Wie of wat is Zuivelnl

De laatste tijd zien we een nieuwe spreekbuis van de melkveehouderij. Er is veel onbekend over de organisatie. Omdat ze zelf niet met ons communiceren, wil ik er een topic aan wijden.

Zuivelnl is in 2014 opgericht door NZO en Zuivelnl. Later dat jaar is NMV aangeschoven.

Leden moeten minimaal 1 miljard kg vertegenwoordigen.
Er is 1 onafhankelijke voorzitter, 2 van NZO, 2 van LTO en 1 van NMV.

Op dit moment zeggen ze zelf dat ze een vertegenwoordigingsgraad hebben van 47 % (ik kan dat niet controleren, als alleen het onderzoek van Leonie) Dat is dus te weinig, want de meerderheid is niet bij deze georganiseerd.

Daarnaast kan men partner worden, hebben geen stemrecht.

Door de slechte vertegenwoordigingsgraad is men op zoek naar groei.
In de brief van 19 september die hier rond cirkelt, staan de namen van Najk, Netwerk grondig en Biohuis, naast NZO, LTO en NMV.

Het lijkt in de brief net of dat ze allemaal spreken als 1 organisatie, Zuivelnl. Maar dat is onmogelijk, want ze voldoen niet aan de criteria.

Het is zorgelijk dat 53 % niet georganiseerd is. Dus eigenlijk is Zuivelnl in zijn huidige vorm een dode mus, die een te grote broek aan trekt. (NZO heeft 13 leden en melkveehouders zijn geen lid van NZO en hebben dus geen directe invloed op NZO)

Ze werpen zich op dit moment op als DE belangenbehartiger. Maar kan dat wel.
Dan is er ook nog eens de grote verschillen in organisaties. Bijv contributie. Ik heb mijn bedrijf maar genomen. NMV kost mijn bedrijf €460, LTO zou mij kosten €1250 en aan Zuivelnl betaal ik € 876.90.

Maar ihet opwerpen van zuivelnl als de belangenbehartiger zit een gevaar in wat onderling strijd kan geven.

Want als Zuivelnl de spreekbuis wordt dan is een lidmaatschap via de NMV het goedkoopste. En de eigen identiteit van LTO of NMV gaat toch verloren bij Zuivelnl.

Dan communicatie. Zuivelnl overlegt namens ons, maar niet met ons. De afgelopen dagen verdienen daarin niet de schoonheidsprijs. De melkveehouder, die het feestje mag betalen, wordt niet serieus genomen.
Het persbericht van Wil Meulenbroek, namens Zuivelnl en de houding van LTO over het advies van Remkes zijn hier een pijnlijk voorbeeld van.

Willen wij melkveehouders dit allemaal wel?

Deel dit topic

Reacties

Carol
Ik heb steeds het idee dat jij van het samen optrekken bent John.
+1
Harry K
@John, je vind het zorgelijk dat 53% niet georganiseerd is, terwijl ik dat gezien de dreigende AVV een zegen vind.

Begrijp me niet verkeerd. Er bestaan in onze sector bestuurders welke zich voor ons de naad uit de broek werken, maar deze blijken in de uiteindelijke uitwerking structureel onder te sneeuwen.

Ik hoop dat we dinsdag vredig gezamelijk op gaan trekken voor ons gezamelijk belang, maar dat deze dag niet ter plekke door organisaties misbruikt gaat worden om middels actieve ledenwerving hun organisatiegraat boven de AVV te krikken.

Vredig samen voor ons gezamelijk belang, maar laat daarbij een ieder in zijn waarde.
Arum
😀
+5
slagroomvla
NZO is verwerkende industrie, inclusief particuliere verwerkers, wat hebben die met fosfaat en stikstof/ammoniak van melkveebedrijven van doen? helemaal niks lijkt me, ze horen helemaal geen gesprekspartner te zijn als het over de melkveehouderij gaat.

Waar ontlenen ze zich dit mandaat aan om namens de melkveehouderij te praten?
Kempenaar
@slagroomvla denk dat het tijd word om ook aan die stoelpoten te gaan zagen
+8
John Spithoven
Zoals jullie al opmerken is de rol van NZO in deze organisatie zeer vreemd.

