Melkveehouder ziet inkomen en vertrouwen wegvallen



Originele beschrijving

De melkveehouderij heeft afgelopen jaar enorme financiële klappen gekregen. Het gemiddelde inkomen op een melkveebedrijf is in 2019 met 17% afgenomen tot €49.100. De boeren zijn het vertrouwen in overheid en belangenorganisaties volledig kwijtgeraakt.

Deel dit topic

Reacties

groeier
De fosfaatrechten halveren vanzelf.
+3
Jaap40
@groeier dubbel drama dus. Eerst inkomen 17% onderuit en dan ook mijn niet verzilverde fosfaatrechten gehalveerd.... het kan snel bergafwaarts gaan
groeier
Quote Reactie van @Jaap40:
het kan snel bergafwaarts gaan

Mensen willen gezond eten. Denk dat melk en vlees toch niet helemaal dat goede imago hebben helaas. De trend is toch veel plantaardig en gezonde groenten.
+1
Kringloper
@groeier En dan moet de crisis nog beginnen, word sappelen de komende jaren.
groeier
@Kringloper
We worden als boer met onze melk simpelweg te veel door de moderne wereld in de verkeerde hoek gedrukt, alles wat dierlijk is daar zit tegenwoordig een vloek op. Dat los je zomaar niet op.
+1
de hoef
Quote Reactie van @groeier:
Dat los je zomaar niet op

hun zijn niet het probleem, Wij hebben de oplossing vergeten ,
rfc moet daar op in spelen
+1
groeier
Quote Reactie van @de hoef:
rfc moet daar op in spelen

Dat is inspelen op wat de consument wil.
+3
apel
@groeier De consument wil helemaal niet zoveel. Vraag ze maar wat er voor soorten melk er in de super ligt of wat voor kippenvlees en ze weten het niet. Ze pakken het goedkoopste of het moet op zijn of nergens naar smaken
+1
groeier
Quote Reactie van @apel:
Ze pakken het goedkoopste of het moet op zijn of nergens naar smaken

Ja klopt, ze drinken havermelk omdat de wereld/media hun doen geloven dat plantaardig gezonder is.
+1
de Tank
@apel ik ken juist veel mensen die niet naar de super gaan vanwege matige(al dan niet tussen de oren) kwaliteit, die kiezen voor streekwinkels etc.
buorman
@de Tank
Het welbekende kleine deel met luide stem, de overgrote massa hoor je niet die gaat gewoon naar de goedkope supermarkten en het liefst in de nieuwe mercedes
Jaap40
@de Tank ja klopt
En dan lees je daar artikel over en dan hebben ze maar liefst 800 klanten..... is leuk maar dat is minder dan niche.
Jannus
Quote Reactie van @de hoef:
Wij hebben de oplossing vergeten

Jij ook de hoef ?? Je maakt ons nieuwsgierig?vertel!
de hoef
Quote Reactie van @Jannus:
Jij ook de hoef

ik ook ja
ze maken al vlees van zuivel , die dingen bedoel ik
taksi was ook zon heerlijk Product , maar liep niet, nu is het verkocht en het loopt als een tierelier
+2
boer.
@groeier producten uit het buitenland zijn door de mindere eisen goedkoper en voor de supermarkt teld alleen maar geld
klusjesmanhenri
Zeer duidelijk
Sprookje kringlooplandbouw of ander kostprijsverhogende linkse lol kan direct de plee in

(klik om te vergroten)

Frans1
Jullie zitten elkaar lekker de put in te praten hier 😁 Maar de p rechten trekken aan, dus zo negatief is het sentiment nog niet
Jaap40
@Frans1 p rechten trekken aan?

Kan niet aan de grote hoeveelheid handel lighen want dat is er niet
+1
Mkl87
Een burger leest €49.100, wat zeuren ze nou die boeren.
Jaap40
@Mkl87 menig veehouder staat jaarlijks te springen om de toeslagrechten gestort op rekening te krijgen. Dan zal die 49K wel niet voor de meeste collega's gelden.
Mkl87
@Jaap40 €49.100 zegt ook niks.. onder welke streep staat het? Niet helemaal onderaan waarschijnlijk
Noorderling
Quote Reactie van @Jaap40:
uder staat jaarlijks te springen om de toeslagrechten gestort op rekening te krijgen. Dan zal die 49K wel niet voor de meeste collega's gelden.

Fiscaal inkomen is iets heel anders dan liquiditeit. Aflossing is zomaar dubbele van de afschrijving, grond schrijft niet af. Voor elke euro aflossing moet er zomaar 1,40 over blijven.
Frans1
Quote Reactie van @Noorderling:
Fiscaal inkomen is iets heel anders dan liquiditeit. Aflossing is zomaar dubbele van de afschrijving

Dat is eigen keuze he 😉
Noorderling
Quote Reactie van @Frans1:
t is eigen keuze he

Dat klopt, maar als je met afgelost en afgeschreven bedrijf betaal je als het goed is 50k belasting ipv dat bedrag als fiscaal inkomen.
Noorderling
Quote Reactie van @Frans1:
t is eigen keuze he

