Dus de inzet van alle maar dan ook alle bestuurders moet wezen, eerst feiten bepalen en daarop een probleemstelling baseren. En van daaruit het vertrek punt nemen tot het bouwen aan een oplossing.

Maar ik zie weinig bestuurders met een rechte rug. Wel met zwakke knieen die zich maar al te graag in de hoek van slachtoffer-boosdoener laten drukken.
+3
robbies
@John Spithoven je schiet gelijk weer in de verdediging, terwijl ik gewoon een vraag stel. Hoe wel invloed uitoefenen als het niet via de commissies moet? Via politiek, via de rechtszaal? Daar moeten we toch gewoon over kunnen hebben hier? Want ik deel je mening dat beleid op feiten gebaseerd moet worden.
+1
tok achterhoek
@robbies Rug recht houden, en dan met zijn allen de beuk erin. Dat is het enigste om ze tot inkeer te brengen.
robbies
@tok achterhoek de discussie wordt in 116 gebieden gevoerd. Daar krijg je onmogelijk overzicht op.
+3
JanCees
@robbies dat noemen ze verdeel en heers
BertK
@robbies Als er niet met deuren gewerkt wil worden rest de rechtszaal. Met die stok achter de deur zijn veel zaken correct geregeld.
robbies
@BertK het lijkt me zinvol dat er een collectieve afspraak gemaakt wordt dat er gezamenlijk ingelegd wordt om ergens in een gebiedsproces juridisch in te grijpen.
+7
Gerrit v Schaick
@John Spithoven Mijn idee zou zijn er wel te gaan zitten. En consequent een paar punten blijven herhalen
1) het rijk moet eerst leveren. Stoppen met stikstof tunnelvisie en de werkelijke staat van instandhouding van de natuur beoordelen. Oftewel aanpassen van de NBW
2)meten is weten
3)juridische borging van beweiden en bemesten en emissie arme technieken
4) een fatsoenlijke vervanging voor aerius.

Eerder heeft het geen zin om te onderhandelen over doelen en euro's. Maar iemand moet die punten blijven herhalen tot de gansjes ze ingeprent hebben
+1
Arend Praas
@Gerrit v Schaick Kijk nu komt de discussie op een goed punt. Hoe gaan we dit in alle provincies op dezelfde manier aanpakken. Lezen alle landbouwmensen in de gebiedsprocessen mee hier op prikkebord. Als we allemaal dezelfde punten blijven herhalen met juridisch feedback van SSC en feitenonderzoek van Staf. Onze landelijke voormannen en vrouwen dagelijks met een eenvoudig maar duidelijk verhaal in alle denkbare media. Als dit niet voldoende is dan volgt plan B. Massale protesten. Maar eerst moet het hele land weten dat de natuurorganisaties en de politiek het N verhaal zwaar overdrijven en dat het een juridisch probleem is wat ze zelf gecreëerd hebben.
Albert Altena
@Gerrit v Schaick Hoe heeft het zover kunnen komen kun je je ook afvragen.
Een sprekend voorbeeld is wel CDA er Derek van Boswijk.
Hij predikt vanuit een milieu bijbel alsof daar niet aan getornd mag worden.
MaFlodder
@John Spithoven Op hoofdlijnen ben ik echt wel eens. Alleen hang je alles en iedereen aan die schandpaal. Geen een uitgezonderd! Terwijl ik weet dat er een paar zitten (krap handje vol misschien niet eens)die wel met de allerbeste bedoelingen zitten. Daarom het briefje aan jou John. Maar goed te zien dat je voor die paar je welgemeende excuses aanbied.
JanCees
@MaFlodder krap handje vol is 4 of 5 die moeten zich dan ook realiseren dat LTO en NAJK en NMV zich inlaten met heel discutabel werk namelijk het uitroken van boerenbedrijven.
Als je dan beetje fatsoen in je lijf hebt doe je daar niet aan mee.
Je briefje schiet daarmee het doel behoorlijk voorbij en John hoeft zich nergens voor te escuseren.
MaFlodder
@JanCees Als jij mijn bijdrages over dit onderwerp eerst eens goed leest voordat je meteen je klauwen uitsteekt, dan weet je dat je wat te kort door de bocht gaat. Nog maar een keer... je scheert de hele zooi over 1 kam, terwijl er ook zitten die de mening van John delen en er daarom alles aan doen om die klerezooi daar tegen te houden! T lijkt me trouwens dat John mans genoeg is om zelf te bepalen of hij zich wel of niet ergens voor wil excuseren. Over het gros zijn we het eens. Maar pas op dat je niet net tegen de verkeerde poten aantrapt..
+2
John Spithoven
@MaFlodder Je blijft inzien dat je met je deelname aan de gebiedscommissies je invloed kunt uit oefenen. Dat dacht ik ook bij het fosfaatdossier. Ik zal je een illusie armer maken. Mijn invloed tijdens de onderhandelingen was niets 0,0.