We verliezen zo zeggenschap.
GJ Bosch
@John Spithoven Zuivelnl is een branche-organisatie en valt zodoende onder de Regeling producenten- en branche-organisaties. (Deze Regeling is een uitwerking van Verordening (EU) 1308/2013)

Op grond van artikel 4:2 van deze Regeling wordt een branche-organisatie erkend als zij “ten minste 25% van de bij de brancheorganisatie betrokken producenten en tenminste 25% van de bij de brancheorganisatie betrokken distributeurs, verwerkers of handelaren per sector” vertegenwoordigt.

Ik ga er van uit dat meer dan 25% van de Nederlandse melkveehouders lid is van LTO en NMV. Met een minimale vertegenwoordiging is zuivelnl dus in theorie in staat om bepalend te zijn voor de gehele melkveehouderij!!!!
Erik!!1979
@GJ Bosch 25 % van omzet of 25% van aantal afnemers?
jg
@GJ Bosch Wat bedoel je met bepalend ? Welke bestuurlijke mogelijkheden heeft een branche-organistatie ?
Achso
@GJ Bosch zo werkt democratie..
robbies
@GJ Bosch aanmerking als BO is wat anders dan het verkrijgen van een AVV
John Spithoven
@robbies klopt, daar gelden de regels die ik vorige week hier neerzette op een vraag van jou. 66 % van de productie vertegenwoordigd bij BO
+2
GJ Bosch
@John Spithoven Volgens mr. Eric Janssen, gespecialiseerd op het gebied van producenten- en branche-organisaties, geldt die drempel van 67% voor productie, verhandeling OF verwerking van het product. (Tijdschrift voor Agr. Recht 2017-5).

Aangezien de NZO nagenoeg 100% van de verwerking van melk vertegenwoordigt, is aan deze eis dus voldaan.
Erik!!1979
@GJ Bosch dat houd dus in dat je bij FRC je verhaal moet gaan halen? Of zie ik dat verkeerd.
+1
John Spithoven
@GJ Bosch Dus LTO en NMV zijn een dekmantel voor de macht van NZO.

Wat hebben we een prachtige sector. Maar die 1 %....
puntertje
@John Spithoven Sterker nog, via NZO zijn zo'n beetje alle melkveehouders indirect vertegenwoordigd. Zo werd destijds ook gedacht over de AVV voor fosfaatreductie, RFC vertegenwoordigd 75 procent (toen 80) van de melkveehouders en met het fiat van RFC zou een AVV opgetuigd kunnen worden. Te meer omdat de afdracht ook via de melk loopt, en niet via lidmaatschappen van sector vertegenwoordiging, wie 'betaald.....'. De gedachtegang is ergerlijk, maar was weldegelijk aan de orde. Mar goed, dat was in de tijd van 'grote visionairs' als Cees en Piet.
John Spithoven
@puntertje Zo werd er gedacht maar dat liep spaak rond half dec 2016. Vandaar de alv van NMV op 30 dec 2016 en de ministeriële regeling die volgde
robbies
@John Spithoven destijds speelde er een sectorbelang nl derogatie. Nu speelt er een algemeen belang. Acht jij het uitgesloten dat de truc uit 2016 herhaald wordt en wij achteraf maar moeten bewijzen dat het ministerie de AVV onrechtmatig heeft verstrekt?
robbies
@John Spithoven daarnaast was de factor tijd niet te onderschatten. Tot op vandaag heeft alleen BO akkerbouw een AVV verkregen. Het FRP was onmogelijk in het beoogde tijdsbestek te organiseren via een AVV
+2
John Spithoven
@robbies AVV worden vaker afgegeven, doe maar googlen.

Mensen het is toch eigenlijk van de zotte. We betalen fors aan een organisatie als Zuivelnl, weten niet hoe het zit. Ook verrekken ze het om met ons te communiceren. En dan ook nog wat bestuurders met een te grote mond die trappen naar het klootjesvolk!
robbies
@John Spithoven correct, ik had AVV in de landbouw moeten zeggen. BO akkerbouw heeft hem gekregen in december 2017 voor onderzoek en innovatie, maar heeft nog niets kunnen innen. POV heeft de eerste AVV voor bijdragen in de onderzoeksagenda ingediend in juli dit jaar.

