CDA-Kamerlid Jaco Geurts: ‘Uitspraak Frans Timmermans over demonstrerende boeren echt oliedom’

CDA-Tweede Kamerlid en voormalig varkenshouder Jaco Geurts (49) uit Voorthuizen heeft een roerig jaar achter de rug. Hij liet in het stikstofdebat zijn boerenhart spreken, kruiste de degens met D66 over het halveren van de veestapel en veegde de vloer aan met de meetmethode van het RIVM. ,,De cijfers moeten kloppen als de gevolgen voor de samenleving zó groot zijn.’’

Deel dit topic

Reacties

+2
gerrie-hul
Lees overigens ook het item wat op text van gld verscheen Minister over MKZ Weinig empathie Wat een arrogante houding va die kwal van een Brinkhorst Typisch d 33 van die de Groot
+4
Willie2
@gerrie-hul Tjeerd was beleidsmedewerker onder van Brinkhorst tijdens de MKZ-crisis. Beide zijn de grootse anti-boeren die er maar bestaan zo'n beetje...
Pluto
Bekt ook wel lekker in de media ,,,46 % komt uit de landbouw als je de rest van de wereld niet mee weegt !. Broncodes hallo !!!! daar wachten we op .
Peterr
@Pluto Wanneer je daarmee bedoeld dat wanneer gesproken wordt over die 46% dat dan de emissie van het buitenland dan niet zou zijn meegewogen, dan zit je er naast.

(klik om te vergroten)

Zoals de overheid het graag ziet
+5
Pluto
@Peterr En jij geloofd dit ???. Kom op zeg . Zwartgelakte rapporten ,,,verdwenen bloedmonsters ,,,. Het is een herhaling van de MKZ soap .
Peterr
@Pluto Zeker geloof ik dat niet.
Je omschreef het alleen niet goed. Wanneer je de buitenlandse depositie niet meerekent (en dat doen de boerenhaters), dan is het aandeel van de landbouw aan de binnenlandse stikstof depositie 68%. En nee, ook dat geloof ik niet. Zal beduidend minder zijn.
+2
Pluto
@Peterr Als je de uitstoot van de industrie die boven de 10000 kg stikstof is geregistreerd bij elkaar op telt !!!!!. Behalve die 2 dan ???. Dan komt de landbouw niet aan 46 maar aan 4,6 % . Het RIVM heeft dit eigenlijk al een klein beetje toegegeven door er onzekerheids marge aan toe te voegen van 70 tot 100 %. Als er achteraf gedonder van komt kan de advocaat altijd nog aangeven dat de cijfers niet hard waren .
+2
Peterr
@Pluto We blijven de gelijke opvatting houden dat de landbouw weer eens veel te veel in de schoenen wordt geschoven, alleen jouw berekeningen kloppen niet.

Ik schreef hier al eerder:
Nee, RIVM gaat niet uit van de vergunde cq geregistreerde uitstoot, maar van de emissie schattingen op nationaal niveau op basis van activiteitsgegevens met hun bijbehorende emissiefactor.
Wanneer nu achteraf toch in een sector de emissie hoger bleek, dan is dat deel onterecht onder de overige sectoren geschoven.
Erger nog. De emissie uit de industrie gaat door o.a. vergunningsvrije uitstoot tot 10.000 kg ammoniak en NOx nog ongebreideld toenemen, terwijl landbouw altijd volledig vergunningsplichtig is.
Daarom moet de landbouw niet enkel nu samen met alle andere sectoren haar uitstoot verminderen om weer terug te geraken op een door groen vastgesteld aanvaardbaar niveau,
maar zal deze sector binnen de huidige modelberekeningen moeten blijven krimpen ten koste van de industrie.
Jean-PierreK
@Pluto, uitstoot niet met depositie verwarren. Bij de depositie is het aandeel van de Nederlandse landbouw een stuk groter dan bij de uitstoot. Dit komt doordar NOx verder van de bron neerkomt dan ammoniak (althans volgens de huidige modellen).
+1
Pluto
@Jean-PierreK Het blijft een groot abracadabra verhaal waar niemand nog iets van kan maken . Vandaag is het linksom en morgen rechtsom . Dan is het depositie en dan weer heet het uitstoot. Dan is niet duurzaam en vervolgens gaat de vega aan de soja ??. De bouw zit op slot en blijft dat voorlopig ook nog wel een tijd. Klimaat maatregel op maatregel maken het milieu kapot en andersom maken de milieu regels het klimaat om zeep . De politiek praat alleen nog over een failliet landbouw systeem wat ze zelf heeft bedacht . Ook ik werk mee aan vergroening terwijl ik weet dat het milieu er mee naar de kloten gaat en waarom ???. Omdat het systeem zo is opgetuigd met leugens en corruptie dat je er financieel onderdoor gaat als je het spel niet mee speelt . De media komt bijna dagelijks met uitvergrote items naar buiten wat zover is overtrokken dat menig conferencier er jaloers op is dat hij dit niet op oudjaars avond kan gebruiken .
BertK
@Jean-PierreK Meeste depositie nh3 komt op eigen grond. Meeste NOx andere bronnen komt helaas ook op landbouwgrond.
Over aandeel depositie op N-gevoelige gebieden weten we te weinig!

