Minder stikstof en fosfaat in mest door minder vee

Voor het tweede jaar op rij is de hoeveelheid stikstof in dierlijke mest gedaald. Volgens het CBS stootte de Nederlandse veestapel vorig jaar zo'n 490 miljoen kilo stikstof uit, een daling van 2,6 procent. Ook de hoeveelheid fosfaat daalde.

De daling komt vooral doordat er minder koeien, varkens en kippen zijn in Nederland. Bij koeien speelt ook mee dat er per saldo minder stikstof in het voer van melkkoeien zit. Ze krijgen daardoor dus minder stikstof binnen.

De hoeveelheid stikstof in mest ligt onder het plafond van 504,4 miljoen kilo dat de Europese Unie heeft vastgelegd voor Nederland. Ook in 2018 bleef Nederland daaronder.

Deel dit topic

Reacties

+2
John Spithoven
boerderij.nl/Home/Nieuws/…

Fosfaat melkvee lag in 2019 op 75.1 miljoen kg en in het piekjaar 2016 op 95.6 miljoen kg. In drie jaar tijd een daling van 22 %. En 2019 ligt 12 % onder plafond van 84.9.

Zijn die veehouders nu zo'n slechte managers dat ze zoveel onbenut laten of was het vleesvee fosfaat debacle het middel om de veestapel te laten krimpen.

Een fout die de zuivel en belangenbehartiging al zagen in 2017 en toch achter het beleid van LNV bleven staan.

Maar goed we moeten verder. Dus geen fosfaat discussie meer. Nee nu hebben we een stikstof probleem......
demelkboer
@John Spithoven ik denk dat je het juist hebt. alle peilen richten op de stikstof discussie met het fosfaat debacle scherp in het achthoofd.
John Spithoven
@demelkboer Stikstof, het volgende dossier...
In 2019 zatten we met stikstof net onder plafond melkvee. 280,6 miljoen kg N productie en een plafond van 281.8 miljoen kg N.

Reden waarom de productie niet zakt is dat de gehalte N in ruwvoer stijgt. We halen steeds kwalitatief beter ruwvoer van ons land. Winst voor 65 % van eigen land en winst voor minder import soja.

Maarrrrrr.....

Daar is de spoedwet stikstof. Die gaat er voor zorgen op straffe van een veroordeling onder de wet economisch delict dat het eiwit in ruwvoer zakt.

Dus goed scoren bij planet proof en in de kringloopwiijzer levert celstraf op.

Misschien wordt het tijd voor persistent be leid gebasseerd op een solide basis.
+1
jg
@John Spithoven Als dat opgelost is hebben we een CO2 probleem.....
kwarkje
@jg 1 voor 1 worden we gefileerd. Fosfaat is het nieuwe F woord. Ik zou zeggen: veel succes om de stikstofstrijd te winnen
Ik zie 0,0 reden om mijn collega’s te helpen die een hele groep afschrijven.
+1
Dirk van Zetten
@jg dus ga je je zuur verdiende centjes uitgeven aan de bodemloze put van fosfaatrechten, stikstofrechten, CO2 reductie dmv zonnepanelen of grond voor grondgebondenheid. Of steek je ze lekker in aandelen of vastgoed en ga je op die manier lekker "boeren"....
matt
@John Spithoven . Dus geen fosfaat discussie meer

Nou ik wil toch onderhand ook eens horen,hoe het zit met het aantal uitgegeven fosfaatrechten tov het plafond.

En de afroming weer terug naar 10%
pieta
Quote Reactie van @matt:
En de afroming weer terug naar 10%

0% bedoel je?
Melkveehouder.
@John Spithoven vanmorgen werd Oene Oene,a op BNR nieuwsradio geïnterviewd. Kreeg toch echt de indruk dat die man zich laat gebruiken om politiek gewenste uitlatingen te bezigen en suggestief te antwoorden op vragen.

Het verbaast me niets als deze ‘vermindering van de stikstofuitstoot door de veestapel’ Rutte de gezochte ruimte geeft om de 100 km maatregel twee voor twaalf in te trekken.
diekman
@John Spithoven Waarom die 8,3 %korting niet terug. Als LTO nog een aantal leden rundveehouders wil houden zal ik me daar hard voor gaan.
cornelissen
@diekman Ja ,de melkveehouders met onomkeerbare investeringen op de peildatum zijn al afgeboekt, ik geef toe ,de eerste zijn al "gedwongen" verkocht.
Zal ze er nog wel steeds aan herinneren, die "vuile "streken, maar het lijkt een gepasseerd station.
Elvis
@cornelissen
Quote:
gepasseerd station

Voor mensen die door willen wel ja
John Spithoven
gelderlander.nl/nijmegen/…

Anticiperen moet je leren 2.0
Helaas verloor de de gevestigde orde de regie aan het initiatief van FDF voor het oprichten van het LC. Daarom ging de anticipeer vlieger niet op.
Melkveehouder.
@John Spithoven Volgens mij is er niet geanticipeerd. Als ik kijk naar mijn eigen situatie, en die van veel collega’s, was er op veel bedrijven te hard geruimd door invoering van het fosfaatrechtenstelsel en hadden we fosfaatrechten over. Door de 20 %. maatregel was verleasen geen optie meer en werden koeien gekocht om de ruimte alsnog te benutten.
jg
@John Spithoven Goed moment voor de overheid om van fosfaat op stikstofrechten over te stappen , voordat de melkveestapel nog weer verder groeit binnen het fosfaatplafond . Triest .....
+2
diezel
Wat zal er bij de gemiddelde Nederlandse kijker/lezer het meest blijven hangen als ie vandaag de regionale dagbladen open slaat? 😞
Melkveehouders kopen massaal extra koeien

(klik om te vergroten)

kwarkje
@diezel Je weet dat je de vergunning niet hoeft te hebben voor het krijgen van rechten
Wat houdt je tegen om vee aan te voeren
Zeer lucratief
matt
@diezel keurig onder het plafond minder koeien varkens en kippen in 2019 komen ze weer met zo'n kop 😑))

Je zou ze wat doen 😤
pietjepuk
@diezel was het een goed feestje gister?
diezel
@pietjepuk
Afgelopen week weinig reden tot feesten gehad.😢
+1
pietjepuk
@diezel o sorry.
Farma_boerke
Www.stikstofclaim.nl
kan nooit kwaad

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
22
DEELNEMERS
14
WEERGAVES
0