Hoeveel AVV's zijn er nog meer binnen de landbouw aangevraagd en verleend? Is het Sadann opportuun om te denken dat in 2016 onder hoge druk wel een AVV verkregen kan worden?
arjank110
@John Spithoven 10mln euro inkomsten per jaar. 1 pagina in het jaarverslag over de financien. Zie www.zuivelnl.org
Geen idee dus in welke 'duurzame' broekzakken dit verdwijnt....
puntertje
@arjank110 gaat o.a. naar Swinkels van de KLW
cowboys
@arjank110 koeien en kansen wordt ervan gefinancierd.
Tommie1
@cowboys Die naaizakken (k&k jongens), vullen z'n zakken wel…...
cowboys
@Tommie1 begint het kwartje te vallen ?
+5
adrian
@Tommie1 kun je even concreet maken op welke manier koeien en kansen jou genaaid heeft? En op welke manier en met welke bedragen koeien en kansen deelnemers hun zakken vullen? Zomaar wat anoniem roepen kan iedereen....
Tommie1
@adrian Gemaakte problemen "oplossen" of groter maken via de K&K bedrijven, ik spreek collega's die zelf ook zijn gaan geloven in die problemen.
Ter verduidelijking hier een citaat van @henkschoonveld1
prikkebord.nl/topic/194006/…
Oja, ben je ook in Den Haag kunnen we er ff over in discussie gaan.
+1
frank post
@Tommie1 Ik ben wel in den Haag, hoor graag hoe je er tegen aankijkt
+1
adrian
@cowboys Boekenonderzoek al uitgevoerd cowboys?
cowboys
@adrian het deksel is van de beerput alleen het duurt even voordat het kwartje valt bij sommigen.
+1
adrian
@cowboys oh, dat zal best. Dat weet ik niet. Ik wacht af.
Maar jij had toch een afspraak bij Frank Post om te controleren hoeveel geld koeien en kansen boeren jaarlijks opstrijken? Is daar nog wat interessants uitgekomen?
+1
Harry K
@John Spithoven Ik weet nu hoe het zit, lees en huiver.

Het door ZuivelNL aanvragen van een AVV is één van de speerpunten van ZuivelNL.
Uit de statuten uit de Akte Van Oprichting ZuivelNL:

“8.1. De vereniging wordt bestuurd door bet bestuur. Meer in het bijzonder is het bestuur
verantwoordelijk voor de contacten met de overheid over erkenning als branche
organisatie en voor bet aanvragen van een algemeen verbindend verklaring van een
besluit van de vereniging.”

Daarbij heeft het bestuur van ZuivelNL het recht om het lidmaatschap van een lid (NZO) op te zeggen wanneer redelijkerwijs van ZuivelNL niet kan worden gevergd het lidmaatschap te laten voortduren.
M.a.w. ZuivelNL heeft het recht NZO af te stoten wanneer ze aantoont daarmee juridisch gerechtigd te worden een AVV uit te geven in het belang van de sector.. wanneer het merendeel (50%) van de melkleveranciers deze lidmaatschapsopzegging (indirect) eisen.

Dat is aan de orde wanneer LTO en/of NMV dinsdag 3% leden weten te werven. Daarmee zouden ze dus samen het merendeel van de melkveehouders vertegenwoordigen.

Dat recht tot het opzeggen van het (NZO-) lidmaatschap is gelegen in Artikel 5.1 (b) van de statuten uit de Akte Van Oprichting ZuivelNL:

“Opzegging door bet bestuur kan te allen tijde en zonder inachtneming van
een opzeggingstermijn door het bestuur geschieden wanneer een lid heeft
opgehouden te voldoen aan de vereisten door de statuten aan bet
lidmaatschap gesteld, alsook wanneer redelijkerwijs van de vereniging niet
gevergd kan worden het lidmaatschap te laten voortduren.”

