Mestverwerker Wâlterswâld vraagt faillissement aan: "Ben er klaar mee"

WÂLTERSWÂLD – De rechtbank heeft Mestverwerking Fryslân in Wâlterswâld failliet verklaard. Begin dit jaar gaf de Raad van State het bedrijf nog toestemming om uit te breiden. Directeur Jan Scherff ziet echter geen toekomst meer.  Het bedrijf verwerkt kippen-, varkens- en koeienmest tot meststoffen voor akkerbouw en tot biomassa voor biogasinstallaties. De provincie Fryslân verleende […]

Deel dit topic

Reacties

hans1980
Jammer
+1
Spuit11
In 13 jaar 32x naar de rechtbank geweest🤔
cjw73
@Spuit11 niks bijzonders. Reken maar dat het met alle soorten mestfabrieken zo komt.
weurding
Was de taal zeker niet machtig😉
Bartlehiemboer
Maar toch, als het op die plek al niet kan... (Best ver uit de dorpen vandaan) Zou ik niet weten waar nog wel in Friesland/Nederland.
+1
JohnDeere7serie
Kan iemand dit doorappen naar Schouten en R. Huinre? Die zien hier namelijk toekomst en brood in, alle mest transporteren, door een fabriek duwen. Hoop stankoverlast, CO2 de lucht in blazen en kosten maken, en dan pas uitrijden. Ipv direct uit de put uitrijden.
j h p
@JohnDeere7serie misschien juist daarom, ze weten dat het vast loopt.
+3
Noorderling
@JohnDeere7serie
Ze presenteren het als oplossing of enige weg, maar via de achterdeur krijg je de mogelijkheid niet door vergunningen.
Welke mogelijkheden heb je dan nog?

Het systeem is failliet, vergunningen is een groot drama, overal is wle iemand tegen op zijn manier. Geiten is een voorbode voor wat de rest nog te wachten staat.
Twentsch Land
Het liefst dan maar in snel tempo ... soms als men door de bomen het bos niet meer ziet wordt er gekapt.

@Noorderling
+1
Ricochet
@Noorderling "Geiten is een voorbode voor wat de rest nog te wachten staat".
Qua melkpriis hoop ik van wel ja....
van Ittersum
Op een half uurtje afstand proberen ze toch een gemeenschappelijke monovergister op te zetten wen.frl/mestvergisting/
cjw73
@van Ittersum proberen kan altijd. Eerst maar eens zien of ze een locatie kunnen vinden en de benodigde vergunningen rond krijgen.
+1
Hooibaaltje
@cjw73 en is er nog wel genoeg mest straks? Er komt steeds minder vee.
+2
Twentsch Land
Genoeg mest !

Wat heet genoeg ?

Maar er wordt theoretisch wel gezorgd dat er genoeg is ..... normen worden zo aangepast dat overschot nog wel even blijft.

@Hooibaaltje
+2
van Ittersum
@Hooibaaltje ik zie vooral praktische bezwaren, transportkosten en logistiek t.o.v de opbrengsten. Je zal het beleven dat jij aan de beurt bent van leveren en ophalen op tijden die echt niet passen of nog sterker niet kunnen.

Toch is het idee niet nieuw. in Dearsum (Friesland) is er speciaal toen een laad en lospunt aan de andere kant van de provinciale weg gemaakt. Rij daar met regelmaat langs, het laad-en losstation staat er nog. Alleen ik zie daar weinig activiteit, weet iemand waarom dat niet meer draait of doet deze het nog?digibron.nl/viewer/collectie/…

lessen uit het verleden kunnen je helpen naar verbeteringen mede omdat er meer kennis en inzichten zijn
komelker 2
@van Ittersum HAHA . Ja inderdaad daar hadden ze toender tijd nog een stoplicht in de straat.
Bij groen was er genoeg stroom en mocht de wasmachine aan. Bij rood zoveel mogelijk uit.
+3
Jaap40
@van Ittersum mest moet op het land, niet op transport naar verwerking. Laten we met verwerking maar stoppen, enkel op eigen bedrijf. Allemaal kosten logistiek controleurs energie kortom verdere armoede van systeem.
grös
@Jaap40
Bedrijven die uitbreiden en dan uitgaan van zoveel naar mestverwerking, zoveel naar voeraankoop, en dan uitgaan van een bepaalde opbrengstprijs. Bizar dat het zover heeft moeten komen in NL, overheid banken etc. had veel eerder op grondgebonden groei moeten inzetten.
+1
Coen
@grös , melkveehouders waren (en zijn misschien nog wel) horende doof en ziende blind, intensieve melkveehouderij was en is enkel het credo en verdienmodel van Big-Agri.
cornelissen
Quote Reactie van @grös:
had veel eerder op grondgebonden groei moeten inzetten.

Had een hoop ellende voorkomen ,maar ja lto ,die heeft (had) nog een onderhandelingspositie en daar maken de "cowboy" boeren de dienst uit en die zijn kennelijk niet grondgebonden.
+1
grös
Misschien wil Friesland Campina hem wel overnemen, hoeven ze niet op ieder voorbeeldbedrijf zo'n ding te plaatsen.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
21
DEELNEMERS
17
WEERGAVES
0