Column Sjakie: De strijd moet nog beginnen

Door Jack Rijlaarsdam,

Afgelopen dinsdag is een dag om niet te vergeten. Indrukwekkend was het machtsvertoon waarmee colonnes van honderden trekkers de snelwegen overspoelden, blokkades omzeilden en uiteindelijk het Malieveld in Den Haag in bezit namen. De meeste indruk maakten misschien nog wel het begrip en de steun van de gewone burgers die duimen opstaken in de file en toeterend de ingenomen rechterbaan inhaalden.

De actie draaide onder andere om meer waardering van de maatschappij, maar daar blijkt eigenlijk helemaal geen gebrek aan. D66-Kamerlid Tjeerd de Groot heeft met zijn pleidooi voor halvering van de veestapel flink wat wrevel gewekt en zo onbedoeld de opkomst naar grote hoogte gestuwd. De plotseling ontstane saamhorigheid in de landbouw is daarmee misschien nog wel de mooiste bijvangst.

Opvallend genoeg werd de actie gesteund door menig leverancier, maar was er van de coöperatieve afnemers geen spoor te bekennen. Hoewel FrieslandCampina het weekend voor de actie een advertentiecampagne lanceerde, werd ook daarin geen openlijke steun uitgesproken. Ondertussen staan de onderlinge verhoudingen binnen de nog kakelverse actieorganisatie al fors onder druk door meningsverschillen over de verder te varen koers. Het zou jammer zijn de opgebouwde goodwill weer te laten vervliegen.

De plotseling ontstane saamhorigheid in de landbouw is misschien nog wel de mooiste bijvangst

JACK RIJLAARSDAM, MELKVEEHOUDER IN STOMPETOREN
Burgers hebben na de belastingdeals met buitenlandse bedrijven wel door dat cijfers die de overheid presenteert, wel vaker rammelen. In de zuivel ligt er bij ZuivelNL nog 15 miljoen euro op de plank na de overdracht van het fosfaatreductieplan aan de overheid. Dit budget kan nu worden benut om opgelegde regelgeving met gezond boerenverstand te pareren.

Aangenomen wordt dat de uitstoot van stikstofoxiden (NOx) door het wegverkeer binnen ongeveer 500 meter neerslaat. Het is merkwaardig dat er voor ammoniak (NH3) met veel ruimere normen wordt gerekend. De netto-uitstoot van CO2 en NH3 door de veestapel hoort gecorrigeerd te worden voor de opnamen van deze stoffen door de voedergewassen. De methaanemissie van onze koeien vormt een kringloop met de opname van de gewassen, terwijl de NOx-uitstoot van verkeer en industrie afkomstig is van de onomkeerbare verbranding van fossiele brandstoffen. De waarheid is anders dan dat de overheid beweert. De echte strijd moet nog beginnen.

Bron: Nieuwe Oogst

Deel dit topic

Reacties

+16
George
Goede column Sjakie. Alleen de strijd lijkt al gestreden en verloren. Het heeft weer plaatsgevonden in achterkamertjes en de slag was al verloren voor er 1 trekker op het Maliveld was. Het is in en in triest hoe er met landbouw wordt omgegaan en hoe de belangen zijn verkwanseld. En dat al vele jaren lang. Maar het laatste decennium slaat werkelijk alles.
+3
matt
@George de strijd is zeker nog niet gestreden,geef nooit op 💪))
+2
George
@matt
Wat gaan we er aan doen dan?
LTO gaat het regelen denk je?😁😁😁😂🤣🤣

Nee dat denk jij niet. 😁
+1
Herwin P
@matt Ik ben er van overtuigd als we dubbel zoveel mensen op de been kunnen krijgen als 1 okt , er zeker wat te halen is maar dat lukt alleen als iedereen mee doet ,ook degene die nu safe lijken.
Alleen de simpele eis,we willen meetresultaten zien,bv als doel.
Dit is tevens een zeer duidelijke eis,die iedereen buiten de landbouw snapt.
De eerste resultaten daarvan hoeven, lijkt mij,echt niet langer te duren dan de start uitvoering huidige plannen.
+2
Sjaakiee
@Herwin P ik zit save maar will zeker meedoen
Herwin P
@Sjaakiee safe was meer hoe ik me voelde😣
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Herwin P:
maar dat lukt alleen als iedereen mee doet

Rutte is in ieder geval doodsbang dat er een vervolg komt op de actie van dinsdag. En al helemaal als burgergroepen ook mee gaan doen. Hij stond niet voor niets te zemelen dat "boeren er ook niets aan kunnen doen". En ook in Den Haag weten ze dat het broeit in het land.
Herwin P
@kanniewaarzijn als het broeit , is het vaak groeizaam!
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Herwin P:
als het broeit , is het vaak groeizaam!