En nee, de NMV is niet niet gerechtigd dan alsnog uit ZuivelNL te stappen wanneer deze onverhoopt alsnog besluit middels een AVV de melkveehouders extra (emissie-) eisen op te leggen.
Dat verbod tot opzegging van het lidmaatschap aan ZuivelNL is gelegen in Artikel 5.3 van statuten uit de Akte Van Oprichting ZuivelNL:

“5.3. In afwijking van het bepaalde in de eerste volzin van artikel 2:36 lid 3 Burgerlijk
Wetboek, kan een lid zich door opzegging van zijn lidmaatschap niet onttrekken aan
een besluit krachtens welk besluit de verplichtingen van geldelijke aard van de leden
worden verzwaard.”

jg
@Harry K Dus de overheid kan Zuivelnl dwingen tot een AVV , met als argument het sectorbelang ?
jan w
@Harry K
Maar wel raar dat er staat "de vereniging". Want je zou toch ook de bestuursleden van een vereniging hoofdelijk aansprakelijk kunnen stellen, als er iets gebeurd.
kwarkje
Zuivelnl heeft een te grote broek aan.
+1
christo2.0
zuivelnl.org/wp-content/uploads/…

Dit is de reactie van zuivelnl. Wat ik lees is dat ze zelf de zaak niet gaan regelen maar er wel bij betrokken willen worden. De overheid gaat het regelen en lto en nmv gaan helpen? Dan ben je dus medeplichtig volgens onze wetten.
Ze geven hiermee de overheid een vrijbrief om boeren op te ruimen die op een verkeerde plek zitten. Voor de volledigheid geeft zuivelnl aan zich zorgen te maken over de latente ruimte. Nou, die zorg wordt gedeeld in de sector!!

Wanneer zuivelnl de intentie zou hebben het belang van de boer te dienen dan hadden ze een andere inbreng gedaan bij Remkens.
Mijn oproep: lees aub de inbreng van zuivelnl voor de commissie Remkens heeeeel goed door ( en daarna nog een keer, het is toch prutweer).
Daarna de heftige reactie's van lto en zuivelnl om de zaak te sussen.

Wanneer je dan weet dat ze achter het plan van Remkes staan weet je ook wat je als lto-er of nmv-er te wachten staat: je krijgt een goede vergoeding van de overheid:😂
+2
John Spithoven
@christo2.0 Ik ben bang dat je gelijk hebt. En schaam me diep dat ik daar onderdeel van geweest ben.

Bestuurders van LTO en NMV, het is nog 1 dag tot 1 oktober.
+1
overstekend wild
@John Spithoven de enige manier om ze hun macht te ontnemen zou dus zijn het opzeggen van lidmaatschap LTO NMV voor ZuivelNL, jammer dan voor de NMV maar het dient een doel. En om de NZO hun macht te ontnemen kun je alleen maar het lidmaatschap van je zuivelcoöperatie opzeggen...? Dat word wel een probleem.

Sieta/DDB, ander topic heeft dus wel degelijk een punt.
Verder vraag ik me af waar die 20 miljoen van het fosfaat reductie plan is gebleven. Lijkt me een ding om mee te nemen dinsdag.
Twentsch Land
Ik dacht dat het ( even voorzichtig ) hookwood hier op het prikkebord eens heeft geschreven wat de bedoeling met dat geld zou zijn.

@overstekend wild
overstekend wild
@Twentsch Land niet gezien, maar er is beloofd dat het teveel geïnde geld terug gaat naar de boeren
+1
Twentsch Land
Ik denk dat zuivel.nl wel degelijk adviezen heeft gegeven aan Remkes .... de volgende woorden....in intensieve gebieden bij natura 2000 uitkopen en verouderde bedrijven wordt genoemd desnoods onteigenen......nou het gaat dus niet over een oude stal aanpassen maar onteigenen......en wie wil van oude stallen af ???

