Schouten onderzoekt beloning weidegang als groene dienst

Demissionair landbouwminister Schouten onderzoekt of boeren die extra uren weidegang toepassen, daarvoor financieel beloond kunnen worden.

Deel dit topic

Reacties

matt
Weer een extra inspanning,en onderweg verloren “uitvoeringskosten”.
Om de glb gelden te beuren
Twentsch Land
Ga er maar van uit dat extra centen uit glb voor groene projecten zijn .... valt mij eigelijk nog mee dat weidegang ook misschien wat gaat krijgen uit deze geldpot.

Het controleren hoeft niet eens veel inspanning nodig te zijn als qlip gemachtigd wordt je gegevens met rvo te delen.
@matt
labella
@Twentsch Land doe dat maar niet, dan ga je van qlippers nvwa-ers maken.
Twentsch Land
Zijn ze al half.

@labella
bio boer
@labella zijn ze al als ze andere mistanden zien moeten ze dat melden aan de nvwa missende oormerken bij voorbeeld
+1
labella
@bio boer dat wist ik niet, mooie schooiers zijn het dan die wij ook nog zelf moeten betalen.
+3
bio boer
@labella is met de skal (bio controle)ook zo had een keer onaangekondigde bezoek had kalveren ouder dan 3 dagen nog geen oormerk in hoe oud ze wel waren weet ik niet maar jonger dan week kreeg strenge brief van skal als het binnen 2 jaar nog keer zou gebeuren dan werd mijn certificaat geschorst maar tot mijn verbazing stond 3 dagen later een nvwa man op de dam had melding van skal dat er kalveren waren zonder oormerk had het inmidels voorelkaar dus verder geen probleem de nvwa ging weer weg voelde mij wel veraden ze hadden op zijn minst in de strenge brief kinnen vermelden dat ze verplicht zijn het temelden aan de nvwa
+1
Jaap40
@bio boer wat een laaienlichters allemaal die controleurs.
Bartlehiemboer
@Jaap40 Hier kwam de gemeente zelfs kijken/vragen naar papieren of we wel vergunning hadden voor bovengronds uitrijden. (Met trekker in het land bezig) Heb navraag gedaan of de gemeente dat mag doen. Blijkbaar wel. Of ze maken ook weer een melding naar de instanties.
grös
@bio boer
Bij ergere dingen zou ik zulks verwachten, maar paar nuka's zonder oormerk is wel wat overdreven.
Hier was eens een verkoopster van de firma Hk die dat ook vrolijk vertelde dat als ze misstanden zagen ze dat ook moesten melden bij Nvwa, ik dacht waarom verteld zo iemand mij dat, was er toen eigenlijk ook gelijk klaar mee, echte dierverwaarlozing snap ik wel maar waar trekt iemand de grens en wat willen ze er mee bereiken.
+4
BertK
"Weidegang draagt op twee manieren bij aan vermindering van de ammoniakemissie, aldus Schouten. Enerzijds produceren de koeien in de weideperiode minder mest in de stal, waardoor er minder ammoniak emitteert. Tegelijkertijd poept een koe in de wei niet op de plek waar ze plast; mest en urine komen dus niet bij elkaar. Dat voorkomt dat ureum wordt omgezet in ammoniak."

Is dat niet één en hetzelfde of maak ik een denkfout? Er ontstaat in de kelder minder ammoniak door minder mest doordat die mest gescheiden als urine en poep in de weide ligt. Er ontstaat maar één keer geen drijfmest!

In de weide heb je een piekbelasting op de urineplek. Uiteindelijk zal alle stikstof uit de mest vrijkomen met een kleinere emissie, maar de benutting is ook nog niet optimaal.
Twentsch Land
Weiden kent ook zijn nadelen .... de plek waar een dikke koeievla ligt daar staat het jaar er op een bos onkruid ..... met de Weilandbloter, weidesleep of graslandbeluchter is dit te reduceren.