Dat klopt, maar als je dat niet doet en je hebt een afgelost en afgeschreven bedrijf betaal je als het goed is 50k belasting ipv dat bedrag als fiscaal inkomen.
+1
Nevergiveup
@Mkl87 Voor een zelfstandige die erom heen ook nog aardig wat mensen aan het werk houd en met alle risico's is dat toch maar een fooi.
+1
Mkl87
@Nevergiveup Dat snap ik wel, maar wat is die €49.100? Zie de reactie van @Noorderling hierboven.
+1
grupstalboer
Dat jullie het probleem niet zien , dat verbaasd me.
Kijk is is in de boekhouding van vader, of zelfs die van opa, de melkprijs van toen was riant te noemen, de kostprijs een fractie van nu.De afzet van melk was ook veel beter geregeld dan nu,ook al leveren we nu aan het grote(niet meer cooperatieve) RFC en zijn de meesten van jullie daar ook nog trots op. De grote mannen lachen zich een deuk, hebben zelf een top inkomen, en komen ze te kort, (wat bij RFC constant het geval is) dan pakken ze toch gewoon wat van de melkprijs af, dat doen ze al jaren en de boeren kunnen het blijkbaar hebben ,want die hoor je niet.
Helaas, maar ik zie het met de prijs die de boer ontvangt nooit meer goed komen, maar hopelijk heb ik het fout.
Alle fusie`s ten spijt(.was z.g nodig voor een beter rendement) we stond er erbij en keken er naar.
Bartlehiemboer
Quote Reactie van @grupstalboer:
we stond er erbij en keken er naar

En nog steeds. Ja, we zijn hartstikke stom om steeds maar toe te geven, aan te passen. We kunnen het melkgeld gewoon niet missen anders hadden we denk ik al lang een paar weken niets meer geleverd om een betere melkprijs zien te krijgen
+2
George
Quote Reactie van @grupstalboer:
e boer ontvangt nooit meer goed komen,

Goh dat roep ik jaren lang. Alleen zei ik niet nooit . KNMEG stond voor Komt Niet Meer Echt Goed. En dat denk ik nog steeds .
Jannus
Quote Reactie van @grupstalboer:
Kijk is is in de boekhouding van vader, of zelfs die van opa,

Zie niet om ,ondernemen is innoveren en vernieuwen en dat kan ook door het anders te doen maar dat is lastig want dat moet bij jezelf beginnen en dat kan alleen als je groen staat want dan kan men nog helder denken dus dat wordt komende tijd nog lastig met rode cijfers
grupstalboer
@Jannus Droom lekker verder !
de jonge
@Jannus innoveren en vernieuwen is toch met het doel om onderaan de streep op het eind meer over te houden? en niet om steeds hogere kosten te krijgen voor dezelfde te lage prijs?
Jannus
@de jonge Mansholt zou nu pleiten voor ‘boeren met de natuur’, zegt Van Merriënboer, toekomstgericht, innovatief, ecologisch verantwoord. Maar hij, juist hij, had als Europeaan ook beseft dat dit alleen kan met een hogere muur om het continent heen, om de slechte en goedkope producten tegen te houden. Anders ondermijn je de eigen hang naar ecologische kwaliteit. Die muur is nodig, dat zou zijn stelling zijn, ik weet het zeker.”

Verandering begint bij jezelf en ook al kost het het 1e jaar extra dan is het aan jouw om het vervolgens goedkoper en effecienter te doen in het 2e of dan wel het 3e jaar
+2
grupstalboer
Het is nu het moment om een leveringsstop te startten, nu of nooit. Wat hebben we te verliezen, als we de politiek hun gang laten gaan, zijn we ook zo uit geboerd. De beuk erin , stop met leveren, sluit de toegangswegen bij de RFC af, anders bestellen ze gewoon melk uit duitsland of frankrijk , en dan wil ik wel eens zien wat er gebeurd,vergeet niet dat dan het verdienmodel van de grote mannen stopt .ALL FOR ONE ONE FOR ALL .
dewittemotor
Die 49.000 euro is waarschijnlijk het bruto inkomen. dus daar moet de belasting nog vanaf.

Op een gemiddeld bedrijf worden er door het hele gezin toch wel een 4000 uur per jaar gemaakt.
Dit betekent ca. 12 euro per uur bruto. Dat betaal je volgens de landbouw CAO aan een 17/18 jarige per uur. Een studentenloontje is het, meer niet
marcsterreborn
@dewittemotor als je echt eerlijk wilt gaan vergelijken, moet je de jaarlijkse waardestijging van het onroerend goed (EV) ook meerekenen
Twentsch Land
dewittemotor
Tellen ze de waardestijging van een woning ook op bij het inkomen van een burger.
Wat een onzin. De waarde van jou onroerend goed is gestegen door de jaarlijkse inflatie (ga eerst maar eens onderzoeken wat dat is) en door de steeds goedkoper geworden rente. Als die rente straks weer naar de 7 procent zou gaan, dan daalt die waarde van jou onroerend goed flink. Dus daar kan de overheid moeilijk voor kiezen, dus waarschijnlijk steeds hogere inflaties. Daarbij groeit de waarde van jou onroerend goed ook wel als je geen melkvee hebt, daar hoef je niet voor te melken. De waarde van jou bedrijfsgebouwen (ook onroerend goed) is daarentegen bizar laag. Een mooi melkveebedrijf heeft minder waarde aan bedrijfsgebouwen plus woning dan een dubbele blok in de randstad.@marcsterreborn
cornelissen
Quote Reactie van @dewittemotor:
Die 49.000 euro i

Is dat arbeidsinkomen of zit er ook een vergoeding in voor je eigen vermogen ?
Albert Altena
@cornelissen
Het is een gemiddeld belastbaar inkomen.
Dit varieert misschien wel van min 100.000 tot plus 200.000.
dewittemotor
@cornelissen weet ik niet, maar ik verwacht alleen box 1

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
44
DEELNEMERS
23
WEERGAVES
0