@overstekend wild
+2
kwarkje
@Twentsch Land lto Bestuur heeft vergunningen niet op orde
Wordt nu geregeld via zuivelnl
En die ruimte halen ze bij anderen
jg
@kwarkje Evenals bij zuivelbestuurders.
+2
kwarkje
@jg ik bestuur alleen een trekker
+4
christo2.0
@overstekend wild Zonder leden kunnen lto en nmv helemaal niks. Ze moeten opstaan voor het belang van de boer. Geen thee drinken en dikke koek eten met Janine en haar clupje maar zeggen: meten is weten en op de theoretische basis van het Aeriusmodel gaan wij onze collega's niet op het hakblok leggen.
Dus wees verstandig en zeg op voordat het te laat is. ( is 1 okt de datum waarvoor je bij lto en nmv op moet zeggen?)
+1
kwarkje

Scroll naar 33 minuten
Nmv aan het woord
Klinkt heel verstandig wat DB zegt
Maar...ondertussen via zuivelnl gedogen om de boeren op te ruimen!!!!!!!!!!!!!!!

Mensen wees verstandig en teken niet je eigen doodvonnis.

ZEG MORGEN DE LIDMAATSCHAPPEN OP VAN LTO EN NMV ZODAT JE NIET VIA ZUIVELNL DE STIKSTOFVERSTIKKINGSDOOD STERFT!!!
Jaap40
Dit onderwerp stinkt. Welke conclusie dienen we hieruit te trekken, heb zelf niet alle kennis hieromtrent. Liefst in jip en Janneke taal zodat een ieder dit topic gaat begrijpen...
kwarkje
@Jaap40 zuivelnl gaat rutte helpen boeren opruimen
Lto en nmv zitten daar in
Zeg je lidmaatschap op!!!!!
+1
kwarkje
@Wolswinkel lto zei in maart 2015 ook iets wat toch anders liep
Nu nog 1x?
Jaap40
@kwarkje en NMV?
Erik!!1979
@Jaap40 ik weet niet of ik het goed begrijp. Maar volgens mij boeit het niet meer of je lidmaatschap op zegt of niet. FRC bepaald wat er gebeurd via de NZO. NZO bepaald zuivelnl. LTO is er volgens mij alleen maar voor om de boeren stil te houden als ze geschoren worden. En FRC wil minder melk. Dit is weer een kans op win win. Enige verschil dat er nu is of je lid bent of niet is dat je een dure barbecue avond hebt voor dik 1000 per jaar. Maar dat je iets te zeggen hebt moet je gewoon niet aan denken.
kwarkje
@Jaap40 zit ook in zuivelnl
Erik!!1979
@kwarkje Dan moet je kijken wie de beste barbecue avond heeft. Misschien moet je van alle 2 lid worden. Kost wel wat maar heb je wel regelmatig een leuke bijeenkomst! (Voor dat geld kun je ook lekker van op vakantie maar dat is dan weer niet belasting aftrekbaar)
kwarkje
@Erik!!1979 BBQ niet met mensen die anderen offeren
Erik!!1979
@kwarkje nee, ik ook niet. Maar ik kan op dit moment niets bedenken waarom iemand nog geld uit zou moeten geven voor een organisatie die geen enkel belang meer dient. Het enige wat ik me kan bedenken zijn de gezellige avonden. Misschien is het wel zo dat de LTO leden de beste boeren zijn omdat die het meeste geldover de balk kunnen smijten voor onzin avonden, NMV ietsjes minder, en de mensen die geen lid zijn kunnen er helemaal niets van en moeten lijdzaam toe zien hoe die goede boeren zo'n geweldige avonden kunnen hebben. Misschien kan LTO daar eens onderzoek naar doen. Kunnen ze een paar baantjes creëren, daar is vast subsidie voor te krijgen, en anders verhogen ze de contributie.
+1
kwarkje
@Erik!!1979 het oude vertrouwde
Is vaak de reden lid te blijven
En blind voor wat er achter de schermen gedeald wordt
Zo jammer
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Erik!!1979:
Het enige wat ik me kan bedenken zijn de gezellige avonden

