Verslaggevers Omroep Gelderland voelen zich bedreigd door Farmers Defence Force

De hoofdredacteur van Omroep Gelderland Sandrina Hadderingh zegt in Spraakmakers dat haar verslaggevers zich bedreigd voelen door leden van het Farmers Defence Force. "Het niveau om de dialoog aan te gaan is er niet."

Verslaggevers van de omroep doen geregeld verslag van de acties van de actiegroep. Bij één van de eerste protesten op het Malieveld, was een verslaggever van Omroep GLD twaalf uur lang op pad met een boer naar Den Haag. "Als er vervolgens iets misgaat, dan is het diezelfde boer die scheld, tiert en bedreigt", aldus Hadderingh.

Verslaggevers van de omroep die nu verslag doen van protesten, zijn op hun hoede, zegt ze. "Zodra iemand in de gaten heeft dat ze van Omroep GLD zijn, dan is het opletten."

Worsteling
Hadderingh worstelt al een tijdje met de berichtgeving omtrent de actiegroep. "Wat je ook doet, je doet het nooit goed. Ook niet als je een journalistieke productie maakt met hoor en wederhoor", zegt de hoofdredacteur.

Als er berichten zijn die de club niet bevallen, dan volgen de bedreigingen over sociale media en in telefoongesprekken. "Ik ga het niet herhalen, maar de K-woorden en H-woorden komen voorbij."

Geen zuurstof geven
Onderzoeksjournalist Dieuwertje Kuijpers vindt dat je eigenlijk helemaal geen dialoog aan moet willen gaan met mensen die je uitschelden. "Zoiets moet je geen extra zuurstof geven."

Farmers Defence Force krijgt veel media-aandacht doordat ze een grote mond hebben, maar zijn volgens haar niet representatief voor de boerengemeenschap in Nederland. "Media zijn heel erg geneigd om heel agressieve en harde stemmen te extrapoleren en een veel breder podium te geven dan ze verdienen."

Deel dit topic

Reacties

+3
klant
Och wat erg
+8
Grasbaal
@klant Verslaggevers het verslaggeven onmogelijk maken is niet slim
Bekkink
@Grasbaal als ze alles verdraaien is ook niet slim😏
+4
Porky
@Bekkink of het waar is of niet, het is gewoon niet slim ,lekker door gaan zo ,dan zijn we snel van de sympatie v de gewone man af, dan is t klaar ,inpakken en wegwezen.
gerrie-hul
@Grasbaal Dat kan wel zo zijn Maar moeten ze er wel bij zeggen wat ze over de boeren uitzenden Spijt me te moeten constateren dat het niet objectief is en dat mis ik wel in dit verhaal Als omroep Gelderland zich objectiever naar de boeren opstelt word het een ander verhaal Kijk maar naar rtv oost Kunnen ze een puntje aan zuigen
Porky
@Grasbaal niet slim nee
anonymous_238
Wat een raar verhaal. FDF nodig dat meisje eens uit voor een constructief gesprek. Dit lijkt een vooringenomen dikke duim verhaal te zijn. Ja idd op Facebook bij FDF kun je wel eens de gebeten hond zijn. Dat taalgebruik mag wel eens wat minder m.i. en dat wordt de laatste tijd denk ik ook wel meer gemodereerd. Maar als je je begeeft in het discours (om maar een populair woord te gebruiken) kun je ook weerstand verwachten en bij FDF is dat niet altijd politiek correct (Dat weet de verslaggever ook wel) en daar met je je tegen wapenen en niet gaan piepen als je dat overkomt.
Ik snap de frustratie als een betweterige journalist feiten of woorden verdraait zodat ze beter passen binnen zijn (negatieve) betoog. Maar de paar individuen die vervolgens medewerkers van de pers bedreigen, gooien alleen maar meer olie op het vuur en werken daarmee alleen de anti-boer lobby in de hand.

Het is beter om dergelijke columns en berichten te bestrijden door eigen columns en berichten. Bij gebrek aan water, vuur met vuur bestrijden.
Grasbaal
Quote Reactie van @somerled-delremos:
Het is beter om dergelijke columns en berichten te bestrijden door eigen columns en berichten.

Net als in China en Rusland?
Nevergiveup
@Grasbaal Daar krijgt de bevolking inderdaad geen kans , en is de media in "full control" van de staat.
+3
@Grasbaal Net als in China en Rusland?👍

En hier net zo.
+5
@Grasbaal Ik weet niet wat China en Rusland ermee van doen hebben, maar ik heb gisteren nog een stukje gelezen van een hoogleraar agro-ecologie, die stelde dat bijvoorbeeld Friese boeren gemiddeld 12.000 liter melken, dat de veestapel steeds groter wordt en al het cultuurland is veranderd in eenvormig graslandlandschap waar geen bloemen of kruiden voorkomen.

