Tweede AGRINL

Iemand hiervan op de hoogte?, las dit vanmiddag.

Deel dit topic

Bijlages

(klik om te vergroten)

Reacties

John Spithoven
#LTOupdate | *VAKGROEP AKKERBOUW & VOLLEGRONDSGROENTE* 🌱
🗓️ _Wk. 44_

*In deze LTOupdate lees je waar de LTO-vakgroep Akkerbouw mee bezig is. Deel dit bericht ook met collega-akkerbouwers en vollegrondsgroentetelers!* 👇

📜 *Inzetten op een ander en beter 7e APN*
Het brede bedrijfslevenconsortium van LTO Nederland, NAJK, NAV, POV, Cumela Nederland, BO Akkerbouw, NZO en de Rabobank zetten zich in voor een beter en ander 7e Actieprogramma Nitraatrichtlijn. We hebben duidelijk aangegeven dat het door de minister voorgestelde plan onhaalbaar, ontwrichtend en onbetaalbaar is. De 3.700 reacties vanuit het bedrijfsleven op het ontwerp 7e APN onderschrijven dit. Het consortium is in overleg met het ministerie om te komen tot een beter en ander resultaat voor de agrarische ondernemers.

We willen geen generiek beleid, maar alleen daar maatregelen waar het nodig is. Als het gaat om de maatregelen, dan moeten de voorstellen hiertoe van tafel en plaats maken voor maatregelen die aansluiten bij het ondernemerschap en bijdragen aan een beter bodembeheer en kringlooplandbouw. Vakgroepvoorzitter Jaap van Wenum vertelt in zijn vlog over de resultaten van de overleggen deze week en waar volgens hem de oplossingen liggen.

_Bekijk de vlog van Jaap van Wenum_ 👉

⁉️ *Heb je nog vragen of opmerkingen naar aanleiding van deze update, of zijn er belangrijke signalen vanuit de leden? Deel deze dan vooral met de LTO-vakgroep Akkerbouw & Vollegrondsgroente! Wil je meer weten? Ga dan naar www.lto.nl/akkerbouw.*

John Spithoven
@John Spithoven Uit het filmpje maak ik op dat de drie genoemde personen gekozen hebben om aan te bieden dat zij voor de afrekenbare stoffen balans gaan.

Ik heb vanavond eens zitten rekenen wat dat voor diverse sectoren betekent.

Staldierbedrijven zonder grond en akkerbouwbedrijven ( die al vaak een te lage bemestingsnorm voor hun gewassen hebben toegekend gekregen door RVO) konden hier nog wel een baad bij hebben.
Melkveebedrijven met vooral grasland zijn de Sjaak. Zij zullen van zelf bio worden. Zie het als de KLW met het berekende stikstof bodemoverschot. KLW gaat uit van een verlies terwijl het in werkelijkheid vorming van organische stof is. ( wortelgroei kost N en vormt onder grasland organische stof , iets wat bij de akkerbouw veel minder is)
+1
Jean-PierreK
@John Spithoven, ik hoor Van Wenum toch iets anders zeggen. Regionale aanpak gebaseerd op metingen. Ofwel zit je in een regio waar zowel het uitspoelingswater als het oppervlaktewater volgens de gebruikte metingen aan de normen voldoet, dan hoef je niets aan te passen.

Voldoet het in je regio niet dan krijg je strengere regels.
EMotie
@Jean-PierreK Meten is weten
familie pelle
@Jean-PierreK
Quote:
. ik hoor Van Wenum toch iets anders zeggen.

Ik ook, vandaar mijn vraag aan John
Eddie1
@Spwiel Van welke website/bron heb je dit?
Spwiel
@Eddie1 Koeiengroep op Facebook
+1
EMotie
Spwiel is leuk gevonden 😜😜
EMotie
Spwiel is leuk gevonden 😜😜
weurding
@EMotie loopt het spaak?
John Spithoven
Als je her filmpje goed beluistert, dan wordt er duidelijk gepleit voor een Minas 2.0 of afrekenbare stoffen balans. De vraag wat wordt het toegestane verlies. Bij Minas 1.0 uit de begin jaren 2000 mochten we een verlies hebben van 180 kg N per ha.
Dus er mocht 180 kg N per ha meer aangevoerd worden dan afgevoerd In het advies van Remkens " Niet alles kan" wordt er gepraat over een nul emissie. Dan snap ik wel dat een akkerbouwer voor is. Bij een 10 ton tarwe per ha gaat er 180 kg N van het bedrijf af terwijl er aan stikstof gift 165 kg N gegeven wordt. Aardappels en suikerbieten laten een zelfde beeld zien.
Voor de melkveehouderij ligt dat anders. Een gedeelte van de bemestingsgift gaat op in organische stof opbouw, die je niet op oogst. Dus voor de melkveehouderij is een 0 emissie in de aan en afvoer balans een stevige stap richting bio met stevige melk productie verlaging .( minder eiwit aanvoeren via krachtvoer en kunstmest)
familie pelle
@John Spithoven
Quote:
. Als je her filmpje goed beluistert, dan wordt er duidelijk gepleit voor een Minas 2.0 of afrekenbare stoffen balans. De vraag wat wordt het toegestane verlies.