DEPOSITIE!!!
Jean-PierreK
@BertK, als landbouwgrond het grootste deel van de oppervlakte van Nederland is, dan is dat inderdaad aannemelijk.
+1
BertK
@Jean-PierreK iets van 53% meen ik
Jan S
😀
Jean-PierreK
@Jan S, dank voor de link naar het rapport. Wat NOx betreft denk ik dat we als landbouw beter kunnen hopen dat het dichterbij neerslaat. Immers hoe verder, hoe kleiner het deel dat in NL blijft en hoe minder effect maatregelen op NOx binnen NL hebben.
+7
Jan S
😀
Jan S
😀
Jean-PierreK
@Jan S 90 GVE geeft een stal emissie van zo'n 1.000 kg N. Aannemende dat zo'n bedrijf een straal van 50 meter zou hebben en alle depositie dus binnen 100 meter zou vallen; dan zou ruim 300 kg/ha zuivere N depositie binnen 50 meter van het bedrijf vallen. Even een rekensommetje.
+2
Coen
@Jean-PierreK , rondom de veestallen groeit het altijd het best 😄

onze Skal-buurman heeft grasland naast een (hele) grote pluimveehouder liggen, daar groeit zonder kunstmest zijn gras altijd goed 😄
Albert Altena
@Coen Op die manier gaat het mesdagfonds ook meten.
Steeds met groei van planten analyseren wat afstand doet.
Pluto
@Jean-PierreK Dus industrie hooft tot 10000 kg niks te registreren ?. Is op landbouw niveau 900 GVE !. 900 melkkoeien daar zijn er nogal veel van in Nederland !!. Het RIVM heeft er dus alle belang bij om depositie [oke] gegevens NIET vrij te geven .In ieder geval niet voordat DE Kamer er over gestemd heeft .
Jean-PierreK
@Pluto, met @Jan S was ik aan het redeneren over wat de gevolgen zouden kunnen zijn als zou blijken dat de afstand tussen emissie en depositie significant anders zou zijn dan nu aangenomen wordt (en in de modellen zit). De ontbrekende cijfers van een gedeelte van de industrie is weer een ander onderwerp.
+2
Er is maar 1juiste oplossing , gewoon STPPEN met al deze onzin en de verantwoordelijken voor de rechter brengen , en opsluiten.
cs-agrar
Duurt niet lang voordat Timerfrans zn baard bijwerkt tot klein snorretje..
-Jan-
Quote Reactie van @cs-agrar:
zn baard bijwerkt tot klein snorretje..

Zodra de baard in de mode is heeft men wat te verbergen
cs-agrar
Duurt niet lang voordat Timerfrans zn baard bijwerkt tot klein snorretje..
kwarkje

Als dit maar geregeld is
Dan is Jacco tevreden
koeiboer
Al diverse keren dhr. Geurts horen spreken.. beter was het als dhr. Geurts zich bij zijn varkens had gehouden. Op de juiste momenten in de politieke vergaderingen zakt zijn enthousiasme als een slappe pik in elkaar...

Heb hem daar ook wel eens op aangesproken... tja dan heeft tie wel weer een kort lontje.. jammer maar hier stemmen we niet meer op het CDA, mede door zijn toedoen.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
28
DEELNEMERS
14
WEERGAVES
0