@BertK
BertK
@Twentsch Land Benutting van nutriënten is met drijfmest hoger dan bemesting door de koe.
Reduceren is wat anders dan wegnemen. Ben het met je eens.
sloek
@Twentsch Land moeten ze ook maar premie voor bloten doen..
grös
@Twentsch Land
Het hangt wel een beetje af van de kwaliteit van de mest, hoe beter de meest hoe sneller het bodemleven/insecten enz. deze verteerd.
Jean-PierreK
@BertK, meer beweiding => minder ammoniak maar wel iets meer kans op nitraat uitspoeling. Gelukkig scoort grasland over het algemeen goed op nitraatwaarde.
grös
@Jean-PierreK
Je moet je met zo'n zodebemester combinatie van 20+ ton wel afvragen wat de bodem nog doet vlak onder de wielen, heb toch regelmatig gehad dat daar ook minder gras stond, en het klopt dat mest en urine in een kelder gaan reageren en ammnoniak uitstoten voordat het Überhaupt op het land uitgereden is.
+1
j h p
En straks komt het staartje nog, om extra te beuren heb je voor weiden wel een NB vergunning nodig, op klandestiene zaken mogen ze natuurlijk geen premie uitkeren.
hans1980
Dus bedrijven zonder weidegang beuren straks bijna nix dus dan maar geen betalingsrechten
+1
Jaap40
@hans1980 hoelang blijven die betalingsrechten nog? Anders verkoop je die vast.
+2
labella
@Jaap40 ik heb er al wat verkocht, kunnen daar ook niet meer op korten.
slagakker
@labella Denk er ook over om ze weg te doen. Ben het geneuzel met vergroening(onkruid) wel beu. Heb maar 15 ha dus van die premie val ik echt niet om. Maar is er handel in en wat zijn ze waard vandaag de dag.
labella
@slagakker dat had voor 15 mei geweest moeten zijn, voor volgend jaar kan natuurlijk wel maar of er dan nog veel vraag is voor 1 jaar weet ik niet.
Cowboy3
@hans1980 De basis van betalingsrechten(nu € 259)krijgt je altijd als landbouwgrond opgeeft bij GLB maar de vergroeningsgelden kan de Nederlandse overheid straks anders gaan verdelen.
BertK
@Cowboy3 kunnen ze nog gaan schuiven tussen basis en vergroening?
cornelissen
@BertK Denk het niet, want in Hongarije is iemand ,die schuift het graag naar zijn familie en vrienden toe, dus heeft de Europese unie dergelijk geschuif bijna onmogelijk gemaakt.
BertK
@cornelissen Dan zou ik de betalingsrechten nog maar ff niet verkopen....
slagakker
@BertK Zie het verband niet.Waarom dan niet verkopen?
cornelissen
@slagakker Volgens mij worden de rechten afgeschaft in 2023. 1 ha landbouwgrond is gewoon 1 ha landbouwgrond en er komt weinig landbouwgrond bij in nederland, dus dat loopt budgettair niet uit de hand.
Cowboy3
Quote Reactie van @cornelissen:
Volgens mij worden de rechten afgeschaft in 2023.

Basispremie en vervallen betalingsrechten
Vanaf 2023 worden op alle hectares landbouwgrond die een landbouwer in beheer heeft een basisbetaling uitbetaald. Het systeem van betalingsrechten vervalt hiermee. De basispremie zal in het nieuwe GLB uitkomen uit komen op ongeveer 240 euro per hectare. En afhankelijk van deelname aan ecoregelingen kan er nog 100 tot 150 euro extra premie worden ontvangen. Nu liggen de hectarepremies op ongeveer 371 euro per hectare, dit in inclusief de 30 procent voor vergroenen. Voor veel agrariërs zal dit betekenen dat de directe inkomenssteun afneemt.
+1
mrpieter
Met jaarrond weidegang gaan we dan voor de jackpot? Moet nog maar zien of er wat te vangen valt.
Heb hier thuis ook al zoveel ideeen in gesprekken over tafel horen gaan, van carbon farming tot aan ecologisch oeverbeheer (simpelweg koe op waterschapsstrook).
Maar zodra het over euros naar mijn kant overmaken gaat word het steeds vrij stil.
Twentsch Land
Denk dat er wel wat te vangen valt ......maar denk ook dat het weinig zal zijn.

@mrpieter
ntd79
@Twentsch Land ik denk dat je er donders op verdacht moet zijn dat alle geldverslindende maatregelen die vanuit de greendeal geheid de komende jaren op de landbouw af gaan komen, niet betaald gaan worden uit allerlei subsidiepotjes. Dan ben je gewoon een paar jaar later de lul. De omslag zal er gewoon moeten komen dat voedsel te goedkoop is, voor degene die het moet produceren. Zeker als daar nog meer eisen aan gaan worden gesteld. Dat zal uit de markt moeten komen en niet uit een subsidieruif
Twentsch Land
Voedsel is beslist te goedkoop, of beter gezegd.....de boeren krijgen veel te weinig voor hun producten.

Het ging even over weidegang en extra geld daar voor .... dat zou zomaar kunnen ....niet dat het veel zal zijn .....

Nee met al die sub potjes moeten we niet blij mee zijn, veel data en info aanleveren en in toom worden gehouden ...... weg sub en meer geld voor onze producten zie ik liever.......@ntd79]
+1
ntd79
@Twentsch Land ja tuurlijk ging het over weidegang. Maar dat valt bij mij gewoon onder milieumaatregelen, waar er nog veel van gaan komen. Dat er voor deze maatregel dan direct wordt gezocht in de glb gelden staat me tegen. Daarmee dus de link dat dit soort maatregelen als extra weidegang vanuit de markt betaald moeten worden, en daarmee zou de tijd voorbij moeten zijn dat voedsel voor dumpprijzen door de landbouw geleverd zal worden.
Noorderling
@ntd79
De consument heeft elke dag een stem in de supermarkt.
Timmerfrans hoeft met Samsom en Thijssen hun persoonlijke opvattingen met er niet door te drukken als wil van het volk en het te betalen middels herverdeling van gelden waarvoor ze nooit bedoeld zijn.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
36
DEELNEMERS
18
WEERGAVES
0