Hoogste en laagste melkprijs in EU verschilt 13,8 euro

De Nederlandse landbouworganisatie LTO heeft samen met European Dairy Farmers voor de elfde keer een internationale melkprijsvergelijking gemaakt. In 2010 zijn de berekende melkprijzen van 17 Europese zuivelondernemingen gemiddeld gestegen met 15,1 procent naar 31,52 euro per 100 kg. Het verschil tussen de hoogste (€ 39,07) en de laagste melkprijs (€ 25,26) is nog steeds groot. Milcobel staat zevende genoteerd.

Het gaat niet om een vergelijking van de gemiddeld uitbetaalde melkprijzen door zuivelverwerkers. De gemiddeld door een zuivelonderneming uitbetaalde melkprijs is immers afhankelijk van onder meer de werkelijke samenstelling, kwaliteit en hoeveelheid van de geleverde melk. De melkprijsvergelijking rekent daarentegen met 'standaardmelk' en kijkt welke prijs een melkveehouder daar in 2010 voor zou ontvangen hebben wanneer de melk aan 17 verschillende Europese zuivelverwerkers geleverd was. De prijzen zijn exclusief BTW, af boerderij en inclusief nabetaling.

Wat in het oog springt, is dat in 2010 het verschil tussen de hoogste en de laagste melkprijs (25,26 euro bij het Britse First Milk) maar liefst 13,81 euro per 100 kg melk bedraagt. Dat verschil is in 2010 overigens wel afgenomen. Opvallend is ook dat de berekende melkprijs van de koploper, het Finse Hämeenlinnan Osuusmeijeri, dat theoretisch 39,07 euro uitbetaalt, als enige is gedaald (-1,2%).

De top drie wordt voorts aangevoerd door het Italiaanse Granarolo (€ 34,92) en het Deense Arla Foods (€ 33,38). Nederlands grootste zuivelcoöperatie FrieslandCampina is in 2010 opgeschoven van de negende naar de vierde plaats. De uitbetaalde prijs steeg met 6,60 euro naar 32,82 euro per 100 kg melk (+ 25,2%). DOC Kaas klom op van plaats 14 naar de vijfde plaats: de uitbetalingsprijs liep op naar 32,41 euro (+38,1%). De melkprijs van DOC Kaas is hiermee de grootste stijger van alle 17 zuivelbedrijven.

Meer: [www.vilt.be]

Deel dit topic

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's lto , melk , frieslandcampina , melkprijs , campina , kaas , arla-foods , boerderij , melkveehouder , arla , doc , zuivelcoöperatie , coöperatie , dairy , btw , milcobel , zuivelonderneming , melkprijsvergelijking en europese unie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
0
DEELNEMERS
0
WEERGAVES
4