Carola Schouten: ‘We hoeven niet per se ’s werelds tweede landbouwexporteur te zijn’



Originele beschrijving

“Nederland hoeft niet per se de tweede landbouwexporteur van de wereld te blijven.” Dat zegt minister Carola Schouten (Landbouw) in de podcast Betrouwbare Bronnen. “Het is een resultaat van de manier waarop we onze landbouw georganiseerd hebben, maar niet een doel dat we nou per se bovenaan het lijstje moeten hebben. Want tegen welke prijs …

Deel dit topic

Reacties

+3
hans1980
Door : Joop BNN VARA
Dat is de wens van links dat nu uit de mond komt van het vroegere rechts, ze hebben dit altijd gewild weg die boeren ergernis dat boeren konden groeien onder het vroegere machtige CDA.
Nu worden we gekneveld door linkse milieu freaks, wij vleugellam door verkeerde mensen aan de top FDF en Agractie gaf ons hoop !!! En nog steeds!!

We moeten waken dat het gevaar niet van binnenuit komt zoals bij de LTO dat een steeds kleiner deel van ons boeren vertegenwoordigt.
Helaas is deze ooit mooie belangenorganisatie van bovenaf kapot gemaakt, we kunnen niet zo door het is 5 voor 12 , we willen toch geen speelbal worden van links??

Nu heeft RvS eerst de PAS afgeschoten, nu is de RvS van plan een negatief advies tegen de collectieve plannen van onze vakbonden te leggen.

RvS geheel onafhankelijk (ha,ha) met als bestuurder Thom de Groot voormalig D66

Het beleid is links de rechtelijke macht is links media is links.

Sterke figuren hebben we NU nodig!!
+9
Dirk van Zetten
@hans1980 als Duitsland alle goederen via Hamburg en Bremen gaat importeren, scheelt ons veel files, veel minder co2 uitstoot, de helft van Rotterdamse haven nog nodig. Minder vervuiling en kunnen ze bij Rotterdam ook een zuidas vol met mooie flats en appartementen bouwen.....
+2
bertusdebeer
Carola moet een kerel opzoeken en thuis blijfen
Jan S
😀
groeier
@Jan S
Stoppen met de Politiek.
Jan S
😀
groeier
@Jan S
Die punten zijn nu bereikt!!
+6
BertK
Tweede exporteur is ons doel niet. Wel een sterke sector waar met werken wat verdiend wordt. Snap dat dan!
m uut m
@BertK
Misschien kun je wel meer verdienen als de veestapel met 20% wordt verkleind.
+5
Achso
@m uut m misschien.. Ik zou zeggen, verkoop er 50 en zie eens hoe je uitkomt. RFC heeft ook een paar miljard minder melk en verdiend ook goud op het moment
BertK
@m uut m Misschien wel, maar Carola zou mogen nuanceren als doorvoer via Rotterdam meegeteld wordt. Cijfers worden gebruikt zoals het uitkomt.