Laten we dan maar hopen op een goed resultaat 😁
+4
de Haas
@kanniewaarzijn

Sven Hulleman vertelt het heel mooi. Rutte cs. zijn zo bang omdat ze zelf ook wel door hebben dat hun eigen rol totaal overbodig is als het er op aan komt.
van Ittersum
@George strijd achter de komma.... Maar ja als je maar genoeg bij elkaar sprokkelt kom je er ook
+7
Hans van Bergen
@George Precies het tegenovergestelde is waar. Boeren blijken heel erg sociale media gericht. Immers FDF is een Facebook en wats app dingetje. Iets van de jeugd. En dat werd razendsnel opgepikt. De verhalen van John Spithoven dankzij wie iedereen mee kon kijken in de achterkamertjes hebben zeker een hoofdrol gespeeld. Er waren concrete plannen om de veestapel te krimpen en die zijn van tafel geveegd. 95% van de boeren komt winnend uit de aktie.
Verder zijn het de boeren zoals Jan.nl die gewoon de snelweg opreden en de volle breedte pakte en zo de grootse files uit de geschiedenis pakte. En tuuk de boeren die TMalie veld opreden door de hekken. Zonder dit allemaal was het een heel andere dag geworden.
Erik!!1979
@Hans van Bergen en die overige 5 % laten we ook niet zitten Hans. Wij vechten door. Wij moeten weten dat wij zelf misschien de volgende keer bij die 5% zitten. Dus hoe langer we dat kunnen uitstellen des te beter is dat voor alle boeren!
Hans van Bergen
@Erik!!1979 sorry wij zitten hier zelf in een randzone te boeren
Erik!!1979
@Hans van Bergen weet ik. Heb jou niet voor niets dat bericht een tijd terug gestuurd
Erik!!1979
@Erik!!1979 je weet wel met voorsorteren etc 😉 dat je de stal vol moest gooien
dorpsrandhoeve
@Hans van Bergen idd jullie hebben daar in de buurt ook zoiets.
mlkvhoudr
@Hans van Bergen eens alle credits voor de aktievoerders. Zij hebben het verschil gemaakt
Egbert D
Het geld uit het fosfaatreductieplan moet terug naar de boeren, dat is de afspraak en zo moet het dus ook uitgevoerd worden.
cowboys
@Egbert D de 15 miljoen is geld van de melkveehouders .er lopen nog zaken voor de rechter dus kan deze 15.miljoen niet zomaar voor iets anders gebruikt worden. Dit lijkt mij een voorzetje van LTO om het geld binnen te harken.
Egbert D
Geen coöperatieve steun?
prikkebord.nl/topic/193405/
Sjaakiee
@Egbert D klopt doc en oa aware steunde de actie maar rfc vindt minder melk weer prima zeker.de ergste mollen zitten in onze eigen organisaties.jammer dat veel mensen dat niet zien.snap volledig dat nmv eruit stapte bij zuivelnl.
+2
wouter bos
@Sjaakiee Cees in het Hart heeft vroeger ook Tjeerd de Groot binnen gehaald in NZO om de dingen te gaan veranderen . Paar jaar ervaring op doen in het bolwerk om dan te weten hoe ga je de boeren opruimen
verbi
@Egbert D Ook vion was van de partij
verbi
@Egbert D Ook vion was van de partij
burg
@Egbert D ja een touringkar regelen maar waarom niet als grootste sponsors en in media massaal je steun aan de aktie toezeggen?
+2
Hans van Bergen
Veel bedrijven durfden nie openlijk te steunen omdat ze ook consumenten klanten hebben. Zij hebben stiekem gesteund. Sommigen kwamen voor de dag toen iedereen thuis was en er geen doden en of gewonden bleken te zijn gevallen
hans1980
Het gaat niet om het aantal trekkers maar wat je uitdraagt kort en bondig!