Nu zijn er inderdaad boeren die gemiddeld zoveel melken, maar het gemiddelde voor Friesland lag in 2018 toch echt op 8993 liter (lc.nl/friesland/…), waarbij circa 70% van al het grasland bestond uit blijvend grasland. De melkveestapel voor Friesland weet ik niet, maar voor Nederland is deze de afgelopen 30 jaar aanzienlijk gedaald, namelijk van 2,5 mln. tot een kleine 1,6 mln nu (bron: CBS).

De hoogleraar in kwestie (P. Tittonell) zit op de RUG en zijn positie wordt gefinancierd door het WNF. Misschien is het best een aardige kerel en is hij gewoon verkeerd ingelicht, maar hij draagt dit soort geframede data wel uit.
Toch blijft het beter om zelf met de echte feiten te komen, dan zo iemand te bedreigen.
anonymous_238
@somerled-delremos Dan hoop je dat die man vanuit de universiteit betaald wordt. Zo niet dat de landbouw hem wellicht financieel ondersteund. Nee helaas een ander clubje en dan zie je toch hoe geraffineerd de hazen aan het lopen zijn gezet
Bartlehiemboer
@somerled-delremos U leest ook de Leeuwarder Courant, Vandaag de opinie gelezen van Philippus van der meulen redacteur Leeuwarder Courant? Ik werd er naar en "agresief" van. Kreeg meteen weer strijdlust na het lezen. Misschien dat er iemand het hier kan plaatsen.
@Bartlehiemboer ik zal het stuk vanavond lezen. Ik had er al wat over gehoord.
+1
dijkstra uit w
Quote Reactie van @somerled-delremos:
P. Tittonell
ik heb vorig jaar met hem gesproken. ook toen had hij een presentatie vol bullshit. naderhand met hem over gehad. En ja hij was het met mij eens. maar zoals zoveel wetenschappers, hun mond is waar het geld vandaan komt. Dus dat deze Argentijn weer van zulke verhalen uitvergroot verbaast mij niks. 12000 liter bedrijven zijn er trouwens wel in Friesland. Maar pablo preekt enkel voor naruuricliefe landouw met boomwallen en veel gras in de koe.
Hans van Bergen
@Grasbaal Ik luister die show dagelijks. Zitten alleen domme linkse journalisten in die optiepen wat VARABNN/NOS wil horen. Het is alleen maar leugens leugens Trump bashen liegen over corona etc etc
Jannus
Quote Reactie van @Hans van Bergen:
Zitten alleen domme linkse journalisten

Welke zitten in het midden als ik vragen mag??
+1
Farmer_
@Jannus Midden heet tegenwoordig rechts extreem of Nazi's
Jannus
Quote Reactie van @Farmer_:
rechts extreem of Nazi's

Links is dom en hoort nix,rechts is extreem en nationalistisch? en hoort ook nix,het midden dient dan hoor en wederhoor te liggen,dat zijn de journalisten die je te woord dient te staan want die behoort onafhankelijk links met rechts te vergelijken en waarheidsvinding te doen,dus nogmaals

welke journalist staat er nog in het midden??
arie.j
Quote Reactie van @Farmer_:
@Jannus Midden heet tegenwoordig rechts extreem of Nazi's

Nee hoor, gewoon het nieuwe standpunt van een apart soort boeren.
Ieder is links die het niet met ze eens is.
En ieder is rechts als die het maar met ze eens is, al is die voor de rest ook zo ongeveer een communist
En midden? Dat bestaat dan natuurlijk niet. 😁
Nevergiveup
@arie.j Ach ja , standbeelden omtrekken , of op het Malie veld roepen dat 50% van de boeren weg moet is dan Extreem links , of abnormaal , en dan gaat het ook nog om andersmans geld, de boeren vechten voor hun eigendommen.

De koning zei al "niet normaal vinden wat niet normaal is"
+2
Jannus
Quote Reactie van @somerled-delremos:
eigen columns en berichten

Alles draait om fact checking of alles wel klopt wat er geschreven en gezegd wordt en daar is het te woord staan van een journalist er één van,met vuur strijden hetgeen je denkt dat de waarheid is gaat hem niet worden,je kunt slechts de journalist attenderen hetgeen je constateerde en dan vragen om je verhaal te verifiëren.