Insinueer je weer wat of heb je het hele plan met details gelezen?
+1
Kalfjes
@John Spithoven tja was te denken
Het zevende actieprogramma. Drama ten top .kwaliteit grondwater niet op orde .dat is een bewijs dat er nog veel met mest gesjoemeld wordt. Nu zie ik het POV er ook bij staan laten we eerst het gecreëerd stikstof gat maar een aanpakken .die worden momenteel alleen maar afgerekend op fosfaat .en andere krijgen de rekening gepresenteerd op stikstof
EMotie
@Kalfjes Eens. Wij krijgen alle shit van de varkenshouderij op ons bord. En ze lachen ons nog uit ook. Hoogst tijd voor een correctie waarbij er aandacht is voor evenredigheid
+2
slagakker
@Kalfjes Er is niet teveel mest.Laten we ook de riooloverstorten niet vergeten. Vraag me wel eens af wanneer ze niet overlopen.
+1
Kalfjes
@slagakker nouw ik zie toch nog steeds dumpen van mest .over de 100 KUB per HA is geen uitzondering metname op maispercelen
EMotie
@Kalfjes Je zie het zo aan de mais
Stukken boven de 60 ton zijn goed mogelijk
Leo,s vriend
@EMotie hoeveelheid mais en mestgift hebben geen relatie, de rest is veel belangrijker.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Kalfjes:
dumpen van mest .over de 100 KUB per HA

En er zijn ook veel ha's die verschralen. Als de mestberekeningen goed zouden worden uitgevoerd, kwam je er snel genoeg achter dat er inderdaad (landelijk gezien) een mesttekort is. Nederland was vroeger (sinds de mestwetten niet meer) nagenoeg het enige land waar de bodemvruchtbaarheid op peil bleef. Maar toen was er ook nog landbouwkundige kennis...
+1
Noorderling
Quote Reactie van @kanniewaarzijn:
nagenoeg het enige land waar de bodemvruchtbaarheid op peil bleef

De laatste schakel in bodemvruchtbaarheid is wel N en P. Alles mag je vrij aanvoeren, door 2 die toevallig niet mogen vergaat de wereld?
Het grootste probleem is misschien wel goedkope grond, betalingsrechten duurder dan de pacht en dan is er op tijdelijke grond maar een optie om geld te verdienen, meer halen dan je brengt.

In Nederland is het veel eigendom en lange termijn boeren. Maar zie het bij gronden die in gebruik van allerlei boeren zijn geweest ook niet veel goeds gebeuren, drainage gedateerd, kilveren loont niet, gips of kalk is nog te duur en je kunt er weer een generatie aan om het goed te krijgen.
kanniewaarzijn
@Noorderling Zoals ik al zei: Toen was er nog landbouwkundige kennis.
Noorderling
@kanniewaarzijn
nu ook wel, alleen is het advies meer commercieel geworden, of advies eigenlijk verkoop.
Gelukkig mogen we zelf filteren en beslissingen nemen in plaats van aan het handje lopen van DLV.
Kalfjes
@kanniewaarzijn als de rotte appels er niet worden uitgehaald zullen de normen steeds strenger worden
kanniewaarzijn
@Kalfjes Zeker en al helemaal als er nooit eens iemand luistert! We hebben het zelf in de hand.
mlkvhoudr
@kanniewaarzijn als er nooit iemand luisterd wie luisterd er dan ook niet naar anderen 😉
+1
Leo,s vriend
@Kalfjes Weet niet waar jij zit, maar ik zie het al 20 jaar niet meer. Iedereen is zuinig op zijn mest. Enige waar je over veel kuubs praat is gescheiden zeugenmest, daar zit zo weinig in dat er veel op gaat, zie de eersten ook al weer afhaken, je smeert je grond totaal dicht met die troep.
+1
mlkvhoudr
@Leo,s vriend Haarlem volgens zijn profiel maar dat is dan wel het Haarlem van het oosten😄
Kalfjes
@mlkvhoudr werkzaam bij de NVWA dus let maar op
John Spithoven
Overigens is het 7de actie programma nitraat zo het er nu ligt ook een draak van een regeling.
Wat mij opvalt is dat het doel uit ogen verloren wordt. Dat is bij de nitraatrichtlijn de 50 mg in het bovenste grondwater en in de KRW de normen voor landbouwwateren door de EU vastgesteld. Mesdagfonds deed daar in 2017 al een opzienbarende ontdekking dat waterschappen per provincie verschillende normen hanteren waarbij oppervlakte water in bijv Zeeland voldeed aan de norm en het zelfde water in Zuid Holland niet......
EMotie
@John Spithoven Ik kan er geen mening over hebben.
+1
BertK
@EMotie Onvoorstelbaar!
EMotie
@BertK Wat is onvoorstelbaar?
BertK
@EMotie Jij geen mening.
EMotie
@BertK Goed hè
+2
jan 10
Volgens mij zijn ze goed bezig,hoor ook helemaal nix over minas etc...
Wel dat ze hun stinkende best doen om de derogatie binnen te halen.
Dat kunnen we toch ondersteunen of niet niet soms?
EMotie
@jan 10 Derogatiekarretje voor de tweede kamer👍👍👍
jan 10
Quote Reactie van @EMotie:
Derogatiekarretje voor de tweede kamer

