Landbouwsector zwaar onder druk: de boeren hebben het gedaan

Vond het een mooi realistisch artikel. 👍

......…
Status weg
Nu zijn dit uitspraken die boeren ook wel durven te doen als ze niet op de sofa zitten - de media stonden er deze week bol van. Maar dát ze steeds vaker bij de psycholoog zitten, is een teken aan de wand. Van Genugten ziet in Brabant zowel het aantal boeren dat hulp zoekt als de zwaarte van hun klachten toenemen.
…………...


ad.nl/dossier-weekend/…

Deel dit topic

diezel

Laatste  |  

Reacties

dewittemotor
Ik ook
Dirk van Zetten
@dewittemotor we produceren eiwitten voor de dagelijkse eerste levensbehoefte van de mens in de vorm van zuivel, vlees en eieren. Bij de productie van dit hoogwaardig eiwit heb je altijd een bepaalde vorm van emissie/ verliezen. Maar duidelijk mag ook wel zijn dat we ook N / eiwit vastleggen/produceren.
+6
kanniewaarzijn
Maar wat ik elke keer mis in dit soort verhalen over stikstof in natuurgebieden: het is van alle tijden dat natuur steeds rijker wordt. Dit heeft niets met landbouw of andere economische activiteiten te maken; wat je ook doet (of laat): op "woeste gronden" zal de vegetatie altijd rijker worden. Als onze groene jongens bepaalde gebieden arm willen houden, zullen ze toch echt aan het werk moeten: plaggen dus, bladeren in bossen weghalen enz! Als je de grond schraal wilt houden, zal je toch echt moeten "oogsten".
kwarkje
We brengen de natuur uit balans
En te veel N er op
Rare praat
Graag balans en te veel definiëren volgens richtlijnen EU
Dan wordt het moeilijk
Dirk van Zetten
@kwarkje er zijn zelf biologen die zeggen dat bepaalde vegetatie / mossen in natura 2000 gebieden juist ontstaan zijn dankzij de hoge N depositie in de jaren 90. Dat het zelfs schadelijk kan zijn voor deze planten om de N depositie te verlagen. Dus de ene bioloog zegt dat vegetatie in Natura 2000 gebieden ontstaan zijn dankzij hogere N depositie en de ander zegt dat voor het behoud en herstel van deze gebieden de depositie omlaag moet.
Twentsch Land
Bijna elk grondsoort met een lage of hoge bemesting kent zijn planten.

@Dirk van Zetten
+6
Detukkeroettwente
Stoppen met al deze onzin.
+4
Melkboer16
Er is in Nederland geen oorspronkelijke natuur! Alles is door menselijk toedoen onstaan en we zijn zo stom om alles maar aan te wijzen als Natuur 2000!
Belachelijk en daar is toen genoeg voor gewaarschuwd maar zelfs flutgebiedjes van een halve hectare zijn als Natura 2000!
Je moet als Nederland gewoon het lef hebben om de zaak terug te draaien en net als Frankrijk maar 2 gebieden aan te wijzen!
Dat kan niet? Ach wat niet kan is nog nooit gebeurd en als er een groot industriegebied of snelweg aangelegd moet worden dan kan er wel veel!
dewittemotor
@BoerBart Natuur in Duitsland, Frankrijk, italie etc. is niet te vergelijken met het dichtbevolkte Nederland. Wat daar ligt aan natuur is onmogelijk te verwezenlijken in Nederland
+2
weurding
@dewittemotor klopt, onbewerkbare grond en rotspartijen laat men al eeuwen ongemoeid
BoerBart
@dewittemotor Vind ik ook.
Ik klaag alleen over het slachtoffertoontje van sommige prikkers. Ga maar is met een Belgische boer praten. Daar is het helemaal niks beter. In Frankrijk ook niet.
vrije boeren
@BoerBart In Frankrijk worden de gerespecteerd en in Nederland als t zo door gaat gehaat
robbies
@BoerBart
Quote:
Ga maar is met een Belgische boer praten. Daar is het helemaal niks beter.

Wanneer heb jij er voor het laatst 1 gesproken? Ik dit weekend nog 3 en die verbazen zich erg over NL
+1
weurding
@robbies ik elke week en echt..... het is er niks beter
+1
robbies
@weurding geef eens een voorbeeld?
weurding
@robbies daar ga ik niet op in. Maar verschillen zullen zeker afhangen van streek en natuurlijk financiering . Zou men daarbij de regelgeving van hier nog krijgen is er ook geen verdienmodel meer
kwarkje
@weurding tegenstrijdig aan eerdere uitspraak
+1
weurding
@kwarkje je doelt op die regelgeving. Ik doel er op dat er weinig verdiend wordt in het algemeen
BoerBart
@robbies
Je moet verplicht je grond monsteren. Wanneer je de pech (Dit heb je niet helemaal zelf in de hand) hebt, dat de gehalten te hoog zijn, zit je met een probleem.
Bemesten is dan nauwelijks mogelijk, en het blijft onzeker of de komende jaren de gehalten dalen.
+3
Pluto
@BoerBart Meer dan twee derde van de onderzochte grond monster heeft lage tot TE lage gehaltes . Gewassen welke gevoerd worden van deze percelen geven vaker problemen met gezondheid , dit kun je opvangen door extra mineralen toe te voegen . iets wat op elk bedrijf inmiddels standaard is . Het is dom om de lijn niet door te trekken naar de consument !!. De overheid houd de boot nog af maar steeds meer onderzoekers hebben de afgelopen jaren al melding gemaakt van tekorten aan bepaalde stoffen met als gevolg gezondheids problemen bij grote groepen van de bevolking !.
kwarkje
@Pluto vegatekort B12
Geeft niet
Sterven ze uit.
weurding
@kwarkje veganisten hebben 40% vaker een erectie......... 😉
Coen
@weurding ..... en hun veganisten-vrouwen hebben vanwege goede eiwit-tekorten een problemen met hun voortplanting, dus veganisten sterven hierdoor vanzelf uit 😄
+1
j h p
@weurding Nee joh, dat is hun winterwortel tussendoortje in de broekzak. 😂
Groen1
.
sorry
""D66 maakt de geesten alvast rijp. Kiezer, wat wil je: een nieuwbouwwoning voor je zoon? Of uitbreiding van de varkenshouder in de polder, die een stal extra nodig heeft om te overleven?"
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!