De invloed na die tijd was aanzienlijk groter😥

Bekijk de screenshots . Uit rapport normeren en beprijzen RIVM 19 maart 21
In de 250 meter bufferzones zitten 2136 bedrijven en in de 500 m 3692.

Nu praten ze over bufferzones 1 km en daarnaast gedwongen natuur inclusief op grotere afstand ( zie kleurenkaart)
10000 den bedrijven worden afgewaardeerd tot waardeloos.

En jij denkt daar invloed op te hebben?

Het is beter dat alle boeren eens wakker worden en het zo onrustig wordt in dit land dat ze in Den Haag eens echt bang worden en dat besturende ruifvreters eens geconfronteerd worden met hun jarenlange wanbeleid.

Maar goed , je kiest voor een andere weg en denkt invloed te hebben 😥

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

+1
MaFlodder
@John Spithoven voor de goede orde, ik neem zelf geen deel aan wat voor tafel dan ook. De flessen wiskey zouden niet aam re slepen zijn..😏 minstens 1 nodig om zelf achterover te klokken en de rest om al die bobo's mee van tafel te maaien. Dat komt niet goed.. Maar we zullen zien hoever dat handje vol komt met het tegenhouden van de boboclub. Voor de rest eens dat boeren wakker moeten worden en voor onrust moeten zorgen. Maar dan wel bij lnv lto waterschappen provinciehuizen. Dcs dichtgooien voegt niks toe
JanCees
@MaFlodder wat een praatjes voor een anonieme held
MaFlodder
@JanCees ik ben alles behalve een held...
hans-hans
@JanCees anoniem en toch mee kunnen praten op een faire/oprechte manier is niet verkeerd denk ik , het is ook minder stress vol vindt ik zelf , iedereen is vrij ,iemand die daar anders over denkt is misschien beter (met naam enzo)
het is een manier om met elkaar te praten anoniem plus mensen met naam over deze topics, en dat is op deze manier mogelijk
Albert Altena
@hans-hans Het lijkt ook gezien alle bedreigingen beter dat de OMT leden anoniem gebleven waren.
Kalfjes
Ja we gaan de gebiedsprocessen in de weg zitten
hans-hans
Voor de beeldvorming (want ik heb er super weinig verstand van) hoeveel kg stikstof valt er nou eigenlijk in de vorm van depositie naar beneden door de veehouderij op zo n natuurgebied

Ik heb daar geen verstand van want sommige hebben het over zo veel mol en die norm weet ik eigenlijk ook niet