Die eis van 17,5miljoen binnen 4 weken was leuk maar niemand begrijpt het

Gewoon eisen dat meetgegevens boven water komen
Quote:
+6
Jan S
😀
BamBam
@Jan S iemand suggereerde om de te betalen belasting op een derde rekening te storten. Zolang dat net zo massaal gedaan wordt als afgelopen dinsdag komt het goed. Een kleine groep wordt door hun vermorzelt, maar ze legen het af tegen het hele volk.
+1
Jan S
😀
+2
suggs 73
Zuiver eerst eens alle belangenbehartigers , en begin bij de LTO
Wiecher
Ik lees in de column : "De netto-uitstoot van CO2 en NH3 door de veestapel hoort gecorrigeerd te worden voor de opnamen van deze stoffen door de voedergewassen".
Wat is de definitie van "netto"-uitstoot,... Als het netto is,.. Dan is dit toch al gecorrigeerd voor opname.. Netto is netto. Niet bruto-uitstoot.
Maar het is inderdaad wel van belang dat alles in verband gezien en gecommuniceerd wordt.. En niet vanuit negatieve belangen van anti-veehouderij becijferd wordt.
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Wiecher:
Wat is de definitie van "netto"-uitstoot,... Als het netto is,.. Dan is dit toch al gecorrigeerd voor opname.. Netto is netto. Niet bruto-uitstoot.

Je hebt gelijk, column heeft maar 350 woorden. Da's soms best lastig om leuk leesbaar en volledig correct stukje te schrijven. Geeft ook niet, het is bedoeld om aan het denken te zetten, geen wetenschappelijk rapport. Insteek van de opmerking was dat de in de media gecommuniceerde uitstoot wordt gecorrigeerd voor de opname van betreffende stoffen. Dan heb je de netto-uitstoot. Ook al slaat er wat van onze C en N op natuur neer, dat compenseren we doordat we met onze gewassen ook C en N van verkeer en industrie uit de lucht halen, die anders ook op natuur neer zouden slaan. Zo dus.
+2
Wiecher
@Jack Rijlaarsdam Je schrijft : "Ook al slaat er wat van onze C en N op natuur neer, dat compenseren we doordat we met onze gewassen ook C en N van verkeer en industrie uit de lucht halen, die anders ook op natuur neer zouden slaan. Zo dus"

Oke, zo bedoel je dat.. Ik weet niet of de gewassen het allemaal uit de lucht halen via hun "stofwisseling" via de huidmondjes.. (dus, uit de lucht HALEN). Of dat de nox en ammoniak van de industrie en verkeer, etc,.. neerslaat of valt, of regent ! Als het gewoon depositioneerd (depositie) dan zou het anders, was er geen landbouw/gewas geweest in de natuur gevallen/of opgenomen via blad.

Ik denk dat dit hele gebeuren eens goed gedefinieerd en op een rijtje gezet moet worden voor algemene communicatie (overtuiging, haha).
Want ik zag deze week het gesprek met Tjeerd de groot en eline Vedder in nieuwsuur op tv.. Ik zie dan een grafiek met "stikstofuitstoot in nederland".. maar dan staat er buitenland bij voor 30 % of 40 %.. Maar dat kan toch niet.. Het gaatbij uitstoot alleen om binnenlandse uitstoot. Een andere keer wordt er weer over "stikstof in de lucht" gesproken.. En dan weer "denk je"??,... dat het over "depositie" van stikstof gaat. En dan, de vraag, waar ?? Over heel nederland.. Of in de natuur.. En dan,.. waar precies ?
En als het om uitstoot gaat.. Moet ook meteen gemeld worden.. Als dit voor 90 % op landbouwgrond neervalt,.. depositie.. Dan is die sowieso geen probleem.. Maar eerder ten positieve voor het gewas..
Blijft over, dat je zoals ook nu gepoogd wordt om dit gebiedsgewijs, gericht op te lossen.
Daarnaast moeten heidevelden ook sterk ter discussie gesteld worden.. Heide is geen natuur maar cultuurgrond. Net als een landbouwgewas. "kunstmatig" gecreeerd en,.. in stand gehouden..
Ik zag het gisteravond in nieuwsuur ook in het kader van stikstof-problematiek.. Boswachtertje moeten steeds het heideveld afschrapen om heide in stand te houden.. Maar dat ligt niet aan de landbouw, etc. Dat is gelegen in het feit dat heide een pionierplant is en altijd na verloop van tijd overwoekerd wordt.. En de heideveld in dit programma was op veen... nou ja..
Jack Rijlaarsdam
@Wiecher Ik hoef jou niet aan het denken te zetten, merk ik al.
+1
Coen
Quote Reactie van @Wiecher:
Ik denk dat dit hele gebeuren eens goed gedefinieerd en op een rijtje gezet moet worden voor algemene communicatie