Vleesvarkens is andere markt als huisverkoop melk. Volume van wat de markt aan kan verandert niet als gevolg van onze produktie
m uut m
@BertK
We doen zelf ook niet anders.
RFC heeft constant aangegeven dat de laatste 10 à 15 % van de melk in de rode bakjes gaat.
Wat denk wat de melkprijs doet als alle melk wel met winst kan worden geplaatst.
+2
BertK
@m uut m rode bakjes zijn ook reserve-capaciteit en complementering van je programma. Sommige produkten zijn doorgaans niet echt winstgevend, maar dragen op andere momenten wel bij. Geen kaas zonder wei, geen magere melk zonder boter. Rood verkleurt makkelijk een beetje.
Achso
@m uut m Dan zou de melk Prijs nu fors omhoog gegaan zijn. Dat is dus niet zo
hoest
@m uut m
Helemaal niks. Die laatste 10 aan 20 procent houd je toch. Ik melk een honderd koeien. Als ik de tien slechtste wegdoe zijn er 10 andere de slechtste. Ik heb alleen 10 koeien minder om de vaste lasten over te verdelen. Het is natuurlijk wel zaak om te zorgen dat die groep zo klein mogelijk is
Albert Altena
@m uut m
Deze opmerking @uut laat zien dat er geen snars van begrijpt.
Melk wordt altijd verkocht in contracten van meestal enkele jaren.
Van tevoren dus weten wat er in de rode vakjes terecht komt is niet te voorzien.
Zo zat boter jaren in die rode vakjes. Daar zouden dus geen nieuwe contracten voor uitgeschreven worden. Echter nu staat op boter de grote winst.
+7
Farma_boerke
Landbouw is alleen 2e exprteur obv het volume als doorvoerland. Ruim de helft van de export komt binnen via de haven van rotterdam en gaat dan Europa in.
+2
hans1980
@Farma_boerke alsof dan niet mag?
Export is verdienen
Links wil alleen potverteren
+10
puntertje
@Farma_boerke Precies, als alle auto's uit Japan en Korea in Rotterdam binnenkomen ga je ook niet zeggen dat je om de stikstof uitstoot te beperken de export van auto's terug wilt brengen. Maar de 'milieu alfa's' doen niet aan feiten, ze baseren alles op door hun zelf opgewekte emoties.
Bij de volgende overstroming denk ik dat we Jesse, Robje en Carola met een emmer zien scheppen. Het helpt geen zier maar hun kiezers zien wel 'dat ze tenminste wat doen'. En dat zij dan de problemen aan het 'oplossen' zijn die natuurlijk door hun politieke opponenten zijn veroorzaakt; 'shame on you' zullen ze roepen. En dan stappen ze weer in het vliegtuig om aan de andere kant van de wereld om tegen gelijkgestemden te verkondigen dat het de schuld is van mensen die met werken een bestaan hebben opgebouwd.
+1
Jan S
😀
duitser
Toe maar, dat ook nog. Eerst alle grote Nederlandse bedrijven in buitenlandse handen laten vallen, en nu ook de landbouw maar overlaten aan een ander. Komt helemaal goed met de economie in de toekomst. Nog even en Nederland wordt het 2de Hongkong. Deelstaat van China.
Twentsch Land
In veel Europese landen is het mis, ook Duitsland ..... Saoedi-Arabië geeft geld om 300 moskee te bouwen in Duitsland .... alvast een fundament !
Wat een vreemde tante, met rare ideeen.
arjen90
Citaat Schouten: “Ze willen bijna drie miljard euro om de uitstoot te verlagen. Toen ik dat hoorde moest ik wel lachen, want mijn begroting is ongeveer één miljard euro.”
Twentsch Land
Best wel duidelijk toch ..... maak je conclusie 😉

@arjen90
weurding
Daarom die vegapraktijken bestrijden. Kan er meer in eigen land blijven
+1
Jan-T
Carola denkt dat als Nederland minder exporteert dat de landbouw producten dan een hogere kosten vergoeding krijgen.
Denk dat dat niet zo is.
De handel zal zich altijd blijven verdedigen door te melden dat de wereld prijs lager is voor het product....?? in wereld land........

Dat wij zelf geen doelstelling hebben van wat de minimale opbrengst prijs van ons product moet zijn. Dat lig weer aan ons zelf omdat we geen verkoop doelstelling vaststellen naar onze verwerkers van ons mooie product.
groeier
[@Schouten
Erg dom om zoiets te zeggen!! Is net als in je eigen voet schieten, alsof we alles maar niet goed doen, terwijl we de beste zijn. Is puur je eigen land en producten onderuit halen, werkelijk niet te geloven.
Casecs150
Eindelijk een minister met visie! s'Werelds grootste landbouwexporteur word het nieuwe streven!
Pluto
Nog geen maand geleden was Nederland niet zelf voorziend .

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
30
DEELNEMERS
20
WEERGAVES
0