De waarheid ligt altijd in het midden maar het gaat om het stimuleren tot journelastiek onderzoek
BertK
Sprak vorige week bij CBL in Leidschendam één van die mannen van omroep Gelderland één op één, die was het eens met de boeren. Wat daar om heen wel eens fout gaat? Niks over gehoord.
+1
j h p
Ik lees nogal eens dat de media het verwarrend vind waarom we demonstreren, bij de één gaat het om het één, bij de ander om iets anders.
Vervolgens lees en hoor je binnen de eigen gelederen dat we één punt moeten uitdragen.
Was het maar zo'n feest dat we ons maar druk hoefden te maken over één punt.
Zou het de journalistiek niet sieren om zich eens te verdiepen wat er allemaal mis is en hoe lang dit al aangaat en hoeveel we er al van geslikt hebben?
Zal wel te veel moeite kosten en niet interessant genoeg, dus korte halfbakken verslaggeving met halve waarheden.
Albert Altena
Ze moeten daar begrijpen dat als je ergens geen verstand van hebt, je er ook niet mee te bemoeien.
weurding
@Albert Altena dat is meestal de reden dat ze verslag uit (willen) brengen 😁
+4
hofmiddelburg
Als de vechtlust van FDF wegvalt is de druk op de overheid ook een eind verdwenen zodat de overheid vrij spel heeft.
O nee, we moeten in gesprek blijven met de overheid die serieus niet naar ons luistert en met spoedwetten alles doordramt.
Doordat er een vergrootglas op FDF ligt, word de vuiligheid van media en overheid gecamoufleerd.
+1
Farmer_
De media is gewoon negatief tegen landbouw, probeer eens een positief bericht te vinden, dan gaat het meestal over kringloop, zo stuurt de media, niet zo gek dat de pijlen op de media gericht zijn.
1068
Ik luister heel vaak naar omroep gelderland,maar toch vaak het idee dat echt naar links trekken
+3
Albert Altena
Ze zijn niet slecht of zo. Ze weten gewoon niet beter omdat ons verhaal nooit op de tv komt.
Porky
@Albert Altena misschien dat daar dan eens aan gewerkt moet worden en energie in word gestoken, en dan graag iemand die het in voor burgers begrijpelijke taal uitlegt waar het nu eigenlijk over gaat, want ik denk dat veel mensen totaal niet weten wat er aan de hand is, alhoewel veel mensen niet begrijpen waarom bv een zak aardappelen in de winkel 1.50€ p kilo kost,en de boer maar 0.14 € cent
weurding
@Porky ach, beetje automonteur weet ook dat de zaak 55 a 70 per uur voor hem schrijft en dat hij slechts een gedeelte daar van krijgt
Porky
@weurding als je zo praat hoeft er ook niet gedemonstreerd te worden ,leg dan je kop op t blok en verder niet zeuren
weurding
@Porky wil maar aangeven dat economie op winsten draait, onder aan de productielijn beur je nu eenmaal het minst
casev
Als ik die facebook reacties op hun pagina zo lees kan je idd gaan denken dat het een stelletje randdebielen zijn. Maar ik neem aan dat het meerendeel van die reageerders daar nog nooit een koe van dichtbij heeft gezien...
Grasbaal
Toch wel zorgelijk, misschien toch eens meer investeren in betere communicatie met journalisten. De meeste journalisten willen maar een ding: nieuws brengen. Wat ze er zelf over denken maakt (meestal) niet uit:

Quote:
Dit zorgt ervoor dat de nieuwsdienst van de omroep meer op zijn hoede is bij berichtgeving over de boeren. 'Het niveau om de dialoog aan te gaan is er niet', aldus de hoofdredacteur. 'Wat je ook doet, je doet het nooit goed. Ook niet als je een journalistieke productie maakt met hoor en wederhoor.'

Bedreigingen naar aanleiding van berichtgeving over de protesten zijn er volgens de NVJ in alle maten. 'Het varieert van bedreigen via Twitter, telefoon of mail, tot schelden of heel oneerbiedig tegen satellietwagens aan plassen', aldus de NVJ-woordvoerder. nieuweoogst.nl/nieuws/2020/…
+1
Albert Altena
Als je er een kop boven zet met de vermelding dat je blij bent dat je niet op een FDF boerenbedrijf geboren bent, is dat natuurlijk water op vuur.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
41
DEELNEMERS
23
WEERGAVES
0