onze belangenbehartigers hadden dit al lang voor het voetlicht moeten brengen, maar ook daar bij LTO (bestuurders en ook vooral het personeel) zijn het allemaal linkse stemmers en activisten ofwel we worden ook vooral van binnenuit tegengewerkt.
BoerBart
Er zullen wel meer foutjes in de column zitten. Het is tenslotte geen wettekst, die door een leger juristen in elkaar geflanst is.
Je moet de column nog is lezen en dan snap je het misschien.
Mijn uitleg helpt je wellicht.
Netto uitstoot is uitstoot (ik haat dat frame-woord) gecorrigeerd voor de opname (LEES HET HAPJE DAT DE KOE OPEET).
De column gaat over de opname, al eerder in de kringloop van de plant. Daar wordt niet op gecorrigeerd. Dat is de essentie van deze column.
+1
Wiecher
@BoerBart Nee, ik snap jouw uitleg niet. Ammoniak uitstoot komt door mest en,... urine. Ureum uit urine en het enzym urease, etc, etc. Ook komt ammoniak via de lucht van andere bronnen.. Dat kan van industrie zijn maar ook van andere veebedrijven en vanuit buitenland van diverse bronnen..
Maar wat hiervan op landbouwgronden/gewassen valt.. kan en zal weer benut worden. Zolang het niet op natuurgrond neervalt of depositioneerd(??). Niet alles wat door veehouderij uitgestoten wordt is een probleem omdat het op korte afstand op landbouwgrond valt en benut wordt.
Dus je moet niet de uitstoot als getal in de media toestaan.. Maar kijken hoeveel netto-uitstoot er is.
Maar ook zal de milieu-maffia-organisaties.. altijd blijven gelden wat er op hun gewenste natuur als depositie neer valt. Maar het blijft van belang dat de je als landbouw moet strijden tegen het altijd maar laten benoemen van de totale uitstoot.. Zonder correctie voor wat er zoals gesteld.. binnen 500 meter van de uitstoot neervalt op "eigen" landbouwgrond/gewas.
Het gaat om wat er eventueel nog op natuur valt. Maar, of ammoniak binnen 500 meter neervalt.. is wellicht ook wenselijk denken.. Dat men er bij nox-uitstoot vanuit gaat is misschien ook wensdenken vanuit die sector.. Ik weet er niks van. We moeten wel bij de feiten blijven
BoerBart
@Wiecher
Dank je voor het lange antwoord.
Je bent goed op de hoogte. Je zult de column van jc Vogelaar ook wel gelezen hebben.
In beide columns wordt gewezen op het " recyclen " van industrie/verkeer emissie.
Wij boeren beheren/bezitten meer dan de helft van Nederland. Op deze gronden "recyclen " wij de depositie. Ook de depositie die niet uit landbouw gerelateerde bedrijven emiteerd.

Je opmerking over uitstoot is al netto, is slechts half waar.
Waarschijnlijker is de netto uitstoot negatief. De koe produceert namelijk ook melk en vlees, en hiermee verwerkt ze ook basiselementen.
+6
Weidezicht
Ik had gisteravond een etentje met alleen maar burgers. Echte stadslui, met goede banen in overheidsfuncties, zelfs 2 verbonden aan de hofhouding, casino medewerkers enz. Ze wilden allemaal het naadje van kous weten hoe het ging dinsdag en ze waren allemaal enthousiast. Ze hebben allemaal wrevel over hoe het in nederland gaat, en sommige in overheidsdienst hebben verhalen over grote missets in ict enz. Verantwoordelijken verschuilen zich achter een hoger geplaatste enz. De onvrede onder burgets is groot, en de actie van de boeren heeft grote waardering geoogst, weliswaar hebben ze geen idee waar het precies over ging, maar de overheid een pak slaag geven vonden ze prachtig. Maar de vraag is, hoe nu vetder en hoe mobiliseer je andete groepen. Geen groene hesjes die geen hand willen geven, daar heb je niets aan.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
41
DEELNEMERS
25
WEERGAVES
0