Campina boert slecht door China

Quote:
Zuivelindustrie: FrieslandCampina zag de winst in 2020 dalen met driekwart. Door corona sloot China de grens, waarna afzet babyvoeding inzakte.

Bron

Campina boert slecht door China
nrc.nl

Deel dit topic

Willemijn82

Reacties

diekman
ALS het dan toch door corona komt waarom geen steun vanuit de overheid.
Noorderling
@diekman
Zelf de tvl al aangevraagd?
slagakker
@Noorderling Varkensboeren hebben allemaal aangevraagd en een bak geld gebeurt.
+1
Hooibaaltje
@slagakker dan hebben ze ook een bak geld verloren . Anders kan het niet.
+2
diekman
@Noorderling Ik heb het vermoeden dat China het kunstje van de zuivel heeft afgekeken van RFC en hiernu voor bedankt. Het zelfde enkele jaren geleden in Rusland. Zo stond er op RFC melkweb laatst vlogs en filmpjes over kwalitatief boeren en trainingen. Het zogenaamde dairy development programme om 75000 boeren te coachen in Azië Afrika en oost Europa. Alle kennis en kunde verkopen naar buitenland en daarna verbaast zijn dat de export niet loopt .🤔
+1
Twentsch Land
In de wereld van de techniek gaat al jaren het verhaal .... ze komen het hier afkijken en bouwen het beter na.

@diekman
+1
hypotheekboer
@diekman het gros van de melkveebedrijven in China heeft een te hoge kostprijs. En als er een schandaal voorbij komt een afzetprobleem. Loopt helemaal niet zo´n vaart met eigen voedselproductie daar in China.
diekman
@hypotheekboer Chinezen kopen veel boerderijen op in nieuw zeeland
grös
@diekman
Ik zag in dat Fryslan dok, de helft van de zuivel in zo'n aziatisch land moet van eigen bodem komen, dus als ze meer exporteren willen, moeten daar ook eerst meer koeien komen. Maar ik weet natuurlijk ook niet wat daar van waar is.
Boerbakje
@diekman misschien voorsorteren op de toekomst.
De productie gaat hier voor een deel verdwijnen.
Uiteindelijk is RFC verwerker het maakt dan niet uit waar dat is als de grondstof maar een goede kwaliteit heeft en niet te veel kost.
Zomaar een gedachte spinsel
Ouwe Gerrit
@diekman Ja je verdient niks aan die lui. Zijn net als japanners.
+1
hypotheekboer
@Ouwe Gerrit dan ken je de Chinese markt niet. Zeker de aflevering van Keuringsdienst van Waarde over babymelkpoeder niet gezien? Werkt daar precies hetzelfde. De Chinezen betalen echt wel voor een betrouwbaar buitenlands merk.
KOC1981
@Noorderling komen melkveebedrijven daar voor in aanmerking dan? Moet toch omzet daling van 30 procent hebben?
Bartlehiemboer
@diekman Daar zal je spijt van krijgen. Dat zal versnelt halveren worden
Sjaakiee
Concurrentie gaat er mee vandoor maar ja daar praten ze niet over
sorry
@Sjaakiee dat moet een bloedbad wezen voor vreugdenhil met die olielanden en china...
+1
wimpie61
Laat ze daar in Amersfoort ook maar is flink loon inleveren
Gewoon hun werk niet goed gedaan
Zakkenvullers
arie.j
Zal Hongkong niet in de laatste plaats zijn geweest.
FC dacht dat het daar zekerder was dan in China zelf, misrekening
m uut m
Ausnutria bracht het de trein.
Had een topjaar.
+2
weurding
Be like Trump, blame China 😳
Oudekoeuitdesloot
@weurding yep.. !! Biden geeft net als Rutte alles aan China.. de stille oorlog is gaande
+3
Kempenaar
Ze hebben gewoon veel teveel personeel
En de invloed van de groene gedachtengang is te extreem
Er moet eerst geld verdiend worden voordat je geld uit gaat geven voor klimaat en dergelijke onzin
grös
Dan maar gewoon nog meer liters melken, 'vaste kosten verdunnen', duur krachtvoer erin wat meer dure stikstof strooien, ledencertificaten bijkopen, fosfaat er bij, meer voor minder ??
Twentsch Land
Loopt ook vast ... beter een goed fundament maken met 2x3 dan doorgaan met lucht projecten op basis van 3 x 2

@grös
grös
@Twentsch Land
De melkaanvoer is t.o.v. 2019 alleen maar gestegen, als je de melk niet kwijt en de melkprijs daalt en de rest duurder word, droogte, en dan harder gaan melken ?
zuivelnl.org/marktinformatie/…
Twentsch Land
Nee niet harder melken maar minder voor een betere prijs !