Alles helpt:😃
Jannus
Quote Reactie van @jan 10:
Wel dat ze hun stinkende best doen om de derogatie binnen te halen.

Ze zijn het paard achter de wagen aan het spannen,7e actie program nitraat met verkleining plaatsingsruimte en behoud derogatie....mmmm.. je naait jezelf in de broek want je kunt beter de derogatie laten schieten en de oppvl behouden

Geeft ook pijn maar je kunt de derogatie op de langere termijn toch niet behouden naar eu toe
+4
Jean-PierreK
@Jannus, ook zonder derogatie moeten de normen van de kaderrichtlijn water behaald worden... Het is geen keuze het ene of het andere.
John Spithoven
Tav de vragen hierboven door diverse personen. De informatie komt van enkele betrokken bestuurders waar ik vragen aan gesteld heb.

En over het plan, laten we maar afwachten. Daar hebben goede ervaringen mee.
+6
Gerrit v Schaick
Ik heb in mijn zienswijze op het 7e actieplan ook gepleit om de generieke maatregelen te vergeten en in te zetten op meten en per gebiedje kijken waar de normen worden overschreden hoe dat komt en beoordelen of de normen uberhaupt realistisch zijn. Huidige ontwerp is waardeloos. Het volgende actieplan wordt vast niet beter want door 2 mtr uit de slootkant te bemesten gaan we hier in de veengebieden echt niet de krw doelen halen, terwijl nitraatnorm hier overal al gehaald wordt. Wachten we dan op de volgende generieke maatregelen of proberen we er proactief het beste van te maken?
+1
John Spithoven
Wij moeten aan Europese normen voldoen mbt :

- VHR: de instandhouding kwaliteit natuur
- nitraatrichtlijn : 50 mg/ liter grondwater
- KRW: landbouw oppervlakte water

Wie kan mij laten zien waar we niet aan de Europese normen voldoen mbt 3 genoemde punten?

Oplossingen en plannen kunnen alleen maar gemaakt worden als de probleemstelling duidelijk is.
+1
Noorderling
@Gerrit v Schaick
exact, er is geen relatie tussen problemen en maatregelen. We doen overal maar wat, maar in friesland zaken veranderen om in limburg wat te behalen gaat niets oplossen. Als we in die redenatie blijven hangen wordt het 8e plan nog veel strenger generiek.

En zo zijn we de laatste jaren eigenlijk al bezig, we durven geen stap vooruit te zetten en in de spiegel te kijken. Kool en de geit worden gespaard waar uiteindelijk niemand iets mee opschiet. Niet wie regels voor niets moet opvolgen, en gebieden niet wie telkens niet aan de norm voldoen.
EMotie
Jammer voor er boeren dat het zo loopt
Had niet gehoeven
spotmelker
Ik mis nog steeds het bewijs van de beleidsmatige utopie dat er een één op één relatie is tussen landbouwkundig grondgebruik en waterkwaliteit. Dan kun je je suf rekenen en betalen aan irreëele rekenmodellen zoals KLW, MINAS, ASB en verdere agrarische antireclame en dan vraag je alleen maar om nog meer beperking. Hanteer gewoon het huidige 4 jarig grondonderzoek, bepaal daarop de fosfaataanwendingsnorm en klaar. Alle gereken aan stikstof is zinloos.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @spotmelker:
Ik mis nog steeds het bewijs van de beleidsmatige utopie dat er een één op één relatie is tussen landbouwkundig grondgebruik en waterkwaliteit.

Als je daarop wacht hoop ik dat je nog een paar extra levens hebt 😬 . In het MINAS -tijdperk is er al een rechtszaak aangespannen voor een onderbouwing. Na lang traineren door LNV delfde men het onderspit en moest men toegeven in de rechtszaal dat er helemaal geen onderbouwing bestaat. En dat geldt uiteraard ook voor alle opvolgers van de MINAS, gezien het feit dat er aan de berekeningswijze niets veranderd is.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
46
DEELNEMERS
18
WEERGAVES
0