Ik weet wel dat er een hele hoge fout marge in zit , maar als we uit gaan van de depositie waar mee gerekend wordt hoeveel zuivere kg stikstof valt er dan per ha ?
Weet iemand dat misschien?
+2
Ruitenboer
@hans-hans dat weet niemand want dat is nooit gemeten, alleen berekend met een niet gevalideerd systeem Aerius genaamd
+5
Gerrit v Schaick
@hans-hans 1 mol stikstof is 14 gram stikstof.
Op de meeste gebieden is de berekende depositie ongeveer 1500 mol per ha
Dat komt dus neer op zo'n 21 kg stikstof per ha. Of 5 m3 rundveedrijfmest.
De kritische depositie waarden van de wensnatuur zit ergens bij de 750 mol. Dus ongeveer de helft.
2.5 m3 rundveedrijfmest per ha zou dus het verschil moeten maken tussen florerende heidevelden en bloeiend blauwgrasland en de dooie heide, zure bodems en brekende pootjes van de meesjes
Weidezicht
@Gerrit v Schaick mooie omrekening naar cubs. Dat geeft beeld. Alsof de groei niet meer te stoppen is van 1 klein tankje mest per ha/jaar.
John Spithoven
@hans-hans Veehouderij aandeel in de depositie is gemiddeld GEMODELLEERD 9.7 kg N per ha. Per gebied kan het verschillen.
+7
JanCees
@JanCees Er is mij via een PB gevraagd om de stelling: "Verdeel en heers" toe te lichten.
Nu bij deze.

LNV en de provincies organiseren de gebiedsprocessen in samenwerking met diverse projectenclubs waaronder LTO projecten.
Door deze gebiedsprocessen op te knippen in kleinere gebieden komen er op allerlei plaatsen mensen namens de sector aan tafel die slechts geringe kennis hebben over het stikstofdossier.
LNV en de provincies coördineren hun inzet heel sterk via het IPO overleg . LTO is heel slecht in het coördineren over al die groepen en dan hebben ze ook nog te maken met niet al te deskundige mensen in de regio op stikstof.
De provincies gaan in allerlei verschillende gebiedsprocesclubjes uit proberen hoe ver ze kunnen gaan en dat stemmen ze goed af met LNV.

Uiteindelijk worden de afspraken met de zwakste regionale broeders de leidraad voor het geheel.
En dus in afstemming met de sector besloten dan wordt het ook lastig om daar bij politiek of de rechter nog verhaal te gaan halen.

Dat is de reden waarom John en ik waarschuwen voor de fuik van de gebiedsprocessen.

LTO en LNV vergelijken het met ruilverkaveling.
Bij ruilverkavelingen ging het om verbeteren van de landbouwstructuur en het ontwikkelen van een beetje natuur en infrastructuur.

Bij het stikstofdossiier gaat het om de grootste verandering van functie van grond de afgelopen 100 jaar en de komende 100 jaar.
We praten over een paar honderdduizend ha die van functie gaan veranderen .
Circa 20 a 30% van het landbouw areaal gaat naar andere functie en doormiddel van de gebiedsprocessen zonder slag of stoot.

Er rijden vannacht trekkers naar Schiphol die kunnen beter doorrijden naar LTO en LNV en de provinciehuizen
+2
John Spithoven
@JanCees Ik had het niet beter kunnen verwoorden.

En de actie....Schiphol en de veehouderij zitten in hetzelfde schuitje. Net zoals de stroomvoorziening van de Amer centrale.
Het gecreëerde probleem zal dit land aan de bedelstaf brengen, en dat beginnen niet alleen de veehouders in te zien...
+1
Nevergiveup
@John Spithoven Toch wel bijzonder (naief) dat de beleidsmakers er zich dan zo star aan vast blijven houden , of zit er toch een (verborgen) EU agenda (op naar 30 mil. Inwoners cq. , Vernederland voorstad van EU) achter ?
+1
Arend Praas
@John Spithoven Daarom moeten onze landelijke voormannen en vrouwen het juiste verhaal brengen in de media. Het volk moet weten dat ze voorgelogen worden.
+3
JanCees
@Arend Praas ik zou zeggen bel sjaak van der tak roy meijer wim bens leon fassen en dirk bruins en zeg wat ze moeten zeggen en kijk daarna wat zeggen en nog belangrijker wat ze daarna daadwerkelijk doen. Daar kan enig verschil in zitten
Noordoost
@JanCees heb je voor ons hun telefoon nummers ?
Kunnen we deze week eens ff een middagje gaan bellen en appen.
+1
JanCees
@Noordoost najk bemuurde weerd oostzijde utrecht lto bezuidenhoutseweg den haag
Marco de 1ste
@Arend Praas Media zit in de zak van de overheid. Kijk maar naar corona, elk kritisch woord wordt weg gedrukt. Stikstof komt van de boeren al het andere is niet schadelijk of wordt niet benoemd. En daarbij wordt het al een heel technisch verhaal daar zitten ze op het mediapark niet op te wachten. Want kijkcijfers of dat kunnen ze beter overlaten aan Zembla of pointer. Die vertellen het "juiste" verhaal.
robbies
@Marco de 1ste je punten op stikstof scoor je niet als je naar Corona verwijst. Er zullen best overeenkomsten zijn, maar vooralsnog is 85% gevaccineerd en dat doen ze niet als ze Corona onzin vinden.
+1
de hoef
Quote Reactie van @JanCees:
Er rijden vannacht trekkers naar Schiphol die kunnen beter