Ik heb jaren geleden zelf eens een minionderzoekje gedaan naar lidmaatschap van LTO. Het argument van de "gezellige avonden" was er inderdaad één, en ook "dan is er tenminste IETS"! Verder kwam men niet. Treurig hoor, voor zoveel geld!
Erik!!1979
@kwarkje btw, zijn toch gewoon krokodillentranen, ze kunnen namelijk niet iedereen redden.
cowboys
@Erik!!1979 wat is de waarde van zuivel nl voor de melkveehouders?
Erik!!1979
@cowboys vraag je dat echt aan mij???? Dat ik het echt niet weet! Misschien kan iemand anders het uitleggen.
Sjaakiee
@Erik!!1979 waarom will rfc nog steeds minder melk terwijl ze ook aardig van spotmarkt halen om fabrieken te vullen?dit laatste komt van betrouwbare bron.
Erik!!1979
@Sjaakiee weet ik niet. Ik denk dat de Rabobank ruimte wil maken voor industrie en woning bouw. FRC is een dochter van de Rabobank. Maar ik kan het mis hebben.
ted9
@Sjaakiee omdat ze al teveel dure weidemelk hebben .
+3
Twentsch Land
Als je de structuur van de afgelopen jaren bekijkt en dat door zet naar de komende jaren heb ik het idee dat frc een kleinere uiterst geslecteerde bedrijven wil die aan veel criteria voldoen.......grondgebonden en grote huiskavel om te weiden, voorzien van allerlei snufjes die klimaat dienen, aan natuuronderhoud doen door gedeelte natuurweilanden e.d. , gewonnen energie aan Essent of dergelijk bedrijf verkopen, eventueel nog een tak zorgverlening enz enz.....door alleen of veel van dit soort bedrijven te hebben gaan ze hun P.R. maken........via dochteronderneming wordt onder andere naam goedkope bulkmelk uit landen gekocht waar weinig regels zijn.

In advies Remkes om bedrijven te kunnen onteigenen met verouderde stal, zelfs al zitten die niet te dicht op een N 2000 gebied ( ten behoeve om moderne bedrijven ruimte te geven !!! ) denk hier eens over na......wie heeft dit bedacht ! Remkes niet 😉

@Sjaakiee
+2
demelkboer
@Twentsch Land Ik denk dat je gelijk hebt, er zit hier meer achter. Kijk maar eens even wie er verder in de commissie zitten. Veel mensen met meningen over landbouw.

Voor een nieuwe integrale visie landbouw past dit rapport de politiek wel. Minder vee minder uitstoot op natuur, minder soja, meer ruimte voor kringloop en als het een beetje meer zit voor weinig geld...............
+1
Noorderling
Quote Reactie van @demelkboer:
meer ruimte voor kringloop en als het een beetje meer zit voor weinig geld...............

Populistisch geleuter, kijk eens op je leverbonbon. minimaal 80% is al een reststroom uit de humane consumptie. Wat willen ze daar nog aan veranderen?
kwarkje
@Noorderling vraag dat aan zuivelnl
+1
christo2.0
@Noorderling Het rapport grondgebondenheid melkveehouderij geeft aan wat er niet goed is aan de huidige manier van melkvee houden in Nederland. Het is het paradepaardje van zuivelnl. Wanneer je weet dat wij het nu al zeer goed doen op allerlei technische verzonnen kengetallen heeft het hoger leggen van de lat alleen maar functie voor de stropdassen die graag uit onze ruif mee blijven vreten.
#stop de stropdassenvreters!!
+1
Erik!!1979
@christo2.0 ik heb het gisteren ook al tegen jou gezegd. Voor LTO en zuivelnl geld het zelfde. De organisatie is niet verkeerd. Een deel van de mensen zijn verkeerd. Je hebt ze beide niet nodig. Maar als er een organisatie was die democratische de belangen van alle boeren behartigen zonder invloed van afnemers ,banken, toeleveranciers en milieu organisaties dan heb je veel gewonnen. Nu bepalen die alles en de boeren zijn geknecht. Bijv zuivelnl wordt gestuurd door FRC. LTO en RFC zijn vaak de zelfde mensen. Samenwerken met milieu organisaties vanuit FRC is ook dodelijk als die ook nog de belangen behartigen. Corrupt is het niet. Alles volledig legaal. Maar voor de boeren een ramp!
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Twentsch Land:
ten behoeve om moderne bedrijven ruimte te geven !!!

En dit weer ten behoeve van de RABO. Die denken er op deze manier nog uit te springen, de stumperds!

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
72
DEELNEMERS
29
WEERGAVES
0