Prijs kan beter door meer geld per liter en/of enorme besparing op onkosten.

3 x 2 is meer product voor minder geld

2 x 3 is minder product voor meer geld

@grös
+1
Detukkeroettwente
Makkelijk om het china op de kop te geven, kom maar eens naar buiten met alle lonen en vergoedingen die de stropdassen weg graaien, het gaat nergens meer over , 1.5 miljoen ,1 miljoen bonis RFC moet nog 7 ton belasting over betalen , dus samen ook weer 1.7 miljoen !!!!!!!!! En 26 % eigen vermogen wat een beleid .
+1
hypotheekboer
@Detukkeroettwente zet het wel even in verhouding op de omzet van 11 miljard. We kunnen allemaal wat vinden van de vertrekpremie en de wijze van (niet) communiceren van Keurentjes c.s., maar laten we even de toelichting afwachten. Of stel anders zelf de vraag in de vragenuurtjes en bericht ons nader. Ik vraag me meer af of het coöperatiebestuur wel zwaar genoeg is.

Een hogere toegevoegde waarde rechtvaardigt een wat hoger kostenniveau. Aan de inkomstenkant moet uiteindelijk het geld verdiend worden. Ga jij die tonnen maar eens omleiden die in foodservice en naar Hong Kong/China gingen, in een (volle) markt waarbij jouw rechtstreekse afnemer er tussenuit valt. Misschien had RFC een aandeel in die importeur moeten nemen (al zal daar ook wel commentaar op gekomen zijn, want een aantal mensen hier vindt dat er niet in het buitenland geïnvesteerd mag worden).
grös
@hypotheekboer
Vorig jaar + 3,3 % meer NL melk t.o.v. 2019, er werd dus flink gemolken ondanks dat de afzet er niet voor was.
hypotheekboer
@grös da´s achteraf praten. Ruim een jaar geleden keken we nog heel anders tegen de markt aan. Je mag het weer eens voorleggen, maar ik geloof dat de discussie over een quotum al eens gevoerd is.
Kringloper
Net gelezen dat Arla juist goed boert door China.
hypotheekboer
@Kringloper Arla zet de producten waarschijnlijk op de trein bovenlangs. Het probleem bij RFC was de Hong Kong route die RFC volgt om China binnen te komen en die afgesloten werd. Daarbij is de Hong Kongse importeur failliet gegaan. Hoe China nu draait bij RFC zou je na moeten vragen.
Achso
@hypotheekboer dus Arla boys zijn wat handiger.Dus de Kritiek op RFC klopt
+1
hypotheekboer
@Achso dan ben je een beetje te kort door de bocht. Je moet het over een langere periode bekijken wat China heeft bijgedragen bij RFC en Arla. En ook richting toekomst. Gezien de forse daling van het resultaat lijkt me dat toch heel behoorlijk en kan het China plaatje bij RFC nog weleens meevallen. Corona, sluiting van de grens en het omvallen van de Hong Kongse importeur moet je dan onder het kopje incidenten plaatsen en lering uit trekken. China is normaal een vrij stabiele factor. Die zijn tenminste niet van de incidentenpolitiek.

Vergeet ook niet dat ongeveer 1/3 van de geïmporteerde babymelkpoeder uit Nederland komt. Het is daar echt een premium product. Doordat er relatief weinig kinderen worden geboren mag het wat kosten. China produceert zelf maar relatief weinig voedsel. Dan ben je daar gewoon een grote jongen. Arla heb ik te weinig zicht op.

Maar zoals ik al stelde, vraag het ook even na bij RFC zelf.
« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!