dit vind ik toch een prachtige actie
+2
George
@de hoef
Wil jij Schiphol ook nog overnemen?😀
Twentsch Land
Coöperatief moet toch kunnen 😉

@George
+1
George
Quote Reactie van @Twentsch Land:
Coöperatief moet toch kunnen

Coöperaties stellen tegenwoordig nogal eens teleur. 😄
Bijvoorbeeld de Coöperatieve Rabobank. 😀
Twentsch Land
Nieuw gevalletje 😃

Zal toch geen voorbeeld nemen aan oude gevalletjes 🧐

@George
+4
John Spithoven
Nog even een vraag naar aanleiding van de kritiek op mijn handelen.
Wat denk je wat er gebeurd met de waarde van een bedrijf als een gebiedscommissie praat over overgangsgebied?
Wie zou er nog grond wil kopen tegen marktwaarde als je weet dat er in de gebiedscommissies over betreffende perceel gesproken wordt om aan te merken voor natuur inclusieve landbouw?

Dus ik heb het er niet over dat het al bestemd is maar dat het besproken wordt.
Noorderling
@John Spithoven

Je bent niet de enige met die gedachtegang en het is al meer dan de realiteit.
Dan is het plussen en minnen, afwegingen maken, de een stopt en een ander zoekt zijn heil in het buitenland nu dat nog kan. Mooi als dat nog kan, jammer dat het moet. In de basis mankeert er vaak niets aan die bedrijven, alleen 2x een flinke inbreuk op je lange termijnplan en bedrijfsvoering trekt niemand in dit huidige politieke en economische klimaat.

(klik om te vergroten)

Albert Altena
Dit is een onvoorwaardelijke overgave.@Noorderling
Net zoals de landen die direct na het terugtrekken van de Amerikaanse militairen uit Afghanistan hun verwanten terug haalden.
Niet wetend dat ze daarmee wanorde schepten met als gevolg de euforie van de bezetter.
+1
John Spithoven
Nog even iets over de gebiedscommissies of gebiedsallianties. Afgelopen weken werd mij te kennen gegeven dat ik met mijn mening over deze gebiedscommissies de plank mis slaat.
Inmiddels melden zich vanuit diverse provincies deelnemers dat ik toch gelijk had.
Waar worden zij mee geconfronteerd?
Deelnemende partijen anders dan LTO (Noord) worden tijdelijk als niet meer nodig bestempeld. Vanuit twee provincies krijgen we mee dat oa een gedeputeerde aangeeft eerst met LTO projecten om tafel te willen over plan van aanpak....
Daarnaast worden partijen geconfronteerd met het opstellen van lijstjes, waarbij provincie ambtenaren de verantwoordelijkheid bij de commissie leden laat. Ambtenaren willen hun vingers niet branden.

Oftewel ik sloeg de plank nog niet zo mis.....
Mochten mensen/leden nog meer bewijzen hebben zijn we daar in geinteresseerd.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's overheid , prikkebord en toekomst geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
49
DEELNEMERS
21
